Horeca hoopt op duidelijkheid over terras

Gepubliceerd: 19-05-2020 17:05. Bijgewerkt: 19-05-2020 17:08

Horecaondernemers zitten in onzekerheid over de opening van de terrassen vanaf 1 juni. Omdat spelregels en de juiste wijze van omgaan met drukte nog tot kopzorgen leiden, hopen ze meer duidelijkheid te krijgen door de toespraak van de premier van dinsdagavond.


"Iedereen is natuurlijk blij dat we weer open mogen", aldus Robby Welling van Stadscafé Simons. "Alleen je weet niet wat je te wachten staat. Als het goed is komt er tijdens de persconferentie meer duidelijkheid over wat de precieze regels gaan worden." Volgens directeur van het Binnenstadsbedrijf Niek Mares is het een illusie om te denken dat daarmee de binnenstad gered is: "Maar het is wel weer voorzichtig een stap terug naar opening en het in leven houden van een prachtig voorzieningenniveau dat we hebben in de binnenstad. Dat wordt zwaar op de proef gesteld op dit moment."

Ondernemers hopen dat tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte de precieze spelregels bekend worden. Omdat juni er al snel aankomt en de ondernemers goed voorbereid willen zijn, is er al volop overleg over de aanpassing van de Doetinchemse binnenstad. "In hoeverre mogen terrasbezoekers bijvoorbeeld naar binnen om daar het toilet te bezoeken en onder welke voorwaarden?", schetst Mares een van de onduidelijkheden van de ondernemers. "En als dat niet kan, moet je snel kunnen schakelen en in de openbare ruimte extra voorzieningen kunnen aanbieden."

Handvatten voor de gemeente

Welling geeft aan dat tijdens naar aanleiding van de overleggen vanuit de horecaondernemers ook verschillende handvatten richting de gemeente gegeven zijn: "We willen bijvoorbeeld heel graag de terrassen groter maken en toiletunits hebben, zodat bezoekers ook naar het toilet kunnen", legt de eigenaar van Simons uit. "Met deze regels kan dat namelijk niet."

Eerder openen
Daarnaast hoopt Welling dat de terrassen eerder open mogen dan 1 juni, wat vanwege pinksteren een officiële vrije dag is. Ondanks dat verschillende veiligheidsregio's al aangaven het niet te zien zitten, hoopt Welling dat de drukte op die manier beter in goede banen te leiden is: "Het lijkt mij, gezien de verwachte drukte, handiger al op vrijdag open te gaan. Op die manier spreidt je de drukte over het weekend. Daardoor heb je net iets meer ruimte."

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)