Gelderland

Zorgen bij agrariërs om Jacobskruiskruid

Agrariërs maken zich zorgen over het ecologische maaibeleid dat steeds meer Achterhoekse gemeenten hanteren. Planten en onkruid krijgen steeds meer ruimte om te groeien in de bermen, wat ook zorgt voor een opkomst van het giftige Jacobskruiskruid op het boerenland omdat het zaad het land op waait.

Lees verder

Bezwaren tegen de Europaweg ongegrond

Omwonenden van de Europaweg in Doetinchem hebben woensdag nul op het rekest gekregen bij de Raad van State. Ze stapten naar de hoogste bestuursrechter met een reeks bezwaren, onder meer vanwege het verdwijnen van een oversteek, maar werden niet in het gelijk gesteld.

Lees verder

Housheer uitgeschakeld op Spelen in Tokio

Handbalster Dione Housheer uit Ulft is woensdag uitgeschakeld in de kwartfinale van de Olympische Spelen in Tokio. In het duel met Frankrijk verloor de Nederlandse handbaldames met 32-22. 

Lees verder

Geen problemen bij testen voor Superboeren

Stichting Open Nederland, de aanbieder van Testen voor Toegang, verwacht geen probleem voor supporters die een negatieve testuitslag moeten halen voor de eerste thuiswedstrijd van De Graafschap. Supporters zonder een geldig vaccinatie- of herstelbewijs kunnen een test afnemen bij de landelijke organisatie zodat ze een negatieve test kunnen laten zien bij de poorten van de Vijverberg.

Lees verder

Streep door rolstoelwandeling Bronckhorst

De jaarlijkse rolstoeltocht Roll-over Bronckhorst heeft besloten dat de zestiende editie van het evenement, door de opgelegde maatregelen voor het evenement, niet door kan gaan. Voor veel mensen met een loop-beperking is de tocht vaste prik, maar nu ze zullen moeten wachten tot volgend jaar mei.

Lees verder

Geschiedenis herleeft op oogstdag in Bekveld

Tijdens de traditionele oogstdagen bij recreatie- en kinderboerderij Feltsigt in Bekveld gingen bezoekers de afgelopen dagen terug in de tijd. Ondanks het tegenvallende weer werden er ouderwetse manieren van oogsten getoond aan het publiek.

Lees verder

Vrije inloop voor vaccinatie op twee locaties

Personen die nog geen eerste coronaprik hebben gehad kunnen zich deze week zonder afspraak laten vaccineren in Borculo en Lichtenvoorde. De GGD Noord- en Oost-Gelderland laat weten dat in verband met de drukte de toeloop tijdelijk kan worden stopgezet.

Lees verder

Tweede Ambachtendag bij museum Erve Kots

Het draaien van touw, het bakken van een broodje en zien hoe klompen gemaakt worden, het kon allemaal op de tweede Ambachtendag van dit jaar in Openluchtmuseum Erve Kots in Lievelde. Het museum bracht bezoekers voor één dag weer terug in de geschiedenis.

Lees verder

Bronckhorst verstrekt weer gratis bomen

Grondeigenaren in het buitengebied van Bronckhorst krijgen ook dit jaar weer een gratis boom onder het motto 'Een boom mot kun'n'. De bomen worden gefinancierd door de gemeente en de provincie Gelderland.

Lees verder

Montferland wil meer ruimte voor DocksNLD

Montferland stelt door middel van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) acht hectare extra beschikbaar voor de uitbreiding van bedrijventerrein DocksNLD-2 in 's-Heerenberg. Op deze aangewezen grond is onder meer ruimte voor het huisvesten van arbeidsmigranten.

Lees verder

Vaccinatiemedewerkers bedreigd in de regio

De GGD Noord- en Oost-Gelderland (NOG) meldt dat medewerkers van de vaccinatielocaties in de regio worden geïntimideerd en bedreigd. Sommige werknemers zijn zelfs bedreigd op hun woonadres.

Lees verder

Energienet rond Oude IJsselstreek aangepakt

Netbeheerder Liander gaat het energienet in en rondom Oude IJsselstreek aanpakken om het toekomstbestendig te maken. Zo wordt een nieuw elektriciteitsnetwerk van 28 kilometer aangelegd en worden er vier nieuwe elektriciteitshuisjes geplaatst.

Lees verder

Badmintonclub trots op Syrische Olympiër

Badmintonclub Phido uit Doetinchem is trots dat er tijdens de Olympische Spelen een sporter met een verleden bij de Achterhoekse club deelnam. Badmintonner Aram Mahmoud kwam tijdens de Olympische Spelen uit voor het Olympisch vluchtelingenteam.

Lees verder

Inbraak bij Winterswijkse golfvereniging

In de nacht van maandag op dinsdag is er ingebroken bij Restaurant de Voortwisch en de golfwinkel op het terrein van de Winterswijkse golfvereniging. De politie was snel ter plaatse door een melding van een buurtbewoner.

Lees verder

Strengere regels voor reis naar Duitsland

Door het aanwijzen van Nederland als hoogrisicogebied door Duitsland gaan er vanaf dinsdag weer strengere inreisregels gelden. Zo is er naast de algemeen geldende registratie- en quarantaineverplichtingen ook weer een testplicht van kracht voor mensen die niet, of niet volledig, gevaccineerd zijn.

Lees verder

Grote controle waterschap bij Oude IJssel

Het Waterschap Rijn en Ijssel heeft vrijdag in samenwerking met sportvisserij Nederland en de politie een gezamenlijke controle uitgevoerd op en rond de Oude Ijssel. Er zijn in totaal negen boetes uitgeschreven.

Lees verder

Vissen wint aan populariteit in Achterhoek

Het aantal vissers is tijdens de afgelopen coronacrisis sterk toegenomen, zo merken ook de visverenigingen in de Achterhoek. Zaterdag streek de landelijke ZomerVISkaravaan neer in Vorden waar meer dan veertig kinderen op zoek gingen naar de grootste vangst van de dag.

Lees verder

Code geel voor onweer in de Achterhoek

Het KNMI heeft voor de Achterhoek code geel afgegeven voor maandag en dinsdag. Het instituut waarschuwt voor onweersbuien en veel neerslag in korte tijd.

Lees verder

Montferlanders gaan voor op woningmarkt

De gemeenteraad van Montferland wil onderzoeken of het mogelijk is om eigen inwoners voorrang te geven op nieuwbouwplannen en koopwoningen in de eigen kern. Een motie waarin het college opgeroepen werd om dit onderzoek te starten werd unaniem aangenomen door de raad.

Lees verder

SPECIAL | Dinxperience verbindt buurlanden

Het evenement Dinxperience heeft Nederland en Duitsland verbonden met meer dan honderd voorstellingen op 25 verschillende podia. REGIO8 geeft in deze special een overzicht van het spektakel in het teken van 75 jaar vrijheid.


Lees verder

Campings vangen gemis Duitsers snel op

Duitsers hebben massaal hun reserveringen op Achterhoekse campings en recreatieparken geannuleerd nu Nederland is bestempeld als risicogebied voor het coronavirus. Campingeigenaren hoeven zich geen zorgen te maken over de vrijgekomen plaatsen, want Nederlanders staan te trappelen om naar het oosten te komen.

Lees verder

TenneT krijgt groen licht voor hal Langerak

Bronckhorst steunt de plannen van netbeheerder TenneT voor de bouw van een opslaghal en een opleidingscentrum aan de Rouwenoordseweg bij Langerak. Ondanks een handtekeningenactie van omwonenden, verleent het college van de gemeente onder voorwaarden medewerking.

Lees verder

Woning in Vorden dicht na vondst van wiet

Een woning in het buitengebied tussen Vorden en Ruurlo is door de gemeente Bronckhorst afgesloten. In het pand werd onlangs een in werking zijnde hennepkwekerij opgerold.

Lees verder

Libanees opgepakt nabij grensovergang A3

Een 39-jarige Libanees is woensdagmiddag nabij de Duitse grens bij 's-Heerenberg aangehouden. Hij moet nog een gevangenisstraf van meer dan duizend dagen uitzitten in verband met het overtreden van de narcoticawet.

Lees verder

Euregio bundelt 'mooiste' grensroutes

Ter ere van het vijftigjarige bestaan van Euregio Rijn-Waal is er een brochure gemaakt met daarin tientallen wandel- en fietsroutes, sommigen grensoverschrijdend. Alle aangesloten gemeenten zijn gevraagd om hun mooiste route aan te leveren.

Lees verder

Blauwe Meer Dinxperlo weer blauwalgvrij

Bij Het Blauwe Meer in Dinxperlo zitten volgens de provincie Gelderland geen blauwalg meer in het zwemwater. In 2019 deed de gemeente Aalten onderzoek naar de kwaliteit van het water.

Lees verder

Groot onderhoud aan N18 vanaf Varsseveld

De N18 krijgt in opdracht van Rijkswaterstaat een ‘grondige opknapbeurt’. Tussen zondagavond 29 augustus en vrijdagochtend 10 september gaan delen van de weg tussen Groenlo en Varsseveld beurtelings dicht.

Lees verder

Doetinchem herdenkt Peter R. de Vries

Bij het gemeentehuis in Doetinchem hebben geïnteresseerden woensdag de kans gehad om Peter R de Vries te herdenken. Op het bordes is een lokale herdenkingsplek ingericht door de gemeente.

Lees verder

Kruispunt in Groenlo na zomer op de schop

Het kruispunt Winterswijkseweg-Oude Winterswijkseweg in Groenlo wordt na de zomer aangepast. De verkeerssituatie was volgens de gemeente Oost Gelre al jaren een aandachtspunt en gaat nu veiliger voor fietsers worden.

Lees verder

Duitser cel in voor mishandelen van agent

Een 49-jarige man uit Duitsland moet tien maanden de cel in voor een zware mishandeling van een agent. Dat gebeurde in maart na een controle op de snelweg A12 bij Zevenaar.

Lees verder

Kapel als vervanger van de kerk in Braamt

Montferland steunt de aanleg van een kapel met nutsvoorzieningen op het dorpsplein in Braamt. De kleine gebedsruimte moet de kerk vervangen, waar een zevental woningen in wordt gerealiseerd als onderdeel van het dorpsplan.

Lees verder

Woningen op plek supermarkt in Borculo

Op de locatie van de voormalige supermarkt aan de Spoorstraat in Borculo worden twaalf woningen gerealiseerd. De Provincie Gelderland draagt meer dan drie ton bij als subsidie voor de transformatie.

Lees verder

Bermen in Montferland krijgen meer kleur

Hoge bermen met kleurrijke bloemen komen sinds 2020 veel vaker voor in de gemeente Montferland. De gemeente laat de bermen groeien om wilde plantensoorten en diersoorten te behouden, dit zou de natuur volgens wethouder Oscar van Leeuwen ten goede komen.

Lees verder

Grens is rode draad tijdens Dinxperience

Dinxperlo stond afgelopen weekend samen met de Duitse buurplaats Suderwick in het teken van de grensoverschrijdende Dinxerpience. Op de dag dat Nederland door het buurland werd aangewezen als risicogebied in verband met de coronasituatie gaven 45 artiesten met honderden bezoekers optredens over het gezamenlijke verleden.

Lees verder

Alle kleding stichting Re-Free naar Limburg

Stichting Re-Free uit ’s-Heerenberg heeft alle kleding van de stichting gedoneerd aan mensen in Limburg. Afgelopen zaterdag zijn de kleren naar Maastricht gebracht. 

Lees verder

Hoogwater in regio zet daling weer in

Het voorspelde hoge water heeft op bijna alle plekken in het gebied van het Waterschap Rijn en Ijssel het hoogste punt bereikt. Vlak over de grens in Emmerik is het waterpeil weer aan het zakken.

Lees verder

Gewonde vrouw bij overval in Emmerik

Een 28-jarige vrouw uit Emmerik is in de nacht van zaterdag op zondag gewond geraakt bij een overvalspoging. De daders hebben geen buit kunnen maken en vluchtten. 


