Gelderland

Doetinchemse trainer runt voetbalschool

De Doetinchemse Kaan Ozerdogan timmert aan de weg met zijn nieuwbakken voetbalschool op de velden van SV Kilder. Om jeugdige voetballers uit de regio en zichzelf actief bezig te houden tijdens de coronacrisis besloot hij één op één voetbaltrainingen te geven.

Lees verder

Weer inbraak bij kledingzaak in Doetinchem

Voor de tweede keer in korte tijd is er ingebroken bij kledingwinkel T-Time Men’s Wear in Doetinchem. Wat er in de nacht van dinsdag op woensdag precies is buit gemaakt is nog onbekend.

Lees verder

Zorgen om drugsgebruik jeugd Montferland

Om het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren tot en met 23 jaar aan te pakken, gaat Montferland een nieuw preventie- en handhavingsplan opstellen voor alcohol en drugs. Hiermee hoopt de gemeente de stijging in het middelengebruik terug te dringen.

Lees verder

Ulftse Housheer kijkt na transfer uit naar EK

Dione Housheer uit Ulft reist komende week af naar Denenmarken voor het aanstaande Europees Kampioenschap Handbal. Na het winnen van het WK in 2019 heeft het Nederlands Elftal volgens de Ulftse handbalster maar één doel.

Lees verder

Verpleegafdeling van het SKB weer open

Verpleegafdeling C1 van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix is weer geopend voor nieuwe opnames. Vorige week besloot het ziekenhuis in Winterswijk de afdeling te sluiten vanwege een corona-uitbraak.

Lees verder

Honderden kazen gestolen in Lievelde

Bij kaasboerderij Weenink in Lievelde is in de nacht van 12 op 13 november een opmerkelijke inbraak gepleegd. Inbrekers hebben honderden kazen gestolen uit de koeling van het bedrijf en vervolgens zijn enkele kazen te koop aangeboden op Marktplaats.

Lees verder

Doetinchemmer Captein 'Chef van het Jaar'

Chef-kok Mark Captein van Orangerie De Pol uit Doetinchem is door restaurantvereniging JRE-Nederland uitgeroepen tot Chef van het jaar. De prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt, gaat nu voor de tweede keer naar de Doetinchemse horecazaak.

Lees verder

Carbidverkoop in regio schiet de lucht in

Achterhoekse carbidverkopers zien de vraag naar het carbid stijgen, sinds bekend is geworden dat er een vuurwerkverbod geldt in Nederland. Jongeren willen voorkomen dat ze misgrijpen en kopen eerder dan normaal het carbid.

Lees verder

Sinterklaas verwelkomd in SSP Hal in Ulft

Sinterklaas is zondagmiddag met een heuse drive-through verwelkomd door de kinderen uit Ulft en omgeving. De oplossing in de SSP Hal was noodgedwongen, nadat een rondtocht door het dorp een week eerder werd afgelast.

Lees verder

Geen coronageboortegolf in de Achterhoek

In de Achterhoek wordt geen geboortegolf door het coronavirus verwacht. In de meeste regio’s blijft het aantal zwangere vrouwen gelijk ten opzichte van voorgaande jaren in deze tijd.

Lees verder

Budgetcheck tegen grote geldproblemen

Buurtplein in Doetinchem gaat inwoners een budgetcheck aanbieden. Door de financiële hulp van buurtcoaches hoopt de organisatie grote financiële problemen te voorkomen.

Lees verder

Jaarlijkse actie Jubal loopt niet in de soep

De jaarlijkse soepactie van muziekvereniging Jubal in Varsseveld gaat dit jaar gewoon door. Maar door corona moest er wel een noodgreep toegepast worden voor de verkoop van de soepen.

Lees verder

Supporters steunen trainer met boodschap

Supporters en andere betrokkenen rond De Graafschap hebben Simon Kistemaker met een videoboodschap een hart onder de riem gestoken. De legendarische oud-trainer werd enkele maanden geleden opgenomen in het ziekenhuis, nadat hij in de zomer zijn vrouw Thea al verloor, maar is inmiddels weer thuis.

Lees verder

Doetinchem heeft nu een eigen kinderraad

Doetinchem heeft sinds vrijdag een eigen kindergemeenteraad. Vijftien leerlingen van verschillende basisscholen in de gemeente werden door burgemeester Mark Boumans en kinderburgemeester Juliette Fijten online geïnstalleerd als kinderraadslid.

Lees verder

Duitsland denkt na over vuurwerkverbod

In Duitsland wordt er druk gesproken over een vuurwerkverbod. Duitse deelstaten zijn het onderling niet met elkaar eens over een verbod, maar Bondskanselier Angela Merkel beslist aanstaande woensdag of het verbod er komt.

Lees verder

Doetinchem reikt viertal kinderlintjes uit

In Doetinchem zijn donderdag vier kinderlintjes uitgereikt aan kinderen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor een ander. Door de coronamaatregelen kon de uitreiking niet plaatsvinden in een feestelijke raadszaal, maar de burgemeester en kinderburgemeester gingen zelf bij de kinderen langs.

Lees verder

Creativiteit moet mkb Montferland redden

Creativiteit en lef moeten het midden- en kleinbedrijf (mkb) in Montferland op de been houden tijdens de coronacrisis. Vooral de horeca en evenementen hebben het zwaar, maar branchevereniging MKB Montferland, verwacht dat goed draaiende bedrijven de crisis wel overleven.

Lees verder

Drie gemeenten lanceren eigen klimaatatlas

De gemeenten Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek hebben donderdag samen met het Waterschap Rijn en IJssel de klimaatatlas gelanceerd. De klimaatatlas geeft op een interactieve manier inzicht in waar droogte, wateroverlast, overstromingen en hittestress de komende dertig jaar worden verwacht.

Lees verder

Kasteel Huis Bergh krijgt meer ademruimte 

Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg kan dankzij een bijdrage van Kickstart Cultuurfonds weer rondleidingen aanbieden aan kleine groepen. De Montferlandse toeristische trekpleister hoopt op deze manier het hoofd boven water te kunnen houden tijdens de coronacrisis.

Lees verder

Na 156 jaar valt doek Terborgs mannenkoor

Het Terborgse mannenkoor Arti Sacrum houdt na 156 jaar op te bestaan. Ondanks vele hoogtepunten ziet het koor dat in 1864 werd opgericht en nog bestaat uit 28 leden, geen toekomst meer voor zichzelf in het stadje.

Lees verder

Scholen Lichtenvoorde in beeld voor wonen

Oost Gelre ziet kansen voor woningbouw op drie schoollocaties in Lichtenvoorde. Door de samenvoeging van de onderwijslocaties in een Integraal Educatief Kindcentrum staan drie scholen vanaf september volgend jaar leeg.

Lees verder

Inwoners bijgepraat over plan RegioExpres

Inwoners van de gemeente Doetinchem en Montferland worden deze week tijdens twee digitale informatieavonden bijgepraat over de plannen voor de RegioExpres. Voor de sneltrein, die vanaf 2026 moet gaan rijden tussen Doetinchem en Arnhem, moet het spoor tussen station Doetinchem De Huet en station Didam worden verdubbeld.

Lees verder

Politie zoekt groep jongeren na vernielingen

De politie zoekt naar een klein groepje jongeren die meerdere vernielingen in ‘s-Heerenberg hebben aangericht. Op maandagavond 9 november werden er in de Montferlandse stad diverse vernielingen gepleegd.

Lees verder

Motorrijder aangehouden na achtervolging

De politie heeft dinsdagavond bij een achtervolging door Doetinchem een motorrijder aangehouden. De achtervolging werd ingezet omdat de man er bij een controle met hoge snelheid vandoor ging.

Lees verder

Zoektocht naar sportvoorziening in Didam

De overkoepelende sportvereniging Open Club De Nevelhorst krijgt een voorrangspositie bij de realisatie van een nieuwe sportvoorziening bij De Nevelhorst in Didam. De investering van Montferland daarin is het resultaat van een felle discussie over de sluiting van zwembad De Hoevert.

Lees verder

Stroomuitval door oprollen hennepkwekerij

De politie heeft dinsdagochtend een hennepkwekerij met honderden planten opgerold in een woonwijk in Eibergen. De inval in het huis ging gepaard met een tijdelijke stroomuitval in de omgeving.

Lees verder

Boeren op trekkers naar Den Haag voor actie

Tientallen boeren uit de Achterhoek verzamelden zich dinsdagochtend vroeg bij Varsseveld om actie te gaan voeren in Den Haag. De agrariërs hopen Koning Willem-Alexander te spreken en vragen daarnaast aandacht voor het keurmerk Farmer Friendly van Farmers Defence Force (FDF).

Lees verder

Illegale vuurwerkopslag in woning Borculo

De politie heeft in Borculo een 18-jarige man in zijn woning aangehouden. In het huis van de bewoner werd 250 kilo aan illegaal vuurwerk aangetroffen.

Lees verder

Bushaltes in de Achterhoek worden rookvrij

Alle Gelderse bushaltes zullen binnenkort rookvrije zones worden. CDA-statenlid Hans van Ark ondernam actie om iedereen op een veilige manier met het openbaar vervoer te kunnen laten reizen.

Lees verder

Bakker test olieboldrive in markthal Didam

Tientallen oliebolliefhebbers kwamen zondag met de auto naar de Markthal in Didam voor de test van de oliebollen drive-in van bakker Paul Berntsen. Vanwege het coronavirus moest Berntsen een alternatief vinden voor zijn jaarlijkse oliebollenverkoop.

Lees verder

Kaarsenactie verbindt Wehl op kortste dag

Een kaarsenactie verbindt Wehl op de kortste dag van het jaar. Alle huishoudens krijgen een kaars thuis en die moet op 21 december, de kortste dag van het jaar, aangestoken worden om hoop en vrijheid te symboliseren.

Lees verder

Puzzels vliegen spellenwinkel Doetinchem uit

De legpuzzels vliegen spelletjeswinkel De Betovering in Doetinchem uit. Al een half jaar zijn de dozen nauwelijks aan te slepen. Dat de fabrieken dicht gingen zorgde voor een tekort, merkten ze ook in Doetinchem.

Lees verder

Montferland kiest voor extra verhogen ozb

Inwoners van Montferland gaan de komende jaren vier procent meer onroerendezaakbelasting (ozb) betalen, zo besloot de gemeenteraad vrijdagavond tijdens de begrotingsvergadering. Om het miljoenentekort in de begroting te dichten, wordt ook de ozb voor niet woningen met zes procent verhoogd.

Lees verder

Gratis stamppot voor inwoners van Loil

Inwoners van Loil kunnen zaterdag 28 november genieten van een gratis stamppotdiner in hun eigen woonkamer. Met het initiatief Loilse stamppot-express wil de Kontaktraad Loil de inwoners steunen tijdens de coronacrisis.

Lees verder

Hennepkwekerij opgerold in Lichtenvoorde

De politie heeft donderdag een hennepkwekerij ontmanteld in een woonwijk in Lichtenvoorde. In de woning stonden ruim zevenhonderd wietplanten.

Lees verder

Kersthuis brengt Doetinchem in feestsfeer

Het huis van Frank Pijnappels en Renkse van der Veen is een bijzonder gezicht in de wijk Overstegen in Doetinchem. Tussen de twaalf- en vijftienduizend lampjes verlichten de woning tijdens de donkere maanden, maar de buurt kan zich de komende jaren voorbereiden op nóg meer kerstversieringen.

Lees verder

Wijkcentrum De Daele voorkomt isolement

Het kabinet besloot vorige week dat bibliotheken en buurthuizen voor speciale activiteiten open mogen blijven. Bij wijkcentrum De Daele in Doetinchem kunnen mensen die in een sociaal isolement dreigen te raken op afspraak terecht tijdens een koffie-ochtend.

Lees verder

Overleg over overpompen gifvaten gestopt

De onderhandelingen tussen de gemeente Doetinchem en terreineigenaar Reinoud Arts voor het plaatsen van lekvrije silo’s op het terrein van het failliete Rutgers Milieu zijn stopgezet. Arts wilde dat zijn privéaansprakelijkheid er af zou gaan, maar daar ging de gemeente niet mee akkoord.

Lees verder

Alexander (11) speelt sinterklaas in Terborg

De elfjarige Alexander uit Terborg is een Sinterklaasactie gestart, waarmee hij kinderen van ouders die minder te besteden hebben een fijn feest mét cadeautjes wil bezorgen. Hij zamelt thuis speelgoed in dat mensen vervolgens in een kraampje in zijn voortuin kunnen ophalen.

Lees verder

Berghse kapjes voor minima Montferland

Minima in Montferland kunnen vanaf vrijdag gratis herbruikbare mondkapjes aanvragen. De ’s-Heerenbergse ondernemer Patrick Beverloo werkt momenteel hard om de ruim duizend kapjes op tijd af te krijgen.

Lees verder

Oosterlicht schijnt dit jaar voor zorgcentra

Op twaalf locaties in de Achterhoek worden op zaterdag 19 december lampen ontstoken om gezamenlijk het Oosterlicht te vormen. Het centrale punt zal dit jaar zorgcentrum De Schuylenburg in Silvolde zijn.

Lees verder

Vijfduizend bomen uitgedeeld in Doetinchem

De gemeente Doetinchem heeft de afgelopen jaren bijna vijfduizend gratis bomen uitgedeeld. Sinds 2016 konden inwoners van kernen en wijken om beurten een keuze maken uit meer dan vijftien verschillende soorten.

Lees verder

Geen quarantaineplicht klein grensverkeer

Nederlanders die in Duitsland willen tanken of hun boodschappen doen, mogen dat ondanks de aangescherpte coronamaatregelen bij de oosterburen nog gewoon doen. Grensgemeente Montferland ziet geen reden om 'klein grensverkeer' te controleren, maar roept op om reizen naar het buitenland zoveel mogelijk te mijden.

Lees verder

Carnaval digitaal gevierd in Montferland

De elfde van de elfde is normaal de datum waarop het carnavalsseizoen losbarst in de verschillende kernen in de regio. Pronkzittingen kunnen door de coronacrisis niet fysiek plaatsvinden, waardoor de verenigingen in Loil, 's-Heerenberg en Beek kiezen voor een digitale variant.

Lees verder

Drie pleegkinderen zoeken thuis in regio

Ondanks de coronacrisis gaat het goed met het aanbod van pleeggezinnen in de Achterhoek. In de hele regio wordt gezocht naar in totaal drie gezinnen, een fractie van de rest van de provincie, desondanks krijgt de zoektocht naar een geschikt thuis in Oude IJsselstreek een impuls met een campagne naar aanleiding van de Week van de Pleegzorg.

Lees verder

Vier aanhoudingen bij grenscontrole op A12

De Koninklijke Marechaussee heeft maandag bij een grenscontrole op de snelweg A12 meerdere personen aangehouden. De vier personen worden onder andere verdacht van witwassen en identiteitsfraude.

Lees verder

Veel kritiek op werkbedrijf Oude IJsselstreek

Verschillende politieke partijen hebben zich dinsdagavond kritisch uitgelaten over het plan voor het participatiebedrijf STOER in Oude IJsselstreek. VVD en PRO! dienden een amendement in om de oprichting van het participatiebedrijf uit te stellen, dat uiteindelijk geen meerderheid haalde en werd weggestemd door de raad.

Lees verder

Plannen voor nieuwe woningen in Wehl

De gemeente Doetinchem gaat de woningbouwplannen rond de Fokkenkampseweg in Wehl verder uitwerken. Op deze plek kunnen in de toekomst 90 tot 120 woningen worden gebouwd.

Lees verder

Overvaller van tankstation schrok van klant

De overvaller die maandagavond het BP-tankstation in Winterswijk overviel, schrok mogelijk zo hard van een aanwezig klant dat hij vluchte. Bij de overval van de benzinepomp aan de Vredenseweg werd niets buit gemaakt.

Lees verder

Onzekere toekomst voor Mechteld ten Ham

Stichting Mechteld ten Ham zoekt een nieuw onderkomen, nadat zij eerder dit jaar gedwongen moest verhuizen uit hun pand in 's-Heerenberg. Hoewel de gemeenteraad zich buigt over het huisvestingsprobleem, begint de tijd tot afgrijzen van bestuurslid Margret Houdijk te dringen.

Lees verder

Autospiegels vernield in 's-Heerenberg

In ’s-Heerenberg is maandagavond op verschillende plekken schade aangericht aan auto’s. De politie vermoedt dat een groep jongeren verantwoordelijk is voor de vernielingen.

Lees verder

Westerveld stijgt op de lijst van GroenLinks

Twee Achterhoekers staan op verkiesbare plekken op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Tweede Kamer. Lisa Westerveld uit Aalten en Tom van der Lee uit Silvolde maken daarmee kans op herverkiezing.

Lees verder

Eastwave start platform voor hiphopmuziek

Twintig artiesten hebben de krachten gebundeld om de Achterhoek op de kaart te zetten als nieuwe hotspot voor hiphopmuziek. Met de release van het album 'Eastwave' wordt een eerste stap gezet richting die ambitie.

Lees verder

Van Haarlem wil met Utrecht naar eredivisie

Daan van Haarlem moet VV Utrecht als technisch manager naar de eredivisie brengen. De 31-jarige voormalig international uit Doetinchem is nog altijd actief als volleyballer en zet naast het veld de eerste stappen op maatschappelijk gebied.

Lees verder

Housheer in definitieve EK-selectie Oranje

Dione Housheer uit Ulft is opgenomen in de definitieve handbalselectie voor het Europees Kampioenschap dat in december wordt afgewerkt. De Ulftse handbalster is een van de achttien speelsters die zich mogen opmaken voor het eindtoernooi.

Lees verder

Sité neemt 117 huurwoningen in Ulft over

Sité Woondiensten neemt 117 huurwoningen in Ulft over van Mooiland. De meeste woningen van Mooiland staan in andere delen van het land, waardoor de woningcorporatie ervoor kiest om huizen in de Achterhoek af te stoten.

Lees verder

Dag van Achterhoekse popmuziek gaat door

De Dag van de Achterhoekse popmuziek, DAP, gaat dit jaar door. Eigenlijk zou de dag aanstaande zaterdag plaatsvinden, maar het evenement is verplaatst naar 12 december en gaat dan in welke vorm ook door.

Lees verder

Politie wil knallend jaareinde voorkomen

Omdat knalvuurwerk en vuurpijlen vanaf komende maand illegaal zijn in Nederland, wijken Achterhoekers mogelijk uit om in Duitsland het vuurwerk te kopen. De Nederlandse regering overweegt vanwege de coronacrisis zelfs tijdelijk een algeheel vuurwerkverbod.

Lees verder

Woningverkoop Stokkum start deze maand

In Stokkum worden voorbereidingen getroffen voor de bouw van twaalf woningen op de grond van het de leegstaande Sint Suitbertusschool. De verkoop van de kavels van plan Gewoon in Stokkum moet voor het einde van het jaar starten.

Lees verder

IrisZorg krijgt tonnen terug van Doetinchem

Doetinchem moet IrisZorg een half miljoen euro aan ingetrokken subsidie teruggeven. De Raad van State oordeelt dat de gemeente onterecht vindt dat activiteiten waarvoor subsidie is verleend niet geheel hebben plaatsgevonden.

Lees verder

Raad Doetinchem omhelst groeiambitie

De gemeenteraad van Doetinchem heeft donderdagavond de begroting voor 2021 unaniem aangenomen. Volgens de verschillende partijen is samenwerking in deze coronacrisis belangrijk, waarbij politieke verschillen even naar de achtergrond verdwijnen.

Lees verder

Hoop op redding van De Hoevert vervlogen

De hoop op een langer voortbestaan van zwembad de Hoevert in Didam werd door de Montferlandse coalitie meermaals de grond in geboord. Hoewel de gemeenteraad nog dimdamt over kaders voor een nieuwe sportvoorziening, geven gedupeerde partijen zich gewonnen.

Lees verder

Voedselbank maakt zich op voor ontslaggolf

De Voedselbank in Doetinchem maakt zich op voor een ontslaggolf door de coronapandemie. Tot nu toe steeg het aantal klanten beperkt, maar daar komt de komende tijd mogelijk verandering in als de coronacrisis steeds meer een economische crisis wordt.

Lees verder

Vrijspraak musketier na incident Huis Bergh

Een 67-jarige man uit Lichtenvoorde is donderdag vrijgesproken voor het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld. Als musketier verwondde hij in 2019 bij het naspelen van de bestorming van Huis Bergh een 39-jarige vrouw uit Zwolle.

Lees verder

Staatssecretaris steunt onderzoek gifvaten

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven wil weten hoe het heeft kunnen gebeuren dat er 1.300 vaten met giftig blusschuim staan op een industrieterrein in Doetinchem. Dat antwoordt Van Veldhoven schriftelijk op Kamervragen van SP-Tweede Kamerlid Cem Laçin.

Lees verder

Geen Plat Gespöld, wel winnaar van Kleiroze

Het streektaalfestival Plat Gespöld gaat door de nieuwe coronamaatregelen definitief niet door. Wel kent de organisatie de Gelderse Kleiroze, een prijs voor dialectmuziek, zonder publieksstemming toe aan Peter Loeters.

Lees verder

Horecapersoneel Ploccos werkt voor Rensa

Horecapersoneel van de Ploccos Horeca Groep werkt tijdens de coronacrisis tijdelijk op locaties van de technische groothandel Rensa in Didam en Doetinchem. Twaalf medewerkers hebben het horecabedrijf uit Didam inmiddels ingeruild voor werk in de logistiek.

Lees verder

Corona-uitbraak in drie locaties van Azora

In drie locaties van zorgorganisatie Azora in Oude IJsselstreek zijn cliënten positief getest op het coronavirus. Het gaat om bewoners van de locaties Debbeshoek (Ulft), De Meulenbeek (Ulft) en Antonia (Terborg).

Lees verder

Bronckhorst krijgt ‘Achterhoeker’-paaltjes

Bronckhorst gaat fietspaden binnen de gemeentegrenzen voorzien van betonpaaltjes met een herkenbare en unieke look. De nieuwe paaltjes zijn tot ‘Achterhoeker’ gedoopt, met een knipoog naar het bekende ‘Amsterdammer’-paaltje.

Lees verder

'Doetinchemmer' zou Trump wel accepteren

De presidentsrace in de Verenigde Staten is spannender dan ooit en de strijd tussen Joe Biden en Donald Trump is nog altijd niet officieel beslist. Terwijl de stemmen volop worden geteld, geeft de Achterhoekse Amerikaan Jason McCausland aan zich ondanks zijn eigen voorkeur neer te leggen bij een eventuele herverkiezing van Donald Trump.

Lees verder

Waterschap voert stijging belastingen door

Het Waterschap Rijn en IJssel voert volgend jaar een lichte stijging van de belastingen door. Drie droge zomers op rij zijn onder meer reden voor de organisatie om meer geld te vragen van burgers.

Lees verder

Burgemeesters steunen Achterhoek met video

Acht burgemeesters uit de Achterhoek steken de bevolking een hart onder de riem met een videoboodschap. Vanaf onder meer De Vijverberg in Doetinchem en de DRU in Ulft wordt inwoners gevraagd om scholder an scholder te blijven staan tijdens de coronacrisis en vol te houden.

Lees verder

Weer vernielingen op begraafplaats Aalten

Bij de Oude Begraafplaats aan de Varsseveldseweg in Aalten is voor de derde keer in korte tijd een graf vernield. De politie heeft een jonge jongen in beeld als verdachte, maar de zoektocht heeft nog niks opgeleverd.

Lees verder

Fransman (24) opgepakt bij grenscontrole

De Koninklijke Marechaussee heeft maandagavond een 24-jarige Fransman aangehouden op de snelweg A12 nabij de grensovergang. De man wordt verdacht van het overtreden van de Opiumwet.

Lees verder

Luisterboek uit Loil is steun in coronatijd

Bijna veertig online te luisteren anekdotes van de overleden ras-Loilenaar Ton Bolder moeten de inwoners van Loil steunen tijdens de coronacrisis. Initiatiefnemer Frank Gies stoeide met het idee om Bolders' persoonlijke verhalen uit het boek Loil 2000 in te zetten om het moraal in het dorp hoog te houden.

Lees verder

Lesli in spanning over vuurwerkverbod

Lesli Vuurwerk wacht in spanning af of een landelijk vuurwerkverbod wordt ingevoerd rond de jaarwisseling. Normaal rijden tachtig vrachtwagens in december vuurwerk vanuit Lichtenvoorde door het hele land, maar nu maakt de vuurwerkhandel een pas op de plaats.

Lees verder

Groen licht voor coronateststraat in Didam

Montferland heeft maandagmiddag groen licht gegeven voor de opening van een particuliere snelteststraat op het terrein van Partycentrum Plok nabij Didam. Initiatiefnemer Richard van Manen wil woensdag of donderdag in bedrijf zijn.

Lees verder

Doden geëerd met 150 lichtjes bij graven

Om overledenen te herdenken verlichten lampjes tot dinsdagochtend de monumentale Ambtsbegraafplaats in Doetinchem. In het kader van de christelijke gedenkdag Allerzielen wordt het duister drie dagen lang ingeruild voor licht. 

Lees verder

Amphion in steigers voor herstel van gevel

De vervanging van de gevel van schouwburg Amphion in Doetinchem is maandag van start gegaan. De kosten voor de herstelwerkzaamheden bedragen rond de 2,5 miljoen.

Lees verder

Winst De Graafschap over gestopt seizoen

De Graafschap heeft over het afgelopen seizoen een winst geboekt van meer dan twee ton. Steun van sponsoren en supporters, de NOW-regeling en transferinkomsten zorgen voor zwarte cijfers op stadion De Vijverberg.

Lees verder

Ulftse wil 250 kerstpakketten inzamelen

De Ulftse Erna Mecking wil 250 kerstpakketten inzamelen voor de voedselbanken in de Achterhoek. Ze kwam op het idee omdat ze het 20-jarig jubileum van haar winkel niet op een reguliere manier kan vieren.

Lees verder

Deel oude stadhuis Doetinchem opgedoken

Een deel van het oude stadhuis in Doetinchem is opgedoken en geschonken aan de Stichting Doetinchem Herdenkt. Het gaat om een Bentheimer vensteromlijsting van het stadhuis op de Markt dat op 21 maart 1945 uitbrandde na het bombardement.

Lees verder

Talententuin gaat door in aangepaste vorm

De Talententuin Achterhoek gaat in aangepaste vorm door. Tijdens het evenement in Ulft, dat normaal een dag duurt, kunnen jongeren op zoek naar een stageplaats of hun eerste baan.

Lees verder

Bomenkap om centrum Didam te renoveren

Montferland kapt begin volgend jaar meer dan honderd bomen om de nieuwe inrichting van het centrum in Didam mogelijk te maken. Onder meer de beeldbepalende acacia naast de Mariakerk moet wijken om de renovatie van Het Lieve Vrouweplein te realiseren.

Lees verder

Schokgolf na vondst vuurwerk Winterswijk

In een woonwijk in Winterswijk is donderdag een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk onderschept, waarmee volgens de politie een ramp is voorkomen. Als het mis was gegaan, zouden 1.700 gebouwen in de omgeving gevaar hebben gelopen.

Lees verder

Kamps ziet gemeente worstelen met vaten

Voor Karen Kamps was het donderdagavond een rare gewaarwording om de raadsvergadering van Doetinchem te bekijken, waarin werd gesproken over de 1.300 vaten met giftig blusschuim. Een kwestie die door Kamps aanhangig werd gemaakt en wat haar uiteindelijk de kop kostte binnen haar GroenLinks-fractie.

Lees verder

Montferland tegen abonnementen in zorg

De Montferlandse gemeenteraad omarmde donderdagavond de motie om de post huishoudelijke hulp uit de Wmo te halen en over te hevelen naar de bijzondere bijstand. De raad roept hiermee het college op om met andere gelijkgestemde Achterhoekse gemeentes een signaal af te geven aan de Tweede Kamer.

Lees verder

Boumans wil onderzoek naar giftige vaten

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar hoe het zover heeft kunnen komen dat er 1300 vaten met giftig blusschuim staan aan de Voltastraat in Doetinchem. Burgemeester Mark Boumans wil zelf opdracht geven voor het onderzoek vanuit het college.

Lees verder

Doetinchemmer kan kiezen voor kleine bak

De gemeenteraad van Doetinchem heeft donderdagavond ingestemd met het grondstoffenplan van het college. Vanaf 2022 moet 10 euro worden betaald voor het legen van de restafvalcontainer, waarbij inwoners wel kunnen kiezen voor een goedkopere, kleinere bak.

Lees verder

College Montferland op de vingers getikt

Raadslid Henk Groote tikt het college van Montferland op de vingers met een laatste waarschuwing. De fractievoorzitter van oppositiepartij Lijst Groot Montferland stoort zich aan het feit dat gevoelige informatie eerder wordt gedeeld met de media dan met de gemeenteraad.

Lees verder

Vraagtekens bij starterslening Montferland

De verhoogde starterslening in Montferland, die vanaf november wordt ingevoerd, moet de moeizame huizenjacht van inwoners als Greg Jansen (29) uit Nieuw-Dijk een boost geven. Het vinden van een geschikte starterswoning in de gemeente blijkt een lastige opgave, ook met een lening van 225.000 euro.

Lees verder

Tekort aan epilepsiemedicijn voor honden

Honden die ‘Pexion’ slikken tegen epilepsie komen in de problemen door een internationaal tekort aan het medicijn. Hondeneigenaren Jeroen en Marco uit Doetinchem plaatsten daarom een noodoproep op Facebook in de hoop nog een aantal doosjes van het medicijn te kunnen bemachtigen.

Lees verder

Illegaal vuurwerk in schuur Winterswijk

De politie heeft donderdagmiddag een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk in beslag genomen in Winterswijk.  Er werd volgens de politie ruim honderd kilo aangetroffen in een woonwijk.

Lees verder

Gifvaten Doetinchem worden overgepompt

Doetinchem heeft opdracht gegeven om de 1.300 vaten met giftig blusschuim op te slaan in lekvrije silo’s, zodat de lekkage op het terrein zo snel mogelijk stopt. De gemeente legt ruim 300.000 euro neer om het overpompen mogelijk te maken en hoopt dat bedrag later terug te krijgen.

Lees verder

Tweede coronagolf treft Achterhoek hard

De GGD Noord- en Oost Gelderland (NOG) heeft woensdag de tweede coronateststraat in de regio geopend in Winterswijk. Vanwege het oplopende aantal positieve coronatesten en het groeiend aantal mensen dat zich wil laten testen, was het noodzakelijk een nieuwe testlocatie te creëren.

Lees verder

Traject voor sneltrein moet in 2026 klaar zijn

Het spoortraject voor de beoogde sneltrein, die ieder uur gaat rijden tussen Arnhem en Doetinchem, moet in 2026 gereed zijn. Medio volgend jaar wil de provincie met een eerste conceptvoorstel komen voor de nieuwe treinverbinding, met dubbelspoor tussen Doetinchem De Huet en Didam.

Lees verder

Ton extra voor aanpak van laaggeletterdheid

De Achterhoek krijgt 117.000 euro extra per jaar om laaggeletterdheid aan te pakken. Met deze verhoging heeft de regio zich als doel gesteld om uiterlijk eind 2024 in alle acht Achterhoekse gemeenten een effectieve aanpak van laaggeletterdheid te realiseren.

Lees verder

Bronckhorst neemt bos bij Steenderen over

Bronckhorst neemt het eigendom van het Plantenbos bij Steenderen over van Staatsbosbeheer. De gemeente hoopt zodoende het 'dorpsbos' te behouden, maar zoekt tegelijkertijd naar een nieuwe eigenaar.

Lees verder

Klaverjasclub klaagt over drooglegging

Klaverjasvereniging De Daele uit Doetinchem is het niet eens met het besluit dat er geen alcohol meer mag worden geschonken in het wijkcentrum op kaartmiddagen. Buurtplein, die een aantal wijkcentra in Doetinchem beheert, heeft hier onlangs toe besloten.

Lees verder

Boeren brengen pakket thuis bij Rob Jetten

Vier boeren uit de Achterhoek hebben dinsdagavond een ondersteuningspakket thuisbezorgd bij Rob Jetten in Ubbergen. De fractievoorzitter van D66 maakte eerder op de dag bekend dat hij na een positieve coronatest in thuisquarantaine moet.

Lees verder

Maximumsnelheid Drieheuvelenweg verlaagd

Weggebruikers in Montferland krijgen te maken met fikse snelheidsverlagingen op en rondom de Drieheuvelenweg tussen ’s-Heerenberg en Zeddam. De gemeente wil met de maatregelen het doorgaand verkeer verplaatsen naar de nieuwe Burgemeester van Breemenweg.

Lees verder

Mondkapjesplicht op Graafschap College

Op alle locaties van het Graafschap College is het sinds maandag verplicht om in de gangen mondkapjes te dragen. De school hoopt dat deze maatregel er, samen met de al geldende maatregelen, voor zorgt dat het virus zoveel mogelijk buiten de deur gehouden wordt.

Lees verder

Gemeenten gaan voor stempel 'regenboog'

Oost Gelre en Winterswijk willen volgend jaar een zogenaamde 'regenbooggemeente' worden. Volgens de gemeenten betekent dit dat de bestuurslaag lesbische vrouwen, homeseksuele mannen, biseksuele, trangender en intersekse personen (LHBTI'ers) accepteert zoals ze zijn.

Lees verder

Doetinchemmer opgepakt voor oplichting

Een 25-jarige man uit Doetinchem is dinsdagochtend door de politie opgepakt. Hij wordt samen met twee andere arrestanten door de politie Noord-Holland verdacht van witwassen en oplichting.

Lees verder

Geen subsidie warmtenet in Bloemenbuurt

Montferland krijgt geen subsidie voor de proeftuinregeling aardgasvrije wijken om de Didamse Bloemenbuurt aardgasvrij te maken. Met het niet toekennen van de subsidie loopt de gemeente het aangevraagde bedrag van 4,5 miljoen euro mis, waardoor de plannen voor de eerste aardgasvrije wijk van het dorp voorlopig in de ijskast kunnen.

Lees verder

Unieke editie Monopoly voor 's-Heerenberg

Jumbo in ’s-Heerenberg brengt 28 november een unieke editie van het bordspel Monopoly uit, aangepast naar de stijl van de oude gemeente Bergh. Het bordspel kwam tot stand in samenwerking met VVV Montferland en inwoners van de betrokken dorpen in de voormalige gemeente.

Lees verder

Jeugd speelt onderling bij Viod Doetinchem

Voetbalvereniging Viod uit Doetinchem organiseert onderlinge toernooien voor de jeugd nu het voetbal in competitieverband door de verscherpte coronamaatregelen stilligt. De eerste toernooidag werd zaterdag goed ontvangen door zowel deelnemers als de organisatie.

Lees verder

Rozengaarde in hoger beroep wegens tegels

Zwembad Rozengaarde in Doetinchem gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter over de tegelproblematiek. De rechter oordeelde eind juli dat Rozengaarde zelf moest opdraaien voor de hoge kosten voor de vervanging van de tegels.

Lees verder

Fairtradegroep Doetinchem mist activiteiten

Fairtrade Doetinchem, de werkgroep achter de faitrade gemeente mist voor de tweede keer dit jaar de activiteiten in de fairtradeweek. In het voorjaar ging het ontbijt in Wehl niet door, nu de brunch in Doetinchem niet als gevolg van het coronavirus.

Lees verder

Doetinchem reikt opnieuw kinderlintjes uit

Doetinchem gaat voor het tweede jaar op rij kinderlintjes uitreiken. De lintjes worden uitgereikt aan kinderen tot en met 17 jaar die zich belangeloos inzetten voor de maatschappij of een ander.

Lees verder

Sjeik uit Koeweit koopt een Berghse zaadcel 

Binnenkort pronkt een 's-Heerenbergse zaadcel, onder de naam Mister Seed, in het huis van een sjeik uit Koeweit. Kunstenaar Patrick Beverloo kreeg van een bemiddelaar in de kunstwereld de vraag of hij voor een Qatarese neef van de sjeik een kunstwerk kon namaken, maar de 's-Heerenbergenaar had een beter idee.

Lees verder

Leemreize wielerprof op basis van trainingen

Gijs Leemreize uit Ruurlo, die vrijdag 21 jaar is geworden, wordt al na een jaar bij de opleidingsploeg overgeheveld naar de topformatie van misschien wel de beste wielerploeg van de wereld. Zonder een wedstrijd te hebben gereden bood Jumbo-Visma de wielrenner uit Ruurlo een contract aan.

Lees verder

'Seksinrichting' in Terborg moet stoppen

Oude IJsselstreek start een invorderingsprocedure tegen een inwoonster van Terborg die volgens de gemeente een illegale seksinrichting exploiteert. De vrouw zou haar diensten aanbieden vanuit een woning aan de Hamelstraat, terwijl er een last onder dwangsom was opgelegd om haar activiteiten te stoppen.

Lees verder

Man dreigt met mes tijdens winkeldiefstal

Een man heeft vrijdagmiddag met een mes gedreigd bij een diefstal in een winkel aan de Burgemeester van Nispenstraat in Doetinchem. Ondanks een burgernetmelding is de man nog niet gevonden.

Lees verder

Coronatest vanaf woensdag in Winterswijk

De nieuwe teststraat van de GGD Noord- en Oost-Gelderland in Winterswijk opent woensdag. De organisatie zocht al langer naar een testlocatie in het oosten van de Achterhoek omdat het een blinde vlek was.

Lees verder

Extra cadeaus voor Montferlandse kinderen 

Willeke van Aken uit Didam wil ruim 140 kinderen van ouders die hulp nodig hebben van de voedselbanken in Montferland en Doesburg extra verwennen tijdens het Sinterklaasfeest. Samen met haar collega’s van Kiwanis Gelre - Ladies de Monte startte ze deze week een actie zodat deze kinderen op pakjesavond gegarandeerd een cadeau krijgen.

Lees verder

Aanhoudingen in Didam wegens wapenbezit

De Koninklijke Marechaussee heeft woensdagavond twee mannen aangehouden bij een controle in Didam. De twee personen zijn bij een controle aangehouden vanwege verboden wapenbezit.

Lees verder

Verhuurder moet vaten gaan overpompen

De gemeente Doetinchem is voornemens om terreineigenaar Reinoud Arts een bestuursdwang op te leggen als hij niet binnen vier weken begint met het overpompen van de vaten met giftig blusschuim in ‘deugdelijke containers’. Zo niet, dan gaat de gemeente dat zelf doen op kosten van Arts en het failliete Rutgers Milieu.

Lees verder

Nieuwe voorzitter voor de Kontaktraad Loil 

De 51-jarige Edwin van Onna is de nieuwe voorzitter van Stichting Kontaktraad Loil. De Loilenaar krijgt de taak de grote projecten rondom het nieuwe dorpsplan in goede banen te leiden en de betrokkenheid van zijn dorpsgenoten te onderhouden en verhogen.

Lees verder

Housheer in voorlopige EK-selectie Oranje

Dione Housheer uit Ulft is opgenomen in de voorlopige handbalselectie voor het Europees kampioenschap in Noorwegen en Denemarken. De handbalster uit Ulft is een van de 35 speelsters die bij de voorlopige selectie zitten.

Lees verder

Didamse kartster timmert hard aan de weg

De 18-jarige Luna Bloem uit Didam heeft zich met de winst van een NK-wedstrijd in het karten op de kaart gezet in de racewereld. In een door mannen gedomineerd deelnemersveld veroverde de Didamse snelheidsduivel van JJRacing uit Doetinchem vorige week de gouden medaille.

Lees verder

Gluren in Doetinchemse tuinen met camera's

Veertig inwoners van de gemeente Doetinchem doen mee aan het project ‘Zoogdieren in je achtertuin’. Met behulp van wildcamera’s in verschillende tuinen worden gegevens verzameld van in het wild levende zoogdieren.

