Ierse videoanalyse helpt eersteklasser DZC'68

Gepubliceerd: 11-10-2017 15:10. Bijgewerkt: 11-10-2017 16:25

DZC’68 maakt sinds dit voetbalseizoen gebruik van een nieuw vorm van videoanalyse. De Doetinchemse eersteklasser laat hun beelden bekijken in Ierland voor een rapport met wedstrijdgegevens.


DZC, dat afgelopen weekend een nieuwe accommodatie in gebruik nam, maakte vorig seizoen ook al gebruik van videoanalyse. Nu pakken de Doetinchemmers het echter anders aan: “Nieuw is dat we statistieken aangeleverd krijgen vanuit Ierland. Daarvoor sturen we de hele wedstrijd in”, legt trainer Steven Verheijen de werkwijze uit. Het nieuwe systeem kost ongeveer 125 euro per wedstrijd. “Op zondagmorgen zijn de beelden dan beschikbaar.” De zaterdagclub maakt daarnaast gebruik van een eigen cameraman en voert spelmomenten tijdens de wedstrijd in op een iPad. 

Aanvaller Meron Zehaye is enthousiast over de werkwijze van de eersteklasser. “Ik moet zeggen dat DZC het goed voor elkaar heeft. Het is altijd mooi om jezelf terug te zien, op beeld heb je echt bewijs”, aldus Zehaye. Volgens Verheijen maakt het terugkijken van beelden zijn spelers beter. “Met elkaar kunnen ze dan de discussie aan hoe ze een situatie de volgende keer oplossen.” De statistieken worden voorafgaand aan de doordeweekse trainingen besproken.

Videoanalyse populair in amateurvoetbal
DZC’68 is niet de eerste club in de regio die gebruik maakt van videoanalyse. Zo maken onder meer hoofdklassers Silvolde en AZSV en eersteklasser Longa’30 gebruik van dezelfde soort werkwijze. RKZVC maakt al drie seizoenen gebruik van wedstrijdbeelden. Toch pakken de Doetinchemse amateurs het iets anders aan. “Wij zijn innovatief in de manier hoe we het benaderen. We laten de spelers al snel over de beelden beschikken”, zegt trainer Verheijen. Aanvaller Zehaye voorziet dat meer Achterhoekse voetbalclubs videoanalyse gaan gebruiken. “Als ze maar de ambitie uitspreken en de juiste middelen hebben.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)