Jeugd Silvolde stil van verhaal over ongeval

Gepubliceerd: 11-02-2018 16:02. Bijgewerkt: 11-02-2018 19:21

De jeugd van Silvolde is zaterdag diep geraakt bij een avond over verkeersveiligheid. Benny Vonk, onder andere van het initiatief Streetball, organiseerde de avond naar aanleiding van een ongeval in Sinderen eind januari.

“Jongeren die gaan allemaal heel snel”, zegt Vonk over het idee om de avond te organiseren. “Eigenlijk vergeten ze wat er gebeurd is. Ik had echt zoiets van ‘we gaan hier bij stil staan, we maken hier een avond van.’ Uiteindelijk heb ik een heel dynamische presentatie gegeven.” Vonk liet daarbij een aflevering van het EO-programma Fataal uit 2007 zien, die gebaseerd is op een zwaar verkeersongeval in 1982 in Silvolde waarbij een dode viel. Een van de slachtoffers van destijds, Peter, was ook aanwezig op de avond. “Halverwege kwam hij binnen en hij heeft uitgelegd wat de impact is van zo’n ongeval. We waren de documentaire net aan het kijken, hij was toevallig net aan het woord en toen kwam hij ineens naar binnenlopen. Dat was natuurlijk heel shocking.”

De jongeren waren met een flink aantal op de avond afgekomen. “We waren met ongeveer veertig jongeren aanwezig, die hebben aandachtig geluisterd. Ze waren muisstil.” Van de jongens die het ongeval in 1982 was alleen Peter aanwezig, maar voor hem was het ook een leerzame avond vertelt Vonk. “Het heeft hem ook enorm geholpen om het proces weer wat beter te verwerken.” Voor de aanwezige jongeren was het ook een heftige avond. “Ze waren helemaal overdonderd, sommige begonnen zelfs spontaan te huilen. De impact van het verhaal van Peter destijds en hoe dat afgelopen is met de bestuurder van de auto in 1982, die man is achtervolgd door narigheid tot aan z’n dood twee jaar geleden. Voor sommige jongeren was het eigenlijk teveel dat Peter dat vertelde.” Vonk hoopt nu vooral dat de boodschap overgekomen is en blijft hangen. “Dat ze niet instappen, want ik heb ze gevraagd, toen het ongeluk was gebeurd, ‘wie stonden er op het punt om, toen de auto stopte bij de Plus, wie zijn er niet ingestapt?’ en toen gingen er toch vier, vijf handen omhoog. Stel dat je toch was ingestapt, dat was misschien het verschil tussen leven en dood op dat moment.” Omdat de avond zo goed bevallen is, overweegt Vonk vaker deze avonden te organiseren. Hij denkt dan aan een avond over loverboys voor de dames, maar ook aan voorlichting over alcohol en drugs.

Foto: Benny Vonk

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)