Kauwen vergezellen steenuilen in Winterswijk

Gepubliceerd: 07-03-2019 16:03. Bijgewerkt: 07-03-2019 16:53

In het nieuwe seizoen van Beleef de Lente krijgen de steenuilen op een erf in Winterswijk door de plaatsing van een nestkast mogelijk gezelschap van kauwen. Na de start trekt het onlineplatform van de Vogelbescherming de afgelopen jaren meer dan een miljoen vogelliefhebbers naar de webcambeelden.


“Toen het begon was het een avontuur en wist je niet waar het naartoe ging”, zegt natuurfilmer Luc Enting, die vanaf het begin in 2007 betrokken is bij Beleef de Lente. “De eerste twee jaar waren we best tevreden, maar gaandeweg werd het steeds meer.” Inmiddels weten jaarlijks meer dan een miljoen unieke bezoekers de webcambeelden te vinden. Waar de steenuilen al jaren te bewonderen zijn in Winterswijk, is donderdag ook een nestkast voor kauwen geïnstalleerd. “Het zijn hele slimme en sociale beesten”, zegt weblogger Ronald van Harxen. “Het is heel boeiend om naar hun gedrag te kijken.”

Hoewel de nestkast is geplaatst, is het nog niet zeker dat de kauwen daadwerkelijk hun thuis vinden. “Het zijn dieren, dus we kunnen niks dwingen”, weet Van Harxen. “Maar we weten wel dat kauwtjes behoefte hebben aan holen. We verwachten dat, als de rust hier weergekeerd is, dat ze nieuwsgierig zijn en komen kijken. Als de kast dan bevalt, gaan ze hem gebruiken.”

Foto: REGIO8


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)