Jonge auteur uit Ulft debuteert met roman

Gepubliceerd: 16-09-2016 13:09. Bijgewerkt: 16-09-2016 14:03

Jonah Falke uit Ulft, bekend als zanger van de band Villa Zeno, debuteert deze maand met zijn roman Bontebrug. Het boek vertelt het verhaal van een Achterhoekse jongen die het in Amsterdam probeert te maken als schilder.


"Hij wil schilder worden en hier in de buurt kan dat niet", zo schetst de jonge auteur het plot van zijn debuutroman. De hoofdpersoon moet vervolgens naar Amsterdam om te studeren, maar scheiden van zijn roots blijkt in de praktijk lastig. "Dan gebeuren er wat dingen en moet hij dat dorp achterlaten", aldus Falke. "Dat lukt hem niet echt."

Het verhaal vertoont gelijkenis met het leven van Falke. Zelf ging hij vanuit Ulft naar de Kunstacademie in Enschede, waar hij werd getriggerd om het verhaal te schrijven. Hij moest een scriptie schrijven voor zijn afstuderen: "Maar daar had ik eigenlijk niet zo veel zin in", aldus Falke. "Ik wilde iets doen waar ik na mijn school ook nog iets aan heb. Toen ben ik aan mijn boek begonnen en daar ben ik ook na mijn school mee doorgegaan. Opeens was het er."

Achterhoek versus de grote stad
Gevraagd naar de verschillen tussen zijn geboortegrond en de grote stad twijfelt Falke: "Hier is het rustiger ofzo, terwijl het daar wat sneller is", zegt de auteur op voorzichtige toon. "Misschien is het hier wat saaier op een bepaalde manier, en ruwer. Het schijnt allemaal daar te gebeuren, maar dat is ook niet waar natuurlijk." De aanstaand schrijver is blij dat hij nog niet hoeft te kiezen: "Dus dat ga ik ook niet doen. Het heeft allebei z’n voor- en nadelen."

Foto: REGIO8


Copyright © 2019 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)