Lees verder

Silo’s in Aalten getransformeerd tot kunst

Vier silo’s bij de boerderij van Suzanne Ruesink transformeren in grote kunstprojecten met een Achterhoeks karakter. De boerin deed het idee op in het buitenland en hoopt dat haar opslagtanks in de toekomst een toeristische trekpleister worden.

Lees verder

Raadslid Montferland besmet met corona

Raadslid John van Schriek, fractievoorzitter van Lokaal Belang Montferland, is besmet met het coronavirus. Hij deed maandagavond zijn verhaal tijdens de digitale gemeenteraadsvergadering, een week nadat hij voor het eerst ziekteverschijnselen kreeg.

Lees verder

Weer optredens in Schouwburg Amphion

De deuren van Schouwburg Amphion in Doetinchem gaan mondjesmaat weer open voor publiek en artiesten. Hoewel er door de coronamaatregelen maximaal dertig bezoekers welkom zijn, willen meerdere artiesten graag spelen in het theater.

Lees verder

Voorwaardelijke straf na mishandelen kind

Een 40-jarige man uit Groenlo is dinsdag in de rechtbank in Zutphen veroordeeld voor het mishandelen van zijn op dat moment 11-jarige zoon. De man hoorde de rechter een voorwaardelijke taakstraf van veertig uur opleggen met een proeftijd van twee jaar.

Lees verder

Coalitie verwerpt initiatiefvoorstel zwembad

Het initiatiefvoorstel van fractievoorzitter Rob Mos, van Fractie Rob Mos, om zwembad De Hoevert in Didam één jaar langer open te houden, is maandagavond door de coalitie verworpen tijdens de gemeenteraadsvergadering. Hiermee lijkt de definitieve sluiting van het zwembad haast onomkeerbaar.

Lees verder

Gratis mondkapjes voor minima Montferland

Minima in Montferland krijgen gratis niet-medische mondkapjes, dat is maandagavond door de gemeenteraad besloten. De regeling geldt voor iedereen met een inkomen tot 120 procent van het minimumloon.

Lees verder

De Graafschap nipt voorbij Helmond Sport

De Graafschap heeft maandagavond het uitduel met Helmond Sport met 1-2 gewonnen. Nadat de Superboeren in de eerste helft vergaten zichzelf te belonen in de score, zorgde Johnatan Opoku ver in de slordige tweede helft voor de winnende treffer.

Lees verder

DRU in Ulft verkoopt duizend stoofpotjes

De uit nood geboren 'stoofpotjes drive-through' in Ulft is met meer dan duizend verkochte maaltijden in het eerste weekend een doorslaand succes. Het is voor het DRU Industriepark een manier om ondanks de coronamaatregelen het horecapersoneel toch aan het werk te houden.

Lees verder

Meer leden door nieuwe padelbanen bij TVD

Bij Tennisvereniging Didam (TVD) kunnen tennissers vanaf afgelopen weekend terecht op twee nieuwe padelbanen. Padel is één van de meest populaire sporten van dit moment en mag in tegenstelling tot andere sporten nog wel worden beoefend tijdens de coronacrisis.

Lees verder

Werkzaamheden aan Gaswal in Doetinchem

De gemeente Doetinchem is maandag gestart met werkzaamheden aan de Gaswal in het centrum van de stad. De werkzaamheden zijn onderdeel van het plan om de Oude IJssel meer bij de binnenstad te betrekken.

Lees verder

Twijfels over middenveld van De Graafschap

De Graafschap hoopt na het puntenverlies in Deventer maandagavond tegen Helmond Sport er wel met de volle drie punten vandoor te gaan. In Noord-Brabant wacht een soortgelijke opdracht als tegen Go Ahead, het kapotspelen een compacte verdediging.

Lees verder

Geen carnaval in ’s-Heerenberg en Didam 

Carnavalsverenigingen d’Olde Waskupen uit ’s-Heerenberg en De Geinsköp uit Didam hebben een streep gezet door de officiële activiteiten van dit carnavalsjaar. Hoewel het coronavirus veel activiteiten onmogelijk maakt, laten de verenigingen weten nog wel met alternatieven te komen. 

Lees verder

Een Nieuwe Tijd beschrijft wederopbouw

Het project Een Nieuwe Tijd kijkt 75 jaar na de bevrijding terug op de wederopbouw van de regio. Na een periode van informatie verzamelen komt nu de tijd om daar wat mee te gaan doen.

Lees verder

Wildseizoen beleeft bijzonder jubileumjaar

Het Achterhoekse wildseizoen beleeft een bijzonder jubileumjaar. Begin deze week werd het veertigste seizoen afgetrapt, een dag later moesten de restaurants voor vier weken dicht.

Lees verder

Kamps levert zetel in en verlaat de politiek 

Karen Kamps levert haar zetel in bij GroenLinks en stapt per direct uit de Doetinchemse gemeenteraad. De fractievoorzitter werd eerder deze week uit haar partij gezet, onder meer vanwege haar optreden rond het milieuschandaal met gifvaten in Doetinchem.

Lees verder

REGIO8 Actueel de hele dag op de televisie

De televisiezender van streekomroep REGIO8 wordt vanaf komende week actueler. De dagelijkse nieuwsuitzending van REGIO8 Actueel om 18.00 uur vervalt, in plaats daarvan zijn elk half uur de belangrijkste nieuwsvideo’s uit de Achterhoek en Liemers van dat moment te zien.

Lees verder

AZ legt nieuwe Meerdink (17) vast tot 2023

AZ heeft Mexx Meerdink vastgelegd tot medio 2023. De zeventienjarige Winterswijkse voetballer, zoon van voormalig Oranje-international Martijn, speelt sinds vorig jaar zomer voor de Alkmaarse eredivisionist.

Lees verder

Nieuwe directeur voor het Binnenstadbedrijf

Louis van Andel is met ingang van december de nieuwe directeur van het Binnenstadbedrijf Doetinchem. Hij treedt daarmee in de voetsporen van Niek Mares, die door het bestuur was ingehuurd om de organisatie in te richten als opvolger van het centrummanagement.

Lees verder

Blijdschap bij initiatiefnemers Den Tol

Negen windmolens verrijzen vanaf komend jaar in het buitengebied van Netterden als onderdeel van Windpark Den Tol. De Raad van State schepte recent duidelijkheid en hoewel de initiatiefnemers het aantal dode vogels moet tellen, overheerst de blijdschap.

Lees verder

Burgemeester wil jeugd niet meer in keten

Burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre roept de jongeren in haar gemeente op de vele (drank)keten in het buitengebied links te laten liggen. Ze doet daarbij ook een oproep aan de ouders daar op toe te zien.

Lees verder

Minder Nederlanders bij Duitse trekpleisters

Museum Kurhaus in Kleve en dierenpark Anholter Schweiz in Isselburg zien bezoekersaantallen dalen sinds Gelderland is aangewezen als risicogebied wegens het coronavirus. Sinds de invoering van de meldplicht durven steeds minder Nederlanders de Duitse trekpleisters vlak over de grens te bezoeken.

Lees verder

Corona raakt reguliere zorg in Slingeland

De stijging in het aantal coronapatiënten raakt de reguliere zorg in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Hoewel spoedeisende hulp niet in gevaar is, wordt een onbekend aantal andere operaties of behandelingen verplaatst.

Lees verder

Geen intocht van Sinterklaas in Doetinchem

De intocht van Sinterklaas in Doetinchem gaat vanwege het coronavirus definitief niet door in fysieke vorm. Volgens Jos Tiemessen, activiteitenmanager vanuit Binnenstadbedrijf Doetinchem, is het door de nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio niet mogelijk een intocht te organiseren, waarvoor een evenementenvergunning nodig is.

Lees verder

Snelle coronatest voor Liemerse bedrijven

Ondernemersvereniging Lindus heeft voor Liemerse ondernemers een snelle coronatestservice opgezet, waarmee werkgevers binnen één dag weten of een medewerker is besmet met het coronavirus. Een geteste medewerker kan dit thuis uitvoeren en het testbuisje laten inleveren bij een tankstation in Didam.

Lees verder

Landschapsvisie terug naar de tekentafel

Een storm aan kritiek van diverse insprekers en kritische opmerkingen van alle politieke partijen hebben ervoor gezorgd dat wethouder Ria Ankersmit met de landschapsvisie van Oude IJsselstreek terug naar de tekentafel moet. Dat was de opdracht die zij meekreeg tijdens een digitale commissievergadering woensdagavond.

Lees verder

Horecapersoneel werkt bij bakker in Didam

De nieuwe coronamaatregelen vallen rauw op het dak van de Ploccos Horeca Groep, het bedrijf achter onder meer partijcentrum Plok en Jan en Jan in Didam. De deuren van de verschillende horecazaken blijven gesloten, wat opnieuw vraagt om creatieve oplossingen van de eigenaar.

Lees verder

Vleugel zorghotel vol met coronapatiënten

Zorghotel de Slingebeek in Gaanderen schaalt op in verband met de toestroom van nieuwe coronapatiënten. De locatie is door zorgorganisaties uit de Achterhoek in april gecreëerd om coronapatiënten te verzorgen bij wie dat in de thuissituatie niet lukt.

Lees verder

GroenLinks zet fractievoorzitter uit partij

De fractie van GroenLinks in Doetinchem heeft het vertrouwen opgezegd in fractievoorzitter Karen Kamps. Volgens de partij is er binnen de fractie grote onvrede over het handelen van Kamps, specifiek in de situatie rondom de vaten bij Rutgers Milieu.

Lees verder

Bouwman en Jumbo-Visma stappen uit Giro

De Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma, met in haar gelederen Ulftenaar Koen Bouwman, heeft zich dinsdag teruggetrokken uit de Giro d'Italia. Dit naar aanleiding van de positieve coronatest van kopman Steven Kruijswijk.

Lees verder

Legale groenroof in Didamse Bloemenbuurt

Inwoners van de Didamse Bloemenbuurt kregen afgelopen weekend de kans om planten uit tuinen van leegstaande huizen van woningcorporatie Plavei te roven. Operatie Struikroof, zoals het initiatief is genoemd, moet voorkomen dat het groen verloren gaat tijdens de geplande sloopwerkzaamheden in de buurt.

Lees verder

Wielrenner uit Ruurlo naar Team Sunweb

Wielrenner Pepijn Reinderink maakt volgend jaar de overstap naar de opleidingsploeg van Team Sunweb. De 18-jarige reed zich in buitenlandse koersen in de kijker van de ploeg waarvoor ook Zelhemmer Joris Nieuwenhuis uitkomt.

Lees verder

Grofvuil gedumpt in natuur bij Huis Bergh

In de natuur rondom Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg worden maandelijks grote hoeveelheden grofvuil gedumpt. Directeur Marijke Brouwer is het spuugzat en hoopt via een melding op sociale media de eventuele daders af te schrikken.

Lees verder

Kerk in Silvolde kiest voor ingeperkte dienst

Met een gevoel van ongeloof wordt in de Oude Mauritiuskerk in Silvolde gekeken naar beelden van drukbezochte kerken in onder meer Staphorst. Waar normaal een klein vijftigtal mensen aanwezig is bij de dienst van de Protestantse Gemeente, is bewust gekozen om in te zetten op digitaal kijken en tijdens de coronacrisis maximaal dertig mensen toe te laten.

Lees verder

Carnaval in Oude IJsselstreek van de baan

De zeven carnavalsverenigingen uit Oude IJsselstreek en de gemeente hebben samen besloten het carnaval komend jaar niet door te laten gaan. Carnavalsvereniging Iseldonk in Ulft en De Foekepot uit Silvolde hadden eerder al besloten het feest met een jaar op te schorten.

Lees verder

Giftige PFAS in appels bij vaten Doetinchem

De appels van een fruitboom in Doetinchem, naast het terrein waar lekkende vaten met giftig blusschuim staan, zitten vol met de giftige stof PFAS. De eigenaren van de appelboom maken zich grote zorgen dat de PFAS ook in hun grond zit.

Lees verder

Definitief geen carnavalsoptocht door Beek

De traditionele Rosenmontagcarnavalsoptocht door de dorpen Beek en Loerbeek vindt dit carnavalsjaar niet plaats. Carnavalsvereniging De Dösvlègels heeft besloten om vanwege het coronavirus alle officiële activiteiten af te gelasten.

Lees verder

Achterhoeks pompoenpitbrood gelanceerd

Een pompoenpitbrood met alleen maar Achterhoekse producten en gemaakt in de regio is sinds deze week te koop bij diverse bakkers. Het brood wordt van begin tot eind gemaakt door Achterhoekse telers en bakkers.

Lees verder

Veel interesse in loting kavels Doetinchem

De verloting van dertien woningbouwkavels in Doetinchem kan op veel interesse rekenen. De inschrijving sluit deze zondag en voldoet aan de verwachtingen.

Lees verder

Stamboom geeft inzicht in historie Stokkum

In opdracht van de Heemkundekring Bergh werkt onderzoeker Otto Smits aan een stamboom die ruim vierhonderd jaar geschiedenis van Stokkum in kaart brengt. Het dorp werd door de eeuwen heen geteisterd door hoge kindersterfte en is al die tijd bewoond door de families Van Uhm en Bronckhorst.

Lees verder

Leerlingen van het Rietveld in quarantaine

Vier leerlingen van het Rietveld Lyceum in Doetinchem zijn deze week positief getest op het coronavirus. In navolging van de procedure van de GGD zijn dertig leerlingen van de middelbare school in quarantaine gegaan.

Lees verder

De Graafschap op dinsdag tegen FC Twente

De Graafschap speelt op dinsdagavond 27 oktober tegen FC Twente in de eerste ronde van de beker. De aftrap is om 18.45 uur in de Grolsch Veste in Enschede.

Lees verder

Verenigingen Montferland houden subsidie

Montferland gaat de verstrekte subsidies aan verenigingen uit de culturele sector voor dit jaar niet terugvorderen. Onder meer muziek- en toneelverenigingen hebben de gemeente gevraagd of zij de verleende subsidie mochten behouden.

Lees verder

Vmbo en installatiesector werken samen

Acht vmbo-leerlingen van het Metzo College in Doetinchem mogen nu al een dagdeel stage lopen in de installatie- en elektrotechniek. Het doel is om jong talent enthousiast te maken voor een technisch beroep en daarmee het tekort aan personeel in de sector terug te dringen.

Lees verder

Boeren protesteren tegen landschapsvisie

Boze boeren trokken donderdagmiddag naar het gemeentehuis van Oude IJsselstreek in Gendringen om hun onvrede te uiten over de nieuwe landschapsvisie van de gemeente. De nieuwe visie was een schok voor de boeren, die zich niet gehoord voelen door Oude IJsselstreek.

Lees verder

Topper tussen De Graafschap en NAC afgelast

De wedstrijd tussen De Graafschap en NAC Breda van vrijdagavond is afgelast. In totaal zijn bij de koploper van de Keuken Kampioen Divisie zes personen besmet met het coronavirus.

Lees verder

Nieuwe reddingsboei voor zwembad Didam

Vier sportverenigingen uit Didam en omgeving maken zich hard voor de komst van een gloednieuw zwembad bij recreatieplas de Nevelhorst. Het plan van de initiatiefnemers moet zorgen dat in het dorp, na de naderende sluiting van zwembad De Hoevert eind dit jaar, ook in de toekomst een zwemvoorziening blijft.

Lees verder

Boeren gaan actievoeren in Gendringen

De regiobeheerder van Farmers Defence Force (FDF) heeft boeren opgeroepen om donderdagmiddag te verzamelen bij het gemeentehuis van Oude IJsselstreek in Gendringen. De boeren wille actie voeren tegen de vernieuwde landschapsvisie van de gemeente.

Lees verder

Nog veel onduidelijkheid bij grensverkeer

De beslissing van Duitsland om de provincie Gelderland aan te wijzen als risicogebied wegens het coronavirus heeft de afgelopen dagen voor grote onduidelijkheid gezorgd bij grensverkeer. Hoewel Achterhoekers in Duitsland welkom zijn zonder meldplicht, is dit niet voor iedereen helder.

Lees verder

Man stapt in auto na zakken voor rijbewijs

Een man uit Berkelland is dinsdag bekeurd voor het rijden zonder rijbewijs. De man gaf bij de controle aan dat hij even daarvoor gezakt was voor zijn rijexamen.

Lees verder

Bronckhorst trekt beurs voor dak Hessenhal

Bronckhorst wil eenmalig 25.000 euro bijdragen aan de reparatie van het dak van de Hessenhal. De accommodatie in Hoog-Keppel kampt sinds midden augustus met een lekkage.

Lees verder

Ongerustheid om servicepunt 's-Heerenberg

De tijdelijke sluiting van het gemeentelijk servicepunt in Gouden Handen vanwege het coronavirus houdt de gemoederen in Montferland bezig. Voor oudere inwoners van ’s-Heerenberg en omstreken zou de heropening uitkomst bieden, maar wethouder Oscar van Leeuwen gaat vanwege het coronavirus voorlopig niet overstag.

Lees verder

Reguliere zorg niet in geding in Slingeland

Het Slingeland Ziekenhuis hoeft nog niet te schuiven met reguliere zorg door de tweede coronagolf. Wel bereidt het ziekenhuis zich voor op een verdere stijging van het aantal coronaverdenkingen en coronapatiënten.

Lees verder

Ondernemers Doetinchem zijn strijdvaardig

De coronacrisis is een onophoudelijke puzzel voor winkeleigenaren in de binnenstad van Doetinchem. Desinfectiemiddelen zijn inmiddels gemeengoed, maar onder meer het landelijk verscherpte mondkapjesadvies doet een beroep op het aanpassingsvermogen van ondernemers.

Lees verder

Stilte langs lijn doet pijn bij VV Gendringen

Sportclubs worden geraakt door de beslissing van de overheid om kantines dicht te houden en geen publiek toe te staan bij wedstrijden. Net als bij veel verenigingen was het dit weekend stil langs de lijn bij VV Gendringen, waar met name het sluiten van het clubgebouw zwaar valt.

Lees verder

Volleyballers Orion verliezen Supercupfinale

Active Living Orion heeft zondag de finale om de Supercup verloren. Nadat Dynamo zaterdag in de halve finale werd verslagen, was Lycurgus in de eindstrijd in Ede met 3-1 in sets te sterk voor de Doetinchemmers.

Lees verder

Tentoonstelling geplaagd door corona

De tentoonstelling ’75 jaar vrijheid in de kunst’ in het Stadsmuseum in Doetinchem wordt geplaagd door het coronavirus. Eerst moest de opening een half jaar uitgesteld worden, wat achteraf de tentoonstelling ten goede kwam, en nu zijn er opnieuw aangescherpte maatregelen.

Lees verder

Diverse vernielingen op begraafplaats Aalten

Op de begraafplaats aan de Varsseveldsestraatweg in Aalten zijn in de afgelopen weken meerdere vernielingen gepleegd. Er werden onder andere meerdere bloempotten vernield.

Lees verder

Oude IJsselstreek actief tegen eenzaamheid

Sociaal Werk Oude IJsselstreek heeft in de week tegen eenzaamheid tot 8 oktober extra aandacht voor inwoners met een klein sociaal netwerk. De aangescherpte coronamaatregelen gooien roet in een deel van de plannen, maar toch proberen de sociaal werkers er het beste van te maken.

Lees verder

Geen mondkapjes op Graafschap College

Studenten van het Graafschap College hoeven geen mondkapje te dragen op school. De mbo-opleiding volgt daarmee het kabinetsadvies.

Lees verder

Verhoging van starterslening in Montferland

De starterslening in Montferland wordt vanaf 1 november verhoogd van 172.000 euro naar 225.000 euro. Hiermee wil de gemeente de mogelijkheden voor starters om zich in de gemeente te vestigen of te blijven vergroten en meer woningen bereikbaar maken.

Lees verder

Doetinchemse jongeren leren over geld

Leerlingen in Doetinchem volgen dit schooljaar een lesprogramma om te voorkomen dat ze financiële problemen krijgen. Door voorlichting te geven op scholen, zoals op het Prakticon voor praktijkonderwijs, worden jongeren voorbereid om verantwoord met geld om te gaan.

Lees verder

De Graafschap-clubman Vermeer overleden

Herman Vermeer is donderdag op 78-jarige leeftijd overleden. De clubman was vanaf begin jaren ’60 in verschillende functies als vrijwilliger actief bij De Graafschap.

Lees verder

Oude IJsselstreek investeert in leefbaarheid

Oude IJsselstreek investeert de komende jaren flink in leefbaarheid, dat blijkt uit de donderdag gepresenteerde begroting. In tegenstelling tot andere gemeente stijgen de woonlasten beperkt, met 2,7 procent.

Lees verder

Mondkapjesverplichting in het Slingeland

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem voert vanaf vrijdag een mondkapjesverplichting in. Iedereen boven de dertien jaar oud wordt geacht een kapje te dragen.

Lees verder

Opluchting na corona-ontheffing theaters

De DRU Cultuurfabriek in Ulft is een van de theaters die ontheffing heeft gekregen van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Met naleving van anderhalve meter afstand mag het theater meer dan dertig mensen ontvangen, ondanks de nieuw geldende coronamaatregelen.

Lees verder

Identiteitsfraude bij grenscontrole op A12

De Koninklijke Marechaussee heeft op de A12 bij Beek afgelopen week drie personen aangehouden in verband met identiteitsfraude. Er worden meerdere controles gehouden om toezicht te houden op personen die vanuit Duitsland naar Nederland reizen.

Lees verder

Jaarrekening Doetinchem eindelijk akkoord

Accountantsbureau Baker Tilly heeft de jaarrekening 2019 van de gemeente Doetinchem na aanvullende controles alsnog goedgekeurd. De gemeente vroeg in juli uitstel aan voor het inleveren van de jaarstukken uit 2019 vanwege de zaak van een frauderende ambtenaar.

Lees verder

Contanten in ban bij voetbalclub DVC’26

In de kantine van voetbalclub DVC’26 uit Didam kun je vanaf oktober bij voorkeur niet meer met contant geld betalen. Met deze maatregel wil het bestuur van de voetbalclub onder meer het kantinepersoneel in bescherming nemen.

Lees verder

Grensland College gestart na ondertekening

Het Saxion, de Hogeschool Arnhem Nijmegen, het Graafschap College en een netwerk van werkgevers uit de grensregio hebben woensdag hun handtekening gezet onder de overeenkomst waarmee het Grensland College een feit is. De nieuwe school komt in Winterswijk en moet op termijn grensoverschrijdend onderwijs aanbieden, op een niveau dat tussen mbo en hbo ligt.

Lees verder

Ludieke actie tegen hardrijders in Varsselder

Leerlingen van basisschool Pius X in Varsselder hebben woensdag samen met de dorpsvereniging en Veilig Verkeer Nederland actie gevoerd tegen de verkeerssituatie voor de ingang van hun school. Automobilisten worden aangesproken, maar de partijen roepen vooral de gemeente op om te kijken naar de situatie op de Hoofdstraat.

Lees verder

Volgend jaar busverbinding naar Bocholt

De busverbinding tussen Bocholt en Aalten wordt vanaf april 2021 definitief ingevoerd. De permanente buslijn is onderdeel van de ambitie van de Provincie Gelderland om grensoverschrijdend bus- en treinvervoer te verbeteren.

Lees verder

Duels De Graafschap door KNVB verplaatst

Twee wedstrijden van De Graafschap zijn door voetbalbond KNVB verplaatst. Het gaat om het thuisduel met FC Volendam en de uitwedstrijd tegen TOP Oss.

Lees verder

Boer in bezwaar tegen boete voor actie

Agrariër Thijs Wieggers uit Mariënvelde heeft deze week bezwaar ingediend voor de boete die hij eerder deze maand ontving. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij een verboden bijeenkomst georganiseerd door het vrijheidsteken uit te beelden.

Lees verder

Joods vastgoed in Doetinchem onderzocht

Karel Berkhuysen uit Doetinchem onderzoekt de onteigening en doorverkoop van joodse panden tijdens de Tweede Wereldoorlog in zijn stad. Tijdens zijn onderzoek, dat al tien jaar duurt, bracht hij tot nu toe 47 panden in kaart die tijdens de oorlog van Joden werden afgenomen en werden doorverkocht voor een laag bedrag.

Lees verder

Kilders model strijdt om titel mooiste man

Robin Strikkeling uit Kilder strijdt de aankomende maanden om de titel Mister of the Netherlands. De vriend van de Miss Beauty of the Netherlands 2019 Nikki Prein, werd gescout tijdens de finale van de missverkiezing van zijn vriendin.

Lees verder

Nieuwe maatregelen klap voor Doetinchem

De nieuwe coronamaatregelen van het kabinet komen hard aan bij horecaondernemers en De Graafschap. Hoewel de Achterhoek geen risicogebied is voor het virus, is er vanuit de gemeente Doetinchem wel begrip voor de landelijke restricties.

Lees verder

Sportbedrijf Doetinchem in 2021 van start

Sportcentrum Rozengaarde, Sportservice Doetinchem en het beheer en de exploitatie van de binnensportaccommodaties (Buha) gaan vanaf 1 januari 2021 samen verder als het Sportbedrijf Doetinchem. De gemeenteraad heeft daar positief over besloten.

Lees verder

Kap duizenden bomen Noordrijn-Westfalen

De veranderende weersomstandigheden van de afgelopen jaren zorgen voor massale bomensterfte in Duitsland. In Noordrijn-Westfalen worden momenteel maatregelen getroffen om de massale bomensterfte tegen te gaan.

Lees verder

Cliënten geven sociale dienst een voldoende

Klanten van Laborijn waarderen de sociale dienst met een 6.6. Dat blijkt uit een onafhankelijk klanttevredenheidsonderzoek dat afgelopen juni en juli onder cliënten werd gehouden.

Lees verder

Doetinchem laat zien dat het wel meedoet

Met het uitdelen van polsbandjes in het centrum van Doetinchem maakten lokale PvdA-politici een vuist tegen de #ikdoenietmeermee van een aantal BN'ers. Honderden bandjes werden zaterdag in de binnenstad verspreid.

Lees verder

Houtkamp College wordt topsportvriendelijk

Het Houtkamp College in Doetinchem is vanaf volgende week dinsdag een ‘topsportvriendelijke school’. Dat betekent dat sporttalenten op de onderwijsinstelling sport en onderwijs zo goed mogelijk kunnen combineren.

Lees verder

Wedstrijdbad van Rozengaarde weer geopend

Het wedstrijdbad van zwembad Rozengaarde in Doetinchem is weer open voor zwemliefhebbers. De afgelopen maanden moest het bad worden gerepareerd omdat de tegels loslieten, waardoor minder bezoekers naar binnen konden.

Lees verder

Dj Balthazar viert jubileum bij Optimaal FM

Dj Balthazar van Puffelen is vrijdag in de radiostudio van Optimaal FM in Ulft verrast voor zijn 25-jarig jubileum. De radiomaker, die in de jaren '90 van de landelijke radio terugkeerde naar de streek, werd bedolven onder de felicitaties.

Lees verder

Montferland snijdt in de eigen organisatie

Om het miljoenentekort in de begroting te dichten moet Montferland de komende jaren structureel bezuinigen. Het college stelt in de programmabegroting voor de aankomende vier jaar onder meer voor om de ozb te verhogen en te bezuinigen op het minimabeleid en de eigen organisatie.

Lees verder

Gemeente zet streep door kermis in Didam

De jaarlijkse oktoberkermis van Didam gaat dit jaar niet door. Vanwege de coronamaatregelen zag de gemeente Montferland als organisator geen andere mogelijk dan de kermis te annuleren.

Lees verder

Bruggen in Doetinchem worden afgesloten

In de nacht van zondag op maandag worden in fases drie bruggen in Doetinchem afgesloten voor het verkeer. Dat is volgens de gemeente nodig om reinigingswerkzaamheden uit te voeren.

Lees verder

Doetinchemmer start actie #ikdoewelmee

Maarten op de Weegh en Govert Jan Pontier van de PvdA Doetinchem gaan zaterdag in het centrum van Doetinchem polsbandjes uitdelen met de #ikdoewelmee. De actie is een tegengeluid op de #ikdoenietmeermee actie, die afgelopen week via social media werd gedeeld door bekende Nederlanders.

Lees verder

Winkels Doetinchem alle zondagen open

Winkels in het centrum van Doetinchem mogen, naast de laatste zondag van de maand, ook op andere zondagen de deuren openen tot het einde van dit jaar. Een voorstel hiertoe werd donderdagavond in de gemeenteraad breed gedragen.

Lees verder

Bibliotheek in Didam zoekt nieuwe locatie

Bibliotheek Montferland in Didam zoekt een nieuw onderkomen, nadat eerder deze week een voorlopige streep ging door de verhuizing naar woonzorgcomplex Meulenvelden. Het huidige pand aan de Schoolstraat is verkocht, waardoor de bieb volgens directeur Erik van der Wal voor 2022 een nieuw onderkomen moet vinden.

Lees verder

Doetinchem wil groeien in aantal inwoners

Doetinchem wil in het jaar 2036 zijn gegroeid naar in totaal 70.000 inwoners. Dat is de belangrijkste ambitie uit de begroting voor 2021, die ondanks een flinke uitgave door de coronacrisis sluitend is.

Lees verder

Huisartsen doen oproep over coronavirus

Huisartsen in de Achterhoek roepen op om alleen bij ernstige klachten als toenemende benauwdheid en ongerustheid contact op te nemen. Bij milde klachten is het volgens de artsen niet nodig om te bellen.

Lees verder

Feestwinkel Festival met handen in het haar

Feestwinkel Festival in Doetinchem kent moeilijke tijden nu door het coronavirus het ene na het andere evenement van de kalender verdwijnt. Waar de verkoop van attributen voor Halloween of het Oktoberfest normaal in deze periode start, wordt er nu bijna niets verkocht.

Lees verder

Douanepost wordt vrachtautoparkeerplaats

De voormalige douanepost aan de grensovergang op de snelweg bij Elten verdwijnt in de toekomst voor de realisatie van een parkeerplaats voor vrachtwagens. De Duitse wegbeheerder, Straßen NRW, wil eind dit jaar het conceptplan indienen en goedkeuring ontvangen voor de aankoop van het terrein.

Lees verder

Streep door jubileumeditie Montferland Run

De organisatie van de Pfixx Solar Montferland Run heeft een streep gezet door de editie van dit jaar. Het zou de 25e keer zijn dat hardloopwedstrijd in en rond ’s-Heerenberg plaats zou vinden.

Lees verder

Doetinchem brengt restafval in rekening

Als het aan de gemeente Doetinchem ligt gaan inwoners vanaf 2022 tien euro betalen als ze hun grijze container aan de straat zetten. Met deze maatregel hoopt de gemeente dat het aantal kilo's restafval fors wordt verminderd.

Lees verder

Arbeidsmigranten gaan niet wonen in Beek

De toekomstig eigenaar van hotel ’t Heuveltje in Beek, Jan Buurman, is niet van plan om de locatie te gebruiken als huisvestingslocatie voor arbeidsmigranten. De mogelijke woonlocatie voor buitenlandse werknemers in het pand zorgt al jaren voor onrust in het dorp.

Lees verder

Geen verhuizing naar Meulenvelden Didam

Bibliotheek Montferland en welzijns- en cultuurorganisatie Welcom worden niet de nieuwe gebruikers van woonzorgcomplex Meulenvelden in Didam. De organisaties spraken onder begeleiding van de gemeente met de eigenaar, woningcorporatie Plavei, maar kwamen niet tot een akkoord.

Lees verder

Skatepark Doetinchem dicht door overlast

Skatepark De Huet in Doetinchem is vanaf 20.00 uur 's avonds verboden terrein voor mensen ouder dan twaalf. De Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) grijpt in na een periode van aanhoudende overlast.

Lees verder

Studenten vinden stageplek in de Achterhoek

Ondanks de coronacrisis hoeven de meeste mbo-studenten in de Achterhoek zich geen zorgen te maken over een stageplek. Waar in regio's als Amsterdam en Rijnmond duizenden plekken worden gezocht, is er in deze regio op dit moment alleen een tekort aan stageplekken voor de opleiding Handhaving.

Lees verder

Boerwinkel op zestiende plek bij landelijke SP

Hans Boerwinkel uit Doetinchem staat op plek zestien van de kandidatenlijst van de SP voor de Tweede Kamerverkiezingen. De partij heeft momenteel veertien zetels, wat betekent dat een rol als Kamerlid lonkt.

Lees verder

Hendriks tekent contract bij Go Ahead Eagles

Sam Hendriks heeft een contract getekend bij Go Ahead Eagles. De aanvaller uit Doetinchem hoopt zich na het nodige blessureleed en een mislukt avontuur in België te herpakken in Deventer.

Lees verder

Didammers pakken zwerfafvalprobleem aan

Didamse vrijwilligers van het burgerinitiatief Schoon Diem zijn zaterdag gestart met hun initiatief om het zwerfafvalprobleem in hun dorp aan te pakken. Gewapend met een prikstok en vuilniszak maakten zij de bermen rondom het dorp schoon, zodat het probleem zich niet verder verspreid.

Lees verder

Einde aan gevaarlijke overweg in Aalten

De beveiliging van een gevaarlijke spoorwegovergang aan de Tuunterweg in Lintelo bij Aalten is afgelopen weekend flink onder handen genomen. Hoewel de beveiliging miljoenen heeft gekost, zijn de gemeente en omwonenden er blij mee.

Lees verder

Oud-trainer Kistemaker ligt in ziekenhuis

Oud-trainer Simon Kistemaker (80) van De Graafschap is vorige week zondag opgenomen in het ziekenhuis. Supporters roepen op om 'De Kist' door het insturen van een videoboodschap te steunen.

Lees verder

Bomenkap langs de N315 is van start gegaan

Als voorbereiding op het groot onderhoud worden deze week meerdere bomen gekapt langs de N315 tussen Doetinchem en Ruurlo. Ter compensatie wordt er een klein twintigtal teruggeplant.

Lees verder

Sport extra 'in the picture' tijdens Sportweek

Helpgewoon Buurtsport in Oude IJsselstreek zet sport deze week extra in the picture tijdens de Nationale Sportweek. Met diverse activiteiten hopen de buurtsportcoaches inwoners warm te maken voor een sport.

Lees verder

Doetinchem haalt 6500 kilo taxussnoeisel op

6507 kilo taxussnoeisel is er in drie maanden opgehaald in Doetinchem om medicijnen tegen kanker van te maken. In totaal werd er landelijk 410.000 kilo opgehaald in de afgelopen maanden.

Lees verder

Duizenden toeristen mijden Huis Bergh 

Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg trok in het hoogseizoen tienduizend minder betalende bezoekers dan in voorgaande jaren. De situatie voor de toeristische trekpleister in Montferland wordt door directeur Marijke Brouwer alarmerend genoemd.

Lees verder

Doetinchem start verkoop veertien kavels

De verkoop van veertien bouwkavels in het Lookwartier en op het voormalige Saronixterrein in Doetinchem is deze week gestart. De locaties worden uiteindelijk op basis van loting verdeeld.

Lees verder

Oost Gelre tikt Longa '30 op de vingers

Oost Gelre heeft voetbalvereniging Longa'30 uit Lichtenvoorde een officiële waarschuwing gegeven. Volgens de gemeente heeft de club de coronaregels met name in en rondom de kantine niet goed genoeg nageleefd.

Lees verder

Orion houdt Achterhoeks talent in het oog

Active Living Orion heeft een oefenwedstrijd tegen Jong Oranje donderdag op Papendal met 2-2 gelijkgespeeld. Bij Jong Oranje speelden twee talenten uit de Achterhoek mee die na dit seizoen openstaan voor een overstap naar de Doetinchemse volleybalclub.

Lees verder

Feestwinkel Festival met handen in het haar

Feestwinkel Festival in Doetinchem kent moeilijke tijden nu door het coronavirus het ene na het andere evenement van de kalender verdwijnt. Waar de verkoop van attributen voor Halloween of het Oktoberfest normaal in deze periode start, wordt er nu bijna niets verkocht.

Lees verder

Carnavalsactiviteiten in Zeddam afgelast

Carnavalsvereniging De Paverts uit Zeddam heeft vanwege het coronavirus alle carnavalsactiviteiten afgelast. Hiermee volgt de Zeddamse vereniging het besluit van zustervereniging De Dolbotters uit Kilder.

Lees verder

Geen treinen tussen Winterswijk en Terborg

Het treinverkeer tussen Winterswijk en Terborg ligt dit weekend plat. Spoorwegbeheerder ProRail gaat de onbewaakte spoorwegovergang ter hoogte van Lintelo ombouwen naar een bewaakte spoorwegovergang.

Lees verder

Unieke pompoenpittenoogst in De Heurne

Groenteteler Gert Smits uit De Heurne beleefde donderdag een zeer memorabel oogstmoment. De eigenaar van Landwinkel Smits is namelijk de eerste in Nederland die pompoenen puur en alleen voor de pitten kweekt.

Lees verder

Duo voert actie voor toiletten op plasdag

Sandra Gosseling uit Ulft en Greetje van Amstel uit Doesburg voeren donderdag actie om aandacht te vragen voor het ontbreken van toiletten in de treinen tussen Winterswijk en Arnhem. Het duo grijpt de nationale plasdag aan om - na eerdere acties - nogmaals aandacht te vragen voor hun zaak, ditmaal op het station in Terborg.

Lees verder

Winterswijker niet strafbaar door stoornis

Een 42-jarige man uit Winterswijk is volgens de rechtbank in Arnhem niet strafbaar voor onder meer bedreiging, mishandeling en brandstichting. Omdat hij lijdt aan een psychische stoornis is een zorgmachtiging van een half jaar opgelegd aan de man.

Lees verder

Actrice Kelderman publiceert eerste boek

Actrice en presentatrice Janouk Kelderman (29) uit Doetinchem heeft deze week haar eerste boek uitgebracht. 'Janouk Zoekt Een Duurzame Wereld' werd woensdag coronaproof gepresenteerd op het hoofdkantoor van het Wereld Natuur Fonds in Zeist.

Lees verder

Bronckhorst scheldt huur binnensport kwijt

Exploitanten van gemeentelijke binnensportaccommodaties hoeven in Bronckhorst over drie maanden geen huur meer te betalen. De gemeente hoopt geld vanuit het Rijk te kunnen gebruiken voor de kwijtschelding van het bedrag van meer dan 80.000 euro.

Lees verder

Meer dan honderd bomen weg bij Huis Bergh

De extreme hitte van de afgelopen jaren teistert het bos bij Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg. Door het dalende grondwaterpeil en plaagziektes wordt deze maand gedwongen overgegaan tot de kap van meer dan honderd bomen in De Plantage.

Lees verder

Overpompen vaten Doetinchem start spoedig

Het overpompen van blusschuim uit de vaten van Rutgers Milieu naar vloeistofdichte containers moet binnen enkele weken starten. Het college van Doetinchem heeft dinsdag daartoe besloten.

Lees verder

Boete voor boer na 'verboden bijeenkomst'

Een boete van duizend euro plofte dinsdag op de mat bij boer Thijs Wieggers uit Mariënvelde. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de agrariër een verboden bijeenkomst georganiseerd tijdens het uitbeelden van het vrijheidsteken in aanloop naar 5 mei.

Lees verder

Zwembad in Wehl extra open door hitte

De hoge temperatuur is voor zwembad De Byvoorde in Wehl een goede reden om de eerste drie dagen van de week de deuren te openen. Tientallen zwembadliefhebbers kwamen een duik nemen in het verkoelende water.

Lees verder

Gemeentes gaan voor andere geldverdeling

Montferland zet zich samen met andere gemeentes uit onder meer de Achterhoek in voor het terugdraaien van de voorgenomen nieuwe landelijke verdeling van Jeugdzorg en WMO. Door het nieuwe 'verdeelmodel gemeentefonds' niet door te voeren, hopen zij het miljoenentekort op Jeugdzorg en WMO terug te dringen.

