Groene kunstmestmachine officieel in gebruik

Gepubliceerd: 15-03-2019 15:03. Bijgewerkt: 15-03-2019 16:07

De machine die Groene Weide Meststof, een kunstmestvervanger, uit dierlijke meststof maakt, is officieel in gebruik genomen. De nieuwe meststof moet ervoor zorgen dat boeren straks geen kunstmest meer hoeven te gebruiken.

"De bemestingsmachine valt onder het project Kunstmestvrije Achterhoek", aldus de provincie Gelderland. "Het doel van het project is om boeren de voedingsstoffen uit dierlijke mest zo goed mogelijk te benutten en daarmee de mestkringloop verder te sluiten. Door minder kunstmest te gebruiken hoeft er ook minder kunstmest te worden geproduceerd, waar CO2 bij vrijkomt." De machine werd in gebruik genomen door gedeputeerde Peter Drenth en Marjolein Sonnema, directeur agro van het ministerie van landbouw.

In oktober werd middels een werkbezoek van Europarlementariërs Annie Schreijer-Pierik en Jan Huitema aan de vergistingsinstallatie in Beltrum gelobbyd om Europese regels aan te passen, zodat de meststof door Europa vervoerd kan worden. Vooralsnog heeft de proef vrijstelling van Europese regels tot 2021. Wageningen Universiteit doet in deze periode onderzoek naar in hoeverre deze manier van bemesten zorgt voor schoner grondwater.

Foto: Provincie Gelderland

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)