GGD bereidt zich voor op massavaccinatie

Gepubliceerd: 02-04-2021 15:04. Bijgewerkt: 02-04-2021 15:39

De GGD Noord- en Oost Gelderland bereidt zich samen met het Graafschap College voor op een massavaccinatie tegen het coronavirus. Op het hoofdgebouw van de school in Doetinchem krijgen studenten Verpleegkunde en mensen met een medische achtergrond les om op korte termijn de prikken te kunnen zetten.


"In de maandag mei, juni en juli zetten we tienduizend prikken per dag", voorspelt Theo Klein Bleumink, coördinator bij de GGD Noord- en Oost Nederland (GGD NOG). "We moeten ons voorbereiden op die massavaccinatie." Op dit moment werken er volgens Bleumink al vijfhonderd mensen als prikker bij de GGD NOG, waaronder honderdvijftig studenten van het Graafschap College. "Dit is de laatste groep die we gaan opleiden", legt Klein Bluemink uit. "Dat is een gemêleerde groep van studenten en mensen met een medische achtergrond." Voor die mensen geldt dat ze langer dan twee jaar niet hebben geprikt. "Deze mensen hebben al ervaring met prikken of zijn in de zorg werkzaam", vertelt Corinne Vellekoop, docent op het Graafschap College. "De training is om hen bij te scholen."

Het Graafschap College helpt de GGD NOG sinds begin maart door studenten aan het werk te zetten in de prikstraten. "Toen we in november zagen dat er een massavaccinatie aan zat te komen, hebben we contact opgenomen met de GGD", vertelt Vellekoop. Naast het aanleveren van studenten pakt de school nu ook een opleidingsrol voor andere groepen: "De GGD heeft ons toen benaderd met de vraag of wij konden ondersteunen met het scholen van nieuwe medewerkers", aldus Vellekoop. Een van die nieuwe medewerkers is Tess Markink, zij studeert Verpleegkunde en gaat stage lopen in een vaccinatiestraat: "Ik vind het spannend, maar ik denk dat ik veel kan leren bij de vaccinatielocatie."

Helemaal veilig
Volgens Klein Bleumink wordt goed toegezien op de veiligheid in de prikstraat: "Deze mensen krijgen eerst hier een training, vervolgens worden ze op de vaccinatielocatie ondersteund door een ervaren prikker." Volgens de coördinator van de GGD hoeven mensen zich daarom geen zorgen te maken over wie het vaccin geeft: "Het is helemaal veilig."

Ten minste tot de zomer
Het extra personeel is volgens Klein Bluemink tot ten minste de zomer gewenst. In de maand mei verwacht de coördinator geheel opgeschaald te zijn. "Wij verwachten dat we in juli iedereen een eerste prik hebben gegeven", voorspelt Klein Bleumink. "Dan zijn we tot medio september bezig met vaccineren."

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)