Lees verder

Motorrijder hard onderuit nabij Netterden

Een 24-jarige motorrijder is zaterdagavond zwaargewond geraakt bij een ongeluk in Emmerik, vlak over de grens bij Netterden. De bestuurder verloor de macht over het stuur en kwam ten val.

Lees verder

Vernieuwde Silvoldse Kattenklauw onthuld

Met de introductie van de Silvoldse Kattenklauw en de bijbehorende sage heeft het Achterhoekse dorp haar lekkernij en het verhaal terug. Bakker Jos Holthausen en initiatiefnemer Marcel van Berkum sloegen de handen in een om het voorheen bekende verhaal om te toveren naar een hedendaags product.

Lees verder

Veel vakantiefiles rondom Duitse grens

De regio Midden-Nederland begint vrijdagmiddag aan de zomervakantie en dit zorgt voor veel verkeer op de snelwegen. Op de A3 ter hoogte van de Duitse grens bij Beek stond een groot gedeelte van de middag files.

Lees verder

Achterhoekers tot knieën in Limburgs water

De Achterhoekse brandweer helpt mee bij onder meer de evacuatie van mensen in het getroffen rampgebied in Limburg. Op verzoek van de plaatselijke veiligheidsregio zijn meer dan zeventig brandweermensen van de korpsen Zelhem, ’s-Heerenberg, Vorden en Laren in verschillende diensten actief in het getroffen gebied.

Lees verder

Huntenpop organiseert indoor evenement

Huntenpop organiseert in november een indoorevenement in Ulft als alternatief voor het afgelaste festival. Het weekend zal onder meer bestaan uit een tribute-avond met livemuziek.

Lees verder

Doetinchem zet huisjesmelkers buitenspel

Doetinchem onderzoekt of het mogelijk is om met een zelfbewoningsplicht huisjesmelkers buitenspel te zetten. Een motie van de SP daarover werd donderdagavond aangenomen in de gemeenteraad.

Lees verder

Achterhoek waakzaam voor hoog water

Het Waterschap Rijn en IJssel verwacht de top van het hoogwater in de Rijn bij Lobith op zondagochtend. De organisatie verwacht in de Achterhoek geen problemen, wel worden aan beide kanten van de grens maatregelen genomen.

Lees verder

De Graafschap speelt tegen FC Dordrecht

De Graafschap heeft een nieuwe tegenstander gevonden voor de oefenwedstrijd van zaterdag. FC Eindhoven kan de wedstrijd niet spelen, waardoor FC Dordrecht nu de opponent is.

Lees verder

Sterke daling muskusratten in grensgebied

Het aantal muskusratten en beverraten in de Achterhoek is flink teruggebracht door de actieve bestrijding in opdracht van het Waterschap Rijn en IJssel en de extreem droge zomers. In samenwerking met aangrenzende Duitse gemeenten moet de populatie de aankomende jaren richting de nul gaan.

Lees verder

Slingeland scherpt coronamaatregelen aan

Het Slingeland Ziekenhuis kijkt met een gevoel van bezorgdheid naar de oplopende besmettingscijfers van de GGD in de Achterhoek. Hoewel het momenteel 'rustig' is qua coronazorg in het Doetinchemse ziekenhuis, zijn de coronaregels vanaf donderdag weer aangescherpt.

Lees verder

Boeren tevreden na uitspraak over Wieggers

De boeren die zich woensdag verzamelden bij de rechtbank in Zutphen zijn, net als de verweerder zelf, tevreden over de uitspraak in de zaak van Thijs Wieggers. De agrariër uit Mariënvelde hoeft geen boete te betalen naar aanleiding van de ‘vrijheidsactie’ in zijn weiland van vorig jaar.

Lees verder

VV Montferland tijdelijk op slot na overlast

Sportpark de Padevoort in Zeddam wordt tijdelijk afgesloten door overlast van jongeren. Het bestuur van voetbalclub VV Montferland laat weten dat er niet meer gevoetbald kan worden op het kunstgrasveld zonder toestemming.

Lees verder

KNMI geeft weer code geel af in Achterhoek

Het KNMI heeft woensdag voor de Achterhoek wederom code geel afgegeven. Het instituut waarschuwt, voor de derde keer in korte tijd, voor enkele onweersbuien en veel neerslag in korte tijd.

Lees verder

Eigen Zwarte Cross voor Groenlose vrienden

Een groep vrienden uit Groenlo heeft afgelopen weekend de Zwarte Cross naar huis gehaald. De vriendengroep ging eerder traditiegetrouw naar het festival in Lichtenvoorde, maar dat kan deze zomer niet door de coronamaatregelen.

Lees verder

Streep door Vive la France in Hummelo

De organisatie van Vive la France heeft besloten de editie van dit jaar niet door te laten gaan. Het aanscherpen van de coronaregels maakt het onmogelijk het evenement in Hummelo te organiseren.

Lees verder

Nieuw lesmateriaal voor EHBO na inbraak

EHBO vereniging ’s-Heerenberg – Stokkum krijgt 1500 euro en een AED aangeboden door de gemeente Montferland, nadat er in maart is ingebroken in het clubgebouw. Onder meer een AED en een reanimatiepop zijn daarbij meegenomen.

Lees verder

Slachtoffer roept Doetinchem op tot actie

Vijf maanden geleden werd Karin Niesink aangereden op de beruchte rotonde op de Energieweg in haar woonplaats Doetinchem. De 60-jarige heeft haar werk in de zorg nog altijd niet kunnen oppakken en maakt zich zorgen dat de verkeerssituatie ondanks kritiek van naastgelegen bedrijven en de Fietsersbond niet wordt aangepakt.

Lees verder

PvdA’er Kroon stapt na tien jaar uit politiek

Fractievoorzitter Steven Kroon van de PvdA in Doetinchem stapt uit de politiek. De voormalig wethouder is donderdagavond voor het laatst actief tijdens een raadsvergadering van de gemeente.

Lees verder

Patricola kiest voor uitdaging bij jeugd Ajax

Fysiektrainer Tom Patricola maakt de overstap van het eerste elftal van De Graafschap naar de jeugdopleiding van Ajax in Amsterdam. De 34-jarige Doetinchemmer ziet in de overstap een mooie nieuwe uitdaging om zichzelf te ontwikkelen.

Lees verder

Podiumplek voor Achterhoekse Solarboat

Studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) hebben afgelopen week in Monaco een derde plaats behaald met de in Doetinchem ontworpen raceboot. Tijdens de Solar & Energy Boat Challenge deed het team mee aan drie wedstrijdonderdelen.

Lees verder

Openluchtspel van en voor Loil oogst lof

Het regent lof voor de uitvoering van het openluchtspel ‘Nooit Meer’ in het dorp Loil. Het door vrijwilligers gecreëerde stuk werd zaterdag voor de derde keer opgevoerd, even zo vaak was het publiek onder de indruk van het verhaal over de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder

Büttner tekent contract bij RKC Waalwijk

Alexander Büttner uit Doetinchem heeft een jaarcontract getekend bij eredivisionist RKC Waalwijk. De 32-jarige linksback trainde de afgelopen tijd al mee bij de Noord-Brabanders.

Lees verder

Onrust door 'kinderlokker' in 's-Heerenberg

In ’s-Heerenberg is onrust ontstaan over een mogelijke ‘kinderlokker’ die vanuit een park bij Gouden Handen kinderen zou lastigvallen. De politie laat weten van de situatie op de hoogte te zijn.

Lees verder

DRU Industriepark in race voor Gulden Feniks

Het DRU Industriepark in Ulft is een van de acht genomineerden voor de Gulden Feniks 2021. De prijs wordt uitgereikt voor de ‘meest excellente voorbeelden van renovatie- en transformatieprojecten in Nederland’.

Lees verder

Hoofdprijs van miljoen op lot uit Doetinchem

Op een heel lot dat in Doetinchem werd gekocht is de hoofdprijs van één miljoen euro van de Staatsloterij gevallen. Het lot werd gekocht bij een supermarkt in de stad.

Lees verder

Arnhemmer (22) komt om bij ongeval op A3

Een 22-jarige bijrijder van een auto uit Arnhem is zaterdagochtend om het leven gekomen bij een ongeval op de Duitse snelweg tussen 's-Heerenberg en Emmerik. De A3 is tot in de middag afgesloten geweest.

Lees verder

Eerste zomercarnaval door straten Azewijn

Het echte carnaval in Azewijn kon door de coronacrisis dit jaar niet doorgaan, als alternatief heeft CV de Vossenjagers een zomercarnaval georganiseerd. Kinderen van basisschool St. Jozef reden vrijdag onder leiding van Jeugdprins Bram II met een carnavalswagen door de straten van het dorp.

Lees verder

Tientallen besmettingen na stappen in regio

De GGD Noord- en Oost-Gelderland meldt vrijdagmiddag dat er tientallen feestgangers besmet zijn geraakt na het stappen in de Achterhoek. Van de mensen die zaterdagavond naar de Radstake gingen, zijn inmiddels 21 mensen positief getest op het coronavirus.

Lees verder

Montferland gaat Specialized-pand kopen

Montferland koopt het Specialized-pand in ’s-Heerenberg voor een kleine 4,5 miljoen euro aan. De locatie moet drie basisscholen, een kinderopvangcentrum en een bibliotheek huisvesten, voor de verbouwing is nog eens bijna elf miljoen euro beschikbaar.

Lees verder

Fietsival Doetinchem haalt 15.000 euro op

Leerlingen van dertien basisscholen in de gemeente Doetinchem hebben 15.000 euro opgehaald met de Fietsival scholentour. De helft van de opbrengst gaat naar projecten van Kanjers voor Kanjers in de Achterhoek, de andere helft naar de scholen zelf.

Lees verder

Koppelbed voor Slingeland door Swim to Fight

Swim to Fight Cancer Achterhoek heeft met de acties van de afgelopen anderhalf jaar meer dan 100.000 euro aan donaties opgehaald. De organisatie gaat in samenwerking met het Slingeland Ziekenhuis zorgen dat een gedeelte van de opbrengst gaat naar de realisatie van een koppelbed voor het ziekenhuis in Doetinchem.

Lees verder

'Geen vervolgonderzoek bestuur Montferland'

De Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) ziet geen aanleiding voor een vervolgonderzoek naar de bestuurscultuur in Montferland. Burgemeester Peter de Baat lag zwaar onder vuur, net als het functioneren van de raad zelf, maar het onderzoeksinstituut vindt dat er vooral een rol is voor de politiek zelf.

Lees verder

Ook dit jaar geen festival Mañana Mañana

Festival Mañana Mañana van de Feestfabriek gaat ook dit jaar niet door. Hoewel een locatie was gevonden in Laren, is het volgens de festivalorganisatie uit Hengelo niet mogelijk om een festival met camping te organiseren.

Lees verder

Varkenshouderij Zelhem weg voor zonneveld

Een varkensboer in Zelhem gaat zijn bedrijfsgebouwen slopen voor de realisatie van een zonneveld. Gemeente Bronckhorst steunt de plannen van de varkenshouder aan de Akkerweg.

Lees verder

Lokale boerenactie in Borculo en Lochem

Naast de landelijke en provinciale protesten, zijn er ook in de Achterhoek boeren met de trekker de weg opgegaan om actie te voeren.  Een groep van veertig trekkers trok woensdagmiddag langs de gemeentehuizen van Berkelland en Lochem.

Lees verder

STA wil volleybaltalent beter benutten

Stichting Talentontwikkeling Achterhoek, kortweg STA, wil volleybaltalent uit de Achterhoek faciliteren in hun ontwikkeling. Met het aantrekken van Seesing Flex en Active Living als sponsoren hoopt de club een droom van de stichting uit te laten komen.

