Hoogste punt ‘t Neije Raethuys in ere hersteld

Gepubliceerd: 28-06-2018 17:06. Bijgewerkt: 28-06-2018 17:46

De pinakel, de hoogste toren van 't Neije Raethuys in 's-Heerenberg, is in ere hersteld. Met de plaatsing van de toren is donderdagmiddag het hoogste punt van de restauratie bereikt.


“Dit is het sluitstuk van de hele restauratie van het buitenwerk”, vertelt wethouder Martin Som. “Langzaamaan gaat men de steigers afbreken en naar beneden toe de boel verder afwerken. Er zal binnen nog wel wat moeten gebeuren, maar ik denk dat dit echt een historisch moment is.” De restauratie van het pand zal naar verwachting in oktober zijn afgerond, waarna de cultureel-historische vereniging Heemkundekring Bergh zijn intrek kan nemen in het pand. De restauratie is prima verlopen maar kende wel wat hobbels. “Op het moment dat de steiger erbij staat kun je wel verrassingen tegenkomen”, zegt aannemer Robert Kemink. “We zijn alleen bij de spits van de toren wat verrassingen tegen gekomen. Dus dat heeft wat tijd gekost.”

Onder meer het houtwerk van het pand was zodanig slecht dat er extra kosten begroot moesten worden. Bijna een miljoen euro is er aan de restauratie besteed. Volgens wethouder Som was dit wel echt nodig. “Het is historisch zo belangrijk”, aldus de wethouder. “Het is bijna vijfhonderd jaar geleden dat dit gebouw hier neergezet is. Als je dit niet goed zou restaureren, dan zou dat voor eeuwig zonde zijn. Want dan is het weg en het komt nooit meer terug.” De wethouder van Montferland hoopt dat ’t Neije Raethuys een trekpleister gaat worden voor ’s-Heerenberg. “Het is een locatie waar ook getrouwd kan worden”, laat Som weten. “En verder zal het ook voor mensen en toeristen die geïnteresseerd zijn in de historie een belangrijke rol spelen.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)