Kaak BV heeft primeur met 3D-metaalprinter

Gepubliceerd: 21-09-2016 16:09. Bijgewerkt: 21-09-2016 17:03

Kaak BV uit Terborg heeft met een nieuwe 3D-metaalprinter een Nederlandse primeur. De machine werd woensdagmiddag feestelijk onthuld door commissaris van de koning Clemens Cornielje.


"Het is echt een nieuwe manier van produceren. Je mag het vergelijken met het internet, deze machine gaat op een andere manier de maakindustrie beïnvloeden”, aldus directeur Lodewijk van der Borg. “Het voegt aan het bedrijf heel veel toe, maar ik denk ook dat het veel toevoegt aan de Achterhoek." De 3D-metaalprinter kost op dit moment 1,8 miljoen euro. "De provincie betaalt drie ton. Die drie ton gaat echt naar het opleiden van operators en mensen die de designs moeten maken."

Wat dit voor de werkgelegenheid in de regio gaat betekent kan Clemens Cornielje moeilijk inschatten. "Het kan zijn, omdat wij hiermee voorop lopen, dat we er werkgelegenheid mee aantrekken. Meer banen, meer groei. Maar het zal natuurlijk ook leiden tot andere productieprocessen, waardoor je andere soorten kwaliteiten nodig hebt. Net als in alle industriële revoluties kan het leiden tot nieuwe soort banen, en andere soorten banen bestaan dan misschien niet meer."

Foto: REGIO8


Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)