Lees verder

Boeren voor groot protest naar Arnhem

Honderden trekkers verzamelden zich woensdagochtend op verschillende plekken in de Achterhoek voor een groot boerenprotest. De agrariërs voelen zich bedreigd in hun voortbestaan door de stikstofcrisis en willen met name dat de overheid kijkt naar andere industrieën.

Lees verder

Doetinchem krijgt een waterstofinstallatie

Het Kuster-tankstation aan de Braamtseweg in Doetinchem krijgt een waterstofinstallatie. In eerste instantie moeten tien bussen van vervoerder Arriva voor het einde van het jaar gebruik kunnen maken van de nieuwe pomp.

Lees verder

GGD verspreidt gegevens van 460 stappers

De GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) heeft per ongeluk de contactgegevens van ruim vierhonderd bezoekers van discotheek City Lido in Groenlo verspreid. De stappers werden benaderd voor een bron- en contactonderzoek.

Lees verder

Keijenborg loopt warm voor nieuw complex

De seinen staan op groen voor de bouw van een nieuwe multifunctionele accommodatie op het complex van Keijenburgse Boys in Keijenborg. Na jaren overleg met de gemeente Bronckhorst is er goedkeuring voor het initiatief van onder meer de dorpsraad en de plaatselijke voetbal- en tennisvereniging.

Lees verder

Buurtplein helpt mantelzorgers Doetinchem

De gemeente Doetinchem heeft met Buurtplein een nieuwe partij gevonden voor de ondersteuning van mantelzorgers. Vanaf oktober biedt de zorgorganisatie hulp aan de verzorgenden.

Lees verder

Aanvaller Acheffay (20) naar De Graafschap

De Graafschap heeft vleugelaanvaller Hicham Acheffay voor twee seizoenen vastgelegd, met een optie voor nog een extra seizoen. De voormalig speler van FC Utrecht komt transfervrij over van het Zwitserse Grasshoppers.

Lees verder

Windmolens in 2024 welkom in Bronckhorst

De gemeenteraad van Bronckhorst heeft maandagavond kaders vastgesteld voor de bouw van windmolens. Hoewel veel raadsleden de spelregels zien als een noodzakelijk kwaad, staat hiermee de deur vanaf 2024 als eerste open voor de bouw van een windpark in het buurtschap Eldrik.

Lees verder

City Lido dicht na drie coronabesmettingen

Discotheek City Lido in Groenlo blijft voorlopig gesloten. Drie personen die zaterdagavond gingen stappen, zijn positief getest op het coronavirus.

Lees verder

Auto's botsen bij centrum van Doetinchem

Twee auto's zijn maandag op elkaar gebotst nabij het centrum van Doetinchem. Geen van de betrokkenen is daarbij gewond geraakt.

Lees verder

Dierenambulance in regio rijdt minder ritten

Het vertrek van twee gewaardeerde vrijwilligers laat een gapend gat achter in de roosters van de Dierenambulance Gelderland Oost. De organisatie moet puzzelen om de ritten gevuld te krijgen en dieren in de Achterhoek te blijven helpen.

Lees verder

Boerenprotestmars trekt richting Arnhem

Honderden Achterhoekse boeren gaan woensdag met een protestmars van trekkers koers zetten richting Arnhem om daar te protesteren. De agrariërs, verenigd in Farmers Defence Force (FDF), zijn het er niet mee eens dat zij verantwoordelijk worden gehouden voor de stikstofcrisis.

Lees verder

Nieuwenhuis richt zich op laatste week Tour

Wielrenner Joris Nieuwenhuis kijkt tevreden terug op een hectische eerste week van de Tour de France. De Zelhemmer, die aan de tweede Ronde van Frankrijk bezig is, hoopt zich in de nog resterende twee weken meer te laten zien.

Lees verder

Openluchtspel in Loil is volledig uitverkocht

De zeven uitvoeringen van het openluchtspel ‘Nooit Meer’ in Loil zijn volledig uitverkocht. In totaal heeft de organisatie 2.400 kaarten verkocht voor de uitvoeringen, die donderdag van start gaan.

Lees verder

Publiek welkom bij duel met IJsselmeervogels

Negentig supporters van De Graafschap zijn welkom bij het oefenduel tegen IJsselmeervogels. De Doetinchemmers spelen zaterdagmiddag in Spakenburg de tweede wedstrijd van de oefencampagne.

Lees verder

De Graafschap wint oefenduel in Silvolde

De Graafschap heeft zaterdagmiddag het eerste oefenduel richting het nieuwe seizoen gewonnen. Hoofdklasser Sportclub Silvolde werd op het eigen sportpark De Munsterman met 0-4 verslagen.

Lees verder

FNV waarschuwt STOER na ‘slechte start’

Vakbond FNV maakt zich zorgen over de manier waarop STOER de taken in het sociale domein uitvoert voor Oude IJsselstreek. De vakbond heeft het gevoel dat de sociale dienst inwoners zonder werk een worst voorhoudt met hun beeld dat iedereen een dienstverband zal krijgen.

Lees verder

LIVE | Sportclub Silvolde-De Graafschap

De besloten oefenwedstrijd van De Graafschap tegen Sportclub Silvolde is zaterdag live te volgen via de onlinekanalen van REGIO8. De streekomroep zendt het eerste duel van de oefencampagne integraal uit.

Lees verder

Oorlog beleven in Oost Gelre met fietstocht

De vestingsteden Bredevoort en Groenlo zijn onderdeel van een meer dan vijfhonderd kilometer lange fietsroute in teken van de Tachtigjarige Oorlog. De route ‘De Spaanse Weg’ loopt dwars door Nederland en doet ook een deel van de Achterhoek aan.

Lees verder

Fietser gewond na aanrijding Emmerik

Een automobilist heeft donderdagochtend een fietsster aangereden op de weg tussen 's-Heerenberg en Emmerik. De bestuurster van de tweewieler is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Lees verder

Oude IJsselstreek wil verbod op lachgas

De gemeenteraad van Oude IJsselstreek heeft donderdagavond ingestemd met de motie van het CDA en Lokaal Belang om het gebruik en de verkoop van lachgas als drug te verbieden. Volgens de partijen loopt het aantal jongeren dat lachgas gebruikt steeds verder op in de gemeente.

Lees verder

Geen besluit over windmolens Bronckhorst

De gemeenteraadsvergadering van Bronckhorst is donderdagavond door technische problemen opgeschorst tot volgende week. Op de agenda stond onder meer een besluit over spelregels voor windenergie.

Lees verder

Bengevoord laat droom kapper uitkomen

De droom van haarstylist Güney Uctop is in vervulling gegaan, namelijk de burgemeester van Winterswijk Joris Bengevoord knippen. Woensdagmiddag zat Bengevoord in de stoel van de Winterswijkse kapper.

Lees verder

REGIO8 zendt wedstrijd De Graafschap uit

De besloten oefenwedstrijd van De Graafschap tegen Sportclub Silvolde is zaterdag live te volgen via de onlinekanalen van REGIO8. De streekomroep zendt het eerste duel van de oefencampagne integraal uit.

Lees verder

Zeventien duurzame doelen voor Achterhoek

Met de handtekening van voorzitter Mark Boumans heeft de Achterhoek zich gecommitteerd aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Tijdens een digitaal werkbezoek van Gedeputeerde Staten is beloofd dat gemeenten zich onder meer inzetten voor de energietransitie en het bestrijden van armoede.

Lees verder

Housheer met handbaldames naar de Spelen

Dione Housheer uit Ulft gaat deze zomer met de Nederlandse handbaldames voor het eerst mee naar de Olympische Spelen. De handbalster die speelt in de Deense competitie kreeg het goede nieuws te horen tijdens de trainingsstage op Papendal, waar de selectie zich deze weken voorbereid op het toernooi in Tokio.

Lees verder

Wildpark lokt Nederlanders met welpjes

Drie maanden lang ontving Wildpark Anholter Schweiz omdat Nederland als hoog risicogebied werd beschouwd door Duitsland geen gasten uit het buurland. Met groen licht van de Duitse overheid en een ware geboortegolf hoopt het dierenpark vanaf deze week weer veel Nederlanders te verwelkomen.

Lees verder

DinXperience verbindt landen met 25 podia

Het evenement DinXperience ter ere van 75 jaar vrijheid, dat gepland stond voor 2020, gaat dit jaar op zondag 18 juli wel door. Op meer dan 25 podia verspreid over Dinxperlo en Suderwick wordt met 150 verschillende voorstellingen de vrijheid gevierd door Duitsers en Nederlanders.

Lees verder

De Graafschap trekt vleugelspeler Korte aan

Giovanni Korte speelt komend seizoen voor De Graafschap. De 27-jarige vleugelaanvaller was transfervrij nadat zijn contract bij Cambuur Leeuwarden afliep.

Lees verder

Optredens brengen lach terug bij de DRU

Na een half jaar zonder livemuziek voor een volle zaal was er zaterdagavond meer dan honderd man publiek welkom op het DRU Industriepark in Ulft. De Niemanders mochten tot twee keer optreden voor de ogen van een klein honderdtal toeschouwers, tot vreugde van de band en de organisatie.

Lees verder

Tutuarima stapt over naar Griekse competitie

Jordy Tutuarima speelt komend seizoen bij de Griekse voetbalclub Apollon Smyrnis. De verbintenis van de 28-jarige linksback bij De Graafschap liep deze zomer af.

Lees verder

Vaccinatielocaties in de Achterhoek sluiten

De vaccinatielocaties in Doetinchem, Borculo en Lichtenvoorde sluiten in augustus de deuren omdat deze dan overbodig zijn. Mogelijk komen er wel kleinschalige of tijdelijke locaties voor terug op plekken waar dat nodig is.

Lees verder

Gesink stapt af na val in de Tour de France

Robert Gesink is maandag afgestapt in de Tour de France. De 35-jarige wielrenner uit Varsseveld raakte betrokken bij een valpartij en moest als gevolg de strijd staken.

Lees verder

Drie Duitsers betrapt met pillen en wiet

Drie Duitsers zijn in de nacht van zondag op maandag aangehouden voor de export van drugs. Ze liepen tegen de lamp bij een controle nabij de grens in Winterswijk.

Lees verder

Meer ondergrondse containers in Doetinchem

Doetinchem krijgt meer dan vijftig nieuwe ondergrondse containers om de nieuwe manier van restafval inzamelen mogelijk te maken. De locaties komen in de plaats van de containers die nu bij hoogbouwwoningen en in wijken staan.

Lees verder

Europaweg Doetinchem officieel heropend

Het verkeer kan na ruim drie maanden omrijden vanaf vrijdagmiddag weer gebruik maken van de Europaweg bij Doetinchem. Het miljoenenproject, dat zorgde voor de nodige overlast, is een maand eerder dan verwacht afgerond.

Lees verder

Snel onderzoek naar woningen in Vragender

Het college van Oost Gelre gaat op korte termijn een vervolgonderzoek naar woningbouw op de hoek van de Pastoor Scheepersstraat en de Kapelweg in Vragender uitvoeren. Volgens de gemeente is het van groot belang dat er woningbouw gerealiseerd wordt in het dorp.

Lees verder

Sevenich met waterpolodames naar Tokio

Vivian Sevenich uit Lichtenvoorde maakt onderdeel uit van de selectie van de Nederlandse waterpolodames op de Olympische Spelen. De bondscoach maakte zijn definitieve keuze donderdag bekend.

Lees verder

Burgemeesters woest op minister De Jonge

Achterhoekse burgemeesters reageren woest op uitspraken van demissionair minister Hugo de Jonge over de regionale aanpak van coronamaatregelen. Het kabinet wil voortaan per regio zelf de lockdownregels afkondigen bij een eventuele nieuwe uitbraak van het coronavirus.

Lees verder

Onderzoek naar rotonde in Doetinchem

In opdracht van de gemeente wordt een onderzoek uitgevoerd naar een beruchte rotonde op de Energieweg in Doetinchem. Twee weken geleden raakten er nog twee personen op een scooter gewond bij een aanrijding met een auto.

