Ulft, Netherlands

Jan Markink zet na 28 jaar punt achter baan in Gelderse politiek

Jan Markink uit Borculo stopt na 28 jaar als politicus in de provinciale politiek. Markink was sinds 2011 gedeputeerde namens de VVD en blijft zich inzetten totdat er na de verkiezingen van volgend jaar maart een nieuw college is gevormd.
Serena Speet | 28 november 2022 11:24 | Aangepast op 28 november 2022 11:24
"Met enorm veel plezier heb ik vele jaren als politicus en bestuurder een bijdrage mogen leveren aan de ontwikkeling van de mooiste provincie van Nederland", aldus Markink, die de portefeuille algemeen bestuur, financiën, aandeelhouderschappen, toezicht op gemeentefinanciën, interbestuurlijk toezicht en toezicht handhaving, sport, personeel, en organisatie en communicatie had. "Ik vind het nu tijd om het stokje over te dragen." De Borculoër heeft bijgedragen aan het financieel gezond krijgen van de provincie en ingezet op sterk bestuur met de provincie als betrouwbare partner voor gemeenten en instellingen. Ook heeft topsport en breedtesport dankzij Markink een belangrijke plek gekregen in het provinciale speelveld.

"Het waren bijzondere jaren. Ik denk aan de verkoop van de NUON-aandelen. Met die opbrengst hebben we vele grote investeringen in Gelderland kunnen doen", vertelt de politicus. De aandelen, waar Markink verantwoordelijk voor was, leverden de provincie destijds 4,4 miljard euro op. "Met die opbrengst hebben we vele grote investeringen in Gelderland kunnen doen, onder andere op het gebied van infrastructuur en economie. En van het rendement plukken we nu nog steeds de vruchten." Ook sportieve evenementen zijn de gedeputeerde bijgebleven: "De Giro en het WK-Dames Volleybal hebben indruk gemaakt."

'Iedereen doet ertoe'
"Voor Jan is iedereen belangrijk, of je nu de Koning van Nederland bent, of de hardwerkende boer in de Achterhoek. Dat is echt een bijzondere kwaliteit. Iedereen doet ertoe", vertelt Frederik Peters, fractievoorzitter van de Gelderse Statenfractie. "Bevraag je hem op de inhoud, dan heeft hij alles meteen paraat. We zullen onze markante gedeputeerde als boegbeeld straks gaan missen."

Opvolger
Markink blijft zich inzetten als gedeputeerde totdat er na de verkiezingen van volgend jaar maart een nieuw college is gevormd. Zijn opvolger als Gelderse lijsttrekker in Helga Witjes. "Ik ben blij met Helga", aldus Markink, die al eerder met Witjes heeft samengewerkt. "Zij zal het goed doen als gedreven en enthousiaste aanvoerder van een mooie lijst. Ik laat de provincie dan ook met een gerust hart achter."

Foto: Jan Markink

Lees ook

Berkelland overlegt niet met provincie en moet bakken in Haarlo weghalen

Twaalf cortenstalen bloembakken in Haarlo die als doel hebben om het verkeer minder hard te laten ri...

Wolf slaat mogelijk twee keer in één week toe in Laag-Keppel

Een schapenhouder in Laag-Keppel is in één week tijd mogelijk tot twee keer toe slachtoffer geworden...

Bewoners Dorpsstraat in Laag-Keppel willen actie na proef: ‘Het is genoeg geweest’

Meer dan twintig bewoners van de Dorpsstraat in Laag-Keppel roepen de politiek in een open brief op ...

Landbouwsluis tussen Wehl en Laag-Keppel eerder weg

De tweede fase van de proef met de landbouwsluis tussen Laag-Keppel en Wehl wordt eerder beëindigd d...

Gelderse BBB-fractie wil verkeerslichten op beruchte kruising bij Etten

De provinciale BBB was vorige week te gast in de Achterhoek om een gevaarlijke verkeerssituatie bij ...

Man bekneld onder reclamebord bij werkzaamheden in Borculo

Bij werkzaamheden in Borculo is dinsdag een man bekneld komen te zitten onder een reclamebord. Hij i...