Grensland College gestart na ondertekening

Gepubliceerd: 30-09-2020 17:09. Bijgewerkt: 14-10-2020 15:28

Het Saxion, de Hogeschool Arnhem Nijmegen, het Graafschap College en een netwerk van werkgevers uit de grensregio hebben woensdag hun handtekening gezet onder de overeenkomst waarmee het Grensland College een feit is. De nieuwe school komt in Winterswijk en moet op termijn grensoverschrijdend onderwijs aanbieden, op een niveau dat tussen mbo en hbo ligt.


“Door het Grensland College geven wij studenten aan beide kanten van de grens de mogelijkheid om een opleiding in de Achterhoek te volgen," aldus Joris Bengevoord, burgemeester van Winterswijk. "Ik ben trots dat wij zo’n project juist in deze regio kunnen doen.” De nieuwe school vestigt zich in het oude raadhuis van Winterswijk. Leerlingen krijgen tevens onderwijs op andere locaties, zoals het CIVON. Volgens Bengevoord is Winterswijk een logische startplek voor grensoverschrijdend onderwijs: “Winterswijk ligt dichtbij de grens. Daarnaast hebben wij de ruimte beschikbaar en hebben we een goede relatie met Duitsland.”

Vooralsnog zijn er geen Duitse onderwijsinstellingen aangesloten bij het project. “Ze vinden het ingewikkeld om in de verkennende fase al aan te sluiten bij een samenwerkingsverband”, zegt Alain van de Haar, sectordirecteur van het Graafschap College. Volgens hem is het een kwestie van tijd voordat ook Duitse scholen zijn aangesloten: “Op het moment dat het in Nederland goed draait, gaan zij graag met ons in gesprek. Dan kijken we wat zij van ons kunnen leren en hoe zij kunnen aanhaken met ons project.”

Start in 2021
Volgens Van de Haar worden de verstrekte diploma's Europees erkend: “Dus diploma’s die je hier krijgt, zijn in heel Europa geldig als een associate-degree diploma." Geïnteresseerde studenten moeten wachten voor ze van start kunnen op het Grensland College. “De eerste deeltijdscursussen, modules en trainingen beginnen vanaf februari volgend jaar. De echte opleidingen beginnen in september 2021,” aldus van de Haar.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)