Gratis coronatest voor grenspendelaars

Gepubliceerd: 16-04-2021 11:04. Bijgewerkt: 16-04-2021 11:46

Nederlandse grenspendelaars die werken in Kleef of Borken kunnen vanaf vrijdag gebruik maken van de gratis testmogelijkheden in Duitsland. Dat is het resultaat van een overleg tussen deelstaat Noordrijn-Westfalen en de Bondsregering.

"Noordrijn-Westfalen heeft donderdag aan de Duitse Bondsregering gevraagd of dit mogelijk was en 's avonds hadden we meteen goed nieuws", aldus Heidi de Ruiter, woordvoerder van Euregio Rijn-Waal. "Ze kunnen zonder negatieve testuitslag de grens over, wel moeten ze een werkgeversverklaring meenemen om aan te tonen dat ze in Duitsland werken." Deze verklaring kunnen grenspendelaars bij een sneltestcentrum laten zien waarna de test gratis is. Volgens De Ruiter kunnen Nederlanders zich twee keer per week laten testen waardoor ze de hele week vrij naar het werk kunnen reizen: "Doorgaans is de regel in Duitsland een keer per week gratis testen, maar het ligt er maar net aan hoe streng een testcentra is." De regel geldt niet voor mensen die willen tanken, boodschappen willen doen of willen fietsen of wandelen.

Donderdag pleitten de vijf Euregio's, waaronder Euregio Rijn-Waal, voor gratis sneltests voor grenspendelaars. Hun oproep is volgens De Ruiter snel gehoord. "Wij willen dat ook Nederlandse grenspendelaars gewoon naar hun werk kunnen zonder dat ze hiervoor extra kosten hoeven te maken", vertelt De Ruiter. Toch is de Euregio nog niet helemaal tevreden: "Deze regelgeving geldt alleen voor Nederlanders die in Duitsland werken, nog niet voor andere belanghebbenden. Mantelzorgers of ouders die hun kind naar hun ex-partner aan de andere kant van de grens willen brengen kunnen hier nog geen gebruik van maken. Deze vraag staat nog open."

Meer mogelijkheden
Vanaf vorige week donderdag konden Nederlandse grenspendelaars zich al gratis laten testen bij testcentra van het bedrijf Chayns. Deze testcentra's zitten onder andere in Spork en Isselburg in het district Borken en werden mogelijk gemaakt door een crowdfundingactie. Vanaf vrijdag is gratis testen voor Nederlandse grenspendelaars mogelijk bij alle sneltestcentra in alle grensdistricten. In het disctrict Kleef alleen zijn er 154 testcentra.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)