Kamerlid vindt gedrag Winterswijk opvallend

Gepubliceerd: 16-11-2018 10:11. Bijgewerkt: 20-11-2018 13:10

SP-Kamerlid Cem Laçin, indiener van de motie over verondieping, vindt het bijzonder dat Winterswijk al voldoet aan de nieuwe eisen over het storten van vuile grond in de kleiput. Het Kamerlid geeft in gesprek met REGIO8 aan dat de eisen nog niet bekend zijn, maar in een conceptfase zitten.

“Wat wethouder Wim Elferdink persoonlijk tegen mij heeft gezegd is dat Winterswijk voldoet aan de nieuwe eisen die gaan komen”, vertelt Tweede Kamerlid Cem Laçin, die woensdag telefonisch contact had met de Winterswijkse wethouder. “Dat vind ik gek, want die nieuwe eisen hebben we nog helemaal niet.” De aangenomen motie van Laçin, waarin Winterswijk werd genoemd, bracht geen verandering in de werkwijze in de Achterhoekse gemeente. Wethouder Wim Elferdink liet via een video weten dat de SP’er niet goed op de hoogte is van de gang van zaken in Winterswijk en dat zijn gemeente last heeft van landelijke beeldvorming. Laçin laat daarentegen weten dat het telefonische gesprek vragen bij hem oproept. “Heeft Winterswijk meer informatie gekregen dan wij nu als Kamer hebben of voldoet Winterswijk aan de huidige criteria?”

Winterswijk hoopt met het verondiepen van de kleiput aan de Driemarkweg op meer verscheidenheid in planten en dieren in de kleiput. Deze plannen stuitten op veel kritiek van omwonenden en de plaatselijke visvereniging. Volgens de landelijke volksvertegenwoordigers is het wenselijk te wachten op de evaluatie van het Besluit Bodemkwaliteit. Deze wordt eind november verwacht. Winterswijk ziet op basis van een telefonisch gesprek met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) geen aanleiding om met de werkzaamheden te stoppen. Het ministerie gaf volgens de wethouder aan dat de manier in Winterswijk is 'zoals het bedoeld is.'

Laçin wil pas op de plaats
Laçin benadrukt dat stoppen in zijn ogen de beste optie is. “Ze moeten even op de rem trappen”, aldus de SP-politicus, die twee redenen ziet. “Om de nieuwe criteria af te wachten en om de omwonenden goed in te lichten en mee te nemen in het proces want dit is in Winterswijk zeker onvoldoende gebeurd.” Volgens het Kamerlid snijdt het mes daarna aan twee kanten. “Als er met omwonenden in gesprek wordt gegaan dan kan dat voor meer draagvlak zorgen als het project weer wordt opgestart.”

Foto: Gemeente Winterswijk

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)