Lees verder

Alexander Büttner traint mee bij RKC Waalwijk

Alexander Büttner traint vanaf vrijdag mee bij eredivisionist RKC Waalwijk. De 31-jarige voetballer uit Doetinchem zit zonder club na zijn vertrek bij het Cypriotische Apollon Limasol.

Lees verder

Raad wil burgerinitiatief een kans geven

De gemeenteraad van Oude IJsselstreek wil dat het college gaat proberen het Burgerinitiatief Energie in Oude IJsselstreek te betrekken bij de transitie rondom de opwekking van duurzame energie. Daarnaast stemde de raad in met het principebesluit voor een zonnepark aan de Eikelenboomseweg in Gendringen.

Lees verder

Zwanenpoort als woonvorm van toekomst

Al tien jaar lang is Woongroep De Zwanenpoort in Varsseveld een thuis voor een dertigtal onafhankelijke en zelfredzame ouderen. Met een streng selectiebeleid worden bewoners van minimaal vijftig jaar oud gescreend, voor ze onderdeel kunnen uitmaken van de kleine samenleving.

Lees verder

Verdachte van drugslab in Beek vrijgelaten

De 44-jarige verdachte die begin deze maand werd opgepakt bij het ontmantelen van een drugslab in Beek is vrijgelaten. In zijn woning nabij de grens met Duitsland werd volgens de politie amfetamine geproduceerd.

Lees verder

Julian Lelieveld blijft bij De Graafschap

Julian Lelieveld speelt ook komend seizoen voor De Graafschap. De 23-jarige verdediger kon transfervrij vertrekken naar een andere club, maar hij blijft in Doetinchem actief.

Lees verder

Niet alle discotheken open in de Achterhoek

In Doetinchem hebben Club 22-24, Bar Moscow en Sequoia Bar & Dancing besloten de maanden juni en juli nog niet open te gaan. Dancing De Radstake uit Heelweg maakt zaterdagavond wel gebruik van de versoepelingen, waardoor onder meer discotheken en nachtclubs de deuren mogen openen bij het gebruik van toegangsbewijzen en coronatests.

Lees verder

Achterhoek introduceert eigen OV-kaart

Een jaar later dan gepland wordt de Gaon-kaart alsnog gelanceerd als nieuw vervoersbewijs in de Achterhoek. Met de kaart kunnen personen 24 of 48 uur gebruik maken van het openbaar vervoer van Arriva, waardoor 8RHK Ambassadeurs hoopt dat er minder gebruik wordt gemaakt van de auto.

Lees verder

De Graafschap met publiek tegen Telstar

De oefenwedstrijd van De Graafschap tegen Telstar op De Vijverberg wordt op zaterdag 24 juli met publiek gespeeld. De eerste training en het eerste oefenduel van de Doetinchemse voetbalclub vinden achter gesloten deuren plaats.

Lees verder

Nieuwenhuis kijkt uit naar Champs-Élysées

Wielrenner Joris Nieuwenhuis staat zaterdag in Brest aan de start van zijn tweede Tour de France. De Zelhemmer, die een belangrijke rol moet vervullen in de sprinttrein van Team DSM, kijkt minder gespannen uit naar de Ronde van Frankrijk dan vorig jaar.

Lees verder

Man uit Neede moet cel in voor kinderporno

Een 52-jarige man uit Neede is veroordeeld tot een deels voorwaardelijke celstraf van vijftien maanden. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan het verspreiden, vervaardigen, verwerven en het in bezit hebben van kinderporno.

Lees verder

Emmerik krijgt pop-up fietsenstallingen

Emmerik realiseert twee pop-up fietsenstallingen aan de Steinstrasse in het centrum van de Duitse plaats. Op deze manier wil de stad bezoekers aanmoedigen om te gaan 'winkelen op de fiets'.

Lees verder

Pumptrackbaan als eerst in ’s-Heerenberg

De pumptrackbaan van de gemeente Montferland wordt donderdag als eerste geplaatst in ’s-Heerenberg. De bedoeling is dat de verplaatsbare fietsbaan voor het einde van het jaar iedere kern heeft aangedaan.

Lees verder

Europaweg Doetinchem vrijdag weer open

Automobilisten in en om Doetinchem kunnen vanaf vrijdag weer gebruikmaken van de Europaweg. De weg van de snelweg A18 naar de stad wordt een maand eerder dan verwacht opgeleverd.

Lees verder

Dierencentrum Achterhoek niet extra druk

Het Dierencentrum Achterhoek (DCA) sloot onlangs een overeenkomst met zeven Achterhoekse gemeente voor het opvangen van zwerfdieren, waardoor de hulpverlening voor onder meer honden en katten de aankomende tien jaar verzekerd is in de regio. Het asiel was bang voor een toename van het aantal dieren door de coronacrisis, maar ziet dat dit vooralsnog meevalt.

Lees verder

Eerste rit voor opgeknapte Siebelink-ijskar

Arjan Berendsen reed zondag voor het eerst met een authentieke Siebelink-ijskar door Zelhem om gratis ijsjes uit te delen. De Zelhemmer trad hiermee in de voetsporten van zijn opa, die in de jaren zestig dezelfde route aflegde met de kar.

Lees verder

Winterswijker knipt wereldwijd BN'ers

De Winterswijkse haarstylist Güney zorgt bij verschillende bekende Nederlanders voor een frisse coupe. De eigenaar van Hair by Güney is door het gebruik van Instagram bezig met een flinke opmars in de kapperswereld en mag inmiddels beroemdheden als Lil Kleine en Big2 tot zijn klantenkring rekenen.

Lees verder

BuitenGewoon in Doetinchem gaat door

Theaterfestival BuitenGewoon in Doetinchem gaat definitief door. Het festival, in aangepaste vorm, vindt plaats van 9 tot en met 11 juli op De Bleek in Doetinchem.

Lees verder

Uilenpopulatie in kaart gebracht met ringen

Kristel kok en haar maatje Rob gaan samen op pad in de gemeente Oude IJsselstreek om jonge uilen te ringen, als onderdeel van een populatieonderzoek. Het was dit jaar spannender of de kuikens het zouden overleven dan andere jaren.

Lees verder

Mannen gezocht na beroving Laag-Keppel

De politie is op zoek naar twee mannen die woensdagavond in Laag-Keppel een minderjarige jongen probeerden te beroven. Een oproep via Burgernet heeft nog niet geleid tot aanhoudingen.

Lees verder

Bouwman derde op NK tijdrijden in Drenthe

Ulftenaar Koen Bouwman is woensdagavond derde geworden op het Nederlands Kampioenschap tijdrijden in het Drentse Emmen. De Jumbo-Visma renner gaf uiteindelijk alleen tijd toe op Sebastiaan Langeveld en teamgenoot Tom Dumoulin, die voor de vierde keer de nationale titel pakte.

Lees verder

Onzekerheid nekt doorgaan Zwarte Cross

De Feestfabriek besloot woensdag een definitieve streep te zetten door de Zwarte Cross in 2021. Volgens de organisatoren is de beslissing met 'onmeundig veel pijn in de pens en het hart genomen', maar was de onzekerheid op diverse gebieden te groot.

Lees verder

Mega Piraten Festijn komt weer naar Zelhem

Het Mega Piraten Festijn vindt dit jaar weer plaats in Zelhem. Op 30 oktober kunnen bezoekers in de 'Megatent' genieten van optredens van onder meer Gerard Joling, Mooi Wark en Jannes.

Lees verder

Achterhoekse dames dromen van eredivisie

De talentenacademie van Meiden Vrouwen Voetbal Achterhoek (MVVA) kijkt terug op een goed jaar voor het damesvoetbal in de regio. Volgend seizoen komen er weer enkele teams bij en blijven ze op Sportcomplex De Bezelhorst in Doetinchem dromen van het grote doel: professioneel vrouwenvoetbal in de Achterhoek. 

Lees verder

Berkelland wil tien tijdelijke woningen

Berkelland wil tien tiny houses gaan realiseren aan de Zwilbroekseweg in Eibergen. Na onderzoek van de gemeente blijkt dat er genoeg gegadigden zijn om de tien verplaatsbare, duurzame en tijdelijke woningen te plaatsen.

Lees verder

Drukte verwacht op plassen wegens warmte

De temperaturen in de Achterhoek lopen de komende dagen op richting tropische waarden, waardoor mensen weer massaal naar het water trekken om af te koelen. Leisurelands beheert verschillende plassen in de regio, waaronder Stroombroek in Braamt, en ziet dat na een koude meimaand bezoekers de plassen weer weten te vinden.

Lees verder

Mogelijk geen mobiel bereik in Winterswijk

Klanten van KPN in de omgeving van Winterswijk moeten vrijdag rekening houden met geen of slecht mobiel bereik. De provider is bezig met het aanpassen en vernieuwen van het netwerk, waardoor onder meer de 5G-verbinding binnenkort beschikbaar is.

Lees verder

Ulfts bedrijf bevriest Japanse duizendknoop

Het technische bedrijf Tibach uit Ulft heeft een manier gevonden om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Bevriezing moet de plant die een grote bedreiging is voor natuur en infrastructuur doden.

Lees verder

VVD'er Hummelink keert terug in de raad

Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.

Lees verder

Man gewond na ongeval bij Amphion

Een man is maandagmorgen gewond geraakt bij een ongeval bij werkzaamheden aan de gevel van Schouwburg Amphion in Doetinchem. De man is met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

Lees verder

Schoolplein Op Koers oranje voor Oranje

Het schoolplein van OBS Op Koers in Varsseveld kleurt oranje om het Nederlands team te ondersteunen. Ter voorbereiding op het Europees Kampioenschap voetbal hebben alle leerlingen vrijdagmiddag in oranje outfit met krijtjes het plein klaargemaakt voor het eindtoernooi.

Lees verder

Musea herdenken samen bombardementen

De binnensteden van Doetinchem en Emmerik werden in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen door bombardementen. Om het leed niet te laten vergeten, hebben het Rheinmuseum en het Stadsmuseum de handen ineengeslagen voor de grensoverschrijdende tentoonstelling 'Steden in As'.

Lees verder

Teststraten in de Achterhoek schalen af

Het coronavirus is op zijn retour en dat valt af te lezen aan het bezoek aan de teststraten in Wehl en Winterswijk. Steeds meer Achterhoekers zijn gevaccineerd en in combinatie met het zomerweer zorgt dat voor een flinke afname van het aantal coronatesten bij de GGD.

Lees verder

Afsluiten van Mercuriusstraat is een optie

Het afsluiten van de Mercuriusstraat nabij het gebouw van het waterschap is een optie voor de gemeente Doetinchem. Donderdag vond er weer een ongeval plaats op de rotonde met de Energieweg, zowel de Fietsersbond als ondernemersvereniging IG&D Doetinchem vinden dat de situatie schreeuwt om een oplossing.

Lees verder

De Lange baalt van achterkamertjespolitiek

Oud-fractievoorzitter Richard de Lange besloot uit de VVD-fractie in Oude IJsselstreek te stappen na een verschil van inzicht met de overige leden van zijn partij. De Lange stoort zich onder meer aan de achterkamertjespolitiek in de gemeenteraad.

Lees verder

Mannen met vuurwapens aangehouden

De politie heeft in Winterswijk donderdagavond twee mannen aangehouden. In de auto van het tweetal werden onder andere spullen aangetroffen die op bankhelpdeskfraude zouden kunnen wijzen.

Lees verder

Weer streep door Stadsfeest in Doetinchem

Het Stadsfeest in Doetinchem kan ook dit jaar niet doorgaan. Eventuele versoepelingen van coronamaatregelen komen volgens het bestuur te kort voor de start van het feest.

Lees verder

Scooter aangereden op beruchte rotonde

Een scooter met daarop twee jongens is donderdagochtend aangereden op een rotonde in Doetinchem. Zowel de bestuurder als de passagier moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis.