Lees verder

Streep door Sinterklaas in de Achterhoek

Huis Bergh in ’s-Heerenberg zet vanwege het coronavirus een streep door het sinterklaasfeest in het kasteel. Ook in Aalten, Bredevoort en Dinxperlo is dit jaar geen feestelijke intocht van de goedheiligman.

Lees verder

Coronabesmetting bij inwoners Vragender

Zeven inwoners van Vragender zijn besmet met het coronavirus. Dat is de voorlopige uitslag van het bron- en contactonderzoek van de GGD naar aanleiding van één besmette inwoner, die aanwezig was bij een lokaal feestje.

Lees verder

Speciaal coronaplan redt Centrumfeest Ulft

Ondanks de coronamaatregelen stond het centrum van Ulft zondag vol met kramen tijdens het jaarlijkse Centrumfeest. De extra koopzondag voor winkeliers, aangevuld met marktkramen, straatartiesten en speeltoestellen, kon doorgaan dankzij een speciaal coronaplan.

Lees verder

Jonge kandidaat-priester (27) voor parochie

De 27-jarige Paulus Tilma is zondag in de Paskerk in Doetinchem gepresenteerd als kandidaat-priester bij de Maria Laetitiaparochie. De Achterhoekse kerkelijke organisatie is verheugd met de benoeming van de jonge gelovige, die vol overtuiging kiest voor een celibatair leven in dienst van de Heer.

Lees verder

Openluchttheater Lichtenvoorde blijft open

Het tijdelijke Openluchttheater Lichtenvoorde blijft nog tot eind oktober open. De organisatie heeft groen licht gekregen van de gemeente Oost Gelre om ook in de maand oktober theatervoorstellingen en concerten te verzorgen.

Lees verder

Sint Jorisgilde neemt kerkhof Braamt over

Het St Jorisgilde in Braamt heeft het kerkhof dat hoort bij de dorpskerk overgenomen. Door de overname blijven de grafrechten van de rechthebbende gewaarborgd.

Lees verder

Swim to Fight Cancer kijkt vooruit naar 2021

De organisatie achter Swim to Fight Cancer Achterhoek kijkt vooruit. Deze zondag zou eigenlijk de editie 2020 plaatsvinden, maar die is verschoven naar 12 september 2021.

Lees verder

Speciaal onderwijs in Didam wil maatwerk

Scholen in het voorgezet speciaal onderwijs nemen maatregelen om de veiligheid van leerlingen en personeel te waarborgen. De Ziep in Didam al flink wat hobbels moeten nemen om de school open te houden tijdens deze coronaperiode.

Lees verder

Tekinerdogan sluit zich aan bij fractie VVD

Memet Tekinerdogan sluit zich aan bij de fractie van de VVD in Oude IJsselstreek. Na zijn afscheiding van het CDA was hij de afgelopen maanden een onafhankelijk raadslid in de gemeente.

Lees verder

Doetinchem ziet silo’s als oplossing vaten

Het plaatsen van twee silo’s op het terrein van het failliete Rutgers Milieu moet de oplossing zijn voor de problematiek rond de 1.300 vaten met giftig blusschuim in Doetinchem. De grondeigenaar vindt het voornemen prima, maar wil het niet op zijn terrein.

Lees verder

Lintje voor aftredend raadslid Reesing-Som

Karin Reesing-Som kreeg donderdag een koninklijke onderscheiding uitgereikt door burgemeester Peter de Baat. Het was tevens haar afscheid als raadslid voor de VVD in Montferland.

Lees verder

Doetinchem stelt besluit cameratoezicht uit

De gemeenteraad van Doetinchem stelt het besluit voor wel of geen cameratoezicht voorlopig uit. Eerst moet beter in kaart worden gebracht of er andere methoden zijn om de veiligheid in de binnenstad te bevorderen, zoals mobiel cameratoezicht of een jeugdtoezichthouder.

Lees verder

Twijfels rond het carnaval in Montferland

Carnavalsverenigingen in Montferland worstelen met de vraag of zij de pronkzitting en het carnavalsfeest door kunnen laten gaan. In Kilder is een streep gezet door de festiviteiten, terwijl in onder andere Didam en ’s-Heerenberg wordt gedacht over alternatieven.

Lees verder

Achterhoekers blijven hun vereniging trouw

Door het coronavirus raakten sportvelden, tribunes en kantines leeg en werden trainingen, wedstrijden en oefeningen afgelast. Waar veel verenigingen lijdzaam toe moesten zien hoe hun leden massaal hun abonnement opzegden, blijkt uit onderzoek van Achterhoek in Beweging dat veel Achterhoekers hun club trouw bleven.

Lees verder

Leerling van Rietveld besmet met corona

Een mavo-leerling van het Rietveld Lyceum in Doetinchem is positief getest op het coronavirus. Zeven andere leerlingen die langer dan een kwartier binnen 1,5 meter met deze scholier in aanraking zijn geweest gaan thuis in quarantaine.

Lees verder

Horecazaken in Montferland weer geopend 

De vier horecagelegenheden in Montferland die uit voorzorg waren gesloten, zijn weer geopend. Begin deze week sloten zij preventief de deuren nadat in de directe omgeving personen positief testten op het coronavirus.

Lees verder

SP verbaasd over opstappen raadsfractie

De gemeenteraadsfractie van de SP in Oude IJsselstreek heeft zich vorige week afgescheiden van de fractie van de landelijke partij en gaat onder eigen naam verder als PRO! De stap van de raadsleden om als eigen lokale partij verder te gaan zorgt voor gefronste wenkbrauwen bij het partijbestuur en de achterban van de Socialistische Partij.

Lees verder

Voetbal is weer de hoofdzaak voor Silvolde

Het eerste elftal van Sportclub Silvolde stond dinsdagavond weer op het trainingsveld na een verplichte thuisquarantaine. Een week geleden werd het sportpark van de hoofdklasser hermetisch afgesloten na een uitbraak van het coronavirus binnen en buiten de spelersgroep.

Lees verder

Wedstrijden van De Graafschap vervroegd

De wedstrijden van De Graafschap tegen NAC Breda en Excelsior zijn door de voetbalbond naar een eerder tijdstip verplaatst. De KNVB heeft een verzoek van de Doetinchemse voetbalclub gehonoreerd.

Lees verder

Achterhoek wil miljarden inzetten voor N18

De Achterhoek ziet kansen om de volledige N18 te verbreden en de spoorverbinding naar de regio te verbeteren. Het kabinet wil de komende vijf jaar in totaal twintig miljard euro investeren in een fonds, een deel van dat bedrag moet doorvloeien naar infrastructuur in de Achterhoek.

Lees verder

'Toolkit' voor Doetinchemse ondernemers

Van groenteman tot opticien en van herenmodespecialist tot taartenbakker. Zestien ondernemers in Doetinchem gaan het komend jaar weer de schoolbanken in om zich bij te laten spijkeren over nieuwe kennis van en ontwikkelingen in de detailhandel.

Lees verder

Grandcafé De Bank dicht door corona

Grandcafé De Bank in Doetinchem sluit tot vrijdag preventief haar deuren. Een afwasmedewerker is positief getest op het coronavirus.

Lees verder

Thomas wil FODMAP-dieet op kaart zetten

Melinda Thomas uit Doetinchem roept restauranthouders in de Achterhoek op om de kaart aan te passen voor mensen met darmklachten. Nadat ze eerder glutenvrij bier ingevoerd kreeg bij De Graafschap, hoopt ze nu het zogenaamde FODMAP-dieet terug te zien in horecagelegenheden.

Lees verder

Arriva treft maatregelen door drukte in OV

Arriva neemt de nodige maatregelen om het openbaar vervoer in coronatijd veilig te laten verlopen. De komende tijd worden kuchschermen geplaatst, terwijl door de start van het schooljaar ook is gekozen om meer meer bussen in te zetten voor het vervoer van leerlingen.

Lees verder

BROODS in Zeddam uit voorzorg gesloten 

Horecagelegenheid BROODS in Zeddam is uit voorzorg gesloten. Een van de medewerkers van de broodjesbar kwam onlangs in aanraking met een coronapatiënt.

Lees verder

Bosuil bungelt boven beek in Gaanderen

De Dierenambulance Doetinchem en omstreken heeft zondagmiddag een bosuil bevrijd boven de Bielheimerbeek in Gaanderen. De organisatie kwam het dier op het spoor na een melding van een wandelaar.

Lees verder

Duitse man (31) opgepakt bij grenscontrole

De Koninklijke Marechaussee heeft maandagavond een 31-jarige Duitser aangehouden na een grenscontrole op de snelweg A12. De man is aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

Lees verder

Horecazaken in Didam dicht na coronatest

Horecazaken Jan&Jan, Plok en Steak’m in Didam zijn tot woensdag gesloten vanwege een positieve coronatest. Het gaat om een preventieve sluiting op eigen initiatief van eigenaar Frank Gesthuizen en zijn familie.

Lees verder

Nieuwenhuis tevreden over debuut in Tour

Joris Nieuwenhuis houdt zich tot nu toe goed staande tijdens zijn debuut in de Tour de France. Na negen dagen is de Zelhemmer tevreden over zijn rol in de sprinttrein van Team Sunweb, maar de rustdag van maandag is geen overbodige luxe voor de wielrenner.

Lees verder

Stress en opluchting bij start van Amphion

Het nieuwe theaterseizoen is zondag met de vriendenmiddag gestart voor Schouwburg Amphion in Doetinchem. De brochure met informatie is dit jaar dunner omdat dezelfde voorstelling vaker wordt gespeeld, maar zowel bij het theater als bij artiesten is er vreugde dat het podium wordt gebruikt.

Lees verder

Haattekst aan knuffels in 's-Heerenberg

Meerdere wandelaars hebben zondag knuffels met daaraan briefjes met haatdragende teksten gevonden in parkbos De Plantage rond Huis Bergh in 's-Heerenberg. Over de dader en diens motief is nog niets bekend.

Lees verder

Voetballer (42) ZZC'20 overlijdt na wedstrijd

Een 42-jarige voetballer van amateurvereniging ZZC’20 uit Zelhem is zaterdagmiddag overleden. Hij werd onwel tijdens een duel met VVG’25 in Gaanderen en overleed aan de gevolgen hiervan.

Lees verder

Corso Lichtenvoorde wordt kunstroute

Het Bloemencorso in Lichtenvoorde gaat volgende week vanwege corona niet door. Om toch iets te doen met de geplante dahliabollen en het weekend niet zomaar voorbij te laten gaan, wordt de Dahlia Kunstobjecten Route uitgezet.

Lees verder

Politie vindt mogelijk drugslab in Zevenaar

De politie heeft zaterdag vermoedelijk een drugslab gevonden op de Babberichseweg in Zevenaar. Na een tip namen agenten een kijkje en vonden het mogelijke lab in de opstartfase.


Toen verschillende eenheden van de politie ter plaatse kwamen, sloegen drie mannen op de vlucht door over een hek te klimmen. Een van hen, een 30-jarige man uit Velp, werd even later op de Oude Zevenaarsedijk aangehouden.

De politie is nog op zoek naar de andere twee vluchtende mannen. Getuigen die zaterdagmiddag tussen 17.45 uur en 18.30 uur iets verdachts hebben gezien wordt gevraagd om zich te melden. De vondst van het mogelijke lab wordt nog verder onderzocht.

Lees verder

Proef Nederlandse OV-kaart in Duitsland

Komend jaar wordt getest met de Nederlandse OV-chipkaart op het spoor tussen het Duitse Emmerich en Arnhem. De pilot is een initiatief van de burgemeester van Emmerich, waarbij het voor Nederlandse studenten en grenswerkers straks makkelijker wordt om gratis over de grens te reizen.

Lees verder

De Graafschap wint tegen Braunschweig

De Graafschap heeft vrijdagmiddag het oefenduel met Eintracht Braunschweig gewonnen. In de Duitse stad won de ploeg van trainer Mike Snoei met 0-1 tegen de ploeg uit de 2. Bundesliga.

Lees verder

Uitslagen coronatests naar lab in Duitsland

Coronatests die worden afgenomen in de teststraten in Zelhem worden op korte termijn naar laboratoria in Duitsland gebracht. Donderdag luidde de GGD nog de noodklok dat de belofte om binnen 48 uur te testen niet meer nagekomen kan worden op meerdere testlocaties.

Lees verder

Raadslid Doetinchem doet aangifte na mail

GroenLinks-raadslid Karen Kamps uit Doetinchem heeft donderdag alsnog aangifte gedaan wegens de ontvangst van een lange mail met antisemitische teksten. Ze hoopt met haar stap een voorbeeld te zijn voor andere politici die dergelijke berichten ontvangen.

Lees verder

Quarantaine domper voor trainer Silvolde

Trainer Steven Verheijen was vanaf begin juni druk bezig met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen met hoofdklasser Silvolde, totdat het coronavirus sportpark de Munsterman bereikte. Vlak voor de start van de competitie moest de hele ploeg in quarantaine en ging het sportpark op slot.

Lees verder

Corona-uitbraak Silvolde lijkt onder controle

De grote corona-uitbraak in Silvolde lijkt volgens Oude IJsselstreek onder controle. De gemeente en de GGD Noord- en Oost-Gelderland melden donderdag dat het aantal positieve tests is opgelopen tot 21.

Lees verder

Buurtbussen in regio staan voorlopig stil (GLD)

De buurtbussen van Arriva in de Achterhoek gaan niet voor eind september de weg op. Eerst moet een onderzoek van TNO duidelijkheid geven op welke manier chauffeurs en passagiers op een verantwoorde manier kunnen reizen tijdens de coronacrisis.

Lees verder

Studenten Saxion bezoeken de Achterhoek

Tientallen studenten van Hogeschool Saxion uit Deventer hebben in hun eerste schoolweek de Achterhoek beter leren kennen. De studenten kregen op stadion De Vijverberg informatie over alles wat de Achterhoek te bieden heeft en gingen vervolgens zelf op zoek naar verbeterpunten voor de regio.

Lees verder

Stormloop op biologische groenten uit Wehl

De coronacrisis zorgt voor een explosie van de vraag naar groenten bij een biologische boerderij in Wehl. Erik Smeenk en Wilma Kraaij brengen hun producten in samenwerking met andere bioboeren uit de regio aan de man, maar ook bij hun eigen boerderijwinkel loopt het storm.

Lees verder

Active Living Orion vervolmaakt de selectie

Active Living Orion heeft met het aantrekken van buitenaanvallers Jordan Dalrymple en Tijmen Laane de selectie voor het nieuwe seizoen rond. De Doetinchemse volleybalclub is vanwege het niet afgemaakte vorige eredivisieseizoen nog altijd de regerend landskampioen.

Lees verder

Bezwaren tegen Isala van tafel geveegd

De Raad van State heeft de bezwaren van de omwonenden tegen de nieuwbouw van het Almende College in Silvolde woensdag van tafel geveegd. Omwonenden waren naar het rechtsorgaan gestapt omdat zij zorgen hadden over de aantasting van hun woon- en leefklimaat.

Lees verder

Nieuwe klomp De Graafschap is beschadigd

De pas vervangen klomp bij stadion De Vijverberg van De Graafschap is een week na plaatsing beschadigd geraakt. De materiaalbus van FC Den Bosch reed maandagavond per ongeluk tegen het object aan.

Lees verder

De Graafschap oefent tegen Braunschweig

De Graafschap speelt vrijdagmiddag een oefenwedstrijd tegen Eintracht Braunschweig. Het duel wordt achter gesloten deuren gespeeld in Duitsland.

Lees verder

Koper gestolen bij bedrijf in Winterswijk

Bij een bedrijf in Winterswijk is de afgelopen periode ongeveer tweehonderd kilo aan koper gestolen. Mogelijk zijn onbekende daders meerdere keren teruggekeerd naar de locatie.

Lees verder

Raadsleden verlaten SP in Oude IJsselstreek

De volledige raadsfractie van de SP Oude IJsselstreek verlaat de SP en richt de lokale partij PRO! op. Voor de overgebleven leden van de politieke partij voelt het als zetelroof.

Lees verder

Onderhoud aan fietsbrug in Doetinchem

De Oude IJsselbrug voor fietsers en voetgangers in Doetinchem wordt de komende weken onder handen genomen. De helft van de oversteek blijft daarbij telkens open.

Lees verder

Oude IJsselstreek wil uitbraak indammen

Oude IJsselstreek probeert de corona-uitbraak in de gemeente onder controle te krijgen door het complex van Sportclub Silvolde een week lang op slot te houden. Tot nu toe zijn elf coronabesmettingen geconstateerd in en rondom de voetbalclub, terwijl driehonderd anderen wachten op een test.

Lees verder

Graafschap College puzzelt in coronatijd

Na een introductieweek start het reguliere onderwijs deze week op de diverse locaties van het Graafschap College. Studenten, leraren en andere gasten worden geconfronteerd met een reeks afspraken om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, terwijl een deel van het onderwijs nog altijd vanuit huis wordt gevolgd.

Lees verder

De Graafschap in ‘nieuwe vorm’ op radio

De wedstrijden van De Graafschap zijn komend seizoen live te volgen op de radio bij Optimaal FM. Door de coronamaatregelen krijgen de uitzendingen wel een nieuwe vorm waarbij ook ruimte is voor de mening van luisteraars binnen het format ‘Deurdonderen’.

Lees verder

Wasbeer gevonden bij bedrijf in Winterswijk

Bij een recyclingbedrijf in Winterswijk is zaterdagochtend een jonge wasbeer opgedoken. Vorige week werden ook al twee dieren gevonden bij het bedrijf.

Lees verder

De Graafschap treft GA Eagles in oktober

De wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en De Graafschap is verplaatst naar dinsdagavond 13 oktober. Uit angst voor verstoring van de openbare orde werd het duel eerder verboden door de burgemeester van Deventer.

Lees verder

Buurtbussen in regio staan voorlopig stil

De buurtbussen van Arriva in de Achterhoek gaan niet voor eind september de weg op. Eerst moet een onderzoek van TNO duidelijkheid geven op welke manier chauffeurs en passagiers op een verantwoorde manier kunnen reizen tijdens de coronacrisis.

Lees verder

Start groot onderhoud aan Oude IJsselweg

De provincie Gelderland start maandag met groot onderhoud aan de Oude IJsselweg (N817) tussen Ulft en Gendringen. De bedoeling is dat de werkzaamheden op 16 oktober afgerond zijn.

Lees verder

Coronabesmetting bij eerste elftal Silvolde

Een speler van het eerste elftal van Sportclub Silvolde is positief getest op het coronavirus. Uit voorzorg besloten de samenwerkende clubs Silvolde en Terborg om alle trainingen van donderdagavond af te gelasten.

Lees verder

Doetinchemmer jaagt droom na bij Levante

Eren Güler verlaat Doetinchem om zijn droom om profvoetballer te worden na te jagen in Spanje. Na amateurclubs Viod en DZC’68 speelt de zeventienjarige buitenspeler het komende halfjaar voor het Onder 19-team van Primera Division-club Levante.

Lees verder

Jurjus tekent contract bij KFC Uerdingen

Hidde Jurjus stapt van PSV over naar het Duitse KFC Uerdingen 05. De 26-jarige doelman uit Lichtenvoorde tekent een contract voor twee jaar met een optie voor nog een seizoen bij de club uit de 3. Bundesliga.

Lees verder

Oost Gelre koopt mobiele pumptrackbaan

De pumptracktoer in Oost Gelre krijgt door de aanschaf van een mobiele pumptrackbaan een vervolg. Het initiatief ontstond vorig jaar om kinderen meer te laten bewegen en zal dit jaar zeven kernen aandoen.

Lees verder

Houtkamp in startblokken voor schooljaar

Het Houtkamp College in Doetinchem staat in de startblokken om aan het nieuwe schooljaar te beginnen. De nieuwe fusieschool, op de oude locatie van het Graafschap College aan de Ruimzichtlaan, ontvangt vanaf volgende week de eerste brugklasleerlingen. 

Lees verder

Lynx uit Anholter Schweiz uitgezet in Polen

De eerste lynx van de drie die in juni vanuit dierenpark Anholter Schweiz naar Polen verhuisd zijn, is uitgezet. Het gaat om het mannetje, dat dier vertrok later dan de twee vrouwtjes omdat hij zich niet liet vangen.

Lees verder

Oost Gelre laat pmd-containers controleren

Oost Gelre geeft afvalverwerkingsbedrijf ROVA de opdracht om steekproefsgewijs de inhoud van pmd-containers te controleren. Mocht afval niet goed zijn gescheiden, wordt de container op dat moment niet geleegd.

Lees verder

Rutgers heeft oplossing voor PFAS-vaten

Rienko Rutgers heeft zelf een oplossing om de vaten met blusschuim aan de Voltastraat in Doetinchem weg te halen, maar de gemeente wil hier niet aan mee werken. Dat bleek dinsdagmiddag tijdens een hoorzitting van de bezwarencommissie op het stadhuis.

Lees verder

De Graafschap gelijk in oefenduel met TEC

De Graafschap heeft dinsdag een besloten oefenduel met 0-0 gelijkgespeeld tegen tweededivisionist TEC. De wedstrijd in Doetinchem werd onder meer gebruikt om aanwinsten Rick Dekker en Johnatan Opoku wedstrijdritme op te laten doen.

Lees verder

Roemeen betrapt bij grenscontrole op A12

Een 41-jarige Roemeen is maandag aangehouden na een controle bij de grensovergang op de snelweg A12. De man moet in zijn thuisland nog een gevangenisstraf van meerdere jaren uitzitten.

Lees verder

Kampioen Orion gaat voor nationale glorie

Active Living Orion, door het stopzetten van de vorige competitie nog altijd de regerend landskampioen, is de voorbereiding op het nieuwe seizoen gestart. De eerste oefenwedstrijd tegen Jong Oranje werd in de eigen Topsporthal met 3-1 in sets verloren, maar dat baart de Doetinchemse volleybalmannen weinig zorgen.

Lees verder

Ruim tachtig bestuurders betrapt in Drempt

De politie heeft maandag ruim tachtig weggebruikers op de bon geslingerd na een snelheidscontrole in Drempt. Agenten controleerden bestuurders op de N317.

Lees verder

Zorgen om dumpen schildpadden in regio

De Dierenambulance Doetinchem en omgeving merkt dat er steeds meer gedumpte schildpadden gevonden worden in de Achterhoek. Volgens dierenambulancier Olette van der Werf zijn de meeste van de tientallen schildpadden die gevonden worden in slechte gezondheid.

Lees verder

Auto's beklad en besmeurd in Winterswijk

In Winterswijk zijn meerdere auto's beklad en besmeurd met blauwe verf. Volgens de politie Winterswijk is de schade aan de voertuigen groot.

Lees verder

Bestuurder Altalabani weg bij ziekenhuizen

Bestuurder Bijar Altalabani vertrekt per 1 september bij de overkoepelende ziekenhuisorganisatie Santiz. Hij legde zich in zijn functie toe op de toekomst van Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk.

Lees verder

Verwarde man stuurde antisemitische mail

De mail met antisemitische inhoud die vorige week werd gestuurd naar de politiek in Doetinchem is verstuurd door 'een man die kennelijk in de war is’. De politie laat weten dat er geen strafrechtelijk vervolg komt.

Lees verder

Bouwman en Leemreize in top tien op NK

De Achterhoekse wielrenners Koen Bouwman en Gijs Leemreize zijn afgelopen weekend beide in de top tien geëindigd op het NK wielrennen in Drenthe. Bouwman uit Ulft werd achtste in de wegwedstrijd voor profs, Ruurloër Leemreize werd zesde in de wedstrijd voor belofterenners.

Lees verder

Hessenbad viert alsnog 50-jarig jubileum

Het Hessenbad in Hoog Keppel viert zaterdag 29 augustus alsnog het 50-jarig jubileum. Door de coronaperikelen viel het jubileumjaar in het water.

Lees verder

Winkeldieven aangehouden in Borculo

De politie heeft afgelopen woensdag vier winkeldieven aangehouden in Borculo. De arrestatie kwam tot stand met dank aan een voorbijganger.

Lees verder

LIVE | De Graafschap-Heracles Almelo

De Graafschap speelt zaterdagmiddag om 14.30 uur een oefenwedstrijd op de eigen Vijverberg tegen Heracles Almelo. Het duel tussen de eerstedivisionisten is via de onderstaande stream live te volgen.

Lees verder

Borden tegen vervuiling in Doetinchem

Reinoud Arts heeft vrijdag waarschuwingsborden geplaatst in het bos van de Wehlse Broeklanden naast het terrein van de vaten van Rutgers Milieu in Doetinchem. Uit recent bodemonderzoek blijkt volgens de eigenaar dat de grond in het bos zwaar verontreinigd is.

Lees verder

Antisemitische mail naar politiek Doetinchem

Meerdere raadsleden en collegeleden van Doetinchem hebben deze week een antisemitische mail ontvangen. GroenLinks-fractievoorzitter Karen Kamps, zelf van Joodse komaf, heeft inmiddels aangifte gedaan van het bericht.

Lees verder

Bronckhorst kleurt geel door zonnebloemen

Bronckhorst volgt het voorbeeld van Lochem en plant akkerranden in met zonnebloemen. Met een crowdfundingsactie wordt publiek opgeroepen om geld te doneren, zodat de gele bloemen volgend jaar weer kunnen worden ingezaaid.

Lees verder

Urn van overleden vrouw weg na inbraak

Bij een woninginbraak in ’s-Heerenberg is eerder deze maand een kluis gestolen. In dit object zat volgens de politie onder meer urn van de aangever zijn overleden vrouw.

Lees verder

Wasberen gevonden in machine Winterswijk

Bij een recyclingsbedrijf in Winterswijk zijn vrijdag twee jonge wasberen gevonden in een oude machine. De ouderloze dieren verkeren volgens de Dierenambulance Doetinchem in levensgevaar.

Lees verder

Hogenkamp richt pijlen op Roland Garros

Na een nagenoeg toernooiloze zomer staat tennisster Richel Hogenkamp uit Doetinchem in de startblokken om weer op niveau te spelen. Twee titels op het Nederlands kampioenschap waren een opwarmertje voor de fase die er nu aankomt, om te beginnen met een toernooi in Praag.

Lees verder

Onzekere start voor nieuw cultuurbedrijf

Schouwburg Amphion, muziekschool Oost-Gelderland en cultuurcentrum De Gruitpoort gaan op 1 september verder als het nieuwe cultuurbedrijf in Doetinchem. De fusieorganisatie heeft op korte termijn wel 1,5 miljoen euro nodig om te overleven.

Lees verder

UWV ziet stabilisatie in aantal uitkeringen

Het aantal verstrekte WW-uitkeringen in de Achterhoek is eind juli met ruim vierduizend stabiel gebleven ten opzichte van een maand eerder. In vergelijking met vorig jaar is er wel sprake van een forse stijging.

Lees verder

De Graafschap tegen Heracles op REGIO8

De oefenwedstrijd van De Graafschap tegen Heracles Almelo is zaterdag live te volgen via de onlinekanalen van REGIO8. De streekomroep zendt als mediapartner het duel integraal uit.

Lees verder

Beklimming Catharinatoren wordt virtueel

Een beklimming van de Catharinatoren in Doetinchem met een uitzicht over de stad wordt later dit jaar mogelijk. Woensdag werden er opnames gemaakt voor een virtuele beklimming van de meer dan vijftig meter hoge kerktoren.

Lees verder

Herfst lijkt begonnen in bos bij Doetinchem

Met loslatende bladeren en vallende noten lijkt de herfst dit jaar vroeg te beginnen in het bos bij de Slangenburg in Doetinchem. Boswachter Dirk van den Brink ziet het als het effect van de derde extreem droge zomer op rij en merkt dat tientallen beuken en eiken het zwaar hebben.

Lees verder

Afval van wietteelt gedumpt bij Doetinchem

In het buitengebied van Doetinchem zijn de overblijfselen van een wietkwekerij gedumpt. De container met afval is begin deze week opgeruimd door Staatsbosbeheer.

Lees verder

Coopsmolen winnaar van monumentenprijs

De Coopsmolen in Zelhem is de winnaar van de Monumentenprijs Bronckhorst 2020. Naast de molen waren Kasteel Hackfort in Vorden en het Boeyink-complex in Zelhem genomineerd voor de prijs.

Lees verder

Marijke Esselink trainde speerwerpen in tuin

De coronacrisis raakte de sportwereld in de Achterhoek hard. Ondanks de beperkingen hebben topatleten en atletiekverenigingen uit de Achterhoek zich goed staande gehouden in de afgelopen periode. Atletiekredacteur Tijn Piest sprak voor REGIO8 met enkele prominente atleten en verenigingen in de regio en werkte dit uit tot een serie updates. In dit deel komt Marijke Esselink uit Winterswijk-Meddo aan bod, die een trainingsstage afgeblazen zag worden maar door kon trainen in haar achtertuin.

Lees verder

Reesing-Som stopt als raadslid Montferland

Karin Reesing-Som heeft op eigen initiatief besloten om te stoppen als raadslid voor de VVD in Montferland. De politica kan haar werkzaamheden als raadslid niet langer combineren met haar werkzaamheden als bestuurder van een zorginstelling in Arnhem.

Lees verder

Doelman Jurjus zit in de wachtkamer bij PSV

Hidde Jurjus wacht af wat zijn club PSV met hem van plan is. Na een huurperiode bij De Graafschap keerde de doelman uit Lichtenvoorde deze zomer terug in Eindhoven, maar trainer Roger Schmidt laat hem in oefenwedstrijden voorlopig links liggen.

Lees verder

Varsseveldse kermis voorbeeld voor kernen

Ondanks het afgelasten van de Volksfeesten ging de kermis in Varsseveld afgelopen weekend toch door. Door afwezigheid van de traditionele feesttent konden de attracties ruimer worden opgezet zodat de RIVM-maatregelen gehandhaafd werden.

Lees verder

Hardloper Rietman mikt op NK-kwalificatie

De coronacrisis raakte de sportwereld in de Achterhoek hard. Ondanks de beperkingen hebben topatleten en atletiekverenigingen uit de Achterhoek zich goed staande gehouden in de afgelopen periode. Atletiekredacteur Tijn Piest sprak voor REGIO8 met enkele prominente atleten en verenigingen in de regio en werkte dit uit tot een serie updates. In dit deel komt Robin Rietman uit Doetinchem aan bod, die zowel in zijn sport als in zijn werk de gevolgen van het coronavirus ervoer.

Lees verder

Wilde achtervolging eindigt in 's-Heerenberg

De politie heeft zondagavond een auto achtervolgd van het buitengebied van Wehl naar 's-Heerenberg. In het stadje knalde de bestuurder tegen een geparkeerde auto, waarna de inzittenden probeerden te vluchten.

Lees verder

Silvolde wint oefenduel met Concordia Wehl

Sportclub Silvolde heeft donderdagavond op het eigen coronaproof ingerichte sportpark de oefenwedstrijd tegen tweedeklasser Concordia Wehl met 6-1 gewonnen. Nieuwkomer Brian Smit, vorig seizoen nog actief bij Concordia, had met vier assists een groot aandeel in de zege van de hoofdklasser.

Lees verder

Cliëntenraad ziekenhuizen heft zichzelf op

De cliëntenraad van Santiz, het overkoepelend orgaan van het Slingeland Ziekenhuis en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB), heft zichzelf op. De bestuurlijke ontvlechting van de ziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk is reden om te kiezen voor twee cliëntenraden.

Lees verder

Voormalig deken Van Merm (81) is overleden

Voormalig deken Henk van Merm is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij was als deken onder meer actief in Terborg, Zevenaar, ’s-Heerenberg en Berkelland en maakte in zijn functie meerdere fusies mee.

Lees verder

Auto rijdt door na aanrijding bij Hengelo

Een fietser is dinsdagavond gewond geraakt bij een aanrijding door een auto in het buitengebied van Hengelo. De bestuurder hiervan is na de botsing doorgereden.

Lees verder

Bökkers waardeert rust en belooft album

Normaal trekt de band Bökkers tijdens optredens volle zalen, maar nu dat deze zomer niet mogelijk is door corona moet frontman Hendrik Jan Bökkers het doen met intieme sessies. De dialectrocker zag de afscheidstour met de oude bezetting in het water vallen, maar waardeert de rust die daarvoor in de plaats kwam.

Lees verder

Arrestatie na bedreigen vrouw bij Borculo

De politie heeft donderdag een 29-jarige man uit Emmen aangehouden voor bedreiging in Borculo. Een mountainbiker zou woensdagavond een vrouw van haar fiets hebben getrapt en haar vervolgens hebben bedreigd met messen.

Lees verder

Veilig genoeg om te zwemmen in 't Hilgelo

Leisurelands geeft aan dat het veilig genoeg is om te zwemmen in recreatieplas 't Hilgelo bij Winterswijk. Het gedeelte waar woensdag blauwalg is aangetroffen betreft een gedeelte wat niet bedoeld is om te zwemmen.

Lees verder

Politie pakt fietsendief (38) op in Doetinchem

De politie heeft dinsdag in Doetinchem een 38-jarige man opgepakt op verdenking van meerdere fietsdiefstallen. Hij werd door agenten in burger betrapt terwijl hij een elektrische fiets stal nabij het centrum van de stad.

Lees verder

De Graafschap legt Opoku uit Zutphen vast

De Graafschap heeft de 30-jarige aanvallende middenvelder Johnatan Opoku vastgelegd. De transfervrije Zutphenaar tekent in Doetinchem een contract voor twee jaar met een optie op een extra jaar.

Lees verder

Extreme overlast van wespen in Achterhoek

Ongediertebestrijders in de Achterhoek maken deze zomer overuren. Met name wespen zorgen op veel plekken in de regio voor overlast en daarmee is het drukker dan andere jaren, voor veel bestrijders zelfs drukker dan ooit.

Lees verder

Trainer Westerhof heeft recht op rectificatie

Voetbaltrainer Clemens Westerhof uit Beek heeft recht op rectificatie van zijn voormalig assistent-trainer Jo Bonfrère in een landelijke Nigeriaanse krant. Hij beweerde op de Nigeriaanse radio dat de geboren Achterhoeker een WK-wedstrijd van het land had verkocht, maar leverde hier geen bewijs voor.

Lees verder

Coronaverdenking blijkt een onwelwording

Hulpdiensten zijn dinsdagochtend uitgerukt voor een coronaverdenking in een pand in Gendringen. Een man is overgebracht naar het ziekenhuis, waar later volgens Uitzendbureau Reyhan bleek dat er van een besmetting geen sprake was.

Lees verder

Agenten benaderen auto's met wapens

De politie heeft dinsdagavond met getrokken wapens enkele jongeren in twee auto's aangesproken in Winterswijk. Het vermoeden bestond dat er een vuurwapen in een van de voertuigen aanwezig was.

Lees verder

Openluchttheater brengt muziek in Oost Gelre

Er klinkt weer livemuziek in Oost Gelre nu de gemeente een tijdelijke vergunning heeft verleend voor een pop-up openluchttheater in Lichtenvoorde. Twee maanden lang bundelen de mensen achter de Timp en werknemers uit de evenementenbranche hun krachten om bezoekers een afgeslankte festivalprogrammering te bieden.

Lees verder

RIVM meldt stijging in coronabesmettingen

Het aantal positieve coronatests in de acht Achterhoekse gemeenten is volgens het RIVM met tien gestegen tot een totaal van zeventien. Met zeven Covid-19 patiënten kent Doetinchem de meeste gevallen in de regio.

Lees verder

Ruim tweeduizend wietplanten in Neede

In een loods in Neede is een hennepkwekerij ontdekt. De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht in verband met de vondst.

Lees verder

Nieuw avontuur voor nestor Van Halteren

Jan van Halteren wordt in september geïnstalleerd als nieuwe wethouder van de gemeente Montferland. De inwoner van 's-Heerenberg wordt daarmee op zijn 76e de oudste wethouder van de provincie Gelderland.

Lees verder

Joop Sarsplein in race voor Gelderse prijs

Het Joop Sarsplein in Doetinchem is één van de vier specifiek Achterhoekse kanshebbers voor de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit. Met deze prijs worden aansprekende landschappen door de provincie Gelderland in het zonnetje gezet.

Lees verder

Geen treinen tussen Arnhem en Zevenaar

Reizigers die vanuit de Achterhoek per trein naar het westen willen reizen, moeten de komende tijd rekening houden met een langere reistijd. Tussen de stations in Arnhem en Zevenaar rijden tien dagen lang geen treinen.

Lees verder

Korte stroomuitval in zuidelijke Achterhoek

Een korte stroomstoring trof maandagochtend duizenden adressen in de zuidelijke Achterhoek. Onder meer in Ulft, Etten, Dinxperlo en Gaanderen viel de stroom minder dan een minuut uit.

Lees verder

Recreatieplas Hilgelo weer dicht door drukte

Leisurelands heeft zaterdagmiddag net als vrijdag een bezoekersstop ingesteld voor 't Hilgelo bij Winterswijk. De beheerder vraagt aan mensen om niet meer naar de recreatieplas te komen.

Lees verder

Bezoekersstop ingesteld voor 't Hilgelo

Leisurelands heeft vrijdagmiddag een bezoekersstop ingelast voor ’t Hilgelo in Winterswijk. De beheerder roept op om niet meer naar de plas te komen.

Lees verder

Markten in regio stoppen eerder door hitte

De markten die zaterdag plaatsvinden in Doetinchem en Winterswijk stoppen eerder dan normaal. In verband met de extreme hitte is gekozen om door te gaan tot begin van de middag.

Lees verder

Gat bij De Graafschap na vertrek sterkhouder

Een jaar geleden ging De Graafschap met het betalen van een transfersom van rond de 300.000 euro heel ver om Branco van den Boomen van FC Eindhoven aan te trekken. Financieel levert de stap van de middenvelder naar Toulouse FC de club weinig, zo niet niks, op. Wel laat het vertrek van de spelverdeler een gapend gat achter in de selectie.

Lees verder

Opruimen vaten moet binnen maand starten

Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.

Lees verder

Puzzelstukjes vallen op hun plaats voor Dion

Met de overhandiging van een legpuzzel aan Normaal-frontman Bennie Jolink is het volgende product van het bedrijf Trots op de Achterhoek van Dion Teloh onlangs gepresenteerd. Wat vorig jaar begon met de verkoop van sokken met de beeltenis van de Achterhoekse vlag is uitgegroeid tot een onderneming met twintig verschillende producten.

Lees verder

GGD ziet lichte stijging coronabesmettingen

De GGD Noord- en Oost-Gelderland merkt dat het aantal besmettingen in het werkgebied toeneemt. Waar eerder 0,2% van de coronatests in de teststraten in Zelhem en Apeldoorn positief was, is dit in de vorige week gestegen tot 0,5% van de bezoekers.

Lees verder

Afscheid bij Longa voor overleden clubman

Voetbalclub Longa’30 organiseert vrijdagmiddag een afscheid voor de overleden jeugdtrainer Sandor Wijkamp op het complex in Lichtenvoorde. Een lijkwagen zal het lichaam van de clubman rondrijden over het hoofdveld.

Lees verder

Woningen op molencomplex bij Breedenbroek

Oude IJsselstreek geeft groen licht voor de realisatie van twee bouwprojecten in de gemeente. Het voormalige maalderijcomplex bij Breedenbroek en een pand in Varsseveld staan daarmee een verbouwing te wachten.

Lees verder

Beautyfabriek sluit deuren na besmettingen

De Beautyfabriek in Doetinchem heeft dinsdag de deuren gesloten nadat twee medewerkers positief zijn getest op het coronavirus. De klanten en contacten van de medewerkers zijn door de GGD benaderd om in thuisquarantaine te gaan.

Lees verder

Voetbalclub decor van Kinder-Doe-Dagen

De velden van Sportclub Varsseveld zijn deze week het zonovergoten decor van drie Kinder-Doe-Dagen voor ongeveer 250 enthousiaste deelnemers. Daarmee heeft de organisatie een alternatief gevonden voor het traditionele kinderkamp in het natuurgebied De Vennebulten. 

