Kamps levert zetel in en verlaat de politiek 

Gepubliceerd: 17-10-2020 7:10. Bijgewerkt: 16-10-2020 21:55

Karen Kamps levert haar zetel in bij GroenLinks en stapt per direct uit de Doetinchemse gemeenteraad. De fractievoorzitter werd eerder deze week uit haar partij gezet, onder meer vanwege haar optreden rond het milieuschandaal met gifvaten in Doetinchem.

“Later deze week zal de emotie mij ongetwijfeld vatten, maar mijn besluit stond direct vast”, licht Kamps haar keuze om helemaal uit de politiek te stappen toe. “Het is een zetel van GroenLinks, dus voor mij is het vanzelfsprekend dat ik die teruggeef aan de partij.” Eerder deze week barstte de bom binnen de politieke partij, nadat Kamps onder vuur kwam te liggen naar aanleiding van het milieuschandaal rond Rutgers Milieu. Ze zorgde hoogstpersoonlijk voor nationale aandacht voor de kwestie rond 1.300 gifvaten op het terrein van Rutgers. Haar solistische handelen in deze kwestie en gebrek aan afstemming in meerdere dossiers deed de partij besluiten de fractievoorzitter eruit te zetten.

Naar eigen zeggen handelde Kamps naar de kernwaarden van GroenLinks. De voormalige fractievoorzitter vraagt zich dan ook af waarom ze geen steun kreeg van haar partijgenoten. “Zeker omdat de kernwaarden van de partij groter moeten zijn dan personen”, zegt Kamps. Volgens haar is het nu echter een afgedane zaak en blijft ze trouw lid van de partij GroenLinks: “Iedereen heeft nu zijn zegje gedaan. Ik heb een issue met de lokale afdeling. Deze handelt autonoom, dus ik koester geen wrok jegens de landelijke partij.”

Lekkend Doetinchem
Hoewel Kamps een streep heeft gezet onder haar kortstondige politieke carrière die begon in maart 2018. Toch is ze geenszins van plan om een streep te zetten onder het dossier Rutgers Milieu. “Ik vertegenwoordigde de politieke kant, maar de actiegroep Lekkend Doetinchem zet zich even hard in. Vanaf nu zal ik hen steunen”, zegt Kamps over haar toekomstplannen. “We blijven druk uitoefenen, want de kwestie ligt mij nauw aan het hart.”

Deur op een kiertje
Ondanks haar issues met de lokale afdeling van GroenLinks, sluit Kamps niet uit in de toekomst weer actief te worden bij de partij in Doetinchem. “De fractie moet goed kijken welke koers ze willen varen. Ze moeten keuzes maken. Als blijkt dat ik uiteindelijk toch binnen dat plaatje pas, ben ik bereid te luisteren. Ik gooi de deur nooit helemaal dicht.”

Foto: Karen Kamps


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)