Jamie en Sean stijgen tot grote hoogte

Gepubliceerd: 04-12-2020 15:12. Bijgewerkt: 04-12-2020 16:10

Kitesurfer Jamie Overbeek verbrak met een sprong van meer dan dertig meter hoog eind oktober hoog het Nederlands record binnen zijn sport. De 14-jarige Ulftenaar behoort nu al tot de wereldtop, terwijl zijn 16-jarige broer Sean in het kielzog ook tot grote hoogte hoopt te komen.

“Je ziet dan allemaal kites om je heen hangen en dan hang je er gewoon zeven meter boven, vertelt Jamie Overbeek over zijn prestatie. “Dat is wel erg gaaf. Ik ben een van de weinigen onder de achttien jaar die dat op die manier kan, dat is heel erg mooi.” Het record kwam niet uit de lucht vallen. De gebroeders Overbeek rijden al jaren regelmatig met hun ouders op en neer naar vaste trainingsplek Workum in Friesland. De twee genieten van het gevoel dat de sport ze geeft. “Het geeft je vrijheid als je in de lucht hangt, je kan alles even vergeten en het is gewoon een gevoel van meditatie, vertelt Sean Overbeek. Het jarenlange oefenen levert resultaat op. Op basis van een video werd Jamie eerder dit jaar uitgenodigd voor de Cold Hawaii Games.

In Denemarken voer Jamie zich met een vierde plaats flink in de kijker. “Iedereen had het na de wedstrijd over mijn broertje, dus hij heeft het daar heel goed gedaan, vindt zijn twee jaar oudere broer. “Het was een hele mooie ervaring voor ons.” Jamie is zelfs gevraagd voor het Olympisch team richting de Spelen van 2024, maar de Ulftenaar wees de uitnodiging af omdat het niet op hoge sprongen en het uitvoeren van trucs aankwam. “Dat gaat vooral om snelheid en daar ligt niet echt mijn passie”, zo verklaart Jamie zijn keuze. Ik wil juist alles zo hoog mogelijk doen, en niet alleen maar snelheid, daar vind ik niet zoveel aan.”

Leven van de sport

In de toekomst willen Jamie en Sean kunnen leven van hun sport. Grote droom voor beiden is daarbij deelname aan de Red Bull King of the Air wedstrijd in Zuid-Afrika waar ze inmiddels een zogenaamde entry-video voor hebben opgestuurd. “Dan ben ik de tweede onder de achttien jaar die daar ooit aan mee kan doen. Dat is wel echt een droom van me, als ik daar dit jaar niet aan mee kan doen, dan moet het volgend jaar maar", besluit de ambitieuze Jamie Overbeek.

Foto: REGIO8

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)