Kaya uit Doetinchem op reis met pestverhalen

Gepubliceerd: 14-02-2019 15:02. Bijgewerkt: 14-02-2019 15:58

De Doetinchemse Kaya van Dikkenberg reist op Valentijnsdag het land door met als liefdesbrieven vermomde pestverhalen. Ze hoopt zo mensen aan het denken te zetten over pesten en de gevolgen ervan, iets dat zij aan den lijve heeft ondervonden.

“Ik ben zelf gepest, eigenlijk van groep 2 tot en met nu”, legt Kaya uit. “Bij mij zijn er heel veel verschillende dingen gebeurd, maar het heftigste is toch wel dat de pesters op een gegeven moment iedere dag naar mijn huis kwamen en echt voor de deur stonden te schreeuwen.” Maar daar bleef het niet bij, vervolgt Kaya. “Ze kwamen ook boven in de flat. Op straat werden dingen zomaar geroepen, midden in de stad. Ik werd echt achterna gezeten.” Het pesten ging haar niet in de koude kleren zitten: ze heeft er angstaanvallen door gehad en durfde een aantal jaren niet naar buiten. “Ik durfde bijna niet meer met anderen te praten, omdat ik bang was dat het weer zou gebeuren.”

Alle negatieve verhalen wil Kaya nu omzetten in iets positiefs. “Ik ga door heel Nederland reizen, naar Utrecht, Rotterdam en Schiphol Airport. Daar ga ik zogenaamde liefdesbrieven uitdelen, maar eigenlijk zijn het geen liefdesbrieven. Als je de brief openmaakt staat er een verhaal in van iemand die gepest is.” Die verhalen zijn geanonimiseerd. Voor haarzelf was het opzetten van de actie een grote stap. “Ik vond het ook best wel eng, maar ik had zoiets van ‘ik moet hier gewoon iets mee, nu is het tijd om er wat mee te doen!’ en ik ben er zelf ook klaar voor om mijn verhaal te delen.”

Foto: Kaya van Dikkenberg

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)