Gemeenten installeren nieuwe raadsleden

Gepubliceerd: 29-03-2018 23:03. Bijgewerkt: 29-03-2018 23:42

In Doetinchem, Oude IJsselstreek en Montferland zijn donderdagavond de nieuwe gemeenteraden geïnstalleerd. In Doetinchem werd daarnaast bekend dat Maria Martens de nieuwe informateur wordt.


“Alle partijen waren in de gelegenheid om hun kijk op de uitslag van de verkiezingen te geven”, vertelt Ingrid Lambregts van het CDA in Doetinchem over het duidingsdebat. “Ik denk dat het goed is dat we het proces op deze manier gestart zijn.” De nieuwe informateur Martens zal de coalitievorming gaan leiden. “Maria is geboren en getogen in Doetinchem, woont er nu niet meer maar die gaat dus even terug naar haar roots.” In Oude IJsselstreek is de informateur nog niet bekend, maar Bert Kuster van Lokaal Belang hoopt volgende week donderdag deze persoon aan te kunnen wijzen. “We willen graag een onafhankelijke informateur, dus iemand die wat verder weg staat van de partijen hier”, laat Kuster weten. “Iemand die met een frisse blik kan kijken, wat vragen kan stellen en met een goed rapport kan komen.”

De onderhandelingen voor de nieuwe coalities gaan de komende tijd van start. In Doetinchem voert de nieuwe informateur volgende week gesprekken met afvaardigingen van alle fracties. “Alles is er op gericht dat zij 11 april verslag doet van haar bevindingen”, aldus Lambregts. “Dan weten we welke partijen het formatieproces in gaan.” In Oude IJsselstreek wordt er eerst nog gewacht op de bekendmaking van de informateur, waarna er kan worden over gegaan tot formatie. “We gaan alles keurig stapje voor stapje doen”, laat Kuster weten. “Transparant, af en toe openbare debatten zodat de inwoners ook kunnen kijken hoever we zijn.” Montferland gaat geen nieuwe informateur aanstellen. Dit is besloten onder leiding van het CDA, de grootste partij in de gemeente. De komende week worden er verschillende gesprekken gevoerd over een mogelijke coalitie.

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)