Grondwaterpeil regio herstelt zich langzaam

Gepubliceerd: 15-03-2019 9:03. Bijgewerkt: 15-03-2019 10:05

Volgens het Waterschap Rijn en IJssel herstelt het grondwaterpeil in de regio zich langzaam na de droge zomer van afgelopen jaar. De regen van de afgelopen periode is volgens de organisatie meer dan welkom, aangezien hoger gelegen gronden nog wel problemen kennen.

“Op de laaggelegen plekken is deze weer zoals normaal, maar op de hoger gelegen zandgronden herstelt de grondwaterstand zich langzamer”, zo laat het Waterschap Rijn en IJssel weten. “We zien daar kortdurend hoge grondwaterstanden na een bui, maar deze piekjes zakken na een paar dagen zonder regen weer naar normale, dan wel lage waarden. Dit komt doordat het water even de tijd nodig heeft om de grond in te zakken. De regen die nu valt is belangrijk om straks in het voorjaar een buffer te hebben voor als de vraag naar water weer groter wordt, door stijgende temperatuur en de verdamping door gewassen en bomen.”

Het regenwater wordt door het Waterschap zo veel als mogelijk vastgehouden, hoewel bij grote waterhoeveelheden soms ook wat wordt afgevoerd. “Omdat we al zo lang extreem lage waterstanden hebben lijkt het alsof de waterstanden in de beken nu heel hoog zijn, maar deze zijn normaal voor de tijd van het jaar”, aldus het Waterschap.

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)