Historie Silvolde komt terug op de muren

Gepubliceerd: 16-05-2019 10:05. Bijgewerkt: 16-05-2019 10:50

De geschiedenis van Silvolde komt terug in het straatbeeld. De geboren Ulftse Rianne te Kaat heeft de afgelopen periode een bijzondere tram gerealiseerd op een muur, als eerste onderdeel van het project Muren Gluren.

“Dat vond de organisatie een erg leuk thema, omdat hier vroeger een tram rondreed”, vertelt kunstenares Rianne te Kaat over haar schildering aan de Ulftseweg. Ook realiseerde ze een muurschildering van een klok. “Vroeger heeft een schildering op die muur gestaan met als bijschrift ‘Niet de tijd, maar wij gaan voorbij’, daar heb ik een nieuw ontwerp van gemaakt. Met een wekker die uit de muur komt.” Silvoldenaren reageren volgens Te Kaat enthousiast. “Mensen toeteren, ze stappen uit om foto’s te maken of steken duimpjes op”, zegt de artiest. “Ze roepen zelfs naar boven toe als ik op de steigers sta, dus echt heel leuk”

De schildering van de tram, waarin diverse historische aspecten terugkomen, maakt onderdeel uit van Muren Gluren. Het project wordt ondersteund door onder meer Stichting Pak An en de gemeente Oude IJsselstreek. “Zij hebben verschillende kunstenaars benaderd om schilderingen te maken door het hele dorp”, aldus Te Kaat, die hoopt dat Silvolde mooier wordt door de muurschilderingen. “Het fleurt toch het dorp wat meer op en laat de geschiedenis zien.”

Meer schilderingen volgen
De tram is de eerste schildering die is gerealiseerd. “We willen er nog een stuk of zeven laten maken”, vertelt initiatiefnemer Robbie Wolters van Muren Gluren, die diverse lokale kunstenaars bereid heeft gevonden om vrijwillig de muren te beschilderen. Hij hoopt dat mensen door het project Silvolde vaker weten te vinden: “Dan wordt het niet zo’n dood dorpje.”

Foto: Rutger Pruis


Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)