Grens is rode draad tijdens Dinxperience

Gepubliceerd: 19-07-2021 17:07. Bijgewerkt: 19-07-2021 18:58

Dinxperlo stond afgelopen weekend samen met de Duitse buurplaats Suderwick in het teken van de grensoverschrijdende Dinxerpience. Op de dag dat Nederland door het buurland werd aangewezen als risicogebied in verband met de coronasituatie gaven 45 artiesten met honderden bezoekers optredens over het gezamenlijke verleden.


“We zijn op historische grond, want Dinxperlo en Suderwick zijn al eeuwen met elkaar verbonden”, vertelt organisator Lex Schellevis. “We hebben een bijzonder programma gemaakt om dat te vieren.” Meer dan veertig verschillende artiesten gaven voorstellingen tijdens Dinxperience. Rode draad bij de vertelde verhalen en gespeelde muziek was de beleving van de grens, legt Resie Overgoor-Rexwinkel in onvervalst dialect uit. “Ik heb gewoon wat herinneringen opgehaald en anekdotes verteld over mijn eigen leven”, zegt de voormalig lerares, die bijna veertig jaar voor de klas stond in haar geboorteplaats. “Het heeft allemaal te maken met de grens, met de geute, hier in Dinxperwick.”

Waar de grens jarenlang nauwelijks gevoeld werd, is dat door de coronacrisis veranderd. Dat merkte Schellevis bij de eisen die door overheden werden gesteld voor het organiseren van Dinxperience. “De vergunning bij de gemeente Aalten is heel anders tot stand gekomen dan de toestemming in Bocholt”, zegt de organisator, die aangeeft dat onder meer door vaste zitplaatsen goedkeuring werd gekregen. “Beiden hebben uiteindelijk volmondig gezegd dat ze het zien zitten. Ik zie overal blije gezichten, ik word er zelf hartstikke blij van.”

Optredens
Overgoor-Rexwinkel was in ieder geval blij dat zij na haar eigen voorstelling ook bij andere artiesten kon kijken. “Ik mag natuurlijk overal gratis naar binnen”, zegt de Dinxperlose, terwijl ze wijst naar haar polsbandje. “Ik ga zeker nog naar wat andere dingen kijken. Naar Rocco Ostermann ga ik heen en ook Hans Keuper staat nog op het lijstje. Dat komt helemaal goed.”

REGIO8 zendt komend weekend een uitgebreide special uit over Dinxperience.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)