Gezin redt ganzenkuikentje in Winterswijk

Gepubliceerd: 04-05-2021 11:05. Bijgewerkt: 04-05-2021 12:01

Een ganzenkuiken in Winterswijk heeft geluk gehad nadat het dier zijn familie was kwijtgeraakt en in z’n eentje zwom in de Bekendelle. Het gezin van Dini Liefferink-Medendorp ving het gansje en bracht het diertje 120 kilometer verderop naar een ganzenopvang.

"Mijn zoon zag het gansje als eerste", vertelt Dini Liefferink-Medendorp. Ze was eind april met haar gezin aan het wandelen in het Winterswijkse Woold. "Er zijn daar mooie fotolocaties", geeft Liefferink-Medendorp als reden aan. Tijdens de wandeling hoorde het gezin wat piepen. Dini’s zoon probeerde het kuikentje te vangen. "Hij had toch al laarzen aan", legt ze uit. Het gezin dacht in eerste instantie het kuikentje niet te kunnen vangen omdat het diertje zich niet liet pakken. "We besloten door te lopen, maar omdat het pad doodliep moesten we er opnieuw langs op. Onze puberzoon van dertien wilde toch nog een poging doen". Om het kuikentje te kunnen vangen heeft de zoon van Liefferink-Medendorp de laarzen, broek en sokken uitgetrokken. "Het was veel te koud als de kleren nat worden", legt ze uit.

Uiteindelijk werd het kuikentje gevangen, waarna het gezin het diertje mee naar huis nam. "We wilden het gansje eerst zelf opvoeden en later terugzetten in het wild, maar na googelen en rondbellen moesten we concluderen dat het niet verstandig zou zijn. Een ganzenkuiken moet opgroeien tussen de ganzen omdat het anders niet leert communiceren met soortgenoten", legt Liefferink-Medendorp uit. Ook de plaatselijke kinderboerderij is gebeld, maar die wilde het kuikentje niet overnemen. "Bang voor de vogelgriep", vertelt ze.

240 kilometer rijden
Wat volgde was een zoektocht naar een ganzenboerderij. Akka’s Ganzenparadijs in Drenthe kwam daarbij als geschikte locatie naar voren. "Daar kregen we een goed gevoel bij", zegt Liefferink-Medendorp. "Je merkte de liefde voor de dieren." Eenmaal aangekomen bij de ganzenboerderij, 120 kilometer verderop, werd het kuikentje volgens de vindster snel opgevangen door de volwassen ganzen: "Het gansje stopte gelijk met piepen. Het leek alsof hij er meteen bij hoorde."

Akka’s Ganzenparadijs
De tekst op de website van het opvangcentrum in Drenthe bevestigt dat de keuze die Liefferink-Medendorp en haar gezin hebben gemaakt een goede is geweest: "Een gans hoort gans te zijn en een heel uitzonderlijke eigenschap van ganzen is dat volwassen ganzen nagenoeg altijd weesgansjes adopteren." Of het gezin het kuikentje nog een keer gaat opzoeken, weet Liefferink-Medendorp niet: ‘’We weten dat hij het goed heeft."

Foto: Dini Liefferink-Medendorp


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)