Giftig blusschuim afgevoerd uit Doetinchem

Gepubliceerd: 19-11-2021 11:11. Bijgewerkt: 19-11-2021 11:58

De vier silo’s met het giftige blusschuimwater worden vanaf komende week stapsgewijs afgevoerd van bedrijventerrein De Huet in Doetinchem. In opdracht van de gemeente moeten wekelijks meerdere tankwagens de giftige substantie afvoeren naar het buitenland.

“Het blusschuimwater kan alleen worden verbrand in een oven bij een temperatuur van hoger dan 1100°C”, laat de gemeente Doetinchem weten in een verklaring. “Nederland heeft dit type ovens niet.” Op het terrein van het inmiddels failliete bedrijf Rutgers Milieu stonden ruim 1.300 vaten met PFOS-houdend blusschuimwater, waarvan een deel lekte. Inmiddels is het blusschuimwater uit de vaten in vier lekvrije silo’s overgepompt. Door drie tot zes tankwagens per week op en neer te laten rijden naar de locatie, moet het terrein in mei 2022 helemaal leeg zijn.

Tegelijkertijd met het verwijderen van het blusschuimwater wordt er een bodemonderzoek uitgevoerd. Dit moet duidelijk maken hoe vervuild de grond en het grondwater is. De resultaten hiervan worden begin volgend jaar verwacht. Daarna volgt een saneringsonderzoek, waaruit een plan om het terrein te saneren voortvloeit. Doetinchem verwacht dat de daadwerkelijke bodemsanering in 2023 start.

Foto: REGIO8


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)