Herdenking verbindt Megchelen en Rees

Gepubliceerd: 11-03-2019 14:03. Bijgewerkt: 11-03-2019 15:37

De Sint-Martinuskerk in Megchelen stroomde zondagmiddag vol voor de tiende editie van de herdenking van dwangarbeid in Arbeitslager Groin in Rees. 1.700 dwangarbeiders vluchtten tijdens de oorlogsjaren weg uit Duitsland en werden in het Achterhoekse dorp opgevangen, een gebeurtenis die de grensdorpen tot de dag van vandaag verbindt.


"De vijandschap die er aanvankelijk was tussen de Duitsers en Nederland, is omgevormd tot vriendschap en samenwerking", stelt organisator Gert Snelting. Er is een grensoverschrijdend besef ontstaan. "Dat we een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om voor vrede en vrijheid te werken." De overlevenden komen al een decennium op 10 maart bij elkaar om stil te staan bij de gruwelen die oorlog met zich meebrengt. "Heel fijn", noemt overlevende Jan de Louter de mogelijkheid om te herdenken. "Het is heel gezellig met elkaar, maar het doet ons heel wat dat we hier weer zijn. Dat laten we eigenlijk niet merken, maar dat is wel zo. Vooral als je bij het kamp bent dan zit je niet lekker."

Burgemeester Otwin van Dijk vindt het heel belangrijk om te blijven herdenken, zodat de geschiedenis zich niet kan herhalen. "We denken dat we nu in zo'n vrije wereld leven", stelt Van Dijk. "Maar je ziet nog steeds om ons heen bewegingen waarbij soms vreemdelingen of de rechtstaat in het gedrang komt. Het is altijd goed om de lessen die de geschiedenis ons leert op je te laten indringen. Zodat we de vrijheid waar we nu in leven niet als vanzelfsprekend moeten beschouwen." Snelting is het met hem eens en hoopt dat de herdenking in Megchelen nog lang blijft bestaan: "We vinden dat we dit aan de jeugd moeten verder dragen."

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)