Lees verder

Studenten laten Achterhoekse boot vliegen

Studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) houden begin juli de Achterhoekse eer hoog tijdens de Solar & Energy Boat Challenge in Monaco. Het team werkt momenteel in Doetinchem aan het afronden van een raceboot die vaart op zonne-energie en zelfs kan vliegen.

Lees verder

Jan Zappeij start eigen partij in Berkelland

Jan Zappeij, voormalig wethouder en raadslid in Berkelland, doet volgend jaar met een eigen partij mee aan de verkiezingen in die gemeente. De politicus stoort zich naar eigen zeggen aan een groot aantal zaken, reden om Burgerbeweging Berkelland op te richten.

Lees verder

Internationale topclubs op Tijmen Toernooi

Het Internationaal Tijmen Toernooi bij FC Bergh ontvangt dit jaar internationale jeugdploegen als Borussia Dortmund, Borussia Mönchengladbach en Bayer Leverkusen. Het toernooi voor jeugdspelers onder vijftien jaar is een eerbetoon aan Tijmen uit 's-Heerenberg, de dertienjarige voetballer van MVR die overleed na een ongelukkig botsing op het veld.

Lees verder

Oprichter Katjes Fassin-fabriek overleden

De oprichter van Katjes Fassin, Klaus Fassin, is afgelopen weekend op 89-jarige leeftijd overleden. De in 's-Heerenberg geboren ondernemer richtte de snoepfabriek in Emmerich op negentienjarige leeftijd op.

Lees verder

Jordy Tutuarima vertrekt bij De Graafschap

Verdediger Jordy Tutuarima heeft besloten zijn aflopende contract niet te verlengen. De verdediger uit Velp wil graag de stap naar de eredivisie maken en legt een contractaanbieding van de Doetinchemse club naast zich neer.

Lees verder

De Graafschap opent seizoen tegen Roda JC

De Graafschap opent op zaterdag 7 augustus het nieuwe seizoen met een thuiswedstrijd tegen Roda JC. Dat blijkt uit het conceptprogramma dat de KNVB woensdagmorgen bekend maakte.

Lees verder

EK kijken bij horeca in Noordrijn-Westfalen

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is het mogelijk om het Europees Kampioenschap voetbal te kijken bij horecagelegenheden, iets dat in Nederland niet mogelijk is. De districten die onder de deelstaat vallen beslissen zelf of zij dit toelaten of niet.

Lees verder

Veel Achterhoekers willen coronavaccinatie

Uit onderzoek GGD Noord- en Oost-Gelderland blijkt dat negen op de tien mensen in de Achterhoek bereid zijn zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. In Winterswijk is de vaccinatiebereidheid onder inwoners het hoogst.

Lees verder

Dales voorgedragen als nieuwe wethouder

Hans Dales is door de VVD-fractie voorgedragen als opvolger van Maureen Sluiter als wethouder in Doetinchem. De 59-jarige ondernemer noemt het een droom die in vervulling gaat.

Lees verder

Opa en kleinzoon verrassen bewoners

Bewoners van verpleeghuis Gertrudis in ’s-Heerenberg werden zondag verrast door een optreden van het Barghse Trompetten Trio. Roberto Firing, opa Bennie Mennings en kleinzoon Nick toverden met hun instrumenten een lach op de gezichten van de bewoners.

Lees verder

Grensomroepen zoeken hulp van het publiek

REGIO8, RN7 en Antenne Niederrhein willen meer nieuws uit de grensstreek brengen en hebben daar de hulp van het publiek bij nodig. De omroepen uit de Achterhoek, Kleef en Nijmegen hopen met een vragenlijst meer informatie te krijgen over de nieuwsbehoefte.

Lees verder

Geen treinen tussen Vorden en Zutphen

Het treinverkeer tussen Vorden en Zutphen ligt van zaterdag 12 tot en met dinsdag 15 juni stil wegens werkzaamheden aan het spoor. Vervoerder Arriva vraagt reizigers rekening te houden met een langere reistijd.

Lees verder

FNV houdt actie bij Aviko in Steenderen

Vakbond FNV hield vrijdagmiddag een actie voor het Aviko hoofdkantoor in Steenderen, omdat het overleg over een nieuwe cao vastliep. De FNV vindt dat werknemers van het bedrijf een loonsverhoging verdienen maar Aviko zegt dat er geen loonruimte is.

Lees verder

Serie GrensWaarden te zien op REGIO8

De komende vier zondagen is op televisiezender REGIO8 een grensoverschrijdende serie te zien. De afleveringen, elk vijftien minuten, geven een beeld van de verschillende aanpak van de coronacrisis in Duitsland en Nederland.

Lees verder

Frustratie en blijdschap door komst rotonde

De omvorming van de kruising bij Bontebrug tot een rotonde zorgde de afgelopen maanden voor overlast bij ondernemers en buurtbewoners. Nu het einde van de werkzaamheden in zicht komt, overheerst echter het gevoel dat de verkeersveiligheid beter wordt.

Lees verder

Drieheuvelenweg krijgt geen extra borden

De Drieheuvelenweg tussen 's-Heerenberg en Zeddam heeft volgens wethouder Oscar van Leeuwen geen baat bij meer verkeersborden. Het verzoek van het CDA Montferland om de bewegwijzering op de weg te verbeteren is daarom afgewezen.

Lees verder

Geld voor coronaproblematiek Montferland

Montferland krijgt tonnen van het Rijk om ouderen, jongeren en kwetsbare groepen die geraakt zijn door de coronacrisis te helpen. De gemeente wil het bedrag onder meer gebruiken om activiteiten uit te rollen en om in gesprek te treden.

Lees verder

Openluchttheater op terrein Zwarte Cross

Het Openluchttheater Lichtenvoorde wordt deze zomer opgebouwd op de Schans aan de Visserijdijk nabij Vragender. Vanaf zaterdag 12 juni vinden er op de locatie onder meer concerten en theatershows plaats, in eerste instantie voor vijftig bezoekers.

Lees verder

Jurjus op weg terug naar De Graafschap

De Graafschap wil Hidde Jurjus vastleggen als doelman voor komend seizoen. De 27-jarige doelman uit Lichtenvoorde is deze zomer transfervrij na een periode bij KFC Uerdingen.

Lees verder

Pretpark in Kalkar open met eigen teststraat

Na ruim acht maanden dicht te zijn geweest opende Wunderland Kalkar, vlak over de grens bij 's-Heerenberg, donderdagochtend haar deuren op de Duitse feestdag Sacramentsdag. Directeur Han Groot Obbink heeft daarvoor zelfs een eigen coronateststraat gerealiseerd bij het pretpark, hoewel er tot twee dagen geleden nog onzekerheid was over de heropening.

Lees verder

Politici Montferland willen jongeren lokken

Mark Heebing en Merel Balduk willen meer jongeren enthousiasmeren voor de lokale politiek in Montferland. De twee jonge politici organiseren volgende week een informatiebijeenkomst op het gemeentehuis in Didam.

Lees verder

Themansstraat kleurt nog eenmaal oranje

De Themansstraat in Doetinchem verandert als eerbetoon aan geestelijk vader William Slotboom nog één keer in een oranje zee om het Nederlands Elftal te steunen op het Europees Kampioenschap. Slotboom overleed in 2015, maar zoons Kevin en Jeffrey en vriend Jeremy Büttner willen de herinnering aan William in leven houden.

Lees verder

De Graafschap oefent tegen Heracles Almelo

De Graafschap heeft het oefenprogramma richting het nieuwe seizoen rond. De Doetinchemse voetbalclub oefent onder meer tegen Sportclub Silvolde, FC Eindhoven en Heracles Almelo.

Lees verder

Bronckhorst steunt bouw van zonneparken

Het college van Bronckhorst geeft groen licht voor de ontwikkeling van drie nieuwe zonneparken in de gemeente. De te bouwen locaties in Halle en Vorden moeten helpen bij de doelstelling om in 2030 energieneutraal te zijn.

Lees verder

Otter maakt opmars terug naar grensstreek

Met een loopplank over het Grenskanaal tussen de gemeenten Emmerik en Montferland wordt de rode loper uitgelegd voor de otter. De beschermde diersoort kwam zestig jaar niet meer voor in de regio, maar is bezig aan een opmars in de Achterhoek, tot vreugde van biologen.

Lees verder

Startschotgala gaat definitief niet door

Het Startschotgala van De Feestfabriek op de Schans in Lichtenvoorde gaat definitief niet door. Door de dalende coronacijfers is verder onderzoek van Fieldlab Evenementen naar besmettingen op een festivalterrein niet meer nodig.

Lees verder

Tijdelijk geen eerste vaccinaties in Kleef

Het zetten van eerste vaccinaties tegen het coronavirus is voorlopig stopgezet in het district Kleef, vlak over de grens bij 's-Heerenberg. Volgens het Duitse district worden er nog wel tweede vaccinaties gezet.

Lees verder

Van Mieghem wacht nog op De Graafschap

Daryl van Mieghem staat open voor een langer verblijf bij De Graafschap ondanks interesse van onder meer FC Volendam. De 31-jarige vleugelspeler heeft een aflopend contract, maar wil wachten tot de Doetinchemse voetbalclub een nieuwe trainer heeft voor hij zijn beslissing maakt.

Lees verder

Truckstop van Ettense gered door donaties

De jonge ondernemer Leana Evers uit Etten zag haar droom om een truckstop te runnen langzaam veranderen in een nachtmerrie. De twintigjarige startte twee jaar geleden Truckstop Babberich nabij de grensovergang op de snelweg A12, maar door de coronacrisis en de minimale steun van de overheid dreigde ze haar zaak te moeten sluiten, tot een crowdfunding redding bracht.

Lees verder

Muzikanten in wachtkamer voor optredens

Een festivalzomer vol optredens zou normaal rond deze tijd losbarsten, maar muzikanten Kevin Raayman uit Wehl en de Baakse Marise den Bakker wachten nog altijd tot ze het podium weer op kunnen. De coronacrisis heeft de creativiteit en het geduld van het tweetal de afgelopen maanden flink getest.

Lees verder

Vanderhoeven nieuwe lijststrekker van D66

Camiel Vanderhoeven is verkozen tot nieuwe lijsttrekker van D66 in Oude IJsselstreek. Hij volgt daarmee Ine Woudstra op, die op dit moment als lijsttrekker een eenmansfractie van de democratische partij in de gemeenteraad vormt.

Lees verder

Meisje ernstig gewond na botsing Emmerik

Een meisje uit Emmerik is zaterdag aangereden door een Nederlandse automobilist in haar woonplaats. Het meisje raakte ernstig gewond en is naar het ziekenhuis overgebracht met een traumahelikopter.

Lees verder

Testplicht vervalt voor grensreizigers

Duitsland beschouwt Nederland niet langer als een hoog risicogebied, maar als een risicogebied. Dit betekent dat Nederlanders vanaf zondag de grens kunnen passeren zonder een negatief testbewijs te laten zien.

Lees verder

Man rijdt onder invloed in Doetinchem

Een naar eigen zeggen 'oude bekende' van de politie is vrijdagochtend gecontroleerd in Doetinchem. Hij bleek meerdere overtredingen te hebben begaan en is meegenomen voor bloedonderzoek.

Lees verder

Storing fietsbrug in Doetinchem verholpen

De Saap Roelofsbrug in Doetinchem is weer gerepareerd. Na meer dan een maand open te hebben gestaan kunnen fietsers weer gebruik maken van de brug.

Lees verder

Historische hen terug op kerk in Zelhem

Na zes jaar staat er weer een hennetje op het dak van de Lambertikerk in het hart van Zelhem. In 2015 verdween het vergulde object nadat het door een storm van het dak af waaide, met de plaatsing van de replica is het protestantse gebedsgebouw weer compleet.

