Huisartsenzorg herkent zich niet in tekort

Gepubliceerd: 27-12-2018 10:12. Bijgewerkt: 27-12-2018 11:06

Huisartsenzorg Oude IJssel herkent zich niet in de geschetste tekorten van huisartsen in de Achterhoek. Minister Bruno Bruins luidde eerder de noodklok voor een nijpend tekort aan huisartsen in de toekomst.

“Wij zijn niet blij met het bericht en deze negatieve aandacht”, aldus Karen Pijnenburg van BV Zorg Oude IJssel. “Op dit moment kennen wij binnen onze organisatie nog geen tekorten. Afgestudeerden van de opleiding Geneeskunde uit Nijmegen komen graag in de Achterhoek werken.” Volgens de Achterhoekse huisartsenorganisatie werken er momenteel 45 medewerkers (22fte) bij Huisartsenzorg Oude IJssel. Daarnaast wordt samengewerkt met 67 praktijkhouders verdeeld over 37 huisartsenpraktijken. Pijnenburg verwacht dat de uitstroom van huisartsen in de Achterhoek de komende jaren nog wel ondervangen kan worden. “Wij verwachten de komende tien jaar binnen onze organisatie dat er veertig gaan uitstromen, dat valt wel op te vangen.”

Wel ziet Pijnenburg dat de werkdruk steeds meer toeneemt, doordat hulpvragen steeds complexer worden. Uit het onderzoek blijkt ook dat 66 procent van huisartsen in de Achterhoek de werklast binnen de praktijk als zwaar wordt ervaren. Dit hangt mede samen met de forse vergrijzing van de bevolking in de Achterhoek. “Mensen blijven langer thuis wonen en worden ouder. Daarvoor is meer ondersteunend personeel nodig.”


Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)