Jubilerende bibliotheek blijft zich ontwikkelen

Gepubliceerd: 18-10-2019 16:10. Bijgewerkt: 18-10-2019 16:53

De bibliotheek in Doetinchem vierde vrijdag haar honderdjarige bestaan. Waar het vroeger een plek was waar je in stilte een boek kon lezen, is het een eeuw later een ontmoetingsplek geworden waar, naast geschiedenis op papier, steeds meer ruimte komt voor digitale informatie.


“Dat is natuurlijk heel speciaal, want wij zijn in die tijd erg veranderd’’, zegt Wieb Broekhuijsen, directrice van de Doetinchemse bibliotheek over het jubileum. “Maar we vieren dat er honderd jaar geleden het eerste boek werd uitgeleend.” Doetinchem zelf is blij met de bibliotheek aan de IJsselkade, die niet alleen meer dient als traditionele bieb. “Als je kijkt naar wat de bibliotheek betekent op dit moment, is het een van de belangrijkste bindmiddelen die wij hebben in onze samenleving’’, geeft wethouder Maureen Sluiter aan. “In alles wat ze doen, naast het traditionele bibliotheekwerk en de klassieke boeken die er in de bibliotheek aanwezig zijn.” 


Het valt Broekhuijsen op dat er de laatste jaren een stijging is in het aantal mensen dat naar de bieb trekt. “We hebben eigenlijk jaarlijks tien procent bezoekers meer”, schetst de directrice de situatie. “In Doetinchem zat het aantal vorig jaar op de 235.000. In alle bibliotheken van West-Achterhoek zitten we op meer dan vierhonderdduizend bezoekers per jaar.” De directrice heeft een verklaring voor die stijging: “Je merkt ook dat mensen steeds vaker behoefte hebben aan een plek om andere mensen te ontmoeten op een neutrale plek, of te kunnen studeren. Dat is eigenlijk de reden dat mensen zo veel over de vloer komen.”

Foto: REGIO8


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)