Lees verder

Nieuwe locatie Mañana Mañana is in Laren

Festival Mañana Mañana van De Feestfabriek vindt dit jaar plaats in Laren. Met Kasteel Oolde heeft de organisatie een nieuwe locatie gevonden voor het vierdaagse evenement.

Lees verder

Gemeente test verkeerskennis met quiz

Oude IJsselstreek heeft als een van de eerste gemeenten in Nederland een eigen verkeersquiz. De quiz is in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland (VVN) opgezet in de hoop dat inwoners bewuster worden van complexe verkeerssituaties in de gemeente.

Lees verder

Jongens gezocht na ongeval met bejaarde

Een 88-jarige vrouw is vorige week donderdag aangereden door een jonge fietser in Aalten. De vrouw raakte bij het ongeval gewond, de twee jongens sloegen daarna op de vlucht.

Lees verder

Sluiter stopt als wethouder in Doetinchem

Maureen Sluiter stopt legt in augustus haar taken neer als wethouder in Doetinchem. De 41-jarige Doetinchemse wordt gemeentesecretaris van de gemeente Westervoort.

Lees verder

Diefstallen bij sloperijen in Doetinchem

Bij twee autorecyclingbedrijven in Doetinchem is van woensdag op donderdagnacht ingebroken. Er zijn onder andere een auto, katalysatoren en velgen meegenomen.

Lees verder

Loil herbeleeft oorlog met openluchtspel

Het openluchtspel 'Nooit Meer' in het kader van 75 jaar vrijheid wordt begin juli, een jaar later dan gepland, alsnog opgevoerd in Loil. Schrijver Frank Gies verwacht dat het verhaal meer inzicht geeft in de grote invloed van de Tweede Wereldoorlog op het dorp.

Lees verder

Berkelland steunt nieuwe locatie Estinea

Het college van Berkelland is positief over de beoogde nieuwbouwlocatie van Estinea in Eibergen. Volgens de gemeente is er op dit moment geen goede woonplek voor een groep jongeren met ernstige meervoudige beperkingen, een van de doelgroepen die een thuis kan vinden in de nieuwe woonlocatie.

Lees verder

Verbod op populaire drugs 3MMC op komst

De in de Achterhoek populaire drugs 3MMC wordt mogelijk dit jaar nog illegaal. Het verbod op de drug, ook wel bekend als ‘Miauw Miauw’ of 'Poes', zal naar verwachting in het najaar kunnen ingaan.

Lees verder

Onderzoek naar burgemeester Montferland

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar het functioneren van burgemeester Peter de Baat, het college en de raad van Montferland. Dat heeft John Berends, commissaris van de Koning in Gelderland, in een brief aan De Baat laten weten.

Lees verder

Vrijwilligers weg bij de Dierenambulance

Bij de Dierenambulance Doetinchem en omstreken zijn in korte tijd twaalf vrijwilligers gestopt, na het aantreden van een nieuw bestuurslid en het veranderen van de werkwijze. Romano Firing is één van de vrijwilligers die zijn ziel en zaligheid in de werkzaamheden stopte, maar naar eigen zeggen werd weggestuurd.

Lees verder

Raad Montferland kraakt eigen functioneren

De gemeenteraad van Montferland is kritisch op het eigen functioneren. Zowel raadsleden van de oppositie als de coalitie zien dat niet alleen burgemeester Peter de Baat als voorzitter, maar de hele raad met problemen kampt.

Lees verder

Coronaregels versoepelen over de grens

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen versoepelt vanaf vrijdag de coronaregels wegens de dalende besmettingscijfers. Of de status van Nederland als hoog risicogebied van Duitsland komt te vervallen door de teruglopende besmettingscijfers is nog niet duidelijk.

Lees verder

Hogenkamp niet op hoofdtoernooi in Parijs

Richel Hogenkamp is woensdag uitgeschakeld in de tweede kwalificatieronde voor Roland Garros. Het is het derde jaar op rij dat de tennisster uit Doetinchem niet in actie komt op het hoofdtoernooi.

Lees verder

Hugo en Rodney in race voor presentatieprijs

Optimaal FM-presentatoren Rodney Kiezenberg en Hugo Natte zijn een van de vier kanshebbers voor de Lokale Media Award in de categorie 'Presentatietalent'. De twee zijn verantwoordelijk voor de Avondshow op de radiozender en zagen de nominatie van de NLPO niet aankomen.

Lees verder

Oud-superboeren zijn kampioen op Cyprus

Bert Esselink uit 's-Heerenberg en Matthijs van Nispen uit Doetinchem hebben hun eerste voetbalavontuur in het buitenland afgesloten met een kampioenschap en een promotie. Bij De Graafschap brak het duo niet door in het eerste, maar een stap naar PAEEK op Cyprus heeft de Achterhoekers naast speeltijd ook eremetaal opgeleverd.

Lees verder

Vernielingen aan Nederlandse auto's in Kleef

Onbekenden hebben zaterdagnacht in Kleef zeven voertuigen met een Nederlands kenteken beschadigd. De politie is een zoektocht gestart om de daders te achterhalen.

Lees verder

Vermiste man weer terecht in Emmerich

De Duitse politie heeft zaterdagavond gezocht naar een vermiste man in Emmerich. Hij is zondagochtend met onderkoelingsverschijnselen gevonden.

Lees verder

Bloemenbuurt in Zelhem gaat op de schop

Delen van de Bloemenbuurt in Zelhem worden na de zomer aangepakt. Zowel de wegen als de woningen aan een viertal straten in het dorp worden opgeknapt met een budget van meer dan vijf ton.

Lees verder

Gemeente gunt Tom toch kavel in Zeddam

Starter Tom Reijers krijgt na een periode van grote onzekerheid door ingrijpen van de gemeenteraad van Montferland alsnog een felbegeerd kavel in zijn thuisdorp Zeddam. Een andere geïnteresseerde met een hoger bod leek de locatie te krijgen, maar door een aangenomen amendement moet de wethouder de plek alsnog aan Tom verkopen.

Lees verder

Haan tekent einde renovatie kerk in Silvolde

Als eindpunt van een lange renovatie is vrijdagmiddag de haan teruggeplaatst op de toren van de oude Sint Mauritiuskerk in Silvolde. Een dominee en een dakdekker gingen samen de lucht in om het vergulde object terug te zetten.

Lees verder

Oude brug is basis voor nieuwe brug in Ulft

Oude IJsselstreek trekt bijna vijf ton uit de voor de duurzame vervanging van de fietsbrug over de Oude IJssel bij UIft. Volgens de gemeente is de oversteek, die in 1991 werd gerealiseerd, nodig aan vervanging toe waardoor fietsers vanaf de zomer rekening moeten houden met een omleiding.

Lees verder

Fietsival op basisscholen in Doetinchem

Dertien basisscholen in Doetinchem doen de komende weken mee aan de alternatieve vorm van het Fietsival. Met onder meer een pumptrackbaan kunnen leerlingen kennis maken met verschillende fietssporten, terwijl tegelijkertijd geld wordt opgehaald voor een goed doel.

Lees verder

Miljoenen voor school in 's-Heerenberg

Het college van Montferland wil bijna 21 miljoen steken in de brede school in 's-Heerenberg. Naast de drie basisscholen krijgen ook de bibliotheek en het kinderopvangcentrum een plek in het pand.

Lees verder

Gemeente wil alleen windmolens in Eldrik

Bronckhorst wil voor het plaatsen van windmolens alleen nog kijken naar het buurtschap Eldrik, tussen Laag-Keppel en Wehl. Dat stelt het college aan de raad voor als ‘spelregels’ in het nieuwe beleidskader voor windenergie.

Lees verder

Hofstede verbindt lot niet aan trainer Snoei

Peter Hofstede ziet voldoende toekomst voor zichzelf bij De Graafschap. Na het mislopen van promotie bleek het ontslag van trainer Mike Snoei onvermijdelijk, maar de manager voetbalzaken ziet geen reden om zelf op te stappen.

Lees verder

Vreugde na rouw bij sportschool in Silvolde

De vreugde bij sportschool Peak Fit in Silvolde is groot nu klanten weer binnen kunnen sporten. De versoepelde coronamaatregelen was reden voor een tiental sportliefhebbers om direct binnen aan de gewichten te gaan hangen.

Lees verder

Nieuwe teststraat voor Liemerse bedrijven

Personeel van bedrijven uit de Liemers kan vanaf woensdag terecht in een nieuwe coronasnelteststraat in Didam. Hoewel de sneltesten niet bruikbaar zijn voor bijvoorbeeld bezoeken aan Duitsland, zijn lokale ondernemers blij met de mogelijkheid.

Lees verder

Artiesten brengen ode aan de Achterhoek

Verschillende jonge creatievelingen en artiesten uit de Achterhoek brengen in een video een ode aan de regio. De provincie Gelderland kwam met het initiatief voor de regiOdes, om zo te laten zien dat er in de verschillende streken voldoende talent zit.

Lees verder

Verdachten van rellen Doetinchem weer vrij

De vijf verdachten die vorige woensdag werden opgepakt rondom de rellen nabij stadion De Vijverberg in Doetinchem zijn dinsdag op vrije voeten gesteld. Wel moeten zij zich nog verantwoorden voor de rechter.

Lees verder

Mannen met baard rennen tegen depressie

De mannen van Beards4life kwamen zaterdagmiddag na een tocht van 130 kilometer aan in Braamt. De vijf, die zichzelf baardmannen noemen, begonnen om middernacht in Hoofddorp en liepen de route als voorbereiding op 'Rondje Nederland', een tocht om depressie meer bespreekbaar te maken.

Lees verder

Man cel in voor verkrachting in Doetinchem

Een 27-jarige man is door de Rechtbank Gelderland veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting. Hij had in februari 2020 een vrouw in haar huis in Doetinchem gedwongen tot seks.

Lees verder

OM wil vijf relschoppers langer vastzetten

Het Openbaar Ministerie (OM) wil de vijf mannen die woensdagavond zijn opgepakt bij de rellen rondom stadion De Vijverberg in Doetinchem langer vastzetten. Bij het stadion van De Graafschap ontstonden rellen nadat de voetbalclub niet wist te promoveren naar de eredivisie.

Lees verder

Bouwman drie jaar langer bij Jumbo-Visma

Wielrenner Koen Bouwman uit Ulft heeft zijn contract bij Jumbo-Visma met drie jaar verlengd tot eind 2024. De 27-jarige coureur heeft het gevoel dat hij de komende jaren nog stappen kan zetten bij het Nederlandse WorldTour-team.

Lees verder

Primeur met helikopter in 's-Heerenberg

Een vrachthelikopter is zaterdag ingezet om het dak van Mainfreight Warehousing in ’s-Heerenberg te renoveren. De Winterswijkse dakdekkers die de klus hebben uitgevoerd zijn naar eigen zeggen de eerste in Nederland die een helikopter inzetten voor deze werkzaamheden.

Lees verder

Coronaregels in Duitsland versoepelen

De corona-noodrem in de Duitse grensstreek vervalt vanaf zondag omdat de besmettingsgraad aanzienlijk lager is geworden. Dit zorgt voor versoepelingen op verschillende gebieden, zo vervalt onder andere de avondklok.

Lees verder

Vijverberg wordt fort voor duel met Roda JC

De wijken rond het stadion van De Graafschap worden zaterdagavond rond de wedstrijd tegen Roda JC door het instellen van een noodverordening afgesloten voor mensen die er niets te zoeken hebben. De omgeving van De Vijverberg was woensdag na het mislopen van promotie het decor van rellen, een beeld dat pijn deed bij algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp.

Lees verder

Doetinchem sluit gebied rond Vijverberg af

Doetinchem stelt een noodverordening in voor het gebied rondom stadion De Vijverberg voor de wedstrijd tussen De Graafschap en Roda JC. Tussen zaterdagmiddag 17.00 uur en middernacht is de locatie verboden toegang voor 'iedereen die er niets te zoeken heeft'.

