Kinderen zetten 3D-printers in voor de zorg

Gepubliceerd: 06-04-2020 15:04. Bijgewerkt: 06-04-2020 15:56

Het 3D-printproject voor kinderen in de Achterhoek krijgt door de coronacrisis een bijzonder vervolg. Dinsdag worden zestig in de regio geprinte beugels naar Vlissingen gebracht, waar ze worden samengevoegd tot beschermende kappen die onder meer door ambulancepersoneel kunnen worden gebruikt.

Ook de printers van trainers worden ingezet voor de productie

Het initiatief is ontstaan na een oproep uit Zeeland. Het Witte Kruis kent een schaarste aan beschermingsmiddelen, waarna ondernemer Alexander Bol opriep om 3D-printers in te zetten voor de productie daarvan. De oproep vond gehoor in de Achterhoek, want op zes plaatsen in de regio liep de afgelopen maanden een project waarbij kinderen een eigen 3D-printer maakten. Een tiental hiervan is klaar, waardoor de kinderen nu beugels produceren voor beschermende kappen die in de medische wereld worden gebruikt. “Het motiveert als een dolle natuurlijk”, denkt Ko van Renssen, bestuurslid van ondernemersvereniging IG&D en één van de initiatiefnemers van het printproject. “Leerlingen willen iets tastbaars doen, iets maken waar je echt wat aan hebt. Een beter voorbeeld dan dit heb je in die zin niet.”

Na voltooiing worden de beugels naar de Hogeschool Zeeland in Vlissingen gebracht om samen te worden gesteld tot de beschermende kappen. Een gedeelte blijft in Zeeland, maar een deel komt weer terug naar de Achterhoek. “In theorie kunnen we het hier ook samenstellen, maar dan moet je eerst een lijn opzetten”, legt Van Renssen uit, die aangeeft dat ook het Witte Kruis Achterhoek interesse heeft. “Daar gaat tijd inzitten, dus we hebben er nu voor gekozen om snel naar Vlissingen te gaan. Maar het zou me niet verbazen als we de komende dagen contact leggen met ondernemers of we dat hier kunnen doen.”


Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)