Inwoners warm gemaakt voor Hart van Loil

Gepubliceerd: 23-09-2019 15:09. Bijgewerkt: 23-09-2019 15:59

Ruim tweehonderd inwoners van Loil maakten zondag kennis met de ambitieuze plannen voor het dorpscentrum. De initiatiefnemers van de regiegroep Hart van Loil nemen dorpshuis De Zomp en de naastgelegen kerk en pastorie over en willen met een investering van twee miljoen euro een toekomstbestendig dorpshart creëren.


“Het is een mijlpaal voor het dorp”, zo schetst Onne Heesen van de regiegroep Hart van Loil de toekomstige realisatie van de plannen en de start van de nieuwe sportjaargang voor de lokale verenigingen. “In dit seizoen zijn we eigenaar van de sporthal geworden. Binnen twee weken worden we eigenaar van de kerk en de pastorie. We willen nu het dorp enthousiast maken om de schouders eronder te zetten om dit project voor elkaar te krijgen.” In het huidige dorpshuis was op een groot doek te zien wat er de komende jaren staat te gebeuren. “Mensen zien waar we rekening mee hebben gehouden”, vertelt bestuurslid Jeroen Verbeek van de plaatselijke volleybalvereniging. “En ze zijn allemaal heel enthousiast.”

Hoewel er voor de uitvoering van de plannen geen harde deadline bestaat, is de ambitie volgens Heesen om het binnen twee jaar te realiseren. Grootste kostenpost is een nieuwe sporthal met kleedkamers die ongeveer een miljoen euro gaat kosten. Verder wordt de kerk omgebouwd tot een cultuurhuis, terwijl de pastorie een woonbestemming krijgt. Door het aanpassen van het kerkinterieur komt er ruimte voor de organisatie van concerten en feesten. Het plein bij de kerk blijft beschikbaar voor evenementen.

Bekostiging
De regiegroep verwacht iets meer dan twee miljoen euro in te zetten voor de realisatie. Voor de bekostiging wordt een gemeentelijke investeringsbijdrage van 250.000 euro ingezet, naast een bijdrage van Montferland voor het dorpshuis (100.000 euro) en een eenmalige investering. Verdere financiering komt onder meer uit een provinciale leefbaarheidssubsidie (100.000 euro), grond- en woningverkoop (716.000 euro) en bijdrages uit het dorp zelf. Daarnaast ligt er een mogelijkheid in het provinciale potje Steengoed Benutten.


Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)