Lees verder

Eerste werkzaamheden Europaweg klaar

De eerste werkzaamheden aan de Europaweg in Doetinchem zijn afgerond wat betekent dat de weg weer gedeeltelijk open gaat. De laatste fase van de verdubbeling van de weg gaat maandag van start.

Lees verder

Vijf verdachten zitten nog vast na rellen

Vijf verdachten uit de regio zitten nog vast naar aanleiding van de rellen na het gelijkspel van De Graafschap tegen Helmond Sport woensdagavond. Een groep van honderdvijftig personen keerde zich daarbij tegen de politie en luisterde niet naar aanwijzingen.

Lees verder

Coronaregels voelbaar bij grenspompen

Dat Nederlanders beperkt zijn in hun bezoek aan Duitsland merken ze bij tankstations aan weerszijden van de grens. Waar normaal een lange rij met Nederlandse kentekens bij de pomp van Kuster Olie in Emmerik staat, bleven de klanten nu een negatief testbewijs verplicht is de afgelopen maand weg.

Lees verder

ME in actie na wedstrijd van De Graafschap

Na de wedstrijd tussen De Graafschap en Helmond Sport zijn ongeregeldheden uitgebroken rond stadion De Vijverberg. De ME heeft charges uitgevoerd om supporters te verdrijven.

Lees verder

Aaltense ambtenaren fietsen over de grens

Burgemeester Anton Stapelkamp en wethouder Hans te Lindert van de gemeente Aalten gaan fietsen voor het klimaat en de levenskwaliteit. De heren gaan 'Stadtradeln' in het Duitse Bocholt.

Lees verder

Aanhoudingen in Wehl na diefstal brandstof

Twee mannen zijn dinsdagavond aangehouden voor het stelen van brandstof. Het duo werd in Wehl aan de kant gezet, waarna meerdere jerrycans met diesel werden gevonden.

Lees verder

Historie zichtbaar op plein in Gendringen

De verbouwing van het Kerkplein in het centrum van Gendringen zorgt voor bijzondere ontdekkingen. Het nieuwe plein wordt deze zomer opgeleverd, maar voorlopig ligt het open en duiken archeologen in de geschiedenis van het dorp.

Lees verder

Winterswijk controleert in het buitengebied

Opsporingsambtenaren hebben zaterdag in het buitengebied van Winterswijk twee bekeuringen en acht waarschuwingen uitgedeeld. Twintig ambtenaren controleerden 8 mei onder andere op illegaal crossen, loslopende honden en verbranden van afval.

Lees verder

Zone.college zet stad Doetinchem in bloei

Leerlingen van het Zone.college zijn dinsdagmiddag op pad gegaan om de binnenstad van Doetinchem te verfraaien. De komende weken moeten honderd beplante kruiwagens vol bloemen zorgen voor een kleurrijke aanblik.

Lees verder

Helmond Sport strijdt tegen De Graafschap

Jordy Thomassen keert met zijn Helmond Sport woensdagavond terug bij de club die hij vorig jaar verliet. Volgens de aanvaller gaan de Noord-Brabanders niks cadeau geven aan De Graafschap.

Lees verder

Kritiek na heropenen van Drieheuvelenweg

Na twee maanden omrijden kunnen weggebruikers weer over de Drieheuvelenweg tussen Zeddam en 's-Heerenberg rijden. Hoewel mensen kritisch zijn over het nieuwe wegdek, denkt wethouder Oscar van Leeuwen van Montferland dat het bijdraagt aan het wegleiden van het verkeer uit de kern van het stadje.

Lees verder

Euregio trekt uitspraak coronaregels in

De Euregio Rijn-Waal komt terug op de boodschap dat de testplicht voor Nederlanders in Duitsland vervalt bij immuniteit voor het coronavirus. Achteraf blijkt dit niet waar te zijn en komt de organisatie terug op de verstrekte informatie, tekenend voor de onduidelijkheid in de grensregio.

Lees verder

Roep om uitstel besluit over zonneparken

Het nieuw op te richten Burgerinitiatief Energie in Oude IJsselstreek heeft de gemeenteraad maandagavond opgeroepen om het besluit omtrent een mogelijke tweede tranche aan zonnepanelen voorlopig op pauze te zetten. Daarnaast wil het burgerinitiatief de steun krijgen van de gemeenteraad om uiteindelijk het heft in eigen handen te nemen.

Lees verder

Warm weer zorgt voor barbecuekoorts

De speklappen, karbonades en andere grotere stukken vlees vlogen dit weekend over de toonbank bij Vleesboerderij Dieker in Terborg. De temperatuur steeg voor het eerst dit jaar tot boven de 25 graden, wat voor veel Achterhoekers reden was om op Moederdag buiten te gaan barbecueën. 

Lees verder

Testplicht vervalt alsnog bij immuniteit

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen versoepelt alsnog de regels voor grensreizigers. Nederlanders die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus of die onlangs het virus hebben gehad worden alsnog vrijgesteld van de testplicht.

Lees verder

De Graafschap betreurt belaging bij stadion

Een goed bedoelde steunactie voor de selectie van De Graafschap eindigde vrijdagnacht in het belagen van een persfotograaf bij stadion De Vijverberg. Te midden van de promotiestrijd is de Doetinchemse voetbalclub het middelpunt geworden van een nationale rel.

Lees verder

Europadag gevierd met show op grensrivier

Grensgemeenten in de Achterhoek en Duitsland zoeken elkaar zondag, tijdens Europadag, op voor een grensoverschrijdende licht- en talkshow onder de naam 'Verlicht de Vrijheid'. Onder meer Oude IJsselstreek en Aalten zijn betrokken bij het evenement op de landsgrens, waar naast het herdenken van de oorlog de internationale samenwerking wordt gevierd.

Lees verder

Promotiekoorts bij de bakker in Didam

In de bakkerij van Paul Berntsen is de promotiekoorts goed te voelen in aanloop naar het promotieduel van De Graafschap. Aan het assortiment van de bakker zijn Superboerenbollen en tompoucen toegevoegd.

Lees verder

Twee vliegtuigbommen gevonden in Kleef

Een kleine vijfduizend mensen in het Duitse Kleef ondervonden vrijdagmiddag hinder wegens de vondst van een bom welke onschadelijk is gemaakt. De andere bom wordt zaterdag ontmanteld.

Lees verder

Trekkers begeleiden De Graafschap naar A12

De spelersbus van De Graafschap vertrekt vrijdagmiddag onder begeleiding van tientallen trekkers uit Doetinchem in de richting van Amsterdam. Bij een overwinning op Jong Ajax is de voetbalclub gepromoveerd naar de eredivisie.

Lees verder

Promotiestrijd De Graafschap op Optimaal FM

REGIO8 en Optimaal FM pakken vrijdag uit rond de mogelijke promotiewedstrijd van De Graafschap tegen Jong Ajax. Het duel in Amsterdam is negentig minuten lang live te volgen op de radiozender, daarnaast komen verschillende liefhebbers en kenners aan het woord.

Lees verder

Campinggasten trotseren storm in de regio

Campinggasten laten zich tijdens de voorjaarsvakantie niet afschrikken door de harde wind en hagelbuien. Zowel Stichting Achterhoek Toerisme als campingeigenaren merken dat veel Nederlanders de voorjaarsstormen in de regio trotseren met tentjes en caravans.

Lees verder

Koolzaad draagt bij aan groei bijenpopulatie

De koolzaadvelden in Varsseveld en op andere plekken in de Achterhoek kleuren in het voorjaar traditiegetrouw geel, de bloemen staan in bloei en dat levert meer op dan alleen een mooi plaatje. Van het koolzaad wordt olie gemaakt en ook bijen weten wel raad met de gele bloemen, wat de insectenpopulatie ten goede komt.

Lees verder

Gratis laten testen vóór inreizen Duitsland

Ondanks eerdere berichtgeving moeten volledig gevaccineerde en onlangs van corona genezen Nederlanders zich alsnog laten testen voor een bezoek aan Duitsland. Deelstaat Noordrijn-Westfalen is teruggefloten door de landelijke overheid, maar een oplossing voor grenspasssanten dient zich inmiddels aan.

Lees verder

Ajax-watcher Jansen hoopt op De Graafschap

Hoofdredacteur en Ajax-watcher Freek Jansen van Voetbal International hoopt vrijdagavond als supporter van De Graafschap te kunnen juichen op de tribune van De Toekomst in Amsterdam. Bij een overwinning op Jong Ajax zijn de Superboeren gepromoveerd naar de eredivisie.

Lees verder

Promotiekoorts voelbaar bij De Graafschap

De Graafschap promoveert vrijdagavond bij winst op Jong Ajax in Amsterdam voor de tiende keer in de clubhistorie naar de eredivisie. Sjoerd Weikamp, vanuit de supporters lid van de raad van commissarissen van de Doetinchemse voetbalclub, heeft al de hele week last van wedstrijdspanning.

Lees verder

Vrouw (52) uit Ulft mishandeld in Varsseveld

Een vrouw uit Ulft is woensdagmorgen mishandeld in Varsseveld. Het slachtoffer raakte lichtgewond, de politie vraagt getuigen om zich te melden.

Lees verder

Varsseveld staat stil bij Dodenherdenking

De Achterhoek stond dinsdagavond om klokslag 20.00 uur stil bij de Dodenherdenking. In Varsseveld werd de dag aangegrepen om via een livestream vanuit de kerk oorlogsverhalen uit het dorp en de omliggende kernen Heelweg, Sinderen en Westendorp te vertellen.

Lees verder

Openbaar Vervoer Museum gaat verhuizen

Het Openbaar Vervoer Museum vertrekt na de zomer uit Doetinchem. Het museum vestigt zich in het centrum van Doesburg in de hoop om meer toeristen te trekken.

Lees verder

Montferland vergadert met de deuren dicht

De gemeenteraad van Montferland gaat, als het aan de oppositie ligt, donderdagavond achter gesloten deuren vergaderen over de aanbesteding van de was- en strijkservice. De omstreden invoering van de service zorgde voor meer dan tweehonderd bezwaren bij de gemeente.

Lees verder

De Graafschap zoekt samenwerking met PSV

De Graafschap gaat op het gebied van jeugdscouting samenwerken met PSV. De Doetinchemse voetbalclub wil het netwerk van de eredivisionist gebruiken om jeugdspelers uit heel Nederland aan te kunnen trekken.

Lees verder

Borken vaccineert supermarktmedewerkers

Medewerkers in de voedingsmiddelenbranche in het Duitse district Borken kunnen zich laten vaccineren. Het vaccineren in het Duitse district verloopt dusdanig voorspoedig dat supermarktmedewerkers nu gevaccineerd kunnen worden.

Lees verder

Langeveld: 'Geen signalen over gifvaten'

Wethouder Frans Langeveld overleefde vorige week het debat over de gifvatenaffaire in Doetinchem, ondanks een motie van afkeuring die in de gemeenteraad geen meerderheid kreeg. Volgens Langeveld was hij jarenlang niet op de hoogte van de situatie bij Rutgers Milieu, waardoor er niet eerder is ingegrepen.

Lees verder

Gezin redt ganzenkuikentje in Winterswijk

Een ganzenkuiken in Winterswijk heeft geluk gehad nadat het dier zijn familie was kwijtgeraakt en in z’n eentje zwom in de Bekendelle. Het gezin van Dini Liefferink-Medendorp ving het gansje en bracht het diertje 120 kilometer verderop naar een ganzenopvang.

Lees verder

Vlag uit in Duitse Borken met Bevrijdingsdag

De gemeenten in het Duitse district Borken hangen op 5 mei bij alle gemeentehuizen onder meer de Europese vlag uit. Dit als teken van grensoverschrijdende solidariteit op de Nederlandse Bevrijdingsdag.

