Geschiedenis van Terborg komt tot leven

Gepubliceerd: 06-09-2019 11:09. Bijgewerkt: 06-09-2019 12:05

De vertoningen van het openluchtspel "Het straatje dat zich stad mocht noemen" in het kader van het 600 jarige bestaan van Terborg zijn compleet uitverkocht. Verdeeld over donderdag, vrijdag en zaterdag brengen vijfhonderd mensen een bezoek aan het speciale decor in het hart van het stadje om de geschiedenis in levende lijve te aanschouwen.


"We gaan terug naar de ochtend van 24 april 1419, de eerste dag dat de stadsrechten geldig waren", vertelt regisseur Theo Soontiëns over het stuk. "We zien wat voor effecten stadsrechten hebben op een heel klein straatje." Acteurs werden de afgelopen maanden klaargestoomd voor een rol in het stuk. "We zijn al zo'n beetje vanaf maart begonnen met het inleven en de rolverdeling", aldus acteur Toon Jansen. "Het was heel veel teksten leren en heel veel typetjes doen. Dat was echt geweldig, heel leuk!" Actrice Tanja Jansen beaamt dat, en benadrukt daarbij ook het teamverband: "Het is vooral heel leuk om in dit gezelschap te spelen." Regisseur Soontiëns hoopt dat het publiek geniet, maar ook wat opsteekt van het stuk: "Het spel is voor mij geslaagd als de spelers stralen, als het publiek veel lacht en als ze aan het eind zeggen 'nou snappen we alles'."

De slechte weersomstandigheden kunnen vrijdag en zaterdag mogelijk spelbreker worden. "Als het echt gaat regenen moeten we het stuk onderbreken of uitstellen", aldus organisator Harry Greven. Mocht dat voorkomen, wordt plan B in werking gesteld. "We hebben het zo gepland, dat zondagavond een reserveavond is. Maar met een beetje regen gaat het gewoon door." Ondanks al dat enthousiasme komen er volgens Greven geen extra voorstellingen. "Het zal volgend jaar niet terugkeren, daarvoor heb je teveel voorbereiding nodig." Hij staat echter open voor een terugkeer in de verdere toekomst. "Ik hoop dat er over een aantal jaren weer een idee ontstaat van 'we gaan weer iets organiseren'. Wellicht over een paar jaar, waarom niet?"

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)