Lees verder

Waterschap koelt bruggen over de Oude IJssel

Het Waterschap Rijn en IJssel koelt de komende dagen de bruggen over de Oude IJssel in Laag-Keppel en Terborg. Dit om te voorkomen dat het bedienen onmogelijk wordt door de hoge temperaturen.

Lees verder

Berkelland renoveert bruggen buitengebied

Berkelland gaat in september en oktober drie bruggen in het buitengebied aanpakken. De werkzaamheden beginnen halverwege september en duren tot half oktober.

Lees verder

Deventer zet streep door duel De Graafschap

De burgemeester van Deventer heeft de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en De Graafschap in zijn stad op zondag 6 september verboden. De gemeente vreest dat beperkingen in verband met de corona-uitbraak kunnen zorgen voor ongeregeldheden.

Lees verder

Hond loopt van Zwitserland naar Didam

Een loslopende hond is na maanden rondzwerven door West-Europa uitgekomen bij Didam. Een baasje is onbekend, maar verschillende organisaties hopen de Bretonse Spaniël snel te pakken te krijgen om hem de nodige zorg te kunnen bieden.

Lees verder

Water verdwijnt voor herstel Rozengaarde

Het water in het wedstrijdbad van Rozengaarde in Doetinchem maakt deze zomer plaats voor bouwmateriaal. Het herstel van de loslatende tegels zorgt voor een kostenpost van naar schatting drie ton, waarbij de reparatie vooralsnog voor rekening komt van het zwembad.

Lees verder

Normaal werkt aan een nieuw studioalbum

De bandleden van Normaal zijn de studio bij het huis van frontman Bennie Jolink ingedoken om te werken aan een nieuw album van twaalf nummers. De zanger merkt dat het maken van muziek verlichting biedt in de huidige coronacrisistijd.

Lees verder

Horeca Doetinchem volgt regels beter op

Horecazaken in de binnenstad van Doetinchem hebben zich volgens de gemeente afgelopen weekend beter aan de coronamaatregelen gehouden. De horeca lag onder een vergrootglas nadat een weekend eerder veel overtredingen werden geconstateerd.

Lees verder

Hogenkamp pakt NK-titel enkel-en dubbelspel

Richel Hogenkamp is dit weekend in zowel het enkelspel als het dubbelspel Nederlands kampioene geworden. In het enkelspel had de 28-jarige Doetinchemse tennisster iets minder dan een uur nodig om de 17-jarige debutante Bente Spee te verslaan.

Lees verder

Dubbel gevoel voor organisatie Huntenpop

De Stichting Huntenpop leeft tijdens het weekend dat het festival plaats zou vinden met een gevoel van zekerheid én onzekerheid tegelijkertijd. Ondanks dat de doorgang van de editie volgend jaar ook onzeker is, blijven publiek, vrijwilligers en sponsoren de organisatie steunen.

Lees verder

Hogenkamp naar finale van het NK Tennis

Richel Hogenkamp uit Doetinchem is geplaatst voor de finale van het NK Tennis in Amstelveen. Ze rekende vrijdag in twee sets af met de twintigjarige Eva Vedder.

Lees verder

Dronken Dinxperloër (41) betrapt in Bocholt

Een 41-jarige man uit Dinxperlo is donderdag door de Duitse politie betrapt op het rijden onder invloed van alcohol en zonder geldig rijbewijs. Hij ramde volgens de autoriteiten bijna tegen een wegafzetting aan in het buitengebied van Bocholt.

Lees verder

Gendringenaren zitten noodgedwongen in de uilenstront

Gendringenaren Henk Aalbers en zijn vrouw hoopten deze zomer te genieten van het zonnetje op hun eigen terras, maar dat zit er niet in. Negen ransuilen, een beschermde diersoort, verblijven in de overhangende takken van een boom op gemeentegrond en zorgen voor een constante stroom aan braakballen en uitwerpselen in hun tuin.

Lees verder

Van Halteren wordt wethouder Montferland

Jan van Halteren is vanaf 10 september de nieuwe wethouder van Montferland. Hij volgt Wim Sinderdinck op, die begin mei aftrad vanwege gezondheidsredenen.

Lees verder

Hogenkamp naar halve finale van NK

Tennister Richel Hogenkamp is donderdag doorgestoten naar de halve finales van het NK Tennis in Amstelveen De 28-jarige Doetinchemse stond in haar kwartfinalepartij met 6-2 en 2-0 voor toen haar tegenstandster Lian Tran opgaf.

Lees verder

Tien arbeidsmigranten krijgen thuis in Ulft

Tien arbeidsmigranten kunnen de komende drie jaar een thuis vinden in een woning aan de Ettenseweg in Ulft. Oude IJsselstreek geeft een tijdelijke vergunning voor de huisvesting van de buitenlandse werkkrachten.

Lees verder

Oprit van snelweg bij 's-Heerenberg weer open

De oprit naar de Duitse snelweg A3, vlak over de grens bij 's-Heerenberg, is vanaf donderdag weer open. In totaal is de oprit tien maanden dicht geweest.

Lees verder

Dekker nieuwe middenvelder De Graafschap

De Graafschap heeft Rick Dekker voor twee seizoenen vastgelegd. De transfervrije middenvelder speelde de afgelopen zes jaar voor PEC Zwolle.

Lees verder

DRU trots op theaterprogramma met Youp

Het DRU Industriepark in Ulft heeft met Youp van ’t Hek een opvallende naam gestrikt voor het nieuwe theaterprogramma. Ondanks de coronacrisis en daarbij noodzakelijke maatregelen, heeft de DRU vertrouwen dat mensen de weg naar het theater weten te vinden.

Lees verder

Wens komt uit met opening ontbrekende schakel

Een langgekoesterde wens van de gemeente Montferland gaat vrijdagmiddag in vervulling met de opening van de ontbrekende schakel tussen bedrijventerrein DocksNLD bij ’s-Heerenberg en Zeddam. Hoewel er door de coronapandemie geen openingshandeling plaatsvindt, is er vreugde over de komst van de Burgemeester van Breemenweg.

Lees verder

Derde teststraat voor coronavirus in Zelhem

De GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) opent deze week een derde teststraat bij de locatie op het bedrijventerrein in Zelhem. De explosieve stijging in het aantal mensen dat zich wil laten testen is reden voor de uitbreiding.

Lees verder

Bestuurder rijdt door na ongeval in Zelhem

De politie is op zoek naar een bestuurder die vorige week woensdag betrokken was bij een ongeval in het buitengebied van Zelhem. Daarbij raakte een fietser gewond.

Lees verder

ALS-patiënt uit Doetinchem voltooit triatlon

ALS-patiënt Paul van den Ban uit Doetinchem heeft samen met zijn zoon en dochter een bijzondere triatlon afgerond. Door de coronapandemie was een reguliere editie niet mogelijk, dus koos het gezin voor een grensoverschrijdende vorm met een gezamenlijke finish in het zwembad in Wehl.

Lees verder

Corona zorgt voor uitstel BROODS in Ulft

De opening van broodjeszaak BROODS in Ulft is door de coronacrisis voorlopig uitgesteld. Bouwwerkzaamheden aan het voormalige zwembad De Blenk werden vertraagd door strengere restricties, maar grootste probleem voor de eigenaresse is de onzekerheid over een mogelijke tweede coronagolf.

Lees verder

NK Tennis leuker dan ooit voor Hogenkamp

Richel Hogenkamp heeft zelden zo toegeleefd naar het NK Tennis als naar de komende extra editie van het toernooi. De coronacrisis zette deze zomer een streep door het grootste deel van de wedstrijden van de Doetinchemse tennisster, maar deze week komt ze weer in actie.

Lees verder

LIVESTREAM | De Graafschap-Helmond Sport

De Graafschap speelt zaterdagmiddag om 14.00 uur een oefenwedstrijd op de eigen Vijverberg tegen Helmond Sport. Het duel tussen de eerstedivisionisten is via de onderstaande stream live te volgen.

Lees verder

Man na wilde achtervolging gepakt in Wehl

De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 44-jarige man aangehouden. Aan de arrestatie ging een wilde achtervolging van Hummelo naar Wehl vooraf, waarbij onder meer een politievoertuig werd geramd.

Lees verder

REGIO8 zendt oefenduel De Graafschap uit

De oefenwedstrijd van De Graafschap tegen Helmond Sport is zaterdag live te volgen via de onlinekanalen van REGIO8. De streekomroep zendt als mediapartner het duel integraal uit.

Lees verder

David Beckham presenteert Doetinchemse esporter

De Doetinchemse esporter Thomas Binkhorst, online bekend als Th0., is donderdag gepresenteerd als speler voor de esportsorganisatie van David Beckham. Binkhorst, die op het hoogste niveau in het spel Rocket League speelt, start het nieuwe seizoen onder de vlag van Guild Esports.

Lees verder

Vergara Berrio loopt zware knieblessure op

Jonathan Vergara Berrio van De Graafschap heeft een zware knieblessure opgelopen. De club doet geen mededelingen over de exacte kwetsuur, maar laat weten dat de 21-jarige middenvelder langdurig is uitgeschakeld.

Lees verder

Vraagteken van trekkers en auto’s bij Didam

Tientallen boeren en burgers beelden donderdag in een weiland langs de snelweg A12 bij Didam met trekkers, fietsen en auto's een groot vraagteken uit. Het is een volgende actie vanuit de geplaagde agrarische sector om aandacht te vragen voor de problematiek waar boeren mee kampen.

Lees verder

Doe-dagen als alternatief voor Vennebulten

Het Kinderkamp Vennebulten kan dit jaar vanwege opgelegde coronamaatregelen in de traditionele opzet geen doorgang vinden. Als alternatief zocht de organisatie de samenwerking met verschillende sportverenigingen uit Varsseveld, met als resultaat dat op 4, 5 en 6 augustus Kinder-Doe-Dagen worden georganiseerd.

Lees verder

Zomerschool Montferland zet in op techniek

Zestig kinderen van zowel Nederlandse als buitenlandse ouders krijgen de komende weken de kans om onderwijs te volgen in de bibliotheek tijdens de zomerschool in Didam. Naast taallessen wordt dit jaar in Montferland ingezet op technieklessen.

Lees verder

Herstel zwembad Rozengaarde kost tonnen

Zwembad Rozengaarde in Doetinchem kampt met een forse kostenpost door loslatende tegels. De rechter oordeelde vorige week dat de kosten van de reparatie, volgens de gemeente enkele honderdduizenden euro’s, niet verhaald kunnen worden op de tegelzetter.

Lees verder

Esselink jaagt droom na bij PAEEK op Cyprus

Bert Esselink uit ’s-Heerenberg tekent binnenkort een contract voor één jaar bij PAEEK. De 20-jarige verdediger vertrok deze zomer bij De Graafschap en was akkoord met De Treffers, maar op het tweede niveau in Cyprus verwacht hij een grotere stap te zetten richting zijn droom om hogerop te komen in het profvoetbal.

Lees verder

Agrariërs hebben moeite met opgelegde regels

Achterhoekse agrariërs hebben woensdag met hun collega's actiegevoerd in Bilthoven tegen de volgens hen genoemde 'stikstofsjoemelcijfers' van het RIVM en de plannen van minister Carola Schouten om het eiwitgehalte in veevoer te verlagen. Het werd ze echter verboden om met trekkers te komen en ze moesten zich houden aan coronamaatregelen, wat lastig bleek.

Lees verder

De Graafschap opent met thuiswedstrijd

De Graafschap opent het nieuwe seizoen op maandag 31 augustus met een thuiswedstrijd. Om 20.00 uur trappen de Superboeren het seizoen op de Vijverberg af tegen FC Den Bosch.

Lees verder

Javier Vet voelt zich beroofd van droom

Javier Vet bereikte drie maanden geleden een akkoord over een nieuw contract bij De Graafschap, maar de middenvelder is inmiddels op zoek naar een nieuwe uitdaging. De tweejarige verbintenis zou enkel ingaan bij promotie naar de eredivisie, maar aangezien de KNVB de club in de Keuken Kampioen Divisie hield, is Vet geen Superboer meer.

Lees verder

Didammer zegt zijn rijdende winkel vaarwel

Na veertig jaar neemt Tonnie Diesvelt uit Didam afscheid van zijn rijdende winkel. Hoewel een opvolger is gevonden, is het voor de trouwe klantenkring van de 60-jarige ondernemer een bittere pil dat de man van hun supermarkt, die zijn woonplaats en omliggende dorpen aandeed, stopt.

Lees verder

Agrariërs willen met burgers actievoeren

Agrariërs gaan donderdag in een weiland aan de A12 bij Didam een grote protestactie houden tegen het huidige landbouwbeleid. Daarbij krijgen naast agrariërs ook burgers die de zaak steunen de kans om zich te laten gelden.

Lees verder

Schöneveld op weg naar 'Gezonde buurt'

In de wijk Schöneveld in Doetinchem vond zaterdag, met de opening van een fietscrossbaantje, de eerste activiteitendag plaats van het project 'Gezonde Buurten'. De afgelopen twee jaar konden buurtbewoners meedenken over hoe de wijk groener kan worden gemaakt en kan worden voorzien van meer speelplekken.

Lees verder

Europees stempel voor wijnen uit Winterswijk

Winterswijk heeft van de Europese Commissie een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) toegekend gekregen. Drie jaar lang moesten de twee wijngaarden die de aanvraag deden wachten op het verlossende antwoord.

Lees verder

Toch feest in Doetinchem door Silent Disco

Het nachtleven en het bijbehorende feestvieren in het centrum van Doetinchem ligt door de coronamaatregelen grotendeels stil. Feestcafé Bubbels vond in het concept 'Silent Disco' op de Bleek een manier om toch drie dagen lang los te gaan.

Lees verder

Kunstroute vervangt corso in Lichtenvoorde

De Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde heeft een alternatief gevonden voor het afgelaste corso. Op zondag 13 september wordt in en rond het centrum een zogenaamde Dahlia Kunstobjecten Route georganiseerd met bijzondere creaties.

Lees verder

Politie Winterswijk deelt beelden van dader

De politie heeft zaterdagochtend een foto gedeeld van de inbreker die begin mei koikarpers heeft getolen bij een dierenspeciaalzaak in Winterswijk. Een tatoeage op de arm en een opvallende trainingsbroek zijn belangrijke kenmerken van de dader volgens de politie.

Lees verder

Grol krijgt vermaning na overtreden regels

Oost Gelre heeft voetbalclub Grol uit Groenlo een officiele waarschuwing gegeven, omdat tijdens een oefenwedstrijd tegen Silvolde de coronaregels niet werden nageleefd. Zo waren er donderdagavond meer dan 250 mensen op het sportpark en werd de anderhalve meter niet aangehouden door een groot aantal toeschouwers.

Lees verder

Band Snow Coats droomt van Glastonbury

De Doetinchemse band Snow Coats werkt vanuit Popcentrum Jacobiberg aan een doorbraak in de muziekwereld. Optreden voor publiek zit er door de coronacrisis de zomer niet in, maar met een platencontract op zak en airtime bij het Engelse radiostation BBC voor de single Pool Girl wordt de muzikale droom van de bandleden steeds meer werkelijkheid.

Lees verder

Lammers tekent voor twee jaar bij TOP Oss

Voormalig De Graafschap-speler Jan Lammers heeft een contract voor twee jaar getekend bij TOP Oss. Na zijn vertrek uit Indonesië trainde de 25-jarige verdediger uit Zevenaar vanaf de winter mee bij de Noord-Brabanders.

Lees verder

Tablets helpen ouderen tegen eenzaamheid

Acht lokale afdelingen van vrijwilligersorganisatie De Zonnebloem in de Achterhoek doen mee aan een pilot, waarbij tablets worden uitgedeeld aan eenzame ouderen. Het doel van de pilot is ouderen te digitaliseren naar aanleiding van het coronavirus en daarmee het risico op eenzaamheid te verminderen.

Lees verder

Doetinchem wil vluchtelingenkinderen opvangen

Doetinchem wil alleenstaande vluchtelingenkinderen opvangen die momenteel in Griekse opvangkampen verblijven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdagavond in met een motie om daarmee een signaal aan de landelijke overheid af te geven.

Lees verder

Montferland steunt voedselbank in crisistijd

Montferland ondersteunt de voedselbank voor dit en volgend jaar door subsidie te verstrekken op basis van het aantal geholpen gezinnen in een crisissituatie. Het gaat om een bedrag van ruim zevenduizend euro voor minimaal tien gezinnen die door de coronacrisis in de financiële problemen zijn beland.

Lees verder

Lamborghini blikvanger bij bedrijf in Terborg

Rogier van Bijsterveld uit Terborg is sinds kort de trotse eigenaar van een unieke Lamborghini Aventador. Zeven mensen zijn een half jaar lang bezig geweest om onder meer 354 spiegels handmatig te slijpen voor de houten supercar.

Lees verder

Cameratoezicht Doetinchem kost ruim ton

Cameratoezicht in het centrum van Doetinchem gaat 115.000 euro kosten en daar komt jaarlijks 60.000 euro bij voor beheer en onderhoud. Dat blijkt uit een onderzoek over de invoering van cameratoezicht dat is verstuurd aan de gemeenteraad.

Lees verder

Festivalproducent bouwt camping in Aalten

Waar het bedrijf Deworrying normaal grote festivals als Defqon en Tomorrowland helpt produceren, is het personeel nu neergestreken in het buitengebied van Aalten. Aan de Boterdijk is onder de naam East Nomads een tijdelijke luxe camping opgebouwd, naar het concept glamping.

Lees verder

Canadaschool op fiets voor het goede doel

Een groep leerlingen van de Canadaschool in Doetinchem heeft in coronatijd door middel van een sponsorfietstocht ruim 1.100 euro opgehaald. Een gedeelte van het bedrag wordt gebruikt voor het opknappen van het schoolplein, maar het grootste deel wordt gedoneerd aan een specifieke doelgroep binnen stichting Kanjers voor Kanjers.

Lees verder

Velpenaar verdacht van ontucht Doetinchem

Een 45-jarige man uit Velp wordt onder meer verdacht van een ontuchtzaak in Doetinchem. Hij werd eind juni opgepakt op verdenking van in totaal 31 incidenten, met name in Overijssel en Gelderland.

Lees verder

De Graafschap start met één doel: promotie

De Graafschap is de voorbereiding op het nieuwe seizoen maandag gestart met een eerste training op de strakke grasmat van stadion De Vijverberg. Na het mislopen van eredivisievoetbal door de coronacrisis kent de selectie dit jaar één doel, rechtstreekse promotie naar het hoogste niveau.

Lees verder

Beperkte doorstart voor ijzergieterij Lovink

Gieterij Lovink in Terborg maakt alsnog een gedeeltelijke doorstart door. Twee grote klanten zorgen met opdrachten dat 35 werknemers actief kunnen blijven binnen het onderdeel Lost Foam.

Lees verder

Doelman Rondeel op huurbasis naar TOP Oss

Jordy Rondeel wordt het komende seizoen door De Graafschap verhuurd aan TOP Oss. De 25-jarige doelman uit Keijenborg blijft in Doetinchem actief in de jeugdopleiding.

Lees verder

Buurtcomité wil een veilige Kruisbergseweg

Aanwonenden van de Kruisbergseweg in Doetinchem hebben hun zorgen geuit over de veiligheid op de weg. Eind mei vond er een dodelijk ongeval plaats en ook nu zien buurtbewoners nog dagelijks gevaarlijke situaties ontstaan. 

Lees verder

Feestfabriek start een eigen publieke omroep

De Feestfabriek, organisator van de Zwarte Cross en Mañana Mañana, heeft een eigen omroepvereniging opgezet. Als er voor 31 december 2020 vijftigduizend betalende leden worden geworven, krijgt STAMPPOT de status van aspirant-omroep.

Lees verder

Metzo-mentoren leveren diploma’s aan huis

Mentoren van middelbare school Metzo College uit Doetinchem reden deze week kriskras door de regio om diploma’s van leerlingen thuis te bezorgen. Door de coronacrisis was het niet mogelijk om een diploma-uitreiking te organiseren, waardoor werd gezocht naar een alternatief.

Lees verder

Voortvluchtige man opgepakt in Gaanderen

Een 30-jarige voortvluchtige man uit Arnhem is vrijdagochtend aangehouden in een woning in Gaanderen. Hij moet een gevangenisstraf uitzitten van meer dan tweehonderd dagen.

Lees verder

Ontbrekende schakel N316 eind juli open

De ontbrekende schakel tussen Zeddam en ’s-Heerenberg gaat vrijdagmiddag 31 juli open voor het verkeer. Het nieuwe gedeelte van de N316 wordt de Burgemeester van Breemenweg genoemd.

Lees verder

Achterhoekse boeren protesteren opnieuw

Boeren uit de Achterhoek rukken vrijdag opnieuw uit om te protesteren tegen het stikstofbeleid en de voermaatregelen. Honderden agrariërs zijn volgens Albert Markerink, regiobeheerder Gelderland van Farmers Defence Force (FDF), onderweg naar het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle en naar Den Haag.

Lees verder

Stadsfeest in Doetinchem gaat niet door

Het Stadsfeest in Doetinchem gaat dit jaar definitief niet door. Na overleg met de gemeente blijkt het onmogelijk te zijn om aan coronavoorschriften te voldoen.

Lees verder

Jong Oranje voorlopig niet op De Vijverberg

Jong Oranje speelt de komende drie thuiswedstrijden niet op De Vijverberg. In overleg met de KNVB is vanwege het krappe speelschema besloten om uit te wijken naar andere stadions.

Lees verder

Silvolde wint eerste oefenpot tegen SDOUC

Sportclub Silvolde heeft donderdagavond de oefenwedstrijd tegen SDOUC uit Ulft in eigen huis met 4-2 gewonnen. Ruim tweehonderd toeschouwers waren aanwezig bij het eerste duel sinds de uitbraak van het coronavirus.

Lees verder

De Hoevert moet alsnog de deuren sluiten

Zwembad De Hoevert in Didam moet per 1 januari 2021 de deuren sluiten. De coalitiepartijen in de raad willen nog wel dat de wethouder voor 1 oktober laat weten onder welke financiële voorwaarden een passende sportvoorziening voor Didam mogelijk is. Daarbij wordt de aanwezigheid van een zwembad niet uitgesloten.

Lees verder

Kampeerverbod op terrein Zwarte Cross

Oost Gelre roept mensen op om tijdens het geplande weekend van de Zwarte Cross niet te gaan kamperen op het festivalterrein in Lichtenvoorde. Vriendengroepen hebben een verzoek neergelegd om te overnachten in een weiland bij het terrein, maar de gemeente wil hier niet aan meewerken.

Lees verder

LIVEBLOG | Montferland moet harde keuzes maken

De gemeenteraad van Montferland behandelt donderdagmiddag de kadernota. Montferland stevent in 2021 af op een fors tekort als de raad geen harde keuzes maakt. Uit de kadernota blijkt dat de gemeente onder meer door hoge kosten in het sociaal domein koerst naar een negatief saldo van drie miljoen euro, terwijl de effecten van de coronacrisis nog ongewis zijn. Volg hier de livestream en het liveblog van de vergadering.

Lees verder

Tweehonderd wietplanten in huis Zeddam

In een woning in Zeddam is woensdag een in werking zijnde hennepkwekerij opgerold. In het pand bevonden zich meer dan tweehonderd wietplanten.

Lees verder

350 cadeaupakketten tegen sociaal isolement

Initiatiefnemers Laborijn, Humanitas, de Stadskamer, VV Doetinchem en Vitaal op Weg willen bewoners van een drietal Doetinchemse wijken uit een sociaal isolement halen. Omdat activiteiten door de uitbraak van het coronavirus niet door konden gaan, werden bewoners op het complex van VV Doetinchem verrast met een cadeaupakket.

Lees verder

Boeren dienen aangifte in tegen minister

Ruim vijftig boeren hebben woensdag actie gevoerd op meerdere locaties in Doetinchem. Onderdeel van het protest was het doen van aangifte tegen landbouwminister Carola Schouten op het politiebureau in de stad.

Lees verder

Lokaal Belang zoekt vervanger Sinderdinck

Lokaal Belang Montferland hoopt na het zomerreces een vervanger te hebben gevonden voor Wim Sinderdinck. De wethouder maakte dinsdag bekend zijn taken neer te leggen door gezondheidsproblemen.

Lees verder

Doetinchemmer Cavlan terug bij FC Emmen

Linksback Caner Cavlan speelt het komende seizoen voor FC Emmen in de eredivisie. De 28-jarige Doetinchemse voetballer neemt daarmee na één seizoen afscheid van zijn Oostenrijkse werkgever Austria Wien.

Lees verder

Slingeland experimenteert met 3D-printer

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem experimenteert sinds kort met een 3D-printer om zelf medische hulpmiddelen te maken. Omdat leveranciers tijdens de coronacrisis moeilijk onderdelen konden leveren, heeft het ziekenhuis ervoor gekozen om zelf de productie op te pakken.

Lees verder

Doetinchem geeft boerenprotest de ruimte

Boeren krijgen van de gemeente en de politie de ruimte om woensdag actie te voeren op verschillende locaties in Doetinchem. Hoewel het protest niet op de juiste manier formeel is aangemeld, is besloten om de actievoerders niet tegen te houden.

Lees verder

Actie levert De Graafschap tienduizend euro op

De actie ‘Hart veur de club’ heeft De Graafschap in één dag tijd meer dan tienduizend euro opgeleverd. Geïnteresseerden kunnen een plek in een hart kopen, dat binnenkort fysiek wordt geplaatst op de gevel van stadion De Vijverberg.

Lees verder

Wim Sinderdinck treedt af als wethouder

Wim Sinderdinck is afgetreden als wethouder van de gemeente Montferland. Zijn gezondheid laat het niet toe om de rol van wethouder langer te vervullen.

Lees verder

File door diploma-uitreiking Wesenthorst

Meer dan tweehonderd vmbo-leerlingen van de locatie Wesenthorst van het Almende College beleven deze week op het DRU Industriepark in Ulft een aangepaste vorm van een diploma-uitreiking. Door de coronacrisis is er geen groot feest, maar staan mentoren klaar om hun pupillen te belonen voor vier jaar hard werken op de middelbare school.

Lees verder

Bronckhorst verlaagt bermen langs wegen

Om de afwatering te verbeteren en schade te voorkomen worden in opdracht van Bronckhorst bermen langs wegen verlaagd. Deze maand worden meerdere straten in het gebied tussen Zelhem, Hengelo en Ruurlo aangepakt.

Lees verder

Winterswijker vast na breken locatieverbod

Een 31-jarige man uit Winterswijk is maandag opgepakt voor het overtreden van een locatieverbod. Hij mocht niet in de nabijheid van het politiebureau in zijn woonplaats zijn.

Lees verder

Turnacademie zoekt nieuw regionaal talent

De Turnacademie Achterhoek is op zoek naar een uitbreiding van de groep atleten die onder de vlag van de academie turnen. Om de nieuwe lichting atleten te scouten werd zaterdag een talentendag georganiseerd voor turnsters in de leeftijd van zes tot en met negen jaar.

Lees verder

Gemeente sluit ‘feestwoning’ in Winterswijk

In opdracht van de gemeente is een woning in Winterswijk voor de duur van drie maanden afgesloten. In het huis werd begin mei tijdens een feest op grote schaal harddrugs gebruikt.

Lees verder

Nominaties voor monumentenprijs bekend

De COOPS-molen en Het Boeyink-complex in Zelhem en Kasteel Hackfort in Vorden zijn genomineerd voor de Monumentenprijs van Bronckhorst. De Monumentenprijs wordt uitgereikt aan een pand of object dat het afgelopen jaar is gerestaureerd of waarbij groot onderhoud is gepleegd.

Lees verder

Van Nispen (22) stapt over naar TOP Oss

Matthijs van Nispen speelt komend seizoen in het shirt van eerstedivisionist TOP Oss. Het contract van de 22-jarige Doetinchemmer bij De Graafschap liep deze zomer af.

Lees verder

Pastoor Jansen verlaat de Gabriëlparochie

Pastoor Jurgen Jansen verlaat aan het einde van dit jaar de Gabriëlparochie. Na ruim zeven jaar vertrekt de voorganger uit de Achterhoek voor een uitdaging bij de samenwerkende Rooms-Katholieke parochies in Twente Zuid.

Lees verder

Fysieke lintjes zijn coronaproof uitgereikt

Burgemeester Peter de Baat sprak vrijdag voor de tweede maal de Montferlandse inwoners toe die dit jaar een lintje kregen. Aangezien het eind april vanwege corona niet mogelijk was om een bijeenkomst te houden, ontvingen de negen leden en de ridder in de Orde van Oranje Nassau vrijdag in zaal Teunissen in Kilder eindelijk hun lintje.

Lees verder

Negatief zwemadvies Braamt ingetrokken

Het negatieve zwemadvies voor Stroombroek bij Braamt is ingetrokken. Anderhalve week geleden werd het advies gegeven omdat er dode vogels gevonden werden.

Lees verder

Roeken teisteren maïsland agrariër Terborg

Bijna tachtig procent van de maïs van melkveehouder Arnold Tijhuis uit Terborg werd door roeken uit de grond getrokken. Van een vogelverschrikker tot een gaskanon, niets hielp om de beschermde vogelsoort te verjagen.

Lees verder

Oorlogsgraven Doetinchem schoongemaakt

De oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Loolaan in Doetinchem zijn alsnog onderhouden door leerlingen van Montessorischool De Pas. Normaal gebeurt dat in maart al, maar door het coronavirus kon dat niet doorgaan.

Lees verder

Plannen De Hoevert lijken kans te krijgen

Een meerderheid van de gemeenteraad in Montferland lijkt de nieuwe plannen voor zwembad De Hoevert in Didam een kans te willen geven. Dat bleek donderdagavond tijdens de politieke avond die voor de gelegenheid werd gehouden in de kerk in Loil.

Lees verder

Rechtszaak over cliëntraad SKB in augustus

Santiz en Vereniging belangenbehartiging cliënten SKB staan 26 augustus tegenover elkaar in de rechtbank. Inzet is de eis van de vereniging voor een eigen cliëntenraad voor het Streekziekenhuis Konigin Beatrix (SKB).

Lees verder

Montferland renoveert Joodse begraafplaats

Montferland gaat de Joodse Begraafplaats in 's-Heerenberg opknappen en daarvoor moeten een flink aantal bomen van het terrein worden verwijderd. Dat lijkt een flinke puzzel te worden voor de gemeente, omdat er rekening moet worden gehouden met verschillende regelgevingen.

Lees verder

Doetinchem vraagt uitstel voor jaarstukken

Doetinchem heeft uitstel gevraagd voor het inleveren van de jaarstukken 2019 bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Vanwege de zaak van de frauderende ambtenaar heeft de accountant de noodzakelijke controles nog niet kunnen afronden.

Lees verder

Burgemeester Boumans opent eigen tribune

De Doetinchemse burgemeester Mark Boumans opende woensdagmiddag zijn eigen tribune in het mini-stadion in de achtertuin van De Graafschap-supporter René van Uem. De vernoeming is een bedankje voor de inzet die de burgervader leverde voor de promotiestrijd van de Superboeren.

Lees verder

Oude IJsselstreek investeert in dorpsauto

Oude IJsselstreek gaat 15.000 euro voorschieten aan stichting 't Gemeynt zodat de dorpsauto in Netterden kan worden aangekocht. De leasekosten van de dorpsauto zorgden voor een negatieve exploitatie, waardoor het voortbestaan van de auto onder druk stond.

Lees verder

Politie waarschuwt voor oplichters in regio

De Politie Oude IJsselstreek waarschuwt voor malafide opstoppingsbedrijven die actief zijn in West-Achterhoek. De bedrijven zouden goochelen met de rekening.

Lees verder

Achterhoeks duo in de race voor Kleiroze

De Achterhoekse muzikanten Udo Klompenhouwer en Denise Kerkhof zijn genomineerd voor de Gelderse Kleiroze, de prijs voor beste dialectnummer, met hun ‘Ik Heb Ow Schat’. Naast het duo komen ook Sandra Vanreys uit Aalten en Peter Loeters uit Didam in aanmerking voor de Oost-Gelderse muziekprijs.

Lees verder

Het uur u dichtbij voor zwembad De Hoevert

Het uur van de waarheid voor zwembad De Hoevert in Didam is aangebroken. Volgende week wordt er een definitief besluit genomen over de toekomst van het zwembad dat consequenties kan hebben voor de gebruikers van de Hoevert.

Lees verder

Lokalen in race voor Gelderse Pauwenveer

Lokalen in Lichtenvoorde is genomineerd voor de Gelderse Pauwenveer. Deze prijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van cultuur of natuur in de provincie Gelderland.

Lees verder

Hennepkwekerij opgerold in Winterswijk

De politie heeft zondag een in werking zijnde hennepkwekerij met ongeveer driehonderd planten aangetroffen in het centrum van Winterswijk. Omdat de kwekerij boven een woning zat waarin een gezin verbleef, spreekt de politie van een ‘gevaarlijke situatie.’

Lees verder

FNV kritisch op maatschappelijke banen

De FNV toont zicht kritisch over de plannen van Oude IJsselstreek voor de vernieuwde aanpak van de Participatiewet. Volgens de werknemersorganisatie lijkt een maatschappelijke baan op een echte baan, maar verschillen de twee vooral op het gebied van de rechten van de werknemer.

Lees verder

Aaltense boerin start met horecaconcept

Boerin Suzanne Ruesink uit Aalten start woensdag met haar nieuwe concept ‘Suzies Farm' op de locatie van restaurant ‘t Schepersveld in Aalten. Met haar onderneming wil de organisator van de Farm & Country Fair de kloof tussen de boer en de burger verkleinen.

Lees verder

Minimumleeftijd sekswerkers naar 21 jaar

De minimumleeftijd van sekswerkers in de gemeente Doetinchem gaat omhoog van 18 naar 21 jaar. De wijziging wordt opgenomen in de APV van de gemeente, mede door overtredingen die vorig jaar november aan het licht kwamen in seksclub Escape.

Lees verder

REGIO8 start grensoverschrijdend project

REGIO8 gaat samen met RN7 (Rijk van Nijmegen) en het Duitse Antenne Niederrhein (Kreis Kleve) een nieuw grensoverschrijdend journalistiek project starten. Met een intensieve samenwerking willen de drie lokale omroepen meer aandacht besteden aan het nieuws van over de grens.

Lees verder

Spandoeken voor openblijven De Hoevert

Leden van zwemvereniging de Watervrienden en Triathliem hebben maandagavond voorafgaand aan de politieke avond van Montferland met spandoeken gedemonstreerd. Ze willen graag dat zwembad De Hoevert in Didam open blijft.

Lees verder

Sloop partycentrum Lara in Loil van start

De sloop van partycentrum Lara in Loil is maandag van start gegaan. De brandresten van het ingestorte pand lagen zeven maanden op het afgesloten terrein, omdat de verzekering niet wilde uitbetalen.

Lees verder

Jeugdinternational herstelt in Winterswijk

De Achterhoekse voetbalster Lieske Carleer, die uitkomt voor het Amerikaanse Sun Devils en Oranje onder 20, kijkt met gemengde gevoelens naar de uitbraak van het coronavirus. De 19-jarige liep in februari een voetblessure op en zou daardoor deze zomer waarschijnlijk het Wereldkampioenschap missen, maar nu het toernooi is uitgesteld gloort er weer hoop voor de Winterswijkse.

Lees verder

Dorpsgezicht Baak van sokkel verdwenen

Het dorpsgezicht van Baak is van de sokkel verdwenen. Dat gebeurde volgens de politie in de nacht van 16 op 17 juni.

Lees verder

Tweewielers gevonden in water Winterswijk

Drie fietsen en een scooter zijn zondagmorgen gevonden in het water in Winterswijk. De voertuigen lagen in de sloot langs de Stemerdinkweg.

Lees verder

Mogelijk wapen gebruikt bij bedreiging Winterswijk

De politie heeft vrijdagavond een 25-jarige inwoner uit Winterswijk en een 22-jarige bewoner uit gemeente Berkelland aangehouden na een bedreiging in Winterswijk. Mogelijk is daar een vuurwapen bij gebruikt.

Lees verder

Achterhoekse energieambitie zet in op zon

Onlangs werd de concept Regionale Energiestrategie (RES) voor de acht Achterhoekse gemeenten gepresenteerd. Daaruit bleek dat de regio goed op weg is om in 2030 energieneutraal te worden, maar aan de andere kant er ook nog een lange weg te gaan is. Volgens Joris Benninga van het Gelders Energieakkoord moet er in de Achterhoek op detailniveau nog veel gebeuren, maar is de ambitie wel realistisch.

Lees verder

Fysiek lintje uitgereikt aan Montferlandse

Burgemeester Peter de Baat van Montferland heeft vrijdagmiddag een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan mevrouw Engelbarts-Harmsen uit 's-Heerenberg. Het is het eerste fysieke lintje dat in de gemeente wordt uitgereikt sinds de uitbraak van de coronacrisis.

Lees verder

Zoetmulder keeperstrainer De Graafschap

De Graafschap heeft Robert-Jan Zoetmulder aangetrokken als nieuwe keeperstrainer. Zoetmulder komt over van Roda JC en is ook keeperstrainer van Oranje Onder 19 jaar.

Lees verder

Sanering van Rutgers kost mogelijk miljoen

Het saneren van de resten van Rutgers Milieu gaat de gemeente Doetinchem tot een miljoen euro kosten. Dat bleek donderdagavond in de gemeenteraad naar aanleiding van vragen van Groenlinks en de VVD.

Lees verder

Dione Housheer tweede in talentverkiezing

Dione Housheer is tweede geworden in de verkiezing van het internationale platform Handball Planet voor talent van het jaar op haar positie. De 20-jarige Ulftse moest de Hongaarse Katrin Klujber voor zich dulden als beste speelster op de rechteropbouwpositie.

Lees verder

Zwaar verzwakte parkiet aangetroffen in Loil

Stichting Dierenambulance Doetinchem en omstreken heeft woensdagavond een zwaar verzwakte parkiet aangetroffen in een tuin in Loil. Het is niet duidelijk hoe de vogel in de tuin is terechtgekomen.

Lees verder

Vogelaar Ulft bezorgd om gevlogen parkiet

Vogelliefhebber Jan van Ditshuizen uit Ulft is bezorgd sinds woensdagavond zijn roodblauwe Australische mannetjesparkiet verdween. Toen Van Ditshuizen zijn vogels voerde, vloog de mannetjesvogel het hok uit en sindsdien is het dier spoorloos.

Lees verder

Beeld Loil wordt beveiligd na 'beeldenstorm'

Muziek- en toneelvereniging Amicitia uit Loil heeft uit voorzorg het bronzen beeld ‘De muzikale vriend’ laten beveiligen. Nadat de afgelopen weken al twee beelden uit het dorp werden ontvreemd, en ook in de omgeving beelden zijn vernield, moet een houten bekisting voorkomen dat het beeld van de sokkel wordt gehaald.

Lees verder

Steun Oude IJsselstreek in nasleep corona

Oude IJsselstreek heeft 200.000 euro vrijgemaakt voor om de levensvatbare maatschappelijke organisaties in de gemeente te ondersteunen bij de nasleep van de coronacrisis. De gemeenteraad had het college hierom verzocht in de raadsvergadering van afgelopen juni.

Lees verder

Nieuw deelvervoer geïntroduceerd in regio

8RHK Ambassadeurs is een project gestart met elektrische deelfietsen die vanaf acht stations in de Achterhoek te huur zijn. De fietsen moeten ervoor zorgen dat mensen niet meer de auto hoeven te pakken om na hun reis met het openbaar vervoer op hun eindbestemming aan te komen.

Lees verder

Vrouw gewond na aanrijding Doetinchem

Een scooterrijdster is woensdagavond aangereden door een auto in Doetinchem. Het slachtoffer is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Lees verder

Versoepeling reddingsboei voor Byvoorde

Het openluchtbad Byvoorde in Wehl stroomde woensdag ondanks de bijna tropische temperatuur vanwege de coronacrisis niet vol. Het water staat het zwembad inmiddels tot aan de lippen.

Lees verder

Regio start zoektocht naar nieuwe gewassen

De aanhoudende droogte zorgt ervoor dat de agrarische sector in de Achterhoek anders moet omgaan met het verbouwen van gewassen. Zowel de landbouw als de veehouderij moeten volgens het Waterschap Rijn en IJssel serieus gaan nadenken over de teelt.

Lees verder

Keijenborgs beeld in vizier van vandalen

De vaandel van het beeldje van het 'Vendeliertje' bij schuttersgilde St. Jan in Keijenborg is vernield. Vandalen hebben het vaandel van het beeld getrokken en hebben geprobeerd om het hele beeld van de sokkel te verwijderen.

Lees verder

Dorpsraad Azewijn vraagt provincie om hulp

De Dorpsraad van Azewijn roept de Provincie Gelderland op om geen grote logistieke bedrijven toe te staan op bedrijventerrein DocksNLD2 in ’s-Heerenberg. De leefbaarheid in het dorp zou ernstig onder druk komen te staan volgens de dorpsraad als de ontwikkeling van het bedrijventerrein wordt doorgezet.


Lees verder

Achterhoekers schrijven anti-racismelied

De Achterhoekse muzikanten Dante van Hasselt en Pepijn Rözer wilden na het zien van de Amerikaanse opstanden, ook in Nederland gaan demonstreren tegen racisme. Vanwege het gevaar op een coronabesmetting besloten ze daar van af te zien en via sociale media een project op te starten om hun stem toch te laten horen.

Lees verder

Waterpoloster Sevenich kiest voor topclub

Waterpoloster Vivan Sevenich uit Lichtenvoorde speelt vanaf volgend seizoen in Barcelona voor de Spaanse topclub CN Mataró. De linkshandige midvoor kwam het afgelopen seizoen uit voor UZSC in Utrecht om zich zo voor te bereiden op de Olympische Spelen, maar ze krijgt nu van de bond ruimte voor een buitenlands avontuur.

Lees verder

Groot onderhoud Europabrug van start

Maandagochtend is het groot onderhoud aan de Europabrug in het centrum van Doetinchem gestart. De belangrijkste toegangsweg over de Oude IJssel is vijf dagen lang afgesloten voor al het verkeer, waarbij onder meer de voegovergang wordt vervangen.

Lees verder

Nieuwe locatie voor school 's-Heerenberg

Montferland wil onderzoeken of het pand van fietsenfabrikant Specialized in ’s-Heerenberg geschikt te maken valt als basisschool. De nieuw te bouwen ‘brede school’ stond eigenlijk gepland tegenover restaurant Forest aan de Drieheuvelenweg, maar tijdens het haalbaarheidsonderzoek is volgens de gemeente een betere optie naar voren gekomen.

Lees verder

De Graafschap sluit roerige periode af

De Graafschap zet een streep onder de roerige maanden die de club beleefde. Met het akkoord over compensatie van onder meer De Graafschap en Cambuur Leeuwarden is het voetbalseizoen ten einde gekomen en kijkt de Doetinchemse club weer naar de toekomst.

Lees verder

Mark Boumans doet aangifte van bedreiging

Burgemeester Mark Boumans heeft aangifte gedaan van bedreiging door schipper Hans Sol uit Doetinchem. De twee kwamen woensdag met elkaar in aanvaring.

Lees verder

Fractie van de Achterhoek energieneutraal

De doelstelling van de Achterhoek om in 2030 energieneutraal te zijn is nog niet in zicht. Op dit moment is slechts een fractie van het totaal aantal benodigde windmolens en zonneparken gerealiseerd.

Lees verder

‘Ribbel’ verdwijnt bij afsluiting Europabrug

De Europabrug in Doetinchem wordt volgende week afgesloten wegens groot onderhoud. De belangrijke toegangsweg over de Oude IJssel gaat vijf dagen op slot, waarbij onder meer de voegovergang wordt vervangen.

Lees verder

Kleine vier ton compensatie voor De Graafschap

De Graafschap krijgt een bedrag van 375.000 euro als compensatie voor het mislopen van promotie naar de eredivisie. Daarnaast krijgt de Doetinchemse eerstedivisionist een nog niet bekend bedrag als tegemoetkoming voor de coronacrisis.

Lees verder

DZC-vrijwilliger weg na ongepast gedrag

Een vrijwilliger van voetbalclub DZC’68 uit Doetinchem is dinsdag per direct op non-actief gezet wegens grensoverschrijdend gedrag. Hij zou via sociale media speelsters van een M015-team op een ongepaste manier hebben benaderd.

Lees verder

Ravage na inbraak bij bedrijven Doetinchem

In een bedrijfsverzamelgebouw in Doetinchem is in de nacht van woensdag op donderdag ingebroken. Daarbij zijn meerdere deuren gesloopt en is bij twee bedrijven apparatuur weggenomen.

Lees verder

Online theater voor jongeren met beperking

Mensen met een beperking merken weinig van de versoepeling van de coronamaatregelen. Zij zijn aan huis gebonden en mogen vaak nog niet de deur uit, maar Theaterfabriek Gekko uit Gaanderen brengt wat verlichting met online theaterlessen.

Lees verder

Boek brengt Doetinchemse jeugd de natuur in

Als eerste basisschool in de gemeente Doetinchem gaan leerlingen van Wis en Wierig uit Gaanderen aan de slag met de lokale editie van ’50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-twaalfde’. Voor het einde van het schooljaar willen de initiatiefnemers het boek aan alle groep 3-leerlingen in de gemeente geven, met als doel om ze buiten te laten spelen en de natuur te laten ontdekken.

Lees verder

Buurt Varsseveld reikt petitie uit aan raad

Omwonenden van de groenstrook aan de Koningin Emmastraat in Varsseveld boden gisteravond aan de gemeenteraad van Oude IJsselstreek een massaal ondertekende petitie aan tegen de woningbouwplannen in het parkje. De gemeenteraadsleden waardeerden het signaal dat afgegeven werd met de 2256 handtekeningen die de buurt had verzameld.

Lees verder

Duo op beeld bij vernieling bronzen beeld

Op camerabeelden die massaal gedeeld worden zijn twee mannen te zien die maandagavond proberen het bronzen beeld bij voetbalvereniging RKPSC in Pannerden van de sokkel te breken. Het is het vierde beeld die in de omgeving van de Liemers is vernield, waaronder twee in Loil.

Lees verder

Sieraden ontvreemd bij woninginbraak Beek

In een woning aan de Horstlo in Beek is zaterdagmiddag ingebroken. Daarbij zijn diverse sieraden ontvreemd.

Lees verder

Gemeente vervangt uitkering voor contract

Oude IJsselstreek gaat, nu het uit Laborijn treedt, inzetten op het bieden van maatwerk voor het uitvoeren van de Participatiewet. De gemeente wil daarom alle inwoners die zonder werk zitten vanaf 1 januari 2021 een arbeidsovereenkomst verstrekken in plaats van een uitkering.

Lees verder

Cultuurbedrijf Doetinchem zoekt 1,5 miljoen

Vertegenwoordigers van Schouwburg Amphion, Muziekschool Oost Gelderland en de Gruitpoort hebben hun handtekening gezet onder het fusieplan tot Cultuurbedrijf Doetinchem. Per 1 september moeten de organisaties samengaan, maar zonder een eenmalige injectie van 1,5 miljoen euro gaat een streep door het voornemen.

Lees verder

Jonge lynxen op zoek naar vrijheid in Polen

Drie jonge lynxen verhuizen vanaf dinsdag vanuit het Wildpark Anholter Schweiz bij Gendringen naar Noordwest-Polen. In het kader van het project Rysie, het Poolse woord voor lynx, worden de dieren binnenkort uitgezet in de bossen om een nieuw thuis te vinden in het Oost-Europese land.

Lees verder

Hubers verlaat SP en gaat op eigen titel door

Raadslid Sipke Hubers heeft de Doetinchemse fractie van de SP verlaten en gaat zijn raadszetel op eigen titel invullen. Een onwerkbare situatie binnen de fractie is de reden geweest om zelfstandig verder te gaan.

Lees verder

Theunissen (21) stopt als profvoetballer

Steven Theunissen uit Ulft verlaat voetbalclub PSV na zes jaar als voetballer en kiest voor een bestaan als trainer. Zijn voetbalschoenen hangt de 21-jarige linksback niet aan de wilgen, want vanaf het komende seizoen voetbalt hij voor tweededivisionist GVVV uit Veenendaal.

Lees verder

Huntelaar tekent nieuw contract bij Ajax

Klaas Jan Huntelaar heeft zijn aflopende contract bij Ajax met een jaar verlengd. De 37-jarige aanvaller uit Hummelo lijkt zijn carrière af te willen sluiten bij de club uit Amsterdam.

Lees verder

Deuren gesloopt in pand Dierenambulance

Onbekenden hebben tussen vrijdag en zaterdag ingebroken bij het pand van de Dierenambulance in Varsseveld. Bij de inbraak werden twee deuren vernield, het is niet bekend of er iets is buitgemaakt.

Lees verder

Hoosbui passeert delen van de Achterhoek

De hoosbui die zondag over de regio trok, bracht grote regionale verschillen in neerslag met zich mee. Ondanks de hevige regenval, op sommige plekken meer dan honderd millimeter, werd er volgens het Waterschap Rijn en IJssel nauwelijks wateroverlast gemeld.

Lees verder

Tweede diefstal van standbeeld in dorp Loil

Het bronzen beeld Jubilans is in de nacht van zondag op maandag gestolen vanaf het Kerkplein in Loil. Nadat eerder ’t Drammertje werd gestolen vanaf hetzelfde plein, zorgt deze diefstal voor een nieuwe schok in het dorp.

Lees verder

Metamorfose voor stadion De Vijverberg

Stadion De Vijverberg van De Graafschap maakt deze voetballoze periode een ware metamorfose door. Waar supporters van de Brigata Tifosi de buitenmuren verfraaien met schilderingen, organiseerde supportersgroep Oldies DTC afgelopen weekend een verfdag om de clubkleuren meer terug te laten komen in de Achterhoekse voetbaltempel.

Lees verder

Bewoners De Bundeling kunnen verhuizen

De bewoners van verzorgingstehuis De Bundeling in Ruurlo kunnen per 1 juli verhuizen naar een nieuw onderkomen. De verhuizing zou aanvankelijk in april plaatsvinden, maar werd verplaatst vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Lees verder

Housheer is genomineerd als handbaltalent

Dione Housheer is door het internationale platform Handball Planet genomineerd als talent van het jaar op haar positie. De 20-jarige Ulftse speelt bij het Deense Nykøbing op de rechteropbouwpositie.

Lees verder

De Graafschap wil poorten Vijverberg openen

De Graafschap wil publiek ontvangen bij de start van de nieuwe voetbalcompetitie midden september. Algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp richt zicht tot de autoriteiten en roept op om seizoenskaarthouders toe te laten tot voetbalstadions in Nederland, waaronder De Vijverberg.

Lees verder

Akkoord over uittreding Oude IJsselstreek

Een verkenningsteam heeft de afgelopen weken alle partijen binnen Laborijn bij elkaar gebracht, waardoor er een akkoord is bereikt over de uittreding van Oude IJsselstreek uit de gezamenlijke sociale dienst. De gemeente betaalt een uittreedsom en moet ervoor zorgen dat overbodig geworden personeel zoveel mogelijk in dienst wordt genomen.

Lees verder

Nieuwe staf van De Graafschap krijgt vorm

Oud-voetballer Edwin Linssen keert komend seizoen als assistent-trainer terug bij De Graafschap. Daarnaast is het contract van Richard Roelofsen bij de Doetinchemse voetbalclub verlengd.

Lees verder

Schraverus nieuwe interim voorzitter Santiz

Jeltje Schraverus is de nieuwe interim bestuursvoorzitter van Santiz. Dat heeft de Raad van Toezicht besloten.

Lees verder

Oppositie wil De Hoevert langer open houden

De oppositiepartijen in Montferland riepen donderdagavond in een motie op om de sluitingsdatum van zwembad De Hoevert in Didam aan te passen. Volgens Rob Mos, die de motie indiende, hebben zich drie geïnteresseerde partijen aangediend die gezamenlijk willen onderzoeken of zij kunnen komen tot een haalbaar plan tot behoud van het zwembad.

Lees verder

Doetinchem heeft overschot van 4,8 miljoen

Doetinchem heeft over het jaar 2019 een positief financieel resultaat geboekt van 4,8 miljoen euro. Vorig jaar kwam de gemeente nog negen miljoen euro tekort door onder meer oplopende kosten in de jeugdzorg en het sociaal domein en werden pijnlijke keuzes gemaakt om geld te besparen.

Lees verder

De Marke zoekt oplossing voor de landbouw

Extreme droogte en de stikstofcrisis bedreigen de toekomst van de landbouw in Nederland, maar proefboerderij De Marke in Hengelo gaat op zoek naar oplossingen. De locatie wordt losgekoppeld van de Wageningen Universiteit en gaat als zelfstandig coöperatief innovatiecentrum onderzoeken hoe boeren zowel voor de natuur als voor zichzelf rendabel kunnen ondernemen.

Lees verder

Plan gestart voor aardgasvrij Montferland

De gemeente Montferland start met het proces om te komen tot een aardgasvrije gebouwde omgeving. Het komende jaar wordt een plan geschreven, waarbij per wijk en kern gekeken wordt hoe men van het gas af kan.

Lees verder

Mogelijk kantoorruimte in school Velswijk

De voormalige Mammoetschool in Velswijk gaat mogelijk dienst doen als kantoorruimte. De gemeente Bronckhorst start de onderhandelingen met initiatiefnemer Omgevingsdienst Achterhoek over een verhuur.

Lees verder

Regio krijgt bijna tien miljoen van provincie

De Achterhoek krijgt 9.5 miljoen euro van de provinciale staten voor de gebiedsagenda Achterhoek Visie 2030. Het geld wordt beschikbaar binnen het kader van een 'smart' regio.

Lees verder

Warboel zoekt hulp van kinderen voor clip

Warboel roept de hulp van kinderen in om een videoclip te maken bij hun nieuwe nummer De Achterhoek Danst. Waar de artiesten normaal tientallen dansers om zich heen zien springen, is dat door de uitbraak van het coronavirus nu niet mogelijk.

Lees verder

Basisschool naar Het Hof in Lichtenvoorde

Leerlingen van basisschool De Leeuw in Lichtenvoorde krijgen vanaf komend schooljaar les op één locatie. Het schoolbestuur heeft besloten per september naar de locatie van Het Hof te gaan.

Lees verder

Droogte nieuw normaal in de Achterhoek

Het Waterschap Rijn en IJssel probeert onder meer met het instellen van een sproeiverbod om de derde extreem droge zomer op rij in goede banen te leiden qua waterhuishouding. Nu het KNMI concludeert dat de droogte te wijten is aan klimaatverandering staat de Achterhoek voor een nieuw normaal wat consequenties heeft voor het beleid.

Lees verder

Veertig tips over aanrijding met trein in Wehl

De politie heeft ruim veertig tips binnen gekregen over de man die in maart 1992 omkwam bij een aanrijding met een trein tussen Didam en Wehl. In een uitzending van Opsporing Verzocht werd eind mei uitgebreid stil gestaan bij de zaak.


Lees verder

Meerdere autoinbraken in Didamse straten

In auto's die geparkeerd stonden in een drietal straten in Didam is begin deze week ingebroken. Daarbij zijn onderdelen uit de auto's gestolen.

Lees verder

Høkersweekend afgelast vanwege corona

Het fanclubweekend van Normaal, het zogenaamde Høkersweekend, dat gepland stond voor het eerste weekend van september gaat dit jaar niet door vanwege het coronavirus. De jaarlijkse reünie van de anhangers zou dit jaar voor de vijftiende keer georganiseerd worden.

Lees verder

Bouwplan groenstrook Varsseveld in ijskast

De woningbouwplannen voor de groenstrook aan de Emmastraat in Varsseveld staan voorlopig in de ijskast. Dat is het resultaat van de ruim 3,5 uur durende bijeenkomst waar wethouder Ben Hiddinga van Oude IJsselstreek maandagavond sprak met omwonenden.

Lees verder

Waterschap stelt vroegste sproeiverbod ooit in

Vanaf woensdagmiddag 12.00 uur is het verboden om water uit rivieren, sloten, beken, meren en vijvers te halen in het werkgebied van het Waterschap Rijn en IJssel. Het is begin juni nog nooit zo droog geweest in de Achterhoek als in 2020.

Lees verder

Loil in de greep van gestolen Drammertje

't Drammertje, een beeld van carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers dat tot vorige week op het Kerkplein in Loil stond, is gestolen van de sokkel. Aanknopingspunten richting een mogelijke dader zijn er niet, wel is er een beloning van 350 euro uitgeloofd voor een gouden tip die leidt naar de vondst van het bekende beeld.

Lees verder

Weer dump in buitengebied van Winterswijk

In het buitengebied van Winterswijk heeft weer een afvaldumping plaatsgevonden. Ditmaal zijn er onder meer dozen en kratten met afval achtergelaten. 

Lees verder

Lichtshow alternatief voor Dorpsfeest Wehl

Omdat het dorpsfeest in Wehl door de coronacrisis dit jaar niet door kan gaan, heeft de organisatie als alternatief zaterdagavond een heuse lichtshow met muziek op touw gezet. Met medewerking van de dansgroep Sky Motion moet de show de Wehlenaren wat verlichting bieden in de coronatijd.

Lees verder

OM start onderzoek naar fraude ambtenaar

Het Openbaar Ministerie start op basis van de aangifte van de gemeente Doetinchem een strafrechtelijk onderzoek in de zaak naar de frauderende ambtenaar. Daarbij heeft OM de gemeente Doetinchem verzocht geen inhoudelijke informatie over de zaak meer te delen om het onderzoek niet te schaden of te beïnvloeden.

Lees verder

Toch een musical voor groep 8 in Doetinchem

Het is een rare afsluiting voor veel groep 8 kinderen dit jaar. Geen kamp, geen cito en een eindmusical zonder publiek. In Doetinchem hebben ze daar iets op gevonden. Schouwburg Amphion bedacht een prijsvraag en stelt de grote zaal ter beschikking aan scholen voor video-opnames van de musical.

Lees verder

Hofskamp wil duurzame bedrijven lokken

Oude IJsselstreek, ondernemers en deskundigen hebben een ambitiedocument opgesteld voor het nieuw te realiseren industrieterrein Hofskamp-Oost III. Het 25 hectare grote gedeelte moet innovatieve bedrijven aantrekken die duurzaamheid belangrijk vinden én die zich willen vestigen op een terrein waar veel plaats is voor water en groen.

Lees verder

Achterhoekse vlag versterkt de identiteit

De Achterhoekse vlag levert een grote bijdrage aan de Achterhoekse identiteit. Dat blijkt uit een enquête, gehouden onder bijna drieduizend Achterhoekers. Twee jaar geleden werd de vlag na een prijsvraag gepresenteerd op de Zwarte Cross en inmiddels is de vlag niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

Lees verder

Politie onderzoekt vervolg in fraudezaak

De politie verwacht over een week meer duidelijkheid te kunnen geven over de aangifte in de zaak naar de frauderende ambtenaar van de gemeente Doetinchem. Het aangifteproces is inmiddels wel in gang gezet, nadat de gemeente Doetinchem de politie gisteren in kennis stelde van de verduistering van 1,8 miljoen euro.

Lees verder

Verbeek vierde aanwinst voor De Graafschap

Middenvelder Danny Verbeek is de vierde aanwinst van De Graafschap voor het nieuwe seizoen. De 29-jarige middenvelder komt transfervrij over van FC Den Bosch.

Lees verder

Montferland op weg naar diepe rode cijfers

Montferland stevent in 2021 af op een fors tekort als de raad geen harde keuzes maakt. Uit de kadernota blijkt dat de gemeente onder meer door hoge kosten in het sociaal domein koerst naar een negatief saldo van drie miljoen euro, terwijl de effecten van de coronacrisis nog ongewis zijn.

Lees verder

Politie betrapt spookvoertuig bij Winterswijk

De politie heeft donderdag in Winterswijk een zogenaamd spookvoertuig betrapt. De bestuurder maakte zich schuldig aan een hele reeks aan overtredingen, waaronder het rijden zonder rijbewijs.

Lees verder

Ambtenaar verduisterde bijna 1,8 miljoen

De ambtenaar die deze week door de gemeente Doetinchem is ontslagen heeft een bedrag van bijna 1,8 miljoen euro verduisterd. Inmiddels is ook aangifte tegen de man gedaan, die 35 jaar voor de gemeente heeft gewerkt.

Lees verder

Frauderende ambtenaar schokt Doetinchem

De gemeente en de politiek in Doetinchem willen dat de onderste steen boven komt in het onderzoek naar de verduistering van ruim één miljoen euro door een ambtenaar. De gemeente is van plan om een civiele claim in te dienen om het geld zoveel mogelijk terug te krijgen.

Lees verder

Lelieveld nieuwe aanwinst De Graafschap

De Graafschap heeft Julian Lelieveld aangetrokken als nieuwe rechtsback. De 22-jarige Lelieveld is de vervanger van Leeroy Owusu, die vertrekt naar eredivisionist Willem II.

Lees verder

Minister neemt Montferland onder vuur

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport noemt de manier hoe Montferland omgaat met de huishoudelijke hulp in strijd met de wetgeving. Dat blijkt uit de antwoorden van de minister naar aanleiding van gestelde Kamervragen.

Lees verder

Droom van Meijer komt uit met kans bij NEC

Rogier Meijer staat bij NEC aan de start van zijn eerste avontuur als hoofdtrainer in het betaald voetbal. Na het leiding geven aan jeugdteams en het gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de Nijmeegse voetbalclub, staat de Doetinchemmer komend seizoen op eigen benen.

Lees verder

Ambtenaar Doetinchem verduisterde miljoen

Een ambtenaar van de gemeente Doetinchem heeft in een periode vanaf 2007 meer dan een miljoen euro verduisterd. De medewerker is deze week op staande voet ontslagen.

Lees verder

TimpDrive verplaatst van Ulft naar Etten

De TimpDrive verhuist van de locatie bij het Huntenpop-terrein in Ulft naar de voormalige ijsboerderij 't Kempe bij Etten. De nieuwe locatie biedt volgens de ondernemer meer faciliteiten, zoals een groot terras en een speeltuin.

Lees verder

Mondkapjes van en voor lokale verenigingen

Kunstenaar Patrick Beverloo uit 's-Heerenberg probeert in samenwerking met lokale verenigingen door de verkoop van speciaal ontworpen mondkapjes de leefbaarheid in de stad te ondersteunen. Door een deel van de opbrengsten te schenken komt er zowel bij de kunstenaar als bij de verenigingen geld in het laatje.

Lees verder

Elver-bewoners bestrijden afval in dorpen

In Gaanderen, Nieuw-Wehl en Wehl gaan bewoners van Elver-locaties zwerfafval te lijf met knijpers en plastic zakken. Het initiatief is ontstaan uit een samenwerking met buitendienst Buha van de gemeente Doetinchem.

Lees verder

CDA wil de Achterhoek als wolfvrij gebied

De provinciale fractie van het CDA pleit voor het inrichten van ‘wolfvrije gebieden’ in Gelderland. De politieke partij ziet de Achterhoek als een gebied waar het dier niet gewenst is en roept het provinciebestuur op tot geven van duidelijkheid.

Lees verder

Hobby-dj geeft 130 optredens in coronatijd

Hobby-dj William Kraaijenbrink uit Dinxperlo grijpt de coronacrisis aan om mensen die grotendeels vast zitten in hun woning te verrassen met optredens. Zondag had hij alweer zijn 130ste optreden in de regio, ditmaal bij seniorencomplex Molenhof in zijn woonplaats.

Lees verder

Wasdroger vat vlam op DRU-terrein in Ulft

Een wasdroger is dinsdagochtend in brand gevlogen in een woning op het DRU-terrein in Ulft. Niemand is daarbij gewond geraakt.

Lees verder

Maria-Laetitia start kerkdiensten weer op

De parochie Maria-Laetitia start de kerkdiensten op locatie voorzichtig weer op. Onder strikte voorwaarden kunnen in eerste instantie dertig kerkgangers aanwezig zijn, per 1 juli wordt dit aantal verhoogd naar honderd.

Lees verder

Taxus taxi rijdt weer in deel Achterhoek

De Taxus taxi rijdt vanaf maandag weer in een deel van de Achterhoek. Tot en met eind augustus kan er snoeisel van de taxus ingeleverd worden om medicijnen van te maken voor de kankerbestrijding.

Lees verder

Regionale aanpak om cultuur te waarborgen

De cultuurcoalitie van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek en de gemeentelijke en provinciale politiek willen een gezamenlijke regionale aanpak om een gezonde culturele infrastructuur te waarborgen. Dat blijkt uit een overleg tussen alle partijen afgelopen donderdag.

Lees verder

Oude IJsselstreek sluit 2019 positief af

Oude IJsselstreek sluit het jaar 2019 af met een positief financieel resultaat van bijna zeven ton. De gemeente leek op een tekort van ruim vier miljoen af te stevenen in het sociaal domein, maar door een kwaliteitsslag te maken is het omgebogen naar een tekort van ruim drie ton.

Lees verder

Vijf arrestaties na incidenten in Berkelland

De politie in Berkelland heeft vrijdagnacht vijf personen aangehouden bij twee incidenten. De verdachten zitten vast in het arrestantencomplex en moeten wachten op de afdoening van justitie.

Lees verder

GGD klaar voor uitvoeren van meer tests

De GGD Noord- en Oost Gelderland start maandag met het testen van iedereen met milde klachten op een besmetting met het coronavirus. Via een landelijk telefoonnummer kan een afspraak worden gemaakt, waarna de test wordt uitgevoerd in Zelhem of Vaassen.

Lees verder

Leisurelands doet een beroep op bezoekers

In aanloop naar een zonovergoten Pinksterweekend doet beheerder Leisurelands van recreatieplassen in de regio een beroep op bezoekers. Om niet over te hoeven gaan tot een sluiting, zoals eerder bij 't Hilgelo in Winterswijk, moeten mensen zich houden aan de coronavoorschriften.

Lees verder

Helmink in Varsseveld weg voor woningen

Oude IJsselstreek steunt het plan voor de realisatie van woningen op de locatie van Helmink Diepvries in Varsseveld. Na de sloop is er volgens de gemeente ruimte voor maximaal zeven levensloopbestendige woningen.

Lees verder

Streep door optredens in Openluchttheater

Het Buitengewoon Podium in het Openluchttheater Eibergen gaat alsnog niet door. De Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) geeft tot juli geen toestemming voor het ontvangen van meer dan dertig bezoekers.

Lees verder

Montferland sluit speeltuin vanwege glas

De gemeente Montferland heeft de speeltuin aan het Rodingsveen in ’s-Heerenberg afgesloten. In de speeltuin zijn glasscherven gevonden in de grond.

Lees verder

Buurt Varsseveld wil groenstrook behouden

Omwonenden van de Koningin Emmalaan in Varsseveld zijn een petitie gestart tegen het plan van de gemeente om woningen te laten bouwen op de naastgelegen groenstrook. Zij zijn van mening dat er betere plekken zijn voor woningbouw, zoals de locaties van Helmink en Coberco.

Lees verder

Ter Voert neemt droomkroeg in Silvolde over

Erik ter Voert is na achttien jaar het café te hebben gehuurd deze maand eigenaar geworden van 't Centrum in Silvolde. Het is voor de doorgewinterde horecaman een langgekoesterde droom die uitkomt.

Lees verder

Daniëls verkenner bij ziekenhuizen Santiz

Marcel Daniëls is door minister Martin van Rijn aangesteld als verkenner voor de ontstane onrust binnen de Achterhoekse ziekenhuizen. Hij moet de impasse doorbreken die is ontstaan tussen het Slingeland Ziekenhuis en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) binnen het bestuur van het overkoepelende Santiz.

Lees verder

Automobilist rijdt fors te hard in IJzerlo

Een automobilist is donderdagochtend betrapt op een forse snelheidsovertreding in IJzerlo. De bestuurder reed meer dan twee keer de toegestane snelheid en heeft zijn rijbewijs moeten inleveren.

Lees verder

Vereniging wil duidelijkheid over De Hoevert

Zwemvereniging De Watervrienden hoopt voor de zomer duidelijkheid te krijgen over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. De gemeente heeft geen partij bereid gevonden om het bad over te nemen, waardoor sluiting van het zwembad aan het einde van het jaar dreigt.

Lees verder

Pompeigenaar Wenting naar Raad van State

Tankstationeigenaar Theo Wenting stapt naar de Raad van State als de gemeente Doetinchem niet met een goede oplossing komt voor zijn bedrijf. Bijna drie maanden geleden zette de gemeenteraad na een jarenlang proces een streep door de verhuizing van de pomp naar de Oostelijke Randweg.

Lees verder

Promotiegolf bij Achterhoekse voetbalclubs

De KNVB heeft dinsdag en woensdag in de regio voor een hoop blijdschap gezorgd door Achterhoekse voetbalclubs te laten promoveren. Woensdag was VVG'25 de laatste vereniging die te horen kreeg dat het volgend jaar een klasse hoger speelt.

Lees verder

Goede start kaartverkoop De Graafschap

De Graafschap heeft in een week tijd bijna tweeduizend seizoenskaarten verkocht. Dat is meer dan een verdriedubbeling van het aantal kaarten dat vorig jaar in de eerste zeven dagen na de start van de verkoop over de toonbank ging.

Lees verder

Mañana Mañana brengt cannabisbier uit

Festival Mañana Mañana brengt maandag in samenwerking met bierbrouwerij de Bronckhorster een niet geestverruimend cannabisbier op de markt. De Groene Buizerd, zoals het groene gerstenat heet, heeft als belangrijkste ingrediënt een olie uit de hennepplant.

Lees verder

Loil wacht op oplossing afgebrand Lara

De eigenaren van partycentrum Lara en buurtbewoners vinden dat er snel een oplossing moet komen voor het opruimen van de afgebrande resten van het pand. De verzekering wil tot nu toe niets uitbetalen voor de sloopwerkzaamheden, waardoor er na zeven maanden nog niks op het terrein is gebeurd.

Lees verder

Dierenambulance trots op nieuw voertuig

Stichting Dierenambulance Doetinchem en Omstreken heeft een na een periode van flink sparen een nieuw voertuig gekocht. Een van de twee oude bussen was volgens de organisatie hard aan vervanging toe.

Lees verder

Loslopend stierkalf gevonden nabij Didam

Een loslopend stierkalf is op de vroege dinsdagmorgen gevonden op de Fuukweg in Didam. Het dier is opgevangen door Stichting Blijdschap Voor De Dieren in samenwerking met de Dierenambulance en inmiddels is de eigenaar van het dier bekend.

Lees verder

Vier spelers vertrekken bij De Graafschap

Frank Olijve, Stef Nijland, Gregor Breinburg en Matthijs van Nispen vertrekken na dit seizoen bij De Graafschap. Het aflopende contract van aanvaller Mohamed Hamdaoui is wel verlengd.

Lees verder

Publiek welkom in het Openluchttheater

Het Openluchttheater Eibergen organiseert vanaf maandag 1 juni weer concerten met publiek. Vanaf Tweede Pinksterdag zijn er elke zondag maximaal honderd bezoekers per optreden welkom, na goedkeuring van de Rijksvoorlichtingsdienst.

Lees verder

Broers nemen het zwembad in Zelhem over

Erik en Rene Weening hebben zwembad De Brink in Zelhem overgenomen van de NLG Groep. De broers worden in hun exploitatie geraakt door de coronacrisis, maar durven de sprong in het diepe desondanks aan om het bad voor de regio te behouden.

Lees verder

Laborijn peilt tevredenheid van klanten

De sociale dienst Laborijn laat door een onafhankelijke bureau een klanttevredenheidsonderzoek uitvoeren. Laborijn wil graag van klanten met een bijstandsuitkering weten wat ze vinden van de hulp die ze krijgen.

Lees verder

De Graafschap blijft in gesprek met de KNVB

De mogelijke compensatie voor De Graafschap en Cambuur Leeuwarden vanuit de KNVB moet worden betaald uit het solidariteitsfonds. Na het mislopen van promotie en het verliezen van een kort geding, troffen vertegenwoordigers van de clubs en de bond elkaar maandag voor een gesprek.

Lees verder

Gieterij Lovink in Terborg failliet verklaard

Gieterij Lovink is maandag failliet verklaard door de rechtbank Gelderland. Door het faillissement komen 165 medewerkers op straat te staan.

Lees verder

De Graafschap wil jeugd op niveau houden

De Graafschap probeert de jeugdopleiding ondanks de coronacrisis zoveel mogelijk intact te houden door functies te herverdelen. Met dubbelfuncties wordt het aantal fulltimers intact gehouden, terwijl andere contracten niet worden verlengd om kosten te besparen.

Lees verder

Hek Jaartsveld terug op plek in Gaanderen

Het hek dat toegang gaf tot het terrein van de failliete wegenbouwer Jaartsveld is terug gezet op de oorspronkelijke plek in Gaanderen. Het bedrijf begon in 1848 aan de Vinkenstraat in het dorp.

Lees verder

Onbekende pissebedsoort ontdekt in Winterswijk

In de steengroeve in Winterswijk is een fossiel van een pissebed ontdekt van tussen de 242 en 247 miljoen jaar oud. Niet alleen is er nog nooit zo'n oud pissebeddenfossiel gevonden in Nederland, het gaat ook om een nieuw soort.

Lees verder

Nieuw contract Mystakidis bij De Graafschap

Giannis Mystakidis heeft een nieuw contract getekend bij De Graafschap. De Griekse aanvaller blijft in ieder geval tot het einde van volgend seizoen bij de voetbalclub uit Doetinchem.

Lees verder

Doelman Jurjus in onzekerheid over toekomst

Ruim twee maanden na de laatste competitiewedstrijd heeft Hidde Jurjus van De Graafschap deze week de prijs voor beste keeper van de derde periode in de Keuken Kampioen Divisie ontvangen. De 26-jarige PSV-huurling ziet de prijs als een mooi compliment voor zijn goede seizoen en sluit niet uit dat hij ook na de zomer in Doetinchem speelt.

Lees verder

Duitser opgepakt na aanranding bij 't Hilgelo

Een 40-jarige Duitse man is donderdag aangehouden bij recreatieplas 't Hilgelo in Winterswijk. Hij werd volgens de politie betrapt bij het aanranden van een minderjarig meisje.

Lees verder

Vet voor transfervrij vertrek bij De Graafschap

Javier Vet staat voor een transfervrij vertrek bij De Graafschap. Hoewel in april een akkoord werd bereikt over een nieuw tweejarig contract is die verbintenis door het mislopen van promotie niet ingegaan.

Lees verder

Slingeland start reguliere zorg langzaam op

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem kan de reguliere zorg deels hervatten nu het aantal opgenomen coronapatiënten is gedaald. Door omstandigheden valt de achterstand bij onder meer operaties en polikliniekafspraken niet op korte termijn weg te werken.

Lees verder

Broedplaats voor maakindustrie bij de DRU

Het DRU Industriepark in Ulft krijgt een broedplaats voor startende ondernemers onder de naam Smarthub Incubator Industry. Met financiële bijdragen van overheden, ondernemers en geld uit de Regio Deal is de komende drie jaar een bedrag van ruim zes ton beschikbaar.

Lees verder

Corona-uitbraak bij slachthuis in Groenlo

Het slachtproces bij Vion in Groenlo is per direct stilgelegd. Reden is volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een uitbraak van het coronavirus onder het personeel.

Lees verder

Normaal-bassist gaat Hemelvaartsgevoel missen

Met een gevoel van weemoed denkt bassist Willem Terhorst van Normaal terug aan het Hemelvaartsconcert van vorig jaar. Vanwege de coronacrisis kan de uitverkochte jubileumeditie '45 joar olderwets Høken' donderdag niet doorgaan en de muzikant geeft aan het speciale gevoel van op het podium staan te gaan missen.

Lees verder

Doetinchem wil betere fietsgemeente zijn

Doetinchem brengt de komende tijd knelpunten voor de fietsveiligheid in beeld met als doel om de huidige fietsinfrastructuur te verbeteren. Daarmee wil de gemeente toewerken naar de ambitie om een fietsvriendelijke stad te zijn.

Lees verder

Forse stijging uitkeringen in de Achterhoek

Het aantal verstrekte WW-uitkeringen in de Achterhoek is in de maand april fors gestegen. In vergelijking met een maand eerder waren er 518 meer inwoners die de uitkering ontvingen, een stijging van 2,5%.

Lees verder

Tweehonderd boetes na controle in Borculo

Meer dan tweehonderd bestuurders kunnen een boete tegemoet zien na een snelheidscontrole in Borculo. De politie onderwierp dinsdag passanten op de Hekweg aan een controle.

Lees verder

De Graafschap start verkoop seizoenskaarten

De kleine zesduizend seizoenskaarthouders van De Graafschap kunnen vanaf dinsdagavond hun seizoenskaart verlengen. De voetbalclub uit Doetinchem verkeert door de coronacrisis en het mislopen van promotie in financiële onzekerheid, waardoor de inkomsten meer dan welkom zijn.

Lees verder

Sinderdinck legt werkzaamheden tijdelijk stil

Wim Sinderdinck heeft zijn taken als wethouder van de gemeente Montferland tijdelijk stil gelegd. Door gezondheidsredenen kan hij zijn werkzaamheden niet uitvoeren.

Lees verder

Geen verandering in coronacijfers in regio

Het RIVM meldt dinsdag dat er ten opzichte van de update van maandag geen verandering in de coronacijfers is. Er zijn dus geen nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis en geen inwoners overleden aan een besmetting.

Lees verder

Wietkwekerij gevonden in woning Groenlo

De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een wietkwekerij aangetroffen in een woning in Groenlo. Agenten kwamen de kwekerij op het spoor naar aanleiding van een melding van afvaldumping in Beltrum.

Lees verder

TVOH-deelnemer Ubbink werkt aan album

Meike Ubbink uit Aalten en Jeanne Pattinasarany uit Ede grijpen de coronacrisis aan om samen te werken aan een nieuw mini-album. Ondanks dat de 19-jarige Achterhoekse deelnemer van The Voice of Holland (TVOH) 2020 door het coronavirus minder optredens heeft, klaagt ze niet.

Lees verder

Zwembaden in regio openen de deuren

Zwembaden in de regio openen stapsgewijs en onder voorwaarden hun deuren voor bezoekers na de versoepeling van de coronamaatregelen. Zwembad Rozengaarde in Doetinchem wacht tot juli met opengaan, terwijl andere baden in de regio open zijn, of concrete plannen hebben om bezoekers te ontvangen.

Lees verder

Virupa ondanks brand en corona in bloei

Virupa is een uitzondering op de economische malaise die de coronapandemie bij bedrijven veroorzaakt. Het bedrijf uit Aalten werd in januari nog getroffen door een verwoestende brand, maar produceert sinds de uitbraak van het coronavirus duizenden speciale hygiëneschermen in opdracht van grote winkelketens en voor lokale ondernemers.

Lees verder

De Graafschap gaat gesprek aan met KNVB

De Graafschap tilt de beslissing over een mogelijk hoger beroep of het uitroepen van een ledenvergadering in het betaald voetbal over Hemelvaart heen. Begin volgende week staat een gesprek gepland met vertegenwoordigers van de KNVB, waaronder directeur Eric Gudde.

Lees verder

Motorrijders uit Doetinchem rijden te hard

Drie motorrijders uit Doetinchem zijn zondag betrapt op een forse snelheidsovertreding in Lathum. Ze reden met meer dan 150 kilometer per uur over de Rivierweg.

Lees verder

Nieuw boek voor jeugd in Oude IJsselstreek

Oude IJsselstreek gaat volgende week aan alle kinderen tussen de nul en de vier jaar een speciaal voorleesboekje schenken, waarmee de jeugd een reis door de gemeente maakt. Het eerste exemplaar werd vrijdagmiddag door burgemeester Otwin van Dijk aan het zusje van Romee Wisselink uit Varsseveld gegeven.

Lees verder

Agent lost schot bij arrestatie 's-Heerenberg

De politie heeft vrijdagnacht een man in ‘s-Heerenberg aangehouden na een melding van overlast in een woning. Omdat de ‘verwarde bewoner’ mogelijk een vuurwapen droeg, moest de agent een waarschuwingsschot lossen.

Lees verder

Weer twee treinen per uur in de Achterhoek

Arriva start de reguliere dienstregeling voor de trein vanaf maandag 25 mei op. Een week later volgen de bussen in de regio, hoewel de vervoerder benadrukt dat er door de coronapandemie terughoudendheid nodig is bij reizigers.

Lees verder

Waterschap bereidt zich voor op een verbod

De zorgen over de droogte in de Achterhoek nemen toe nu er een nieuwe periode zonder regen aankomt. Het Waterschap Rijn en IJssel bereidt zich voor op het instellen van een onttrekkingsverbod om meer water vast te kunnen houden.

Lees verder

De Graafschap bos in na mislopen promotie

Trainer Mike Snoei heeft de selectie en staf van De Graafschap vrijdag na de uitspraak van het kort geding meegenomen naar het Montferlandse bos bij Didam. Om het mislopen van promotie naar de eredivisie een plek te geven en de frustraties eruit te lopen.

Lees verder

Man (21) in Wehl opgepakt voor diefstal

Een 21-jarige man is in de nacht van donderdag op vrijdag in Wehl opgepakt voor diefstal. Hij werd betrapt toen hij in Giesbeek een bosmaaier poogde te stelen.

Lees verder

Jeugd bedenkt veilig kruispunt in Terborg

Leerlingen van het Ulenhof College uit Doetinchem hebben het afgelopen half jaar onderzoek gedaan naar het gevaarlijke kruispunt op het Sint Jorisplein in Terborg. De studenten komen met een aantal aanbevelingen, maar deze worden door de gemeente Oude IJsselstreek niet overgenomen.

Lees verder

Wagenpark Bronckhorst op blauwe diesel

De bedrijfswagens van Bronckhorst rijden vanaf juli op blauwe biodiesel. Volgens de gemeente wordt de uitstoot door dieselverbruik daarmee met minimaal veertig procent verminderd.

Lees verder

Geen partij voor overname zwembad Didam

Montferland is er niet in geslaagd om een geïnteresseerde partij te vinden die zwembad De Hoevert in Didam wil exploiteren en de accommodatie wil overnemen. Daarmee lijkt een definitieve sluiting van het zwembad  dichterbij te komen.

Lees verder

De Graafschap in spanning voor kort geding

Spelers, supporters, staf en bestuurders van De Graafschap leven in spanning toe naar de uitspraak van de rechter in het kort geding tegen de KNVB. Donderdagavond maakt de voorzieningenrechter in Utrecht zijn oordeel bekend, waarbij de Doetinchemse club drie opties ziet.

Lees verder

Balkongym brengt Doetinchem in beweging

Op drie locaties in de stad is Sportservice Doetinchem tijdens de coronacrisis gestart met balkongym op muziek. Door vanaf de straat oefeningen uit te beelden, komen bewoners die door de coronacrisis hun vaste beweegmomenten moeten missen toch in actie.

Lees verder

Superboeren verrassen Cambuur met taart

Supportersvereniging SV Superboeren van De Graafschap heeft de supporters van Cambuur Leeuwarden vandaag verrast met een taart voor het kampioenschap. Met de ludieke actie willen de supporters van De Graafschap de club uit Leeuwarden een hart onder de riem steken.

Lees verder

Ondernemersfonds voor versterking Ulft

Oude IJsselstreek is per 1 mei gestart met een ondernemersfonds voor het centrum van Ulft en de aanloopstraten daar naar toe. Op verzoek van Ondernemersvereniging De Hanze zal via reclamebelasting een potje worden gecreëerd voor onder meer het aantrekkelijker maken van het centrum.

Lees verder

Bezoek kan weer bij verpleeghuis in Terborg

Rotaryclub Bergh heeft woensdagmiddag een bezoekunit bij zorgcentrum Antonia in Terborg laten plaatsen, zodat bewoners van het verzorgingstehuis ondanks de coronamaatregelen toch hun familie van dichtbij kunnen zien en spreken. De container werd met open armen ontvangen.

Lees verder

Strandlodge in Winterswijk sluit de deuren

Restaurant De Strandlodge in Winterswijk sluit woensdag de deuren. De thuisbasis van kok Mike Vrijdag gaat voor een nieuw concept, namelijk Lev by Mike.

Lees verder

Achterhoekse Escaperooms open voor gezinnen

Enkele escaperooms in de Achterhoek mogen met de nodige aanpassingen weer open voor leden van één huishouden. Ondanks dat het vanwege die voorwaarde nog niet storm loopt, zijn eigenaren blij dat het slot van de deur mag.

Lees verder

Coronaspelregels voor bezoeken Slingeland

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem start na de eerste piek in coronabesmettingen de reguliere zorg geleidelijk op, maar treft daarvoor wel een aantal maatregelen. Zo moet voor een bezoek aan het ziekenhuis eerst een digitale coronacheck worden gedaan.

Lees verder

Konings van Heracles naar De Graafschap

De Graafschap heeft met aanvaller Joey Konings de tweede versterking voor het aankomende seizoen vastgelegd. De 22-jarige aanvaller komt transfervrij over van eredivisionist Heracles Almelo en tekent voor twee jaar in Doetinchem.

Lees verder

Noodlijdend DRU en Amphion vragen hulp

Culturele instellingen in de Achterhoek en daarbuiten vrezen voor hun voortbestaan door de geldende coronamaatregelen. In een brandbrief vragen onder meer Schouwburg Amphion en het DRU Industriepark de provincie om financiële steun, want de versoepeling voor de zomermaanden zorgt er niet voor dat de donkere wolken boven de instellingen verdwijnen.

Lees verder

Doetinchemmer cel in na invoeren cocaïne

Een 29-jarige man uit Doetinchem is tot een celstraf van zes maanden veroordeeld voor het invoeren van cocaïne. Een postpakket, met daarin bijna zevenhonderd gram drugs, dat onderweg was naar zijn adres in Doetinchem werd in december op luchthaven Schiphol onderschept.

Lees verder

‘Groen is gaon’ geeft coronaspelregels aan

Om duidelijkheid te geven over de spelregels na de versoepeling van de coronamaatregelen is in de Achterhoek een speciale Handreiking gemaakt. Door het initiatief ‘Groen is gaon’ moeten groene posters en stickers in het straatbeeld en bij het bedrijfsleven verschijnen.

Lees verder

Kruisberg wil bruisen ondanks coronatijd

De Moederdag Drive-through van de Kruisberg Bruist in Doetinchem, waar cadeautjes voor moeders konden worden gekocht en opgehaald, liep zondag mede door tegenvallende weersomstandigheden niet storm. Door de coronacrisis moet het ondernemerscollectief zoeken naar manieren om toch bij de klant te komen.

Lees verder

Oude IJsselstreek start bestrijding eikenrups

Met grof geschut is Oude IJsselstreek gestart met de preventieve bestrijding van één van de grootste overlastgevers van de afgelopen jaren, namelijk de eikenprocessierups. In vier weken tijd wordt boomrijk gebied binnen de gemeente ingespoten met een voor de rups giftig middel.

Lees verder

Energieke slang duikt op bij stad Doetinchem

De Dierenambulance Doetinchem/Winterswijk heeft dit weekend een energieke slang opgepikt nabij het centrum van Doetinchem. Het dier kroop over straat rond, waarna omwonenden besloten om de organisatie te bellen.

Lees verder

Crystal meth-lab ontmanteld nabij Drempt

De politie heeft zaterdagmiddag bekendgemaakt dat er crystal meth werd geproduceerd in het vrijdag aangetroffen drugslab nabij Drempt. Ook meldt de politie dat de drie aangehouden personen van buitenlandse afkomst zijn.

Lees verder

Onenigheid over uittredingskosten Laborijn

Er bestaan grote verschillen van inzicht over de uittreding van Oude IJsselstreek uit de sociale dienst Laborijn. Aalten, Doetinchem en Montferland willen het op hoofdpunten snel eens worden over het uittredingsvoorstel, terwijl er voor de uittredende gemeente teveel onduidelijkheden zijn.

Lees verder

Anton Tijdink aan de slag met Regio Deal-geld

Anton Tijdink Techniekopleidingen in Terborg krijgt door een bijdrage van enkele tonnen uit de Regio Deal van de Achterhoek de mogelijkheid om voor de zomer van 2021 een onderwijsvorm met modules in te voeren. De toekenning was voor wethouder Marieke Overduin van Oude IJsselstreek reden om de school donderdag te verrassen met taart.

Lees verder

De Graafschap voelt zich serieus genomen

De Graafschap en Cambuur Leeuwarden stonden vrijdag tegenover de KNVB tijdens een kort geding in de rechtbank in Utrecht. Na een lange zitting van bijna drie uur, waarin door de rechter de nodige vragen werden gesteld, voelen de vertegenwoordigers van de voetbalclubs zich serieus genomen.

Lees verder

Bezoekers welkom in verpleeghuis Vorden

Verpleeghuis De Lindenhof van Sensire in Vorden is een van de 25 verpleeghuizen in Nederland die gecontroleerd open wordt gesteld. Het toestaan van bezoek, dat vanaf maandag weer gebeurt, komt voort uit een versoepeling van de coronamaatregelen.

Lees verder

Dode man gevonden op begraafplaats Neede

Op een begraafplaats in Neede is vrijdagochtend het lichaam van een man aangetroffen. Volgens de politie is de man aan een natuurlijke oorzaak overleden.

Lees verder

Huishoudelijke hulp kan snel worden hervat

 Inwoners van Montferland, die tijdens de corona-crisis de huishoudelijke hulp tijdelijk stop zetten, kunnen rekenen op een snelle hervatting zonder dat zij opnieuw allerlei procedures moeten doorlopen. Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens de raadsvergadering.

Lees verder

Trainen is bevrijding voor De Graafschap

De spelers van De Graafschap hebben na een lange periode van het volgen van individuele programma's deze week in kleine groepjes het trainingsveld weer mogen betreden. In de hectiek van de coronacrisis en het lopende kort geding tegen de KNVB, was het voor de selectie een gevoel van bevrijding.

Lees verder

Rutgers Milieu in Doetinchem failliet verklaard

Rutgers Milieu in Doetinchem is deze week door de Rechtbank Gelderland failliet verklaard. De gemeente draait daardoor mogelijk op voor de kosten van het opruimen van meer dan duizend vaten met giftige PFOS.

Lees verder

Herstel gevel Amphion start na bouwvak

De herstelwerkzaamheden aan de gevel van Schouwburg Amphion in Doetinchem starten na de bouwvak. Het werk, deels gefinancierd door de gemeente, zal zeker een jaar in beslag nemen.

Lees verder

Stadsfeest Doetinchem door in aangepaste vorm

De organisatie van het stadsfeest in Doetinchem is van plan om deze in aangepaste vorm door te laten gaan. Het feest zal van 3 tot en met 6 september alleen doorgaan op het Simonsplein als centrale locatie en zullen daarnaast tot in de huiskamers gestreamd worden via verschillende sociale media.

Lees verder

Zwarte Cross moet wachten op coronavaccin

De Zwarte Cross kan volgend jaar enkel doorgaan als er tegen die tijd een vaccin voor het coronavirus is gevonden. Dat laat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport donderdag weten in een Kamerbrief.

Lees verder

Bomers in Raad van Bestuur ziekenhuizen

Erwin Bomers is benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van Santiz, de overkoepelende organisatie van de Achterhoekse ziekenhuizen. Hij zal zich specifiek gaan toeleggen op het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem.

Lees verder

Jonge tennissers weer los in Doetinchem

De rackets en de tennisballen komen weer uit de kast bij Tennisclub Zuid in Doetinchem nadat het kabinet aankondigde dat jeugd de sportvelden weer op mag. Met een speciaal pakket aan maatregelen vanuit de nationale tennisbond KNLTB kon de club zich de afgelopen weken voorbereiden op de opening van de accommodatie.

Lees verder

Sportieve verrassing voor ouderen in Ulft

Oudere bewoners van zorgcentrum Meulenbeek in Ulft kregen woensdag een sportieve verrassing. Medewerkers van sportcentrum Physique kwamen in samenwerking met Azora op bezoek om samen met de ouderen een speciale workout te doen.

Lees verder

Boumans wil eredivisie met twintig clubs

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem is het niet eens met de beslissing van de KNVB om De Graafschap niet te laten promoveren. De burgervader pleit voor een eredivisie met twintig clubs, hoewel de KNVB juist aangeeft dat gemeenten tegenstander zijn van uitbreiding van de competitie.

Lees verder

Leerling van Metzo wint nationale debatprijs

Leerlinge Zoë Heeg van het Metzo College in Doetinchem is winnaar geworden van het BNNVARA-programma 'Op weg naar het Lagerhuis'. Haar speech over pesten, racisme en de invloed daarvan op haar leven werd door de jury het best beoordeeld.

Lees verder

De Graafschap voelt steun voor promotie

De strijd van De Graafschap tegen het KNVB-besluit om geen promotie toe te staan wint aan steun in de voetbalwereld. Jurist Dolf Segaar hoopt vrijdag de rechter tijdens het kort geding aan de zijde van de Doetinchemmers te vinden, maar kijkt daarnaast vooruit naar een buitengewone ledenvergadering van de voetbalbond.

Lees verder

Horeca wil goede visie voor Stadsboulevard

Horeca, binnenstadondernemers en de politiek in Doetinchem staan achter het plan voor de Stadsboulevard aan de Oude IJssel. De bestaande horeca hoopt wel dat er goed naar hen wordt geluisterd bij de invulling van het plan.

Lees verder

Doetinchem staat stil bij Dodenherdenking

Bij verschillende monumenten in de gemeente Doetinchem zijn maandagochtend bloemstukken en kransen gelegd. Op die manier wordt lokaal stilgestaan bij oorlogsslachtoffers, nu er geen grote bijeenkomsten worden georganiseerd in het kader van Dodenherdenking.

Lees verder

Scouting draagt steentjes bij aan herdenking

Scoutinggroepen in Doetinchem hebben inwoners opgeroepen om een herdenkingssteentje te maken met een boodschap of hun naam er op. Deze zijn verzameld en maandag neergelegd bij het oorlogsmonument in het Mark Tennantplantsoen.

Lees verder

Wietafval gedumpt in bos nabij Winterswijk

In het buitengebied van Winterswijk is afgelopen weekend afval van hennepteelt gestort. Het gaat om enkele vuilniszakken met daarin overblijfselen van wietplanten.

Lees verder

Vijf jongeren in Zeddam krijgen 'coronaboete'

Vijf jongeren hebben zaterdagnacht in Zeddam een 'coronaboete' gekregen omdat ze geen anderhalve meter afstand tot elkaar hielden. Ook zijn twee personen uit de groep aangehouden omdat ze agenten beledigden.

Lees verder

Dinxperlose biljarters reageren ludiek op Jinek

Biljartvereniging Ons Huis uit Dinxperlo heeft op een ludieke wijze gereageerd op de benoeming van de vereniging in de talkshow Jinek. Geert Dales, voorzitter van 50PLUS, vergeleek het runnen van een politieke partij met het besturen van een vereniging, waarbij hij als voorbeeld naar de Dinxperloërs wees.

Lees verder

Politie maakt einde aan feest Winterswijk

De politie heeft zondagmorgen een verjaardagsfeest in Winterswijk beëindigd, daarbij werden ook harddrugs gevonden. Het feest vond plaats in een woning aan de Kleine Parallelweg.

Lees verder

Vier nieuwe coronadoden in de Achterhoek

Het RIVM meldt zaterdag dat er vier inwoners uit de Achterhoek zijn overleden zijn aan de gevolgen van het coronavirus. Ook zijn er vijf personen uit de regio opgenomen in het ziekenhuis met een coronabesmetting.

Lees verder

Kinderen sporten weer in Doetinchem

Kinderen uit Doetinchem die niet lid zijn van een sportvereniging konden vrijdagochtend hun energie kwijt tijdens een sportinstuif van Sportservice Doetinchem bij atletiekvereniging Argo. De versoepeling van de maatregelen die het toelaat dat jeugd tot en met achttien jaar weer mag sporten, werd door zowel de organisatie, als door de kinderen met blijdschap ontvangen.

Lees verder

De Graafschap weet datum van kort geding

Het kort geding tussen De Graafschap en de KNVB is ingepland op vrijdag 8 mei bij de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht. De Doetinchemse voetbalclub vecht samen met Cambuur Leeuwarden het mislopen van promotie aan.

Lees verder

Montferland onder vuur om huishoudelijke hulp

Montferland ligt tot in de Tweede Kamer onder vuur omdat het de indicatie voor huishoudelijke hulp intrekt van inwoners die bang zijn besmet te raken met het coronavirus. Wethouder Wim Sinderdinck bevestigt de intentie, maar weerspreekt dat de aanvraagprocedure opnieuw moet worden doorlopen.

Lees verder

Teststraat in Zelhem open voor docenten

In de teststraat van de GGD Noord- en Oost Gelderland in Zelhem zijn sinds begin april 650 zorgmedewerkers getest op het coronavirus, waarvan ongeveer een kwart positief werd getest. Vanaf volgende week kunnen ook personen uit andere doelgroepen zich melden bij de brandweerkazerne.

Lees verder

Oude IJsselstreek start met cultuurprijzen

Oude IJsselstreek start dit jaar met het uitreiken van een Kunstprijs en een Cultuurprijs. Als de coronacrisis geen roet in het eten gooit, wil de gemeente de eerste uitreiking in september plaats laten vinden in Ulft.

Lees verder

Mogelijk museum over Jan Cremer in Groenlo

Oost Gelre trekt 15.000 euro uit voor een haalbaarheidsonderzoek naar de realisatie van een Jan Cremer Museum in Groenlo. De schrijver is via zijn grootvader verbonden met de vestingstad, waar een gedicht van Cremer op de muur staat.

Lees verder

Politiek wil dat Raad van Toezicht opstapt

Een meerderheid van de raad in Winterswijk heeft het vertrouwen opgezegd in de Raad van Toezicht van ziekenhuisbestuur Santiz. In een brief geven de partijen aan dat de voorgenomen fusie tussen het Slingeland en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) een nieuw dieptepunt heeft bereikt.

Lees verder

Straalman maakt overstap naar Grenoble

Verdediger Bart Straalman maakt een binnenlandse overstap in Frankrijk. De 23-jarige Winterswijker verlaat Rodez en tekent een contract voor twee seizoenen bij competitiegenoot Grenoble Foot 38.

Lees verder

Landwinkels boeren goed in coronacrisis

Landwinkels in de regio hebben het drukker dan normaal tijdens de coronacrisis. Boerderijwinkel Luemes uit Ulft en Landwinkel Smits uit De Heurne merken dat consumenten heel bewust kiezen voor hun winkels.

Lees verder

Doetinchem houdt enquête over afval

Doetinchem laat een enquête uitvoeren onder inwoners over een nieuwe inzamelmethode van afval. De twee meest kansrijke inzamelmethodes worden voorgelegd en vormen de basis voor het nieuwe grondstoffenplan van de gemeente.

Lees verder

Kinderen laten ouderen lachen met snoepjes

De Stichting Laat Kinderen Lachen probeert tijdens de coronacrisis niet alleen bij jongeren een lach op het gezicht te toveren, maar ook bij andere inwoners van Oude IJsselstreek. Dit doet de stichting door kinderen een tas vol lekkernijen te laten bezorgen bij onder meer ouderen binnen de gemeente.

Lees verder

Biotopwildpark Anholter Schweiz weer open

Het Biotopwildpark Anholter Schweiz heropent de poorten vrijdag, nadat het dierenpark eerder moest sluiten vanwege de coronacrisis. Daarvoor kreeg het wildpark vlak over de grens bij Gendringen dinsdagavond toestemming van de burgemeester van Anholt.

Lees verder

De Graafschap staat stil op voetbalgebied

De Graafschap staat op voetbaltechnisch gebied stil nu de beslissing van de KNVB om geen promotie toe te staan wordt aangevochten. Waar manager voetbalzaken Peter Hofstede meer dan in voorgaande jaren de kans zag om door te groeien tot een stabiele eredivisionist, gaan de plannen nu de ijskast in.

Lees verder

Regio wil hulp minister bij ziekenhuissoap

Burgemeesters van negen gemeenten in de regio hebben minister Martin van Rijn aangeschreven wegens de ziekenhuissoap in de Achterhoek. De 'voortreffelijke zorg' die wordt geleverd in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) en het Slingeland komt volgens de bestuurders op het spel te staan wegens de grote onrust in de organisatie.

Lees verder

IVN zoekt locaties voor nieuwe 'Tiny Forests'

IVN Gelderland zoekt vijftien particulieren die een zogenaamd Tiny Forest in hun tuin willen aanleggen. De bossen ter grootte van een tennisveld zorgen volgens het instituut voor natuureducatie voor verbetering van de biodiversiteit en het klimaatbestendig maken van gemeenten.

Lees verder

Één nieuwe coronadode in de Achterhoek

Het RIVM meldt dinsdag dat er één nieuwe inwoner van Doetinchem is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal inwoners van de Achterhoek dat opgenomen is in het ziekenhuis bleef gelijk ten opzichte van maandag.

Lees verder

Waterschap wil zuinigheid in droogtetijd

Het Waterschap Rijn en IJssel roept op tot het zuinig omgaan met het beschikbare water in de Achterhoek. Door het tekort aan neerslag is de droogte in de regio toegenomen, de voorspelde neerslag van deze week is dan ook meer dan welkom.

Lees verder

Oranjesoezen voor ouderen in Silvolde

Met een volgepakte bakfiets gingen zeven vrijwilligers van Stichting de Zonnebloem langs de ouderen in Silvolde om ze een hart onder de riem te steken. In totaal werden er 122 dozen met oranjesoezen rondgebracht, om zo de cliënten een minder-eenzame Koningsdag te bezorgen.

Lees verder

Extra onderzoek naar welzijn Achterhoekers

De GGD onderzoekt het welzijn van de Achterhoekers in deze coronatijd met iedere vier weken een speciale vragenlijst. Op deze manier monitort de organisatie de gezondheid en het welzijn meer dan normaal.

Lees verder

Preventief mondkapjes bij Marga Klompé

Zorgmedewerkers van Marga Klompé dragen sinds vrijdag preventief mondkapjes. De zorgorganisatie heeft hier samen met een aantal andere zorginstellingen toe besloten om de kans op besmetting nog kleiner te maken.

Lees verder

Housheer met Nederland naar EK Handbal

Dione Housheer uit Ulft is met de Nederlandse handbaldames geplaatst voor het Europees Kampioenschap (EK) van 2020 in Noorwegen. Door de uitbraak van het coronavirus worden er geen kwalificatiewedstrijden meer gespeeld, en dat betekent dat de Euro Handball Federatie (EHF) de teams toewijst aan de hand van eerder behaalde resultaten.

Lees verder

Burgemeesters willen duidelijkheid van Santiz

De burgemeesters van Doetinchem en Winterswijk willen snel duidelijkheid over de toekomst van het SKB en het Slingeland Ziekenhuis. Beide bestuurders schreven een open brief aan Santiz, de overkoepelende ziekenhuisorganisatie, naar aanleiding van het opstappen van Rolf de Folter.

Lees verder

'Coronahoester' opgepakt in Winterswijk

De politie heeft vrijdagavond in Winterswijk-Woold een man aangehouden nadat hij mensen in het gezicht hoestte en bedreigde met het coronavirus. Hij is ingesloten voor nader onderzoek.

Lees verder

Interim-voorzitter De Folter vertrekt bij Santiz

Rolf de Folter vertrekt als interim-voorzitter bij Santiz, de overkoepelende organisatie waar de Achterhoekse ziekenhuizen SKB en Slingeland onder vallen. De Raad van Toezicht wil graag zo snel mogelijk een onderzoek naar het ongedaan maken van de fusie tussen de beide ziekenhuizen.

Lees verder

De Graafschap verbolgen over besluit KNVB

De Graafschap is verbolgen over de beslissing van de KNVB om de club ook volgend seizoen uit te laten komen in de Keuken Kampioen Divisie. Hoewel de club nog niet wil spreken over een eventuele rechtsgang tegen de voetbalbond, komt het besluit als een mokerslag aan op De Vijverberg.

Lees verder

Burgemeesters telefoneren met gedecoreerden

Omdat het dit jaar niet mogelijk was om tijdens de jaarlijkse lintjesregen de koninklijke onderscheiding uit te delen tijdens een feestelijke bijeenkomst, feliciteerden de burgemeester de ontvangers via de telefoon. Burgemeester Peter de Baat van Montferland mocht vrijdag negen inwoners het nieuws brengen dat ze lid waren geworden in de orde van Oranje Nassau en aan Pascal Kamperman uit Zeddam dat hij zelfs tot ridder werd benoemd. Dat allemaal, via Whatsapp Video.

Lees verder

Miljoenen voor Stadsboulevard Doetinchem

Doetinchem wil de Oude IJssel voor het einde van 2021 meer betrekken bij de binnenstad. Voor de uitvoering van het veelomvattende plan is in totaal vier miljoen euro beschikbaar, waarmee onder meer een Stadsboulevard en een park van tuinarchitect Piet Oudolf wordt gerealiseerd.

Lees verder

Achterhoeks duo gaat viral met dialectcover

Het Achterhoekse duo Udo Klompenhouwer en Denise Kerkhof gaat viral met hun dialectversie van het wereldbekende 'I Got You, Babe' van UB40. Het duo zong vrijdagmorgen 'Ik Heb Ow, Schat' voor het eerst live in de Ochtendshow van Optimaal FM.

Lees verder

Overduin geïnstalleerd als wethouder

Marieke Overduin is donderdagavond geïnstalleerd als nieuwe wethouder in Oude IJsselstreek. De CDA-politica is daarmee de opvolger van Peter van de Wardt, die in december vorig jaar zijn ontslag aanbood.

Lees verder

Oude IJsselstreek memoreert Joodse families

De aftrap van de fondsenwerving voor de Stichting Struikelstenen Oude IJsselstreek, bestaande uit drie oudheidkundige verenigingen en de gemeente, wordt vanwege de coronacrisis verplaatst naar een latere datum. Desalniettemin is de stichting druk bezig met de voorbereidingen om de plekken waar vroeger Joodse families hebben gewoond in het straatbeeld zichtbaar te maken.

Lees verder

Ars gaat bij Fortuna doen wat hij leuk vindt

Sjoerd Ars uit Didam krijgt vanaf deze zomer een nieuwe functie binnen voetbalclub Fortuna Sittard. Van technisch manager wordt hij hoofd internationale transfer en scouting, volgens de Achterhoeker is er van wegpromoveren geen sprake.

Lees verder

Steun voor woningbouw in Ulft en Silvolde

Oude IJsselstreek steunt de bouwplannen voor de realisatie van woningen in Ulft en Silvolde. Het gaat om de bouw van in totaal zes woiningen op drie verschillende locaties.

Lees verder

Noodopvang voor kinderen in Montferland

Humankind heeft in samenwerking met de gemeente Montferland en Kindercentra Puck en Co een locatie in 's-Heerenberg ingericht voor noodkinderopvang. Eerder startte de organisatie ook al een 24-uurs noodopvang voor kinderen in Oude IJsselstreek.

Lees verder

Miljoenen voor binnensport in Bronckhorst

Het college van Bronckhorst wil ruim negen miljoen euro beschikbaar stellen voor binnensport in de gemeente. Het bedrag moet onder meer worden ingezet voor nieuwbouw in Vorden en Hengelo, daarnaast wordt sporthal De Pol in Zelhem uitgebreid.

Lees verder

Geen nieuwe coronadoden in de Achterhoek

Drie nieuwe inwoners van de Achterhoek zijn volgens het RIVM opgenomen in het ziekenhuis in verband met een coronabesmetting. In vergelijking met woensdag zijn er geen nieuwe overlijdensgevallen gemeld in verband met het virus.

Lees verder

Vakbond wil investeringen in infrastructuur

De Vakbondsraad Rijn-IJssel roept de Provincie Gelderland op om de coronacrisis aan te grijpen om te investeren in de infrastructuur van onder meer de Achterhoek. De internationale vakbond is bezorgd over de werkgelegenheid in het grensgebied en roept in een brief op om het vermogen in te zetten als steunfonds.

Lees verder

Nieuwe droogtetijd dreigt voor Achterhoek

Het Waterschap Rijn en IJssel waarschuwt voor een mogelijk nieuwe periode van extreme droogte in de Achterhoek. Volgens de organisatie zijn grondwaterstanden door het neerslagtekort al ver gezakt, wat eerder in het seizoen is dan in voorgaande jaren.

Lees verder

De Zwarte Cross gaat dit jaar niet door

De Zwarte Cross kan dit jaar geen doorgang vinden. Dat is het gevolg van het besluit van het kabinet om het verbod op evenementen te verlengen van 1 juni naar 1 september.

Lees verder

Burgemeesters bezorgd over politie in regio

Burgemeesters in de Achterhoek vrezen voor verdere vermindering van de politiecapaciteit in de regio door het besluit om het cellencomplex in Doetinchem komende zomer te sluiten. Burgemeester Mark Boumans hoopt dat de Tweede Kamer een streep door de beslissing zet en waarschuwt voor een negatieve spiraal.

Lees verder

Pastoor steunt coronapatiënt in ziekenhuis

Het toedienen van de laatste sacramenten, de zogenoemde ziekenzalving, brengt pastoors bij ernstig getroffen coronapatiënten. Ondanks de vele maatregelen en kans op besmetting, ziet pastoor Hans Pauw van de Parochie Maria-Laetitia uit Doetinchem het als zijn roeping om gelovigen te steunen in de mogelijk laatste fase van hun leven, ook in het ziekenhuis.

Lees verder

De Gier met Jumbo-Visma op jacht naar winst

Schaatser en skeeleraar Casper de Gier uit Laag-Keppel maakt vanaf komend seizoen deel uit van het nieuwe marathonschaatsteam van Jumbo-Visma. Binnen de ambitieuze ploeg rijdt de 24-jarige Achterhoeker onder meer samen met oud-Nederlands kampioen Ingmar Berga in de jacht op overwinningen.

Lees verder

Jeugdopleiding De Graafschap behoudt status

De jeugdopleiding van De Graafschap behoudt de nationale status van de KNVB. Vorig jaar kreeg de club uit Doetinchem voor het eerst de een na hoogste toekenning van de Nederlandse voetbalbond.

Lees verder

Cellencomplex in Doetinchem gaat sluiten

Het arrestantencomplex aan de Hamburgerbroeklaan in Doetinchem gaat op termijn dicht. Dat maakte de politie maandagmiddag bekend.

Lees verder

Vaste plek voor deel Levenslicht in Hengelo

Een deel van het monument Levenslicht heeft een vaste plek gekregen in Hengelo. De gemeente Bronckhorst mocht een gedeelte houden en heeft een definitieve locatie gevonden op de plek waar vroeger de synagoge stond.

Lees verder

Winterswijk kleurt oranje door vlaggetjes

Vereeniging Volksfeest Winterswijk en de Volksfeest Verenigingen uit de buurtschappen bezorgen bij alle huishoudens in Winterswijk een oranje vlaggenlijn, om op die manier de hele gemeente toch oranje te laten kleuren op Koningsdag. Vanwege de coronacrisis zijn alle evenementen rondom de feestdag afgelast.

Lees verder

Bedrijven of zonnepark op het Tuunterveld

Het college van Winterswijk heeft ingestemd met de omgevingsvergunning voor de realisatie van een zonnepark van 8,9 hectare aan zonnepanelen op het Tuunterveld. Tegelijkertijd is de locatie volgens de gemeente een van de mogelijke locaties voor de komst van een nieuw bedrijventerrein.

Lees verder

Orion bouwt verder aan nieuwe selectie

Colin Zuijdgeest versterkt vanaf volgend seizoen de selectie van Active Living Orion. Daarnaast zijn de contracten van Bas van Bemmelen, Rob Jorna, Shalev Saada en Adam White verlengd.

Lees verder

Kritiek en lof na realisatie TimpDrive in Ulft

De aankondiging dat evenementencateraar De Timp uit Zieuwent vanaf vrijdag een drive-through opent op het terrein van Huntenpop in Ulft, roept naast enthousiasme op sociale media ook negatieve reacties op. Eigenaar Theo Winters, zelf afkomstig uit Oude IJsselstreek, vindt de 'eigen snackbar eerst'-mentaliteit slechts kreten op het internet.

Lees verder

Montferland vraagt steun voor voedselbank

De raad van Montferland vraagt wethouder Martin Som om de voedselbank in Montferland als gevolg van het coronavirus daar waar mogelijk te ondersteunen. Volgens de raad wordt er een groeiend beroep gedaan op de instelling en blijft de aanvoer van voedseldonaties achter.

Lees verder

Beperkte huurverhoging wooncorporaties

De Achterhoekse wooncorporaties Sité Woondiensten, Wonion en De Woonplaats voeren evenals ProWonen een ‘beperkte huurverhoging’ van gemiddeld 2,6% door per juli. Daarnaast zijn de corporaties bereid maatwerk te bieden bij betalingsproblemen en worden mensen niet uit huis gezet.

Lees verder

De Graafschap presenteert eerste versterking

De Graafschap neemt Elmo Lieftink na afloop van dit seizoen over van Go Ahead Eagles. Daarnaast zijn de contracten met Javier Vet en Daryl van Mieghem verlengd.

Lees verder

Sponsoren steunen De Graafschap in crisis

De Graafschap heeft een definitief akkoord bereikt over de verlenging van het hoofdsponsorschap van AgriBioSource. Daarnaast is Seesing Flex gepresenteerd als shirtsponsor voor het komende seizoen, ongeacht in welke divisie de club uitkomt.

Lees verder

3D-printers wachten op nieuwe 'go'

Achterhoekse jongeren die meedoen aan het 3D-printproject staan in de startblokken om wederom beugels te printen die kunnen worden gebruikt in spatschermen voor de zorgsector. Nadat eerder al tientallen onderdelen naar Zeeland waren gestuurd, wordt er in de regio nu bekeken in hoeverre er vraag naar is en of de productie moet worden overgenomen door een professioneel bedrijf.

Lees verder

Cadeautjes voor cliënten van 's Heeren Loo

Cliënten van zorginstelling 's Heeren Loo krijgen van hun begeleiders een extra hart onder de riem tijdens de coronacrisis. Tasjes met uiteenlopende cadeautjes worden de komende tijd afgeleverd bij de personen met een verstandelijke beperking.

Lees verder

Derde editie van Achterhoek Spreekt online

Het inwonerspanel Achterhoek Spreekt van 8RHK ambassadeurs is voor de derde keer online gegaan. Het doel van de digitale vragenlijst is een beeld krijgen van wensen die leven als input voor te maken beleid.

Lees verder

Drie nieuwe coronapatiënten opgenomen

Het RIVM meldt donderdag dat er drie nieuwe coronapatiënten uit de Achterhoek zijn opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat om twee inwoners van Oude IJsselstreek en iemand uit Oost Gelre.

Lees verder

Stijging in aantal verstrekte WW-uitkeringen

Het aantal verstrekte WW-uitkeringen in de Achterhoek is in de maand maart gestegen tot in totaal 3.466. De stijging in de Achterhoek (+3,9%) is minder sterk dan het gemiddelde van heel Nederland (+4,3%).

Lees verder

Monuta start 'drive-through condoléance'

Uitvaartorganisatie Monuta maakt het op twee locaties in de Achterhoek mogelijk om via een drive-through condoléances over te brengen. In Ulft en Doetinchem kunnen personen ondanks de coronacrisis zo hun steun betuigen aan nabestaanden.

Lees verder

ProWonen komt met lichte huurverhoging

Wooncorporatie ProWonen voert een lichte, jaarlijkse stijging van de huren door. Huurders ontvangen voor het begin van de nieuwe maand bericht over het nieuwe huurbedrag met ingang van juli.

Lees verder

Slag om Grolle komt met datum voor 2021

De Slag om Grolle vindt volgend jaar plaats op 22, 23 en 24 oktober in en om Groenlo. Het grootste 17e eeuwse re-enactment evenement van de wereld vindt eens in de twee jaar plaats.

Lees verder

Drive-through door koeienstal in Hummelo

IJsboerderij de Steenoven uit Hummelo lijdt net als andere horeca onder de coronacrisis. Om toch wat geld in het laatje te krijgen heeft de ijsverkoper een heuse 'Drive-Móóóh' geopend, waarbij bezoekers in de koeienstal onder het geloei van tientallen koeien een ijsje kunnen bestellen vanuit de auto.

Lees verder

Te Braak wordt hoofd jeugdopleiding bij NEC

Dennis te Braak is vanaf komend seizoen hoofd jeugdopleiding bij eerstedivisionist NEC. Momenteel is de Doetinchemmer als jeugdtrainer in dienst bij Feyenoord, nadat de oud-voetballer in 2018 vertrok bij De Graafschap.

Lees verder

Bouw van crematorium in Etten gaat door

De bouw van een crematorium in Etten mag volgens de Raad van State doorgaan. Nadat de gemeente Oude IJsselstreek afgelopen september het bestemmingsplan heeft aangepast zijn de bezwaren van buurtbewoners tegen de komst van het crematorium woensdag ongegrond verklaard.

Lees verder

Winterswijkse politiek tegen fusie van SKB

Alle raadsfracties in Winterswijk schaart zich in een open brief achter de oproep van medisch specialisten tegen een fusie van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) met het Slingeland Ziekenhuis. Het vertrouwen in Santiz als overkoepelend bestuur is volgens de fracties 'te zeer geschaad'.

Lees verder

Duo opgepakt na diefstal bij pomp in Didam

Twee personen zijn zondagmiddag aangehouden na een diefstal bij een tankstation in Didam. Ook werd brandstof getankt zonder daarvoor te betalen.

Lees verder

Structureel meer geld voor wegen Bronckhorst

Het college van Bronckhorst wil structureel meer geld uittrekken voor het onderhoud aan wegen en fiets- en wandelpaden. Volgens de gemeente is dat nodig omdat er sprake is van achterstallig onderhoud omdat de afgelopen jaren is gekozen voor noodreparaties.

Lees verder

De Timp komt naar Ulft met de TimpDrive

Snackverkoper De Timp is vanaf vrijdag te bezoeken in Ulft. De eigenaren openen na locaties in Zieuwent en Lichtenvoorde ook een tijdelijke TimpDrive op het terrein van Huntenpop bij de Oude IJssel.

Lees verder

Wieken na jaren terug op molen in Zelhem

In Zelhem is dinsdagochtend een volgende stap gezet in de restauratie van de tweehonderd jaar oude Coops molen. Met een hoogwerker werden de roeden na tachtig jaar teruggeplaatst op het bouwwerk, waardoor de wieken tijdens de inmiddels afgelaste Nationale Molendag in mei kunnen draaien.

Lees verder

Winterswijker opgepakt voor drie overvallen

Een 20-jarige man uit Winterswijk is dinsdagochtend aangehouden voor betrokkenheid bij drie woningovervallen een ramkraak. Ook een 23-jarige man uit Harderwijk werd dinsdag opgepakt, waardoor er nu in totaal drie mannen vastzitten in verband met het onderzoek.

Lees verder

Vijf nieuwe coronapatiënten opgenomen

Het RIVM meldt maandag dat er vijf nieuwe personen uit de Achterhoek in het ziekenhuis zijn opgenomen met een coronabesmetting. Het gaat om inwoners uit Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Oost Gelre en Oude IJsselstreek.

Lees verder

Valentijnsactie Kaya maakt kans op award

De Valentijnsactie van de Doetinchemse Kaya van den Dikkenberg is genomineerd voor een Young Impact Award. Tijdens haar actie deelde Kaya als Valentijnsbrief vermomde pestverhalen uit om zo duidelijk te maken dat pesten niet oké is.

Lees verder

Drie nieuwe patiënten met corona opgenomen

Drie nieuwe patiënten in de Achterhoek zijn opgenomen met een coronabesmetting. Dat blijkt uit de cijfers die het RIVM zondagmiddag bekend maakte.

Lees verder

Brandweer uitgerukt voor poes op hoogte

De brandweer is zondagmiddag uitgerukt om de dierenambulance te assisteren bij het redden van een poes op hoogte in Lichtenvoorde. Het dier zat sinds zaterdagmiddag al in de boom.

Lees verder

Brandweer uitgerukt voor poes op hoogte

De brandweer is zondagmiddag uitgerukt om de dierenambulance te assisteren bij het redden van een poes op hoogte in Lichtenvoorde. Het dier zat sinds zaterdagmiddag al in de boom.

Lees verder

Man met drugs op zak opgepakt in Ratum

Een man is zondagmorgen in Winterswijk Ratum aangehouden omdat hij in het bezit was van enkele kilo’s drugs. De man viel op bij een verkeerscontrole omdat hij daar de benen nam.

Lees verder

Brandweer helpt bij het redden van vogels

De brandweer heeft zaterdagmiddag de Dierenambulance geholpen met het redden van een vogel in Winterswijk. Met behulp van een hoogwerker kon het dier gered worden uit de benaderde positie.

Lees verder

Marechaussee ziet minder drukte bij grens

De Achterhoek geeft ook op zaterdag goed gehoor aan de oproep om niet de grens met Nederland en Duitsland over te steken. Het hele paasweekend voert de Koninklijke Marechaussee steekproefsgewijs grenscontroles uit, waarmee onnodige passages moeten worden ontmoedigd.

Lees verder

Fietsster gewond bij aanrijding in Aalten

Een fietsster is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een botsing met een auto in het centrum van Aalten. Het is de derde aanrijding binnen een week tijd in de plaats.

Lees verder

Twee nieuwe patiënten met corona in regio

Het RIVM meldt zaterdag dat er twee nieuwe personen uit de Achterhoek in het ziekenhuis zijn opgenomen met een coronabesmetting. Het gaat om twee inwoners van Montferland.

Lees verder

Politie denkt aan harddrugs bij lab in Didam

In het drugslab, dat vrijdagmiddag werd aangetroffen in Didam, konden vermoedelijk harddrugs geproduceerd worden. Dat meldt de politie zaterdagmiddag. Het onderzoek is nog steeds in volle gang.

Lees verder

Bronkhorst brengt lucht in bij OperationAir

Bronkhorst High-Tech staat tijdens de coronacrisis in het teken van de productie van onderdelen voor beademingsapparatuur als onderdeel van OperationAir. Volgens het bedrijf uit Ruurlo snijdt het mes daardoor aan twee kanten, want naast werkgelegenheid voor de regio, dragen ze ook bij aan de strijd tegen het coronavirus.

Lees verder

Marechaussee ziet gehoorzame Achterhoek

De Koninklijke Marechaussee voert gedurende het hele paasweekend controles uit op grensovergangen tussen Nederland en Duitsland. Alleen essentieel verkeer zou de grens moeten passeren door het ontmoedigingsbeleid, volgens de organisatie luistert de Achterhoek goed naar die oproep.

Lees verder

Katholieke paasboodschap uit 's-Heerenberg

In een tijd waarin het coronavirus de samenleving ervan weerhoudt om samen te komen, is de zoektocht naar vormen van verbinding groot. Omdat het paasweekend niet gezamenlijk gevierd kan worden, moet iedereen voor zichzelf invulling geven aan de feestdagen in deze crisistijd. Daarom heeft pastoor Jurgen Jansen van de H. Gabriël Parochie uit 's-Heerenberg op Goede Vrijdag een paasboodschap voor de katholieke gemeenschap in de Achterhoek en allen die daar behoefte aan hebben.

Lees verder

Protestantse paasboodschap uit Silvolde

In een tijd waarin het coronavirus de samenleving ervan weerhoudt om samen te komen, is de zoektocht naar vormen van verbinding groter dan ooit. Omdat het paasweekend niet gezamenlijk gevierd kan worden, moet eenieder voor zichzelf invulling geven aan de feestdagen in deze crisistijd. Daarom heeft predikant Gerjanne van der Velde van de Protestantse Gemeente Silvolde op Goede Vrijdag een paasboodschap voor de protestantse gemeenschap in de Achterhoek en allen die daar behoefte aan hebben.

Lees verder

Waterschap wil geen drukte rond het water

Het Waterschap Rijn en IJssel waarschuwt in aanloop naar het paasweekeinde voor drukte op en rond de wateren. De organisatie roept op zo veel mogelijk thuis te blijven en heeft borden geplaatst.

Lees verder

Zorghotel in Gaanderen voor coronazieken

Het zorghotel van Azora, Careaz, Gouden Leeuw Groep, Marga Klompé, Markenheem en Sensire is donderdag in Gaanderen geopend met een potentiele capaciteit voor 64 mensen. De locatie is tot stand gekomen in samenwerking met de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland en is bedoeld voor coronapatiënten die zorg nodig hebben en niet thuis verzorgd kunnen worden.

Lees verder

't Peeske en Sprinkhanen houden natuurgras

Alle velden van de voetbalverenigingen 't Peeske in Beek en VV Sprinkhanen in Nieuw Dijk worden voorzien van de in Montferland ontwikkelde Draintalent. De verenigingen willen het seizoen 20/21 starten op natuurgras dat ondersteunt wordt door het veldsysteem.

Lees verder

Wietafval gevonden in buitengebied Beltrum

In het buitengebied van Beltrum is door onbekenden hennepafval gedumpt. In een sloot lagen meerdere vuilniszakken.

Lees verder

Oude IJsselstreek komt met 'coronabudget'

Oude IJsselstreek stelt een 'coronabudget' van 100.000 euro in voor ondersteuning in het sociaal domein. Daarmee wil de gemeente te hulp schieten bij schrijnende situaties waarbij een besluit niet kan worden uitgesteld.

Lees verder

Harde knal in Doetinchem mogelijk carbidschieten

De harde knal die woensdagavond werd gehoord in de omgeving van Doetinchem werd mogelijk veroorzaakt door carbidschieten. Zeker weet de woordvoerder van de politie dat niet.

Lees verder

Egel uit prikkeldraad geknipt in Steenderen

Een egel is dinsdag in Steenderen bevrijdt uit het puntdraad door een medewerker van de Dierenambulance Doetinchem/Winterswijk. Het dier schreeuwde op dat moment volgens de organisatie van de pijn en de stress.

Lees verder

Duitsers niet welkom op markt Dinxperlo

Burgemeester Anton Stapelkamp van Aalten roept inwoners van Duitsland met klem op om niet naar de weekmarkt in Dinxperlo te komen. Hij sluit daarmee aan bij de visie van Duitse overheden.

Lees verder

Coronabesmetting op Graafschap College

Een student van het Graafschap College is besmet geraakt met het coronavirus. Dat laat de Achterhoekse onderwijsinstelling woensdag weten in een bericht op de website.

Lees verder

Streep door jubileum Farm & Country Fair

De organisatie van de Farm & Country Fair in Aalten heeft wegens de coronacrisis een streep gezet door de jubileumeditie. Het bekende plattelandsevenement zou in juni voor de 25e keer plaatsvinden.

Lees verder

Kamps koestert hoogtepunten uit carrière

Pim Kamps heeft zijn laatste wedstrijd voor Active Living Orion gespeeld door het stopzetten van de competitie vanwege de coronacrisis. De 32-jarige aanvoerder neemt afscheid als volleyballer en koestert de tien jaar waarin hij onder meer twee landstitels won met de Doetinchemmers, maar maalt er niet om als er geen afscheidsduel komt.

Lees verder

Winterswijks pakket voor opgesloten Reiss

Een groep Winterswijkse sporters heeft een verrassingspakket gestuurd naar Johanna Reiss, een voormalig inwoonster van het dorp die in de Tweede Wereldoorlog moest onderduiken. De 88-jarige vrouw zit door de coronacrisis 'opnieuw opgesloten' in haar appartement in het zwaar getroffen New York.

Lees verder

Hart onder de riem voor gedupeerden brand

Een uitslaande brand in hun woonhuis in het buitengebied van Aalten zorgde er eind maart voor dat de familie Dammers alles kwijt raakte. Het gezin, dat supporter is van De Graafschap, kreeg een hart onder de riem gestoken door Oldies DTC, een supportersgroep van de Doetinchemse club.

Lees verder

Koeien dansen wél massaal naar buiten toe

Daar waar mensen zoveel mogelijk binnen moeten blijven, mochten de koeien van agrariër Mark Ormel uit De Heurne dit weekend traditiegetrouw wél naar buiten en lekker de wei in dansen. Onder een stralende lentezon en een temperatuur van boven de twintig graden was het spektakel voor de boer een vrolijke noot in een tijd die beheerst wordt door het coronavirus.

Lees verder

Doetinchem wil verbod op gebruik lachgas

Doetinchem wil de verkoop en het gebruik van lachgas verbieden in openbare ruimte en tijdens evenementen. Het voorstel wordt in juni voorgelegd aan de gemeenteraad.

Lees verder

N816 tussen 'S-Heerenberg en Ulft op schop

Gelderland start dinsdag 28 april met onderhoudswerkzaamheden aan de Meilandsedijk, Eerlandsestraat en de Berghseweg (N816). Onder meer het wegdek van de wegen tussen Ulft en 's-Heerenberg wordt daarbij aangepakt.

Lees verder

Geen voordeel bij sluiten van fietsenstalling

Het sluiten van de ondergrondse, bewaakte fietsenstalling Perlstein aan de Waterstraat heeft geen financiële voordelen en zal leiden tot meer gestalde fietsen in de binnenstad van Doetinchem. Dat concludeert de gemeente na onderzoek

Lees verder

Testlocatie voor corona in kazerne Zelhem

In de brandweerkazerne in Zelhem is dinsdag een testlocatie voor het coronavirus geopend. Zorgmedewerkers met klachten kunnen zich daar laten controleren op een mogelijke besmetting.

Lees verder

Vervolg restauratie molen in ’s-Heerenberg

De tweede fase van de restauratie van de Zwarte Molen in ’s-Heerenberg is gestart. De komende tijd worden onder meer vloeren hersteld en sanitaire voorzieningen gerealiseerd.

Lees verder

Duitsers stellen IC open voor Nederlanders

De intensive care-afdelingen van Bocholt, Borken en Ahaus nemen vanaf maandag ernstig zieke Nederlanders die lijden aan het coronavirus op. Daarmee geven de ziekenhuizen gehoor aan de oproep van de staatssecretaris van Volksgezondheid voor Noordrijn-Westfalen, Karl-Josef Laumann.

Lees verder

Grens met Duitsland blijft open voor verkeer

De grensovergangen met Duitsland blijven voorlopig open voor noodzakelijk verkeer. Hoewel Nederland sinds vorige week te boek staat als risicogebied, is niet gekozen voor een afsluiting van de grens.

Lees verder

Feestfabriek zet streep door Mañana Mañana

Festivalorganisator De Feestfabriek heeft maandag besloten om Mañana Mañana, dat gepland stond op 18 tot en met 21 juni in Vorden, dit jaar niet door te laten gaan. Over het al dan niet doorgaan van de Zwarte Cross wordt op een later moment een beslissing genomen.

Lees verder

Kinderen zetten 3D-printers in voor de zorg

Het 3D-printproject voor kinderen in de Achterhoek krijgt door de coronacrisis een bijzonder vervolg. Dinsdag worden zestig in de regio geprinte beugels naar Vlissingen gebracht, waar ze worden samengevoegd tot beschermende kappen die onder meer door ambulancepersoneel kunnen worden gebruikt.

Lees verder

Doetinchem geeft uitstel lokale heffingen

Ondernemers in Doetinchem mogen lokale heffingen van de gemeente later betalen. Ze krijgen hiervoor uitstel tot 1 oktober 2020.

Lees verder

Held spelverdeler bij Active Living Orion

Active Living Orion heeft Markus Held vastgelegd als nieuwe spelverdeler. Daarnaast neemt de volleybalclub uit Doetinchem om uiteenlopende redenen afscheid van Peter Ogink, Jelle Hilarius, Rudy Schneider en Jordi van Andel.

Lees verder

Twee nieuwe coronabesmettingen in regio

Het RIVM meldt zondag dat er twee nieuwe personen uit de Achterhoek in het ziekenhuis zijn opgenomen met een coronabesmetting. Het gaat om een inwoner uit Montferland en Oost Gelre.

Lees verder

Only Friends laat kinderen thuis bewegen

Normaal gesproken kunnen kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking elk weekend sporten bij Only Friends Achterhoek, maar het coronavirus gooit nu even roet in het eten. Daar bedacht de sportclub wat op en daarom werden de kinderen dit weekend thuis opgezocht om even lekker te bewegen.

Lees verder

Deels Doetinchemse band FRÉ zit niet stil

FRÉ, een Duits-Nederlandse band waarvan zangeres Frederike Berendsen van origine uit Doetinchem komt, zit deze dagen niet stil. Om onder de aandacht te blijven is de band geregistreerd bij Please Don’t Stop The Music en wordt er online opgetreden.

Lees verder

Twee aanhoudingen na inbraak in Groenlo

De politie heeft vrijdagnacht twee verdachten aangehouden na een inbraak op een industrieterrein in Groenlo. Het is niet duidelijk of er buit is gemaakt.

Lees verder

Emmerich ontraadt bezoek aan Nederland

Het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse RIVM, heeft vrijdagavond Nederland als risicogebied aangewezen. Stadt Emmerich raadt daarom onnodige en toeristische bezoeken aan Nederland af.

Lees verder

Één nieuwe patient in de regio met corona

Het RIVM meldt zaterdag dat een nieuwe persoon uit de gemeente Oost Gelre met corona is opgenomen in het ziekenhuis. In de andere Achterhoekse gemeenten zijn er geen nieuwe gevallen bijgekomen.

Lees verder

Onduidelijkheid blijft voor De Graafschap

De Keuken Kampioen Divisie heeft vrijdag een statement gepubliceerd over de vervolmaking van de competitie. Er resteren twee scenario’s, waarbij goedkeuring van het RIVM noodzakelijk is voor het eventueel uitspelen.

Lees verder

Politie houdt ‘coronaverdachte’ aan in Didam

De politie heeft donderdag twee personen op heterdaad betrapt bij een inbraak in Didam. Een van de verdachten gaf daarbij aan dat hij besmet was met het coronavirus.

Lees verder

Oude IJsselstreek sluit drie drukke gebieden

Oude IJsselstreek stelt gebiedsverboden in voor locaties in Ulft, Terborg en Silvolde. Het betreft plekken waar ondanks de maatregelen veel mensen samenkomen.

Lees verder

Online les voor leerlingen van Muziekschool

De Muziekschool Oost-Gelderland verplaatst de muzieklessen naar online platformen, nu de instelling haar deuren vanwege het coronavirus gesloten moet houden tot 28 april. Docenten zetten onder meer Skype en YouTube in om leerlingen te helpen met hun instrumenten.

Lees verder

Streetart kleurt Stadsplein in 's-Heerenberg

Op het Stadsplein in ’s-Heerenberg wordt deze periode hard gewerkt aan een groot streetartproject in het teken van 75 jaar vrijheid. De jonge kunstenares Rosalie de Graaf uit Doesburg maakt diverse portretten gebaseerd op vrijheden uit de Nederlandse grondwet.

Lees verder

Twee miljoen subsidie voor Huis Landfort

De Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed heeft een subsidie van ruim twee miljoen euro toegekend aan Huis Landfort bij Megchelen. In totaal verstrekte de organisatie bijna zestig miljoen euro voor restauraties aan grote rijksmonumenten.

Lees verder

Schildering Joop Sarsplein in Doetinchem af

De muurschildering op het Joop Sarsplein in Doetinchem is sinds vorige week af. Het horecaplein aan de Grutstraat zou eigenlijk dit voorjaar worden geopend, maar dit is vanwege het coronavirus uitgesteld.

Lees verder

Jonge dasjes in Biotopwildpark zijn gezond

De drie jonge dasjes die in februari zijn geboren in Biotopwildpark Anholter Schweiz bij Gendringen zijn kerngezond. Een dierenarts kwam woensdag langs voor een controle.

Lees verder

Montferland wil miljoenen voor buurt Didam

Montferland heeft een subsidieaanvraag van ruim vier miljoen euro ingediend bij de Rijksoverheid voor een proeftuinregeling van aardgasvrije wijken. De gemeente wil ruim tweehonderd woningen in de Bloemenbuurt in Didam, die worden gerenoveerd, aardgasvrij maken.

Lees verder

Montferland verwijdert zuilen en bordjes

Montferland gaat de aanplakzuilen en de groene bordjes met bedrijfsnamen verwijderen uit de bebouwde kom. Volgens de gemeente verliezen ze hun functionaliteit.

Lees verder

Liveconcert vanuit kerktoren in Doetinchem

Stadsbeiaardier Roel Smit geeft donderdagmiddag een liveconcert vanuit de toren van de Catharinakerk. Het optreden maakt onderdeel uit van de nationale carillon-estafette.

Lees verder

City Beach dit jaar niet in stad Doetinchem

De organisatie van City Beach heeft in verband met de coronacrisis een streep gezet door de editie van dit jaar. Het evenement keert volgend jaar wel terug in het centrum van Doetinchem.

Lees verder

Ziekenhuizen schikken zich naar verdeling

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk schikken zich naar de landelijke coördinatie van de verdeling van coronapatiënten. Op dit moment hebben de ziekenhuizen nog voldoende capaciteit, qua IC-bedden, maar ook qua personeel.

Lees verder

Actiegroep FDF doneert materialen voor zorg

De actiegroep Farmers Defence Force is een doneeractie gestart om geld en goederen in te zamelen voor mensen in de zorg die beschermingsmiddelen nodig hebben. Op deze manier wil de belangengroep, die zich de afgelopen maanden liet horen in de stikstofdiscussie, de zorg een warm hart toedragen.

Lees verder

Azora waakt voor extra coronabesmettingen

Azora is bang dat er nog meer coronabesmettingen volgen op hun locaties, ondanks de maatregelen die zij genomen hebben. Vorige week werd bekend dat enkele bewoners van de zorgorganisatie met het virus opgelopen hebben.

Lees verder

Achterhoekse clubs blijven in hoofdklasse

De KNVB heeft besloten om het amateurvoetbal voor de rest van dit seizoen te schrappen en een streep te zetten door kampioenschappen, promoties en degradaties. Het besluit betekent dat er volgend jaar weer vier Achterhoekse clubs in de hoofdklasse spelen.

Lees verder

Streep door bloemencorso in Lichtenvoorde

Het bloemencorso in Lichtenvoorde gaat dit jaar niet door. De coronacrisis is voor de organisatie reden om een streep door het evenement dat op zondag 13 september zou plaatsvinden te zetten.

Lees verder

'Avontuurlijke' Chihuahua gered van de N18

Een vrachtwagenchauffeur heeft dinsdagmiddag een Chihuahua gered van de N18 nabij Eibergen. Het hondje liep door nog onbekende reden los over de drukke weg.

Lees verder

Sobere herdenking van bevrijding in Etten

Bij het oorlogsmonument in de Dorpsstraat in Etten zijn dinsdagochtend drie kransen gelegd, ter nagedachtenis aan de Canadezen die exact 75 jaar geleden het dorp hebben bevrijd. De herdenking was vanwege de coronamaatregelen in sobere vorm, om zo toestroom van mensen te voorkomen.

Lees verder

Extra controles na sluiting coffeeshop Ulft

De handhaving en de politie in Oude IJsselstreek controleren de komende periode extra op straathandel in wiet. Reden is de sluiting van coffeeshop Scorpio in Ulft voor de duur van drie maanden.

Lees verder

Afvaldumping in buitengebied Winterswijk

Aan de Oude Bocholtsebaan in Winterswijk heeft de politie maandagochtend een afvaldumping ontdekt. Op foto's van wijkagent Willem Saris is te zien dat een lading dakbedekkingsmateriaal gedumpt is in de bosjes langs de weg in het buitengebied.

Lees verder

Vier bewoners Azora besmet met corona

Vier bewoners van zorginstelling Azora zijn besmet met het coronavirus. De cliënten verblijven op drie verschillende locaties, meldt Azora op haar website.

Lees verder

Buurtsport houdt ouderen in beweging

Helpgewoon Buurtsport in Oude IJsselstreek houdt de ouderen en mindervaliden in beweging nu zij niet naar de reguliere trainingen kunnen. Speciaal voor hen is er afgelopen week een beweegplanner gemaakt met oefeningen die ze kunnen doen om in conditie te blijven.

Lees verder

Stroomstoring door brand in kast bij Kotten

Een brand in een elektriciteitskast zorgde zondagochtend voor een stroomstoring in het buurtschap Kotten bij Winterswijk. In totaal zaten zes straten zonder stroom.

Lees verder

Twee aanhoudingen in coffeeshop Ulft

De politie heeft vrijdagochtend twee mannen aangehouden bij coffeeshop Scorpio in Ulft. De twee, afkomstig uit Arnhem en Hendrik-Ido-Ambacht, worden verdacht van het hebben van een te grote hoeveelheid wiet.

Lees verder

Ziekenhuizen beperken bezoek coronapatiënten

Coronapatiënten in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk mogen vanaf zaterdag geen bezoekers meer ontvangen. Wel wordt een aantal uitzonderingen gemaakt voor specifieke gevallen.

Lees verder

Minder treinen en bussen in de Achterhoek

Vervoerder Arriva gaat de treinen en bussen in de regio vanaf maandag minder vaak laten rijden. Als gevolg van de verscherpte maatregelen van het kabinet heeft de vervoerder minder personeel én minder reizigers.

Lees verder

Sportschool Varsseveld brengt toestel thuis

Nu sportscholen zijn gesloten op last van het kabinet en mensen veel thuis zitten, loopt het sporten voor veel mensen anders dan normaal. Sportschool Vital uit Varsseveld leent toestellen uit en brengt deze langs bij de leden.

Lees verder

Verhoogde kans op natuurbrand in regio

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland waarschuwt voor het gevaar van brand in de natuur op dit moment. Daarom heeft de VNOG opgeschaald naar de 'extra alert'-fase.

Lees verder

Doetinchemmer maakt furore als esporter

Doetinchemmer Thomas Binkhorst, of ThO. zoals hij online bekend staat, maakt furore als professioneel esporter. In het spel Rocket League strijdt hij sinds dit jaar, met Team Singularity, op het allerhoogste internationale niveau.

Lees verder

Winterswijk wil vluchtelingen opvangen

Winterswijk heeft staatssecretaris Broekers-Knol een brief gestuurd waarin het college aandringt op het opnemen van 500 vluchtelingenkinderen vanuit Griekenland in Nederland. De gemeente wil zelf ook een gedeelte van de kinderen op te nemen.

Lees verder

De Boetners droppen ‘Goeien Zin’ in crisistijd

De dialectrockers van De Boetners brengen vrijdag een nieuwe single uit, genaamd ‘Goeien Zin’. Alle optredens van de band zijn tot eind mei geschrapt door de coronacrisis, maar dat was geen reden om de release uit te stellen.

Lees verder

Achterhoekse Pubquiz via Optimaal FM

De studio van Optimaal FM in Ulft is donderdagavond 26 maart vanaf 20.15 uur het decor van de interactieve Achterhoekse Pubquiz op Facebook. Doel is om tijdens de coronacrisis te zorgen voor broodnodige afleiding voor luisteraars.

Lees verder

De Baat roept op om de vlag uit te steken

Burgemeester Peter de Baat roept alle Montferlanders op om de vlag uit te steken. Vanwege het coronavirus zijn alle herdenkingen afgelast en door de vlag uit te steken hoopt de burgemeester dat zijn inwoners toch stil staan bij 75 jaar vrijheid.

Lees verder

Hattrick aan dassen in Anholter Schweiz

Anholter Schweiz, net over de grens bij Gendringen, heeft vorige week drie nieuwe jonge dassen mogen verwelkomen. Het is voor de derde keer op rij dat het park haar logo nieuw leven ziet baren.

Lees verder

Zanger steekt senioren hart onder de riem

Zanger Peter Borkes stak woensdagmorgen de bewoners en medewerkers van verpleeghuis De Schuylenburgh in Silvolde een hart onder de riem. Met zijn vertolking van 'You'll never walk alone' wilde de entertainer de bewoners opvrolijken nu ze niet meer naar buiten mogen en ook geen bezoek meer mogen ontvangen.

Lees verder

Knipping ziet Spelen in het water vallen

De Olympische droom van zwemmer Arjan Knipping uit De Heurne spatte dinsdagmiddag voorlopig uiteen toen de Spelen verplaatst werden naar 2021. De 200 en 400 meter wisselslagzwemmer begrijpt de beslissing en was ook opgelucht vanwege zijn eigen gebrek aan voorbereiding de laatste weken.

Lees verder

Burgemeester Annette Bronsvoort beëdigd

Burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre is woensdag beëdigd voor haar tweede termijn. In besloten kring werd de eed door commissaris van de Koning John Berends van Gelderland afgenomen.

Lees verder

Nieuwenhuis toont artistiek talent op fiets

Wielrenner Joris Nieuwenhuis uit Zelhem heeft zich op zijn fiets van zijn meest artistieke kant laten zien. De renner van Team Sunweb fietste met hulp van de 'Strava-app' de boodschap 'Stay Home' en een hartje op de wegen rondom Zelhem.

Lees verder

Coronabesmettingen in locaties Sensire

In drie locaties van Sensire, waaronder Den Ooiman in Doetinchem, zijn bewoners besmet geraakt met het coronavirus. De personen zijn volgens de zorgorganisatie overgebracht naar een speciale afdeling.

Lees verder

Schouwburg Amphion puzzelt door corona

Schouwburg Amphion in Doetinchem verwacht dat het volgende theaterseizoen door alle verplaatsingen het drukste ooit wordt. Tot juni kunnen er geen voorstellingen plaatsvinden, wat naast financiële consequenties een grote puzzel met zich meebrengt.

Lees verder

Groen licht voor zonnepark in Winterswijk

Het college van Winterswijk heeft een vergunning uitgegeven voor de bouw van een groot zonnepark op Arrisveld. In totaal wordt 7,2 hectare landbouwgrond omgebouwd tot een plek om een zonne-energie op te wekken.

Lees verder

Drank wordt desinfectiemiddel in Zelhem

Distilleerderij De Bronckhorst in Zelhem is overgestapt van het stoken van whisky op het produceren van desinfectiemiddel. Eigenaar Erik Legters zet Kanon bier van Grolsch en Achterhoekse wijnen om in middelen waar de medische wereld ernstig om verlegen zit.

Lees verder

Zeven nieuwe coronabesmettingen in regio

Het RIVM meldt dinsdag dat er zeven nieuwe personen uit de Achterhoek positief zijn getest op het coronavirus. In de gemeente Oost Gelre liep het aantal bevestigde besmettingen op van twee naar zes.

Lees verder

Druk van ketel bij Achterhoek VO door besluit

De druk is van de ketel bij Achterhoek VO door het besluit van de minister om het centraal examen te schrappen. De overkoepelende organisatie van middelbaar onderwijs in de regio zet zich nu in om het schoolexamen voor leerlingen voor juni af te laten ronden.

Lees verder

Hootchie Koe festival in Varsseveld afgelast

Het festival Hootchie Koe in Varsseveld wordt dit jaar afgelast. Dat besluit komt voort uit de nieuwe maatregelen die het kabinet maandagavond bekendmaakte.

Lees verder

Beleef de Lente kijkcijferkanon in coronatijd

Het nieuwe seizoen van Beleef de Lente biedt de kijker de kans om een nieuwe Achterhoekse vogel te volgen. Waar honderdduizenden liefhebbers de afgelopen jaren al genoten van de steenuilen in het dorp, kunnen nu ook Winterswijkse kerkuilen worden gevolgd op het videoplatform van de Vogelbescherming.

Lees verder

Doetinchem houdt zich aan coronaregels

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem ziet dat de inwoners van zijn gemeente zich voor het overgrote deel aan de maatregelen houden zoals die door het kabinet zijn opgelegd. Waar in andere delen van het land veel mensen op openbare plekken als het strand samen kwamen, is dat volgens de burgervader in Doetinchem niet het geval.

Lees verder

Stenen door ruiten van auto’s gegooid in Ulft

Onbekenden hebben zondagavond stenen door de ruiten van geparkeerde auto’s gegooid bij Vredegoor Auto’s in Ulft. In totaal werden acht voertuigen bij het bedrijf vernield.

Lees verder

Muzikaal hart onder riem voor Markenheem

Bewoners en medewerkers van zorgorganisatie Markenheem kregen zondagmiddag een muzikale verrassing op de locatie Schavenweide vanaf de J.F. Kennedylaan in Doetinchem. Een groep speelde muziek en zong voor de ramen om zo een hart onder de riem te steken van de mensen die door het coronavirus in een lastige periode zitten.

Lees verder

De Graafschap in onzekerheid door crisis

De Graafschap zou tekenen voor een ‘noodscenario’ vanuit de KNVB waarbij het zonder het seizoen uit te spelen zou promoveren, maar hoopt op een vervolg van de competitie. Algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp poogt tegelijkertijd beleid te maken om de voetballoze periode financieel te overbruggen.

Lees verder

Graafschap College verlengt aanmeldtermijn

Het Graafschap College heeft de aanmelddatum voor nieuwe studenten wegens de coronacrisis een maand opgeschoven tot 1 mei. Daarnaast besluit de school om bij examinering voorrang te geven aan studenten die voor 1 oktober hun diploma kunnen halen.

Lees verder

Afscheid CYNBEL uitgesteld door Corona

Het afscheid van de Aaltense band CYNBEL is uitgesteld vanwege de Corona-crisis. De band zou eigenlijk op 11 april een afscheidsconcert houden in De Hofnar in Aalten, maar dat is uitgesteld.

Lees verder

Nieuw collectief over grens in coronastrijd

De Duitse regio Noordrijn-Westfalen, onder andere grenzend aan de Achterhoek, heeft in samenwerking met België en Nederland vrijdag een overleggroep opgericht om het coronavirus in te dammen. Grensoverschrijdend verkeer en de beschikbaarheid van ziekenhuisbedden zijn belangrijke onderwerpen in de zogenoemde taskforce.

Lees verder

Kooplokaal Doetinchem bundelt krachten

Het online platform Kooplokaal Doetinchem is vrijdag online gegaan. Op de website kunnen lokale ondernemers hun producten en diensten aanbieden, met als doel om deze crisistijd door te komen.

Lees verder

RIVM meldt nieuwe coronapatiënten in regio

Het RIVM meldt vrijdag dat er vijf nieuwe personen uit de Achterhoek positief zijn getest op het coronavirus. Winterswijk is de enige gemeente in de regio waar volgens de organisatie nog geen officiële besmetting is.

Lees verder

Eerste officiële coronabesmetting in Aalten

Bij een inwoner van Aalten is het coronavirus geconstateerd, de patiënt zit in thuisisolatie. Het is de eerste officieel geregistreerde coronabesmetting in de gemeente.

Lees verder

Zorgorganisatie Sensire zet plannen stil

De coronacrisis is voor zorgorganisatie Sensire om de plannen voor drie locaties voorlopig uit te stellen. Het werk aan Den Ooiman (Doetinchem) en De Bundeling (Ruurlo) en de ingebruikname van De Slingebeek (Gaanderen), een gezamenlijke locatie met Azora en Markenheem, gaat daardoor niet door.

Lees verder

Sensire weert bezoekers uit verpleeghuizen

Zorgorganisatie Sensire weert vanaf vrijdag alle bezoekers aan de verpleeghuizen. Ook is het voor bewoners dan niet langer mogelijk om buiten de locatie een wandeling te maken of een boodschap te doen.

Lees verder

RIVM meldt vijf nieuwe coronabesmettingen

Het RIVM meldt vijf nieuwe coronabesmettingen in de Achterhoek. Volgens de laatste cijfers, waarvan de data wordt aangeleverd door de GGD en de gemeenten, zijn ook in Doetinchem en Berkelland personen positief getest.

Lees verder

Voedselbanken in regio voorlopig voorzien

De Voedselbanken in de Achterhoek kampen voorlopig niet met een tekort aan vrijwilligers of etenswaren. De organisaties weten niet hoe het in de komende weken gaat, hoewel zich de nodige ‘helpende handjes’ aandienen.

Lees verder

Achterhoekers schieten ziekenhuizen te hulp

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk worden bedolven onder aanboden van hulp vanuit de bevolking. Van het verzorgen van eten tot het naaien van schorten, de Achterhoek wil zich inzetten voor de gezondheidszorg.

Lees verder

Platform laat kracht van Achterhoekers zien

Het aanbod van en de vraag naar hulp uit de regio is vanaf dinsdagnacht gebundeld op de website Coronahulp Achterhoek. Het digitale platform is ontstaan vanuit een Facebookpagina die in twee dagen tijd groeide tot meer dan tienduizend leden, volgens de makers tekenend voor hoe Achterhoekers omgaan met de coronacrisis.

Lees verder

Bouwman in onzekerheid over wielerjaar

Vanwege het coronavirus zijn vrijwel alle sportevenementen en sportwedstrijden voor de komende tijd afgelast. De Ulftse wielrenner Koen Bouwman bereide zich voor om te pieken tijdens de komende Giro d'Italia die voorlopig niet doorgaat, maar de renner van Team Jumbo-Visma begrijpt de maatregelen die genomen zijn.

Lees verder

Wethouder meldt zich als verpleegkundige

De Winterswijkse wethouder Elvira Schepers heeft zich gemeld als vrijwillige verpleegkundige bij het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Voordat Schepers als wethouder werd benoemd was ze al actief als verpleegkundige.

Lees verder

Doetinchem gaat extra inzetten op toerisme

Doetinchem heeft drie nieuwe speerpunten opgesteld die het toerisme in de stad een boost moeten geven. De gemeente wil onder meer inzetten op de beleving van de binnenstad en het buitengebied.

Lees verder

Streep door Terborg Toernooi voor dit jaar

Het Terborg Toernooi zet een streep door de editie van dit jaar in verband met de coronacrisis. Het voetbaltoernooi voor teams onder de 19 jaar oud zou begin juni plaatsvinden.

Lees verder

Rockopera FREYHEYT met een jaar uitgesteld

Rockopera FREYHEYT die eind juni gespeeld zou worden in Schouwburg Amphion is vanwege de coronacrisis uitgesteld naar volgend jaar. In het theaterstuk zouden verhalen van Achterhoekse jongeren die in het verzet hebben gezeten, vertaald worden naar het heden.

Lees verder

Volleybalster Stoltenborg stopt bij Oranje

Femke Stoltenborg stopt als international van het Nederlands volleybalteam. De speelster uit Harreveld kwam in totaal 244 in actie voor Oranje nadat ze in 2010 haar debuut maakte.

Lees verder

Suzan & Freek zingen voor helden in de zorg

Suzan & Freek proberen zorgpersoneel woensdagochtend een hart onder de riem te steken met muziek. Het nummer ‘Ik Blijf Thuis Voor Jou’ is bedoeld om hardwerkende Nederlanders te steunen.

Lees verder

RIVM wil andere meetwijze coronapatiënten

Het RIVM wil cijfers over het aantal positief geteste coronapatiënten in Nederland op een andere manier verspreiden. De organisatie laat in reactie op de keuze van de GGD Noord- en Oost Gelderland weten zelf ook naar een andere manier over te gaan.

Lees verder

Graafschap College prioriteert onderwijs

Het Graafschap College besloot voor de stap van het kabinet zaterdagavond al om haar deuren op slot te houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het Doetinchemse opleidingencentrum geeft invulling van het onderwijs momenteel de hoogste prioriteit, voordat wordt gekeken naar andere zaken.

Lees verder

Arriva schakelt naar vakantiedienstregeling

Vervoerder Arriva schakelt als gevolg van het coronavirus over naar de vakantiedienstregeling voor de treinen en bussen in de Achterhoek. Vanaf vrijdag 20 maart zullen bussen minder vaak rijden en worden de treinen korter.

Lees verder

Aparte huisartsencentra voor coronapatiënt

Huisartsen in West en Oost Achterhoek openen in samenwerking met het Slingeland Ziekenhuis en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix twee centra voor de huisartsenzorg voor mensen met klachten die op een mogelijk coronabesmetting wijzen. Met deze maatregel moet de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk vertraagd worden, zodat de zorgcapaciteit voldoende blijft.

Lees verder

GGD stopt met melden coronabesmettingen

De GGD Noord- Oost-Gelderland stopt met het communiceren van het aantal bevestigde coronabesmettingen per gemeente. Omdat mensen met lichte klachten niet meer worden getest, geeft het aantal positief geteste personen geen goed beeld van de situatie.

Lees verder

Kreis Borken ontraadt bezoeken Achterhoek

Het district Borken, waar onder meer Bocholt onder valt, ontraadt het reizen naar plaatsen over de grens. Nederland wordt volgens de Duitse autoriteiten ook zwaar getroffen door het coronavirus.

Lees verder

Doetinchem luidt klokken ter nagedachtenis

De kerkklokken in Doetinchem luiden de komende week driemaal ter herdenking van de slachtoffers van de geallieerde bombardementen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Van Wouklok aan het gemeentehuis en de kerkklokken klinken sinds 2015 op de momenten dat de bommen vielen.

Lees verder

Didammer loopt tegen lamp bij controle A12

Bij een controle van de Marechaussee nabij Zevenaar zijn maandag meerdere buitenlanders opgepakt die nog een celstraf moeten uitzitten. Een Didammer liep tegen de lamp omdat hij reed zonder geldig rijbewijs.

Lees verder

Meerdere coronapatiënten in Slingeland en SKB

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk hebben de afgelopen dagen meerdere patiënten met een coronabesmetting opgenomen. Over exacte aantallen wordt niet meer gecommuniceerd.

Lees verder

Politie roept op tot mijden fysiek contact

De politie in de Achterhoek blijft ondanks de coronacrisis actief en zichtbaar op straat. Wel wordt burgers opgeroepen om, indien mogelijk, zoveel mogelijk telefonisch of digitaal contact te zoeken.

Lees verder

Politiek in de Achterhoek ligt deels plat

De raadbijeenkomsten in de gemeenten Montferland en Oude IJsselstreek worden tot 6 april geschrapt. Alleen in Doetinchem gaat de raadsvergadering op 26 maart vooralsnog door, maar wel zonder publiek.

Lees verder

Restaurants in regio starten met bezorgen

Restaurants in de Achterhoek stappen wegens de directe sluiting van de horeca over op het bezorgen van eten. Onder meer Ruimzicht (Doetinchem), Gringo’s (Doetinchem), de Strandlodge (Winterswijk) en Cafetaria Litjes (’s-Heerenberg) veranderen hun bedrijfsvoering.

Lees verder

Coronahulp in de Achterhoek neemt vlucht

De Facebookpagina ‘Coronahulp Achterhoek’ heeft de afgelopen dag een enorme vlucht genomen naar meer dan negenduizend leden. De organisatie achter de pagina wil dinsdag een platform online gooien om matches te realiseren.

Lees verder

Rotondes dicht door 'Ontbrekende schakel'

De provincie Gelderland gaat de rotondes in de Terborgseweg in Zeddam en de Meilandsedijk in 's-Heerenberg tijdelijk afsluiten om een nieuwe aansluiting te maken richting de 'Ontbrekende schakel'. De rotondes zullen ieder een week afgesloten zijn.