Lees verder

Sjaak Swart gunt De Graafschap promotie

Sjaak Swart verwacht dat De Graafschap vrijdagavond op De Toekomst wint van Jong Ajax en zodoende volgend jaar uitkomt in de eredivisie. Mister Ajax is dit seizoen niet onder de indruk van de beloften en gunt de Doetinchemmers een plek op het hoogste niveau.

Lees verder

Festival Achterland gaat door in 'Festihal'

Hoewel Festival Achterland in Doetinchem definitief is afgelast, kan losgaan volgens de organisatie nog steeds in de overdekte locatie nabij de stad. Het voormalige pand van Festival wordt de komende tijd omgebouwd tot een overdekt evenemententerrein voor onder meer optredens en foodtrucks.

Lees verder

Arrestaties na vondst van drugs in Langerak

De politie heeft maandag twee personen gearresteerd naar aanleiding van drugsvondst bij een leegstaand zalencentrum in Langerak. Het gaat om een 32-jarige vrouw en een 62-jarige man uit Nijmegen.

Lees verder

Feestfabriek houdt hoop op Startschotgala

De Feestfabriek hoopt nog altijd het Startschotgala te kunnen organiseren in Lichtenvoorde. Het bedrijf uit Hengelo geeft mensen die kaarten hebben gekocht op korte termijn wel de gelegenheid om hun geld terug te krijgen.

Lees verder

Testplicht Duitsland vervalt bij immuniteit

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen versoepelt vanaf maandag 3 mei de regels voor grensreizigers. Nederlanders die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus of die onlangs positief zijn getest worden vrijgesteld van de testplicht.

Lees verder

Huntenkunst in Ulft gaat weer niet door

Huntenkunst gaat voor het tweede jaar op rij niet door. Door de huidige coronamaatregelen is het Ulftse kunstevenement verplaatst naar volgend jaar.

Lees verder

Feestfabriek helpt Bronckhorst bij campagne

De gemeente Bronckhorst heeft de hulp van de organisator van de Zwarte Cross ingeroepen voor een nieuwe publiekscampagne. Met ‘Tot Slot! In Bronckhorst’ hoopt de gemeente zichzelf beter in de markt te zetten als gebied met onder meer kastelen.

Lees verder

Hart van de selectie van Orion blijft intact

Met zeven spelers die bij de club blijven, houdt volleybalclub Active Living Orion de selectie komend seizoen redelijk bijeen. Tegenover de nieuwe verbintenissen en de komst van drie nieuwe spelers, staat het vertrek van onder meer Shalev Saada en Bas van Bemmelen.

Lees verder

Vrouw uit Silvolde is 75 jaar lid van de PvdA

Bestuursleden van de PvdA Oude IJsselstreek hebben zaterdag, op de Dag van de Arbeid, drie jubilarissen van de partij onder meer een speldje overhandigd. Mevrouw IJzer-Hulsebos uit Silvolde werd geëerd voor 75 jaar lidmaatschap.

Lees verder

Bankje en bloemen vernield in Winterswijk

Onbekenden hebben in de nacht van zaterdag op zondag meerdere vernielingen gepleegd in Winterswijk. Zo werden onder meer een bankje en een bloemenperk slachtoffer van de vernielzucht.

Lees verder

Dwangsom voor eigenaar van ’t Heuveltje

Montferland heeft een last onder dwangsom opgelegd aan de eigenaar van ’t Heuveltje in Beek. De gemeente is na de uitspraak in een kort geding verplicht tot handhaven op de locatie vanwege illegale overnachtingen.

Lees verder

REGIO8 in race voor ‘Omroep van het Jaar’

REGIO8 is samen met acht andere omroepen door de NLPO genomineerd voor de titel ‘Omroep van het Jaar 2021’. De streekomroep van de Achterhoek wist de prijs in 2017 ook al te winnen.

Lees verder

Efe uit Terborg succesvol in Turkse Voice

De 20-jarige Efe Sapmaz uit Terborg doet mee aan de Turkse rapversie van 'The Voice'. De singer-songwriter deed mee met een eigen geschreven nummer dat in de smaak viel bij het publiek en de juryleden.

Lees verder

Optie voor huisvestingslocatie bij DocksNLD

Montferland houdt de optie open voor een grootschalige huisvestingslocatie voor arbeidsmigranten in of nabij het te bouwen bedrijventerrein DocksNLD-2 bij 's-Heerenberg. Hoewel de plannen nog niet concreet zijn, houdt de gemeente rekening met een groeiend aantal arbeidsmigranten.

Lees verder

Stemmen op de Achterhoekse top tien

De Achterhoek heeft nog geen lijst met de beste muziek uit de regio en daar gaat Achterhoeks Vinyl wat aan veranderen. De initiatiefnemers zijn op zoek naar de populairste Achterhoekse nummers om daar een limited edition lp van te maken.

Lees verder

Extra controle door Duitse politie in Borken

De Duitse politie gaat in het eerste weekend van mei hun aanwezigheid verhogen in het district Borken. Agenten zullen steekproefsgewijs controleren of Nederlanders zich aan de geldende regels in Duitsland houden.

Lees verder

Terrassen in Doetinchem zijn weer open

Het liep woensdagmiddag storm tijdens de heropening van de terrassen in het centrum van Doetinchem. Om klokslag 12.00 uur mochten horecazaken na een halfjaar weer gasten ontvangen en daar maakten veel mensen dankbaar gebruik van.

Lees verder

Ministers willen grensbewegingen beperken

Zowel de Nederlandse als de Duitse overheid roept mensen op om de komende tijd de grens zo min mogelijk te passeren. In de Achterhoek is het net als in de rest van het land onder meer toegestaan om op een terras te zitten, terwijl de coronaregels in Duitsland juist zijn aangescherpt.

Lees verder

Drugsafval gevonden bij pand in Langerak

Het voormalige zalencentrum De Veldhoen in Langerak is door de burgemeester van Doetinchem afgesloten. Achter het pand zijn twee zeecontainers gevonden met grondstoffen voor drugsproductie en drugsafval.

Lees verder

Laatste kavel van DocksNLD is verkocht

Bedrijventerrein DocksNLD bij 's-Heerenberg is uitverkocht door de verkoop van het laatst overgebleven kavel. Projectontwikkelaar Panattoni Nederland is de nieuwe eigenaar en start de ontwikkeling van een logistiek distributiecentrum.

Lees verder

Directeur Emmerikse kaasfabriek is ook dj

Hoewel hij geen kaasliefhebber is, is Maurice Geerlings sinds drie jaar mede-eigenaar van het bedrijf PG Kaas in Emmerik waar hij als directeur leiding geeft aan meer dan honderd man. De 46-jarige Zeddammer heeft naast zijn drukke functie nog een bijzondere passie, hij produceert muziek en is actief als dj onder de naam Maurixx.

Lees verder

Mona uit Egypte krijgt lintje in Winterswijk

Beduusd pakt ze een wit papieren zakdoekje en pinkt een traantje weg, als het draaiorgel de laatste tonen van het Wilhelmus heeft gespeeld en burgemeester Joris Bengevoord haar toespreekt. De Egyptische Mona Hanafy Azoz is maandag de eerste migrant in Winterswijk die koninklijk wordt onderscheiden.

Lees verder

Drukte verwacht op terrassen Doetinchem

Doetinchemse horecaondernemers bereiden zich voor op drukte tijdens de heropening. Woensdag mogen de terrassen na ruim zes maanden weer open en naar verwachting komen veel mensen naar de binnenstad.

Lees verder

Jaarlijkse lintjesregen in de Achterhoek

De jaarlijkse lintjesregen vond maandag, de laatste werkdag voor Koningsdag, traditioneel plaats in de gemeenten in de Achterhoek. Door de coronacrisis vinden veel uitreikingen in aangepaste vorm plaats.

Lees verder

Achterhoek wil Oude IJssel beter benutten

De Oude IJssel moet beter worden benut door de Achterhoek, waarbij de aanleg van een bever- en mangrovebos, meerdere jacht- of passantenhavens en strandjes opties zijn. Met een inspiratiedocument in de hand gaan zes gemeenten samen met het Waterschap Rijn en IJssel en andere partijen aan de slag.

Lees verder

Supporters verzamelen rond De Vijverberg

Supporters van De Graafschap zijn vrijdagavond massaal aanwezig rond statdion De Vijverberg. De Doetinchemse voetbalclub staat bij een overwinning met één been in de eredivisie.

Lees verder

Duitsland neemt extra coronamaatregelen

Het hoge aantal besmettingen met het coronavirus in Duitsland zorgen ervoor dat de regering extra coronamaatregelen heeft aangekondigd. Zo is er onder meer een avondklok van kracht. 

Lees verder

Montferland steunt verbouwing Gildehuis

De gemeenteraad van Montferland heeft donderdagavond ingestemd met het plan voor de verbouwing van het Gildehuis in Beek. Daardoor komt een bedrag van 250.000 euro beschikbaar om het gebouw om te vormen tot dorpshuis voor inwoners van Beek én Loerbeek.

Lees verder

Zonnepark niet op landbouwgrond Montferland

Initiatiefnemers mogen voorlopig geen zonneparken bouwen op landbouwgrond in de gemeente Montferland. Tijdens de vorige gemeenteraadsvergadering eindigden de stemmen gelijk, donderdagavond werd de motie van coalitiepartijen D66 en VVD om het toe te staan alsnog weggestemd.

Lees verder

Laborijn vaart andere koers na dieptepunt

Een vernietigend rapport maakte twee jaar geleden duidelijk dat mensen bij de sociale dienst Laborijn onheus werden bejegend en dat de menselijke maat uit het oog was verloren. Nu lijkt een verbeteringsslag te zijn gemaakt en worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer gezien en gehoord.

Lees verder

Gemeente maakt dorpshuizen coronaproof

De dorpshuizen in Nieuw-Dijk, Loil, Kilder, Braamt en Zeddam worden toegankelijker en coronaproof gemaakt. Montferland zorgt dat er ruim dertigduizend euro beschikbaar voor onder meer het aanschaffen van desinfectiemiddelen.

Lees verder

Café in Stokkum sluit definitief de deuren

Eetcafé De Pluum in Stokkum moet na vijftien jaar noodgedwongen de deuren sluiten. Door de coronacrisis kunnen de eigenaren het hoofd niet langer boven water houden.

Lees verder

Nederlander bij grens opgepakt met cocaïne

De Duitse politie heeft maandagochtend een Nederlander op de snelweg A3 bij Emmerik opgepakt met meer dan een kilo cocaïne. De Nederlander zit in hechtenis.

Lees verder

Omfietsen door storing brug in Doetinchem

Fietsers in Doetinchem kunnen de komende tijd geen gebruik maken van de Saap Roelofsbrug. Wegens een technische storing blijft de brug de komende weken open staan.

Lees verder

Duitse pomp lokt Nederlanders met test

Tankstation Aral in Elten biedt sinds dinsdag gratis coronasneltests aan voor Nederlanders om zo het boodschappen doen en tanken over de grens weer mogelijk te maken. Hoewel de Duitse overheid hoopt het aantal grensbewegingen te verminderen met de strenge coronaregels, zorgde de aankondiging voor drukte bij de pomp.

Lees verder

Kunst en ambacht samen in serre van CIVON

De serre van het CIVON Innovatiecentrum in Ulft is omgevormd tot expositieruimte voor het grensoverschrijdende project No Time to Waste. Zeventien Duitse én Nederlandse kunstenaars zijn gekoppeld aan ambachtslieden, wat heeft gezorgd voor een diverse samenstelling aan kunstwerken.

Lees verder

Beter bereik in Baak door nieuwe antenne

De nieuwe KPN-antenne in de kerktoren van Baak is in gebruik genomen. Met behulp van de nieuwe antenne moeten bereikbaarheidsproblemen in het dorp voorbij zijn.

Lees verder

Steun voor internationale post 'Dinxperwick'

De aan elkaar gegroeide grensdorpen Dinxperlo en Suderