Kerken tonen verbinding via het internet

Gepubliceerd: 29-06-2020 16:06. Bijgewerkt: 30-06-2020 9:20

Het traditionele buitenfestival Kerken in Engbergen kon vanwege de coronacrisis niet doorgaan. Vandaar dat er zondag door de samenwerking van het klavertjevierverbond van kerken in Oude IJsselstreek werd teruggegrepen op een livestream om de traditionele oecumenische kerkdienst toch door te laten gaan.

"Het is een vervanging en werd met waardigheid uitgevoerd, maar het is wel jammer", aldus predikant Gerjanne van der Velde. "Normaal zit je in de natuur met een grote groep mensen en heb je nog meer dat gevoel van verbondenheid, maar het is wat het is." De kerken zijn tot grote teleurstelling van de voorgangers in Oude IJsselstreek al maanden leeg. Desalniettemin wordt het online livestreamen omarmd volgens predikant Theo Menting: "We bereiken toch veel mensen. Niet alleen hier in de omgeving, maar ook mensen van daarbuiten die met enige regelmaat kijken. Dus we zijn er blij mee dat er verbinding via internet er toch is." De coronacrisis heeft de kerkgemeenschap ook iets opgeleverd.

De verbondenheid werd namelijk al snel ook onderling gevonden. "Een goede stap was dat we alle diensten rondom Pasen en Pinksteren ook samen gevierd hebben", aldus Menting. "We zijn heel blij dat de samenwerking er is, want we hebben elkaar nodig. Zeker in deze tijd." Die periode zal nog even voortduren, want de aankondigde versoepelingen van het kabinet leveren niet direct volle kerken op en daarom zal er voorlopig ook nog worden gelivestreamd. "We hebben wel het geluk dat er geen maximum aan het aantal bezoekers meer zit", aldus Van der Velde. "Maar de kerk heeft zelf al een maximum, als je de anderhalve meter aan moet houden. Dus het blijft voorlopig nog wel even zo."

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)