Lees verder

Achterhoekers in actie met coronahulp

Achterhoekers komen massaal in actie om mensen te helpen die door het coronavirus en de maatregelen die daarmee samen hangen thuis zitten. De hulp komt samen in de Facebookgroep ‘Coronahulp Achterhoek’, maar er komt meer.

Lees verder

Stormloop bij coffeeshops na stap kabinet

Bij de coffeeshops in de Achterhoek is een stormloop ontstaan na de beslissing van het kabinet om deze zondagavond te sluiten. Zowel in Winterswijk als in Doetinchem probeerden klanten nog iets te halen.

Lees verder

Burgemeester Van Dijk roemt sluiting scholen

Burgemeester Otwin van Dijk van Oude IJsselstreek staat volledig achter het besluit van Achterhoek VO om de middelbare scholen in de regio te sluiten. Hij spreekt daarnaat zijn steun uit voor de coronapatiënt uit zijn gemeente.

Lees verder

The Passion Achterhoek met jaar uitgesteld

The Passion Achterhoek wordt met een jaar uitgesteld door het coronavirus. Dat heeft de organiserende Stichting Passie voor Cultuur en Maatschappij zaterdagavond besloten.

Lees verder

Graafschap College schrapt lessen op locatie

Het Graafschap College geeft vanaf maandag geen lessen meer op locatie vanwege het coronavirus. Het besluit is voorlopig tot en met 31 maart van kracht.

Lees verder

Man in Doesburg opgepakt na drugsvondst

De politie in Doesburg heeft afgelopen week een man aangehouden na de vondst van hasj in een auto. Hij is inmiddels door de recherche gehoord.

Lees verder

Graafschap College in actie tegen corona

Het Graafschap College gaat vanaf aanstaande dinsdag met een aangepast rooster werken vanwege het coronavirus. Daarnaast worden kantines en aula's gesloten en is er geen catering aanwezig.

Lees verder

Derde coronabesmetting in Achterhoek

Een inwoner uit de gemeente Montferland is besmet met het coronavirus. Dat maakte de GGD op zaterdagmiddag bekend.

Lees verder

Longa'30 krijgt waarschuwing van KNVB

Longa'30 uit Lichtenvoorde heeft afgelopen week een waarschuwing gekregen van de KNVB voor het schenken van alcohol rondom het hoofdveld. Omdat dit het eerste incident is, ontvangt de voetbalclub in eerste instantie een waarschuwing.

Lees verder

Operaties uitgesteld vanwege coronavirus

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) gaan niet-spoedeisende operaties uitstellen vanwege het coronavirus. Beide locaties willen met de maatregel materialen, kamers en personeel besparen voor de verwachte toename van het aantal patiënten met het virus.

Lees verder

Coronapatiënt uit Brabant in het Slingeland

Een patiënt die geïnfecteerd is met het coronavirus is donderdagavond opgenomen in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Het gaat om een persoon die is overgeplaatst uit Noord-Brabant.

Lees verder

Corona raakt sociale leven in Achterhoek

Het besluit vanuit de overheid om evenementen met meer dan honderd evenementen niet meer toe te staan raakt het leven in de Achterhoek. Gemeenten, sportclubs, verengingen hebben allemaal te kampen met afgelastingen met als doel om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Lees verder

Montferland zet bijl in kapplannen Beek

De 31 oude, beeldbepalende platanen aan de Sint Jansgildestraat in Beek kunnen vooralsnog blijven staan. De gemeente Montferland komt terug op het eerder genomen besluit om de bomenrijen te vervangen, maar de weg staat nog altijd een grote renovatie te wachten.

Lees verder

Alleen laden en lossen bij markt Doetinchem

De strook langs de Terborgseweg bij het Marktplein in Doetinchem is ingericht als een parkeerplaats voor onmiddellijk laden en lossen. De gemeente geeft daarmee gehoor aan een wens van ondernemers.

Lees verder

Schouwburg Amphion zoekt alternatieve data

Alle voorstellingen in Schouwburg Amphion in Doetinchem zijn net als andere evenementen tot het einde van de maand afgelast. Het theater zoekt waar mogelijk naar andere data en geeft anders het geld terug.

Lees verder

Bomenkap Europaweg in Doetinchem gestart

In opdracht van de gemeente is vrijdag gestart met het kappen van ruim honderd bomen bij de Europaweg in Doetinchem. De kap is nodig in verband met de verdubbeling van de weg.

Lees verder

Ziekenhuizen beperken bezoek wegens corona

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk hebben donderdag nieuwe maatregelen ingevoerd wegens de uitbraak van het coronavirus. Zo is het voor patiënten niet meer toegestaan om meer dan één bezoeker per dag te ontvangen.

Lees verder

Acht steenbokken vinden thuis in wildpark

Biotopwildpark Anholter Schweiz, vlak over de grens bij Gendringen, heeft acht nieuwe steenbokken toegevoegd aan haar dierenrijk. Na een grondige check van de dierenarts mochten de klimgeiten voor het eerst hun nieuwe verblijf verkennen.

Lees verder

’t Isselt in Ulft kan gewone woonwijk worden

Oude IJsselstreek is voornemens om mee te werken aan een bestemmingswijziging van de recreatiewoningen op ’t Isselt bij Ulft. Het recreatiepark moet in de toekomst een gewone woonwijk worden, waarbij de kosten voor rekening van de eigenaren zijn.

Lees verder

Sportverkiezing Oude IJsselstreek uitgesteld

Oude IJsselstreek heeft besloten om de Sportverkiezing die zaterdagavond op het DRU Industriepark in Ulft zou plaatsvinden uit te stellen. Reden is de uitbraak van het coronavirus.

Lees verder

De Graafschap beschermt spelers tegen corona

De Graafschap en voetbalbond KNVB volgen de lijn van de overheid bij het al dan niet laten doorgaan van wedstrijden in het betaald voetbal met publiek. Inzet van de maatregelen die de Doetinchemse voetbalclub zelf heeft genomen in aanloop naar het duel met Helmond Sport richten zich op het beschermen van de spelers tegen het coronavirus.

Lees verder

Achterhoekers in jeugdselecties van Oranje

Milan Hilderink uit Steenderen is door bondscoach Mischa Visser opgenomen in de voorlopige selectie van Oranje onder 18. Winterswijker Mexx Meerdink zit bij de voorlopige selectie van Oranje onder de 17.

Lees verder

Streep door Open Scholen Dag wegens corona

De Open Scholen Dag is opgeschorst wegens de uitbraak van het coronavirus. Vijftig basisscholen in de regio zouden dinsdag de deuren openen om mensen te enthousiasmeren voor een baan in het onderwijs.

Lees verder

De Graafschap ‘gewoon’ tegen Helmond Sport

De wedstrijd tussen De Graafschap en Helmond Sport van vrijdagavond gaat gewoon door met publiek. Wel beraadt de Doetinchemse voetbalclub zich op aanvullende maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Lees verder

Doetinchem verbiedt het voeren van eendjes

Het voeren van eenden en andere watervogels bij vijvers in Doetinchem wordt op korte termijn verboden. In aanloop naar het verbod worden er de komende weken borden geplaatst bij de vijvers in park Overstegen en het Canadapark en de vijver Beukenhage.

Lees verder

Roep om monument bevrijders Westendorp

Amateurhistoricus Bennie Eenink zet zich in voor de realisatie van een monument voor twee vermiste bevrijders van Westendorp. Hij deed de afgelopen jaren onderzoek naar de crash van een bommenwerper op een akker aan de rand van het dorp.

Lees verder

Prison Escape in Doetinchem mag doorgaan

Prison Escape, een real life game die gespeeld wordt in De Kruisberg in Doetinchem, mag doorgaan met de activiteiten in de voormalige gevangenis. Twaalf buurtbewoners ervaren geluids- en verkeersoverlast, maar hun bezwaren zijn door het college afgewezen.

Lees verder

Initiatieven gezocht voor locaties Hoog-Keppel

Bronckhorst wil in overleg met de Dorpsraad Keppel-Eldrik komen tot invulling voor twee locaties in Hoog-Keppel. Zowel op de plek van de voormalige school als op de voormalige gemeentewerf komt ruimte voor initiatieven.

Lees verder

Onderzoek naar ingebruikname Oldenkotte

Twee forensisch psychiatrische klinieken onderzoeken of de voormalige kliniek Oldenkotte in Rekken opnieuw in gebruik kan worden genomen. Het onderzoek van FPC de Kijvelanden en FPC de Rooyse Wissel wordt ondersteund door de Dienst Justitiële Inrichtingen.

Lees verder

Rotte kies Hotel Moors verdwijnt uit Zeddam

Na bijna tien jaar leegstand verdwijnt de rotte kies die het pand van Hotel Moors is binnen afzienbare tijd uit het straatbeeld in Zeddam. Buurtbewoners zijn maar wat blij met de nieuwbouwplannen voor twintig woningen van ontwikkelaar BO Vastgoed.

Lees verder

Vrouw mishandeld door twee jongens in Ulft

Een 25-jarige vrouw is vorige week dinsdag slachtoffer geworden van een mishandeling in Ulft. Over de exacte toedracht van het incident is weinig bekend.

Lees verder

Gezamenlijk wasproject Gendringen gestart

Voetbalvereniging Gendringen en Estinea hebben maandagmorgen het gezamenlijke wasproject afgetrapt in de speciaal daarvoor ingerichte wasplek bij de voetbalclub. Voor het project - waarbij cliënten van Estinea als dagbesteding de was doen voor de voetbalvereniging - deed Gendringen inspiratie op in Winterswijk.

Lees verder

Nieuwe doelen 'Achterhoek in Beweging'

Nieuwe sporten voor senioren, een sportloket voor mensen met een beperking en 'Open Clubs' die inspelen op de behoefte in dorpskernen en buurten. Dat zijn enkele van de actiepunten die 'Achterhoek in Beweging' heeft opgesteld voor de komende vier jaar.

Lees verder

Meerdere tips na mishandeling Lichtenvoorde

De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht na de mishandeling van een vrouw en een hond zondagavond in Lichtenvoorde. Na een buurtonderzoek en het uitdoen van een roep om getuigen, hoopt de wijkagent nu op camerabeelden.

Lees verder

Patat voor tien cent bij start van Houtkamp

Cafetaria De Houtkamp in Doetinchem opent dinsdag voor het eerst de deuren met een bijzondere promotieactie. Een patatje of een patatje met wordt de eerste dag verkocht voor tien eurocent per portie, de prijs die in de jaren ’50 ook werd betaald.

Lees verder

Janssen benoemd tot directeur Laborijn

Jan-Henk Janssen is benoemd tot algemeen directeur van de sociale dienst Laborijn. Sinds juni was Janssen al waarnemend directeur na het vertrek van Betty Talstra.

Lees verder

Topvrouwen als rolmodel voor studentes

Vrouwelijke studenten van het Graafschap College liepen maandag in het kader van internationale vrouwendag mee met vrouwen in topfuncties door de gehele regio. Na een aftrap op het gemeentehuis van Bronckhorst, nam bestuursvoorzitter Mirjam Koster van de Doetinchemse mbo-school studente Anouk Veenhuis onder haar vleugels.

Lees verder

De Graafschap in actie wegens coronavirus

De Graafschap heeft in verband met de uitbraak van het coronavirus besloten om een aantal maatregelen door te voeren. Zo wordt de players-escort afgeschaft en vinden er geen sponsoractiviteiten voor spelers en staf meer plaats.

Lees verder

Vrouw mishandeld in parkje Lichtenvoorde

Een vrouw is zondagavond mishandeld in een parkje bij een verzorgingstehuis in Lichtenvoorde. De vrouw bekommerde zich over haar hond, waarna de daders zich tegen haar keerden.

Lees verder

Doetinchemmers zijn veel online te vinden

Inwoners van Doetinchem zijn anderhalf uur langer online te vinden dan de gemiddelde Nederlander. Uit onderzoek van KPN blijkt dat Doetinchemmers gemiddeld zes uur per dag besteden aan internet, Social media en het bekijken van video's.

Lees verder

Nieuw paard voor Manege Zandewierde

Stichting Litania heeft een paard geschonken aan Manege Zandewierde. Een van de paarden van de manege in Nieuw-Wehl brak onlangs zijn voorbeen en moest ingeslapen worden, waarna er een tekort aan paarden ontstond.

Lees verder

Orion verliest in eigen huis van Dynamo

Active Living Orion heeft zaterdagavond het thuisduel met Draisma Dynamo in Doetinchem verloren. De koploper uit Apeldoorn was sterker dan de regerend landskampioen en won met 1-3 in sets.

Lees verder

Woning verloren na brand in Winterswijk

Een bovenwoning in het centrum van Winterswijk kan als verloren worden beschouwd na een grote brand die er zaterdagmiddag woedde. De warenmarkt en de omgeving van het pand werden ontruimd vanwege de grote rookontwikkeling.

Lees verder

Tweede coronabesmetting in de Achterhoek

Een tweede inwoner van de gemeente Bronckhorst blijkt zaterdag besmet te zijn met het coronavirus (COVID-19). Volgens de GGD is er een link tussen deze patiënt en de eerder in Nederland aangetroffen gevallen.

Lees verder

Vier keer goud voor Graafschap College

Vier studenten van het Graafschap College uit Doetinchem zijn tot Nederlandse vakkampioen bekroond tijdens Skills Heroes. De leerlingen kunnen met de prijs doorstromen naar het EK voor beroepen.Lees verder

19.475 euro voor sfeeracties De Graafschap

Brigata Tifosi heeft 19.475 euro opgehaald voor toekomstige sfeeracties in het stadion. In totaal hebben 9.500 supporters gedoneerd aan de supportersvereniging van de Superboeren.

Lees verder

Tankstation bij De Zumpe is van de baan

De komst van een tankstation nabij natuurgebied De Zumpe in Doetinchem is van de baan. Bij een hoofdelijke stemming stemde een nipte meerderheid van zestien raadsleden donderdagavond tegen de verplaatsing van de pomp van de Wijnbergseweg naar de Oostelijke Randweg.

Lees verder

Nog geen evenementen in Zandgat Zeddam

Uit onderzoek blijkt dat het in de huidige vorm niet mogelijk is om evenementen te organiseren in het Zandgat in Zeddam. Hoewel reguliere activiteiten van verenigingen niet in gevaar komen, kan de locatie qua veiligheidsvoorschriften niet meer dan 225 personen herbergen.

Lees verder

Wietkwekerij opgerold in woning Silvolde

De politie heeft vrijdagochtend een hennepkwekerij opgerold in een woning in Silvolde. De huurder van het pand is door agenten aangehouden.

Lees verder

'Wiesneus' moet jeugd streektaal bijbrengen

Boh Foi Toch-voorman Hans Keuper merkt dat de streektaal steeds meer onder druk komt te staan. De streektaalambassadeur trapte donderdagmiddag op basisschool de Borckeshof in Breedenbroek het project 'Wiesneus' af, dat de jeugd de streektaal bij moet brengen.

Lees verder

DrainTalent wint innovatieprijs op beurs

Het in de Achterhoek ontwikkelde veldsysteem DrainTalent heeft de Innovatieprijs Sportaccommodaties gewonnen. Door het systeem bleef het veld van ’t Peeske in Beek bespeelbaar, ondanks de extreme droogte.

Lees verder

Reddingsplan voor grote beuken in Lievelde

Oost Gelre heeft een reddingsplan opgesteld voor een elftal grote bomen in Lievelde. De bomen zijn de afgelopen jaren enorm achteruit gegaan, wat reden is om in actie te komen.

Lees verder

Grensstreekproject brengt jongeren samen

Met de afsluiting van het project 'Hallo Europa' komt een einde aan een half jaar van samenwerking tussen jongeren aan beide kanten van de grens. Het doel van het project was ontmoetingen tussen Nederlandse en Duitse jongeren tot stand brengen en is afgesloten met het maken van gezamenlijke kunstwerken.

Lees verder

Banengroei opvallend hard in de Achterhoek

Het aantal banen in de Achterhoek groeit volgens de provincie bovengemiddeld hard. Het afgelopen jaar nam dit aantal toe met meer dan vierduizend tot een totaal van meer dan 125.000.

Lees verder

Corona vastgesteld bij vrouw uit Bocholt

Bij een jonge vrouw uit Bocholt, vlak over de grens bij Aalten, is donderdag het coronavirus vastgesteld. Vijf andere Duitsers die samen met haar op vakantie waren in Italië, testten negatief op het virus.

Lees verder

Meer plek voor fietsen in stad Doetinchem

Het aantal plaatsen om fietsen te stallen in het centrum van Doetinchem wordt uitgebreid. Volgens de gemeente zorgen geparkeerde fietsen in de binnenstad momenteel voor overlast en gevaarlijke situaties.

Lees verder

Drugslab ontdekt in loods Winterswijk

De politie heeft donderdagochtend bij een bedrijfspand in Winterswijk een groot drugslab ontdekt. Het zou gaan om een groter lab dan in januari werd opgerold in Vragender.

Lees verder

Ravage na ongeval tussen Beek en Zeddam

Een geschaarde aanhanger van een vrachtwagen heeft donderdagochtend voor een ravage gezorgd op de weg tussen Beek en Zeddam. Niemand is gewond geraakt bij het ongeval.

Lees verder

'Engbergen in Lichterlaaie' neemt sabbatical

Het bestuur van Openluchttheater Engbergen wil de organisatie van lichtfestival 'Engbergen in Lichterlaaie' onderbrengen in een aparte stichting. Het organiseren van het evenement kost zoveel tijd, dat het niet meer te combineren valt met de exploitatie van het theater.

Lees verder

Student Graafschap College wint stageprijs

Studente Iris Geerts van het Graafschap College heeft de Mobility Award gewonnen voor de stage die zij liep in Spanje. Het is de derde keer op rij dat de prijs voor het beste verslag van een buitenlandstage naar een student van de Achterhoekse school gaat.

Lees verder

Jurjus 'Beste Doelman' van de derde periode

Hidde Jurjus is gekozen tot de ‘Beste Doelman’ van de derde periode in de Keuken Kampioen Divisie. Voor de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport wordt de Lichtenvoordse keeper gehuldigd.

Lees verder

Moeder Teresa Stichting sluit winkel in Ulft

De winkel van de Moeder Teresa Stichting in Ulft sluit op zaterdag 28 maart na twintig jaar definitief de deuren. Door een dalende omzet en een stijging van de kosten is het voor de stichting die in actie komt voor de allerarmsten in Oost-Europa niet meer rendabel om de winkel open te houden.

Lees verder

Ouder stel steelt erotisch blad in Aalten

De Primera in Aalten is op zoek naar een stelletje op leeftijd dat vrijdagmiddag een ‘spannend boekje’ heeft gestolen. In een ludiek bericht op Facebook roept de eigenaar de twee op om zich te melden.

Lees verder

Coronavirus raakt bedrijfsleven Achterhoek

De uitbraak van het coronavirus in China en andere landen raakt het bedrijfsleven in de Achterhoek. Zo ziet Bringo uit Lichtenvoorde, importeur van elektrische voertuigen, de aanlevering van onderdelen net als het bezoek van mensen aan internationale beurzen stilvallen, wat invloed heeft op de bedrijfsvoering.

Lees verder

‘De Liemers’ verkozen tot beste boek van regio

‘De Liemers, land van grenzen tussen Rijn en Oude IJssel’ is zondag verkozen tot het Beste Boek Achterhoek en Liemers. De jury verkoos de titel van samenstellers Wim van Heugten en Theo Salemink uit in totaal tachtig boeken die vorig jaar zijn gepubliceerd.

Lees verder

Mannen opgepakt na vondst katalysatoren

Een 35-jarige man uit Den Bosch en een 38-jarige Bulgaar zijn dinsdagochtend opgepakt in de wijk Dichteren in Doetinchem. In de auto van het duo werden drie katalysatoren van auto’s gevonden, naast inbrekerswerktuig.

Lees verder

Marcelis na zomer nieuwe trainer van Orion

Joris Marcelis wordt de nieuwe trainer van Active Living Orion. De 35-jarige oud-speler neemt het stokje aan het einde van dit seizoen over van de huidige trainer Martijn van Goeverden, die na twee jaar stopt.

Lees verder

Frisse prins leidt optocht Vrolijke Drammers

Een opvallend frisse Prins Ralph I leidde zondag de carnavalsoptocht van De Vrolijke Drammers door de straten van Loil en Didam. Door storm Dennis kon de stoet tijdens carnaval niet rijden en werd de optocht een week verplaatst.

Lees verder

Rademakersbroek brengt landen samen

Burgemeester Otwin van Dijk waarschuwde maandag tijdens de herdenking van de fusillade van 46 gevangenen aan de Rademakersbroek in Varsseveld, voor een herhaling van de geschiedenis. In het jaar dat 75 jaar bevrijding wordt herdacht, riep de burgemeester van Oude IJsselstreek op om te waken voor verdeeldheid.

Lees verder

REGIO8 gaat voor verdieping na investering

Het Regionaal Mediacentrum REGIO8 levert vanaf maart een bijdrage aan de tweejarige pilot 'Journalistieke professionalisering lokale publieke mediadiensten' van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek middels het project 'De Grensverleggers'. Binnen het project duikt de omroep middels gemeentevolgers dieper de haarvaten van de samenleving in.

Lees verder

Politie zoekt fietser na ongeval in Zelhem

Een fietser is vrijdagavond zonder zijn gegevens achter te laten vertrokken vanaf de locatie van een aanrijding. Hij botste in Zelhem tegen een scooterrijder aan, die daarbij lichte verwondingen opliep.

Lees verder

Vader en zoon radeloos na diefstal draaimolen

De draaimolen van de Achterhoekse kermisexploitanten Gerwin en Reindert Sala is gestolen in Ulft. De diefstal van de attractie komt voor de familie op een ongelukkig moment, want het kermisseizoen staat op het punt van beginnen.

Lees verder

Meer dan honderd hardrijders bij Hummelo

Meer dan honderd weggebruikers zijn zondag betrapt op een overtreding tijdens een snelheidscontrole in Hummelo. In totaal reden 144 bestuurders te hard.

Lees verder

Hidde Jurjus genomineerd als 'Beste Keeper'

Doelman Hidde Jurjus is genomineerd als 'Beste Keeper van de derde periode' in de eerste divisie. Hij is gekozen door de aanvoerders en trainers van de Keuken Kampioen Divisie-clubs.

Lees verder

Kamervragen over Achterhoekse ziekenhuizen

Kamerleden Maarten Hijink (SP) en Joba van den Berg (CDA) hebben schriftelijk vragen gesteld aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport (VWS) over de samenwerking tussen het ziekenhuis van Winterswijk en Doetinchem. Volgens de politici vormt de oplopende spanning, ook tussen de medische specialisten van beide ziekenhuizen, een risico voor de kwaliteit en beschikbaarheid van de medische zorg in de Achterhoek.

Lees verder

Rolf de Folter nieuwe bestuurder van Santiz

Rolf de Folter is de nieuwe interim-voorzitter van de raad van bestuur van ziekenhuisorganisatie Santiz waar het Slingeland in Doetinchem en Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk onder vallen. De Folter zal de functie tot het einde van het jaar vervullen.

Lees verder

Vraagtekens bij De Graafschap tegen Jong AZ

Verdediger Ted van de Pavert en aanvoerder Ralf Seuntjens zijn vraagtekens bij De Graafschap in aanloop naar het duel met Jong AZ van vrijdagavond. Bij een overwinning is de ploeg van trainer Mike Snoei winnaar van de derde periodetitel, maar eerder dit seizoen werd nog verloren van de jonge Alkmaarders.

Lees verder

De Zumpe groeit door voor kwetsbare natuur

De komende vier maanden wordt het tweede deelgebied van De Zumpe bij Doetinchem ingericht. Daarbij wordt ingezet op het creëren van goede omstandigheden voor kwetsbare dier- en plantensoorten in het natte natuurgebied bij De Vijverberg.

Lees verder

Oranjeleeuwinnen spelen duel op Vijverberg

Het Nederlands vrouwenelftal speelt op dinsdag 9 juni een oefenwedstrijd in stadion De Vijverberg in Doetinchem. De voetbalsters zullen het opnemen tegen Noorwegen.

Lees verder

Zoon van Bob Marley naar Zwarte Cross

De Zwarte Cross heeft nieuwe namen bekend gemaakt voor de komende editie van het festival. Zo zijn de Jamaicaanse zanger Ky-Mani Marly, de zoon van Bob Marley, Tabanka uit Kaapverdië, Santrofi uit Ghana en Dr. Lektroluv uit Belgie toegevoegd aan de line-up.

Lees verder

Montferland wil ouderen laten sporten

Omdat inwoners steeds vaker individueel sporten en dorpen door fusies sportvelden kwijtraken, wil Montferland meer duidelijkheid geven over de mogelijkheden qua sport. De wethouder zet met het nieuwe beleid in op verbinding tussen partijen en vindt dat erin elke kern en doelgroep gesport moet worden.

Lees verder

Woning gesloopt voor nieuwbouw in Ulft

Oude IJsselstreek steunt de plannen van een eigenaar om een oud huis aan de Bongersstraat in Ulft te slopen voor nieuwbouw. Het plan is om twee levensloopbestendige woningen te bouwen, wat volgens de gemeente past bij de behoefte.

Lees verder

Politie stuit op laveloze jeugd in Berkelland

Agenten zijn afgelopen weekend in Berkelland op meerdere laveloze jongeren gestuit. Ze zijn volgens de politie doorverwezen naar Halt voor verdere afhandeling.

Lees verder

Extra voorstelling Passion voor zorgbehoevenden

The Passion Achterhoek krijgt dit jaar een speciale opvoering voor zorgbehoevenden. De Hamalandhal in Lichtenvoorde wordt een dag na de reguliere uitvoering omgebouwd zodat het zelfs toegankelijk wordt voor bedgebonden bezoekers.

Lees verder

Montferland legt nestkasten klaar voor inwoners

Inwoners van Montferland kunnen vrijdag 6 maart in ’s-Heerenberg en Didam een nestkastje ophalen. De gemeente deelt in totaal vierhonderd stuks uit in de strijd tegen de eikenprocessierups.

Lees verder

'De Beentjes' daverend succes in Achterhoek

De dialectfilm ‘De Beentjes van Sint Hildegard’ van Johan Nijenhuis en Herman Finkers is een gigantisch succes in de Achterhoekse bioscopen. Zowel in Winterswijk als in Doetinchem worden extra voorstellingen ingepland, die stuk voor stuk volledig uitverkocht raken.

Lees verder

Stijging uitkeringen Achterhoek door seizoen

Het aantal verstrekte WW-uitkeringen in de Achterhoek is in de eerste maand van dit jaar gestegen tot ruim 3.300. De stijging is een trendbreuk, maar volgens het UWV komt dit door de tijd van het jaar.

Lees verder

Zwarte avond voor volleyballers van Orion

Active Living Orion is zaterdagavond met een thuisnederlaag tegen Sliedrecht Sport slecht gestart aan de kampioenspoule in het volleybal. De wedstrijd in de eigen Topsporthal stond in het teken van het herdenken van clubicoon en voormalig volleybalinternational Gerard Wesselink, die onder meer werd geëerd met een minuut stilte.

Lees verder

'Meedoen Werkt' vult gat van Laborijn op

Oude IJsselstreek ziet dat een grote groep inwoners niet meedoet in de samenleving en kiest daarom voor een andere invulling van de participatiewet. Met het project 'Meedoen Werkt' moeten honderd inwoners die nu nog thuis zitten aan een betaalde baan worden geholpen.

Lees verder

Vijverberg decor symposium over streektaal

Stadion De Vijverberg in Doetinchem is vrijdag 3 april het decor van een symposium over het belang en het gebruik van streektaal. Het Nedersaksisch wordt volgens het organiserende Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers steeds minder gebruikt.

Lees verder

Plattegrondkasten Bronckhorst verdwijnen

Bronckhorst neemt de komende tijd afscheid van de plattegrondkasten langs toegangswegen en in kernen. Volgens de gemeente zijn ze door nieuwe technologie niet meer nodig.

Lees verder

Dieperink maakt rentree in betaald voetbal

Rob Dieperink heeft maandagavond zijn rentree gemaakt als scheidsrechter in het betaald voetbal. In september brak de leidsman uit Borculo zijn enkel tijdens het fluiten van een bekerwedstrijd.

Lees verder

Orkest Koninklijke Luchtmacht in Varsseveld

Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht geeft op zaterdagavond 28 maart een concert in sportcentrum Van Pallandt in Varsseveld. Omdat er een gat viel  in de programmering van het orkest, kon muziekvereniging Jubal uit het dorp toehappen en de organisatie in handen nemen.

Lees verder

Optocht Beek verreden ondanks tegenslag

De traditionele Rosenmontag-carnavalsoptocht van De Dösvlègels in Beek, tijdens carnaval omgedoopt tot Vlègeldarp, had dit jaar te maken met meerdere tegenslagen. Zo balen de carnavalisten ervan dat men in 's-Heerenberg de optocht naar dezelfde dag heeft verplaatst.

Lees verder

Grondwaterpeil herstelt door regenval

Het grondwaterpeil in hoger gelegen delen van de Achterhoek is bezig aan een herstel door de regenval van de afgelopen dagen. Waterschap Rijn en IJssel geeft echter aan dat van een stabiele situatie nog geen sprake is.

Lees verder

Hamdaoui twee wedstrijden aan de kant

De Graafschap moet het de komende twee wedstrijden stellen zonder Mohamed Hamdaoui. De aanvaller is voor twee wedstrijden geschorst na de rode kaart die hij kreeg in het duel met FC Dordrecht.

Lees verder

Bronckhorst wil bijdragen aan voetbalvelden

Bronckhorst is voornemens om eenmalig 350.000 euro bij te dragen om het veldentekort van drie voetbalclubs in de gemeente op te lossen. Zowel bij VV Vorden, Pax (Hengelo) als Keijenburgse Boys is momenteel, door een onvoorzien groot aantal leden, een tekort aan speelvelden.

Lees verder

Vrolijke Drammers vieren carnaval in kerk

In Loil vieren ze dit jaar carnaval niet in een café of feesttent, maar in de kerk. Afgelopen najaar verloor carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers haar residentie door een verwoestende brand en dus moest er binnen enkele maanden een nieuw onderkomen worden gerealiseerd.

Lees verder

Verkeersonderzoek in centrum van Hengelo

Vanaf begin maart wordt er in opdracht van Bronckhorst een verkeersonderzoek uitgevoerd in het centrum van Hengelo. Hoewel er geen directe plannen zijn voor aanpassingen, kunnen de uitkomsten wel worden gebruikt voor maatregelen.

Lees verder

CDA draagt wethouder Oude IJsselstreek voor

Marieke Overduin-Biesma is door het CDA voorgedragen als nieuwe wethouder in Oude IJsselstreek. Ze moet opvolger worden van Peter van de Wardt, die in december per directe opstapte.

Lees verder

Rabelink neemt activiteiten Leusink over

Rabelink Logistics neemt de activiteiten van het failliet verklaarde Leusink Logistics over. Doel van het transportbedrijf uit Wehl is om naast het wagenpark ook zoveel mogelijk medewerkers en klanten van Leusink te behouden.

Lees verder

Carnavalsoptocht in Beek half uur eerder

De carnavalsoptocht in Beek begint maandag al om 12.11 uur in plaats van 12.41 uur. Dat heeft de organisatie samen met de gemeente besloten in verband met de weersvoorspellingen.

Lees verder

Man richt wapen op politie in ’s-Heerenberg

Een man heeft in de nacht van zaterdag op zondag een nepvuurwapen op agenten gericht in 's-Heerenberg. Hij was volgens de politie agressief bij zijn arrestatie, waarbij hij een agent verwondde.

Lees verder

Pizzeria Dinxperlo door gemeente gesloten

Dinxperlo’s Pizzahues is vrijdag op last van de burgemeester van Aalten voor de duur van tien dagen gesloten. Bij controles is meerdere malen een overtreding van de vergunningsvoorschriften geconstateerd.

Lees verder

Meerdere auto's bekrast in 's-Heerenberg

In 's-Heerenberg heeft een onbekende persoon meerdere auto's bekrast. Nathalie Huls. de eigenaresse van een dierenspeciaalzaak, heeft aangifte gedaan van de vernieling.

Lees verder

Aangepaste optocht Ulft alsnog afgelast

De carnavalsoptocht in Ulft is zondagmorgen alsnog afgelast. Zaterdag werd al bekend dat de wagens niet mee zouden rijden, maar vanwege het weer is besloten tot een algehele afgelasting.

Lees verder

Carnaval Doetinchem los na sleuteloverdracht

Het carnaval in Doetinchem is zaterdagochtend weer losgebarsten na de traditionele sleuteloverdracht in de raadzaal. Burgemeester Mark Boumans heeft met de overhandiging van de sleutel aan Stadsprins Henk de 2e de macht van de stad overgedragen aan carnavalvierend 'Leutekum'.

Lees verder

Geen carnavalswagens in Oude IJsselstreek

In Oude IJsselstreek mogen zondag geen carnavalswagens de weg op in verband met het verwachte slechte weer. De gemeente heeft het besluit genomen in overleg met de carnavalsverenigingen.

Lees verder

Duizenden zonnepanelen op bedrijfsdaken

Het project 'Zonnige Bedrijven' van vijf Achterhoekse gemeenten in samenwerking met de AGEM, krijgt steeds meer gestalte. Het Graafschap College en het Rietveld Lyceum in Doetinchem zijn twee grote concrete voorbeelden, want op de daken van de onderwijsinstellingen worden in totaal tweeduizend zonnepanelen geplaatst.

Lees verder

De Achterban wil jongeren een stem geven

De Achterban wil jongeren uit de Achterhoek een stem geven en de regionale politiek adviseren. De kersverse stichting heeft op vrijdag 3 april het Amphion in Doetinchem afgehuurd voor een kick-off en hoopt zoveel mogelijk jeugd aan zich te binden.

Lees verder

Nieuwe wijze van bekeuren in Doetinchem

Handhavers in Doetinchem zijn deze week gestart met een nieuwe manier van waarschuwen en bekeuren. In plaats van niet recyclebaar materiaal, wordt nu een papieren kaartje ter kennisgeving achtergelaten op de autoruit.

Lees verder

De Graafschap op periodejacht in Dordrecht

De Graafschap hoopt vrijdagavond op bezoek bij FC Dordrecht een flinke stap te zetten richting de periodetitel. Gregor Breinburg keert na een schorsing terug op het middenveld, terwijl Stef Nijland en Mohamed Hamdaoui ook in de basis starten bij de ploeg van trainer Mike Snoei.

Lees verder

Geen negatief effect tankstation bij Zumpe

Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.

Lees verder

Afscheid Peter Van de Wardt druk bezocht

De afscheidsreceptie voor ex-wethouder Peter van de Wardt in de DRU Cultuurfabriek werd donderdagmiddag druk bezocht. Van de Wardt stapte in december op naar aanleiding van de discussie over de sociale dienst Laborijn.

Lees verder

Oude IJsselstreek zoekt nieuwe toerist

Oude IJsselstreek wil met nieuwe verblijfsaccommodaties, zoals een hotel op het DRU-industriepark, en nieuwe vormen van vrijetijdsbesteding avontuurlijkere recreanten richting de Achterhoek trekken. Wethouder Janine Kock legt daarom de rode loper uit voor ondernemers die kunnen bijdragen aan de groei van toeristen en het aantal overnachtingen in de gemeente.

Lees verder

Middenvelder De Jong naar Verenigde Staten

Siem de Jong vervolgt zijn carrière in de Verenigde Staten. De middenvelder, die opgroeide in Doetinchem, vertrekt transfervrij bij Ajax en sluit aan bij MLS-club FC Cincinnati.

Lees verder

Winterswijker aangehouden voor heling

De politie heeft donderdag een Winterswijker aangehouden voor heling. In zijn bezit werden gestolen fietsen aangetroffen.

Lees verder

Plan voor herontwikkeling café de Paasberg

Een initiatiefnemer heeft bij Oude IJsselstreek een plan ingediend voor de herontwikkeling van café de Paasberg in Terborg tot een kleinschalige groepsaccommodatie met bijbehorende woning. Het gebouw nabij het sportpark staat al geruime tijd leeg.

Lees verder

Naoberschap helpt Tritop en Virupa uit brand

Naoberschap heeft de bedrijven Virupa en Tritop uit de as doen herrijzen na de verwoestende brand in het bedrijfsgebouw in Aalten drie weken geleden. De interieurbouwers van Tritop zijn inmiddels volledig operationeel in een pand in Dinxperlo, terwijl Virupa wacht op de levering van een aantal machines voor het werk weer start.

Lees verder

Groen licht voor woningbouw in Varsseveld

Oude IJsselstreek is enthousiast over het plan van twee grondeigenaren voor de realisatie van acht woningen aan het Zaagmolenpad in Varsseveld. De huizen zullen worden gebouwd voor starters en senioren.

Lees verder

Streep door bestemmingsplan buitengebied Doetinchem

De Raad van State heeft woensdag het bestemmingsplan 'Buitengebied 2012' van Doetinchem vernietigd. De Stichting Milieuwerkgroep Oude IJsselstreek en de Gelderse Natuur en Milieufederatie gingen in beroep tegen het bestemmingsplan, omdat de gemeente niet genoeg rekening heeft gehouden met het stikstofbeleid.

Lees verder

Profstatus redding Ronde van de Achterhoek

De organisatie van de Ronde van de Achterhoek baalt ervan dat de wielerkoers dit jaar buiten haar macht om is afgeblazen. Er wordt nu gekeken welke mogelijkheden er zijn om in de toekomst de verminderde politie-inzet op te vangen, waarbij de wielerkoers denkt aan een stap naar de profs.

Lees verder

Achterhoekse boeren per trein naar protest

Een twintigtal boeren is woensdagochtend niet per trekker vertrokken naar Den Haag, maar per trein vanaf verschillende stations in de regio. Hoewel het protest van Farmers Defence Force op het Malieveld volgens de deelnemers belangrijk is, breekt de tijd van werken op het land weer aan, waardoor minder Achterhoekse agrariërs de reis naar de Hofstad maken.

Lees verder

Montferland start strijd tegen overlastrups

Montferland hangt deze week al nestkastjes op zodat vogels de overlast van de eikenprocessierups kunnen beperken. De gemeente heeft de Nestkasten Werkgroep Liemers de opdracht gegeven om tweehonderd mezenkasten op te hangen.

Lees verder

De Kist en Ten Hag naar reünie op Vijverberg

Ajax-trainer en voormalig De Graafschap-middenvelder Erik ten Hag komt vrijdag 13 maart naar De Vijverberg voor een reünie van de kampioensselectie van het seizoen 1990-1991. De erfgoedcommissie van de Doetinchemse voetbalclub nodigde de gehele staf en selectie uit, ook oud-trainer Simon Kistemaker wil graag aanwezig zijn bij de wedstrijd tegen Helmond Sport.

Lees verder

Twintig nieuwe straatnamen in Oost Gelre

In verschillende plaatsen in Oost Gelre zijn in totaal twintig nieuwe straatnamen geregistreerd. Het gaat onder meer om zeventien onverharde wegen die nog geen naam droegen.

Lees verder

Streep door koers Ronde van de Achterhoek

De vierde editie van de wielerkoers Ronde van de Achterhoek vindt dit jaar niet plaats. De vermindering van de politie-inzet bij wielerkoersen is voor de organisatie reden om een streep door de wedstrijd te zetten.

Lees verder

Gemeente verjaagt roeken met alarmpistool

Op locaties in Silvolde, Gendringen en Ulft worden de komende periode roeken verjaagd. Met behulp van laserlicht en alarmpistolen hoopt Oude IJsselstreek de overlast die de vogels veroorzaken in te perken.

Lees verder

Achterhoek wil eerste rookvrije regio zijn

In de Achterhoek hebben partijen de handen ineengeslagen om samen te werken aan een rookvrije regio. De campagne 'Achterhoek Rookvrij' moet zorgen voor dat krachten worden gebundeld om Achterhoekers van het roken af te krijgen.

Lees verder