Hek Jaartsveld terug op plek in Gaanderen

Gepubliceerd: 24-05-2020 14:05. Bijgewerkt: 24-05-2020 22:24

Het hek dat toegang gaf tot het terrein van de failliete wegenbouwer Jaartsveld is terug gezet op de oorspronkelijke plek in Gaanderen. Het bedrijf begon in 1848 aan de Vinkenstraat in het dorp.

“Ik heb het uit de klauwen van de aannemer gered zeven jaar geleden”, zegt buurman Eddy Bruijsten. Zonder die actie was de poort afgevoerd naar de oud ijzerhandelaar. “Ik heb hem gekocht van de oude eigenaren, dus hij is niet gestolen ofzo.” In 2013, toevalligerwijs ook het jaar dat de wegenbouwer op de fles ging, werd begonnen met het bouwen van woningen op het terrein tussen de Vinkenstraat en de Rijksweg. “De originele poort bleek toen nog overeind te staan”, zegt buurman Bruijsten. “En nu hebben we de poort terug kunnen plaatsen, met dank aan mijn achterbuurman die daar aan meegewerkt heeft.”

Er was een reden om het hek zeven jaar op te slaan. “Mijn buurman is nu met de tuin bezig en dus was de tijd rijp.” Toen de buurman hoorde dat het hek er nog was, was hij wel te porren voor het plan van Bruijsten. “Hij reageerde heel geïnteresseerd, hij komt van Silvolde en was heel meegaand om de poort op de originele plaats terug te zetten.”

Twee delen
Het hek bestaat uit twee delen, een deel staat nu dus op de erfgrens van de tuin. Het tweede deel heeft een andere plek gekregen. “Die staat bij mij onder de carport. Wij wonen in het oude Jaartsveld-gebouw, dat is in de jaren ’30 gebouwd”, legt Bruijsten uit over de woning die destijds naast het bedrijf werd neergezet. “En wij hebben dat andere gedeelte nog bewaard en opgehangen in de carport.” Beide hekdelen zijn te zien in de Vinkenstraat. Behalve het hek staat ook de oude loods van Jaartsveld nog overeind, hier zijn de afgelopen jaren vier woningen in gerealiseerd.

Foto: REGIO8


Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)