Jeugdorkest krijgt podium op Zwarte Cross

Gepubliceerd: 04-07-2019 10:07.

Een primeur op de Zwarte Cross dit jaar: harmonie- en fanfaremuziek krijgt een podium op het megafestival. Het Oost Gelders Jeugd Orkest treedt vrijdag 19 juli op in de Theaterweide van de Zwarte Cross op de Besselinkschans bij Lichtenvoorde.

"Wat me meteen in het verhaal aansprak, was dat het muzikanten uit de buurt zijn", aldus organisator Gij Jolink volgens Omroep Gelderland. Hij bedacht zich geen moment. "Deze muziek is verankerd in de lokale structuur. Wat is een optocht zonder muziek..." Hij beschouwt het optreden op de Zwarte Cross als een stimulans voor jonge, Achterhoekse muzikanten én de muziekverenigingen. "We steken de muziekverenigingen hiermee een hart onder de riem", stelt Jolink. "Hopelijk stimuleren we jeugd om lid te worden van een muziekvereniging."

Het jeugdorkest komt met zo'n 70 muzikanten naar de Zwarte Cross. "We zijn zes jaar bezig en er hebben zo'n 700 muzikanten meegedaan uit de Achterhoek. Maar ook uit Twente. We kunnen putten uit zo'n 80 muziekverenigingen", aldus Rob Kuenen van het jeugdorkest. Het concert moet de aanzet vormen voor een jaarlijkse deelname aan de Zwarte Cross en dan op alle drie dagen van het megafestival. "Wat ons betreft wel", zegt de organisator. "Het was nu korte termijnwerk, maar we willen het de komende jaren uitbreiden."

Stoffig imago
Het Oost Gelders Jeugd Orkest bestaat uit muzikanten tussen de 15 en 25 jaar uit de Achterhoek en ook Twente. Ze komen op projectbasis bij elkaar. "Het is een mooie gelegenheid om het misschien stoffige imago af te schudden', zegt Marian Roerdinkholder, bestuurslid van de overkoepelende stichting van het jeugdorkest. "We vinden het helemaal te gek om op de Zwarte Cross te staan en zullen drie kwartier mooie nummers spelen. Mart Hillen zal onder anderen met ons meespelen."

Foto: Omroep Gelderland

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)