Kaak hoogtepunt van zoektocht steengroeve

Gepubliceerd: 29-07-2019 13:07. Bijgewerkt: 29-07-2019 14:07

Een stuk kaak van enkele millimeters groot is het hoogtepunt van anderhalve week aan opgravingen in de steengroeve bij Winterswijk. Studenten van de Universiteit Utrecht (UU) zochten als elk jaar naar fossielen, waarbij de vondsten in de toekomst naast in Naturalis, ook in een bezoekerscentrum bij de groeve zelf kunnen worden bezichtigd.

“Dergelijk redelijk compleet kaakmateriaal is vrij zeldzaam, alleen al omdat het met vijf millimeter nauwelijks te zien is”, aldus Jelle Reumer over het 247 miljoen jaar oude stuk gesteente. Verder onderzoek moet duidelijkheid geven van welk dier het stuk kaak afkomstig is. Reumer is als hoogleraar paleontologie van de Universiteit Utrecht al meer dan tien jaar begeleider van studenten in de Winterswijkse steengroeve. “Verder zijn het de gebruikelijke vondsten die we doen, waaronder visresten en delen van de Nothosaurus.” Volgens Reumer heeft de opgraving in de loop der jaren veel bijgedragen aan de kennis over het Midden-Trias, een tijdsperiode zo’n 230 miljoen jaar geleden: “Dit is een van de rijkste vindplaatsen van Europa voor die periode. Het heeft twaalf tot dertien nieuwe soorten voor de wetenschap opgeleverd.”

De opgravingen van de UU van dit jaar stoppen dinsdag. De gevonden materialen gaan vervolgens naar museum Naturalis in Leiden waar ze in een collectie terecht komen en beschikbaar worden gesteld voor uitleen aan andere musea. Daarnaast zijn initiatiefnemers onder de werknaam Terra Temporalis bezig een bezoekerscentrum bij de groeve te realiseren. De raad van Winterswijk is in de aangenomen kadernota akkoord gegaan met een investering van 1,1 miljoen euro in de komende drie jaar tijd voor de uitwerking van het plan.

Foto: Jelle Reumer

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)