Gemeentes gaan voor andere geldverdeling

Gepubliceerd: 15-09-2020 16:09. Bijgewerkt: 15-09-2020 16:25

Montferland zet zich samen met andere gemeentes uit onder meer de Achterhoek in voor het terugdraaien van de voorgenomen nieuwe landelijke verdeling van Jeugdzorg en WMO. Door het nieuwe 'verdeelmodel gemeentefonds' niet door te voeren, hopen zij het miljoenentekort op Jeugdzorg en WMO terug te dringen.

“Als het verdeelmodel gemeentefonds niet wordt teruggedraaid, ontvangt Montferland jaarlijks 1,2 miljoen euro minder”, zegt wethouder Martin Som op serieuze toon. “In dat geval krijgen wij minder geld, maar de taken voor Jeugdzorg en WMO blijven hetzelfde.” Montferland voegt zich bij de groeiende groep gemeentes die de bezuinigingen binnen de WMO en Jeugdzorg van de regering van tafel wil krijgen. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten op 25 september dienen deze gemeentes een motie in om de voorgenomen nieuwe verdeling Jeugdzorg en WMO terug te draaien.

Het initiatief voor de motie is genomen door een wethouder van de gemeente Schagen. Som heeft de verantwoordelijk wethouder inmiddels laten weten dat Montferland de stap steunt. Volgens de wethouder krijgt zijn gemeente onder meer bijval vanuit de Achterhoek: “Mede via wethouder Ted Kok van Aalten zijn de Achterhoekse gemeentes opgeroepen de motie van 25 september te steunen”, verklaart Som. Zelf heeft hij de portefeuillehouders financiën in de regio Arnhem gewezen op de motie.


Tekorten minder groot
Met het terugdraaien van de voorgenomen herverdeling zou de gemeente Montferland €33,35 per inwoner besparen. “In totaal praten we over een bedrag van 1,2 miljoen", benadrukt Som. "Hierdoor zullen de tekorten op Jeugdzorg en WMO minder groot zijn. De tekorten blijven echter wel." Montferland kampt met een tekort van ruim twee miljoen euro, zo bleek uit de Bestuursrapportage over de eerste helft van 2020.

Foto: REGIO8


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)