Hele Achterhoek heeft in 2020 glasvezel

Gepubliceerd: 25-07-2019 17:07.

Alle bij Glasvezel Buitenaf ingeschreven woonadressen in de Achterhoek zijn in 2020 aangesloten op glasvezel. Alleen de bundeling voor de kleine kernen in het gebied Achterhoek Midden loopt nog, nadat vorige week bekend werd dat de campagne voor de kernen in Oude IJsselstreek met 46% van de inwoners was geslaagd.


“Het geeft duidelijk aan dat de behoefte en de wenselijkheid er is”, aldus wethouder Ria Ankersmit van Oude IJsselstreek. “En dat we ontzettend goed voorbereid zullen zijn op de toekomst.” Vóór 15 juli moest 35% van de inwoners van onder meer Bontebrug, Breedenbroek en Westendorp een glasvezelabonnement nemen, en dat percentage is gehaald. Volgens Teresa Moriana is het tekenend voor de glasvezelcampagne in de regio. “In de Achterhoek is eigenlijk alles succesvol”, aldus de projectleider. “En dat is prachtig want de saamhorigheid is groot.” Jan ter Haar, coördinator van de ambassadeurs die mensen moesten overtuigen om een aansluiting te nemen, geeft aan dat de behoefte per kern verschilde: “Een makkelijk gebied was Mariënvelde, want de mensen daar hadden beroerd internet. Lastige gebieden waren kleine kernen zoals Netterden en Megchelen. Die hadden al goed internet en dan is het lastiger om het aan de man te brengen."

Glasvezel Buitenaf is momenteel bezig met de laatste bundeling in de kleine keren van Berkelland, Bronckhorst en Doetinchem, het gebied Achterhoek Midden. De organisatie streeft ernaar om in 2020 alle uitsluitingen te realiseren in de Achterhoek. Volgens Ter Haar moet de bevolking daar het meest blij mee zijn: “De bevolking zal vast zeggen: ‘het is een commerciële partij waarbij het alleen maar gaat om het verkopen'”, vertelt de ambassadeurscoördinator. “Maar uiteindelijk ben je met het glaskabeltje klaar voor de toekomst.”

Percentages vraagbundeling in buitengebied:
Achterhoek Zuid 69%
Aalten en Oost Gelre 73%
Berkelland 58%
Bronckhorst 70%
Percentages vraagbundeling in kernen:
Aalten en Oost Gelre 58%
Oude IJsselstreek 46%

Foto: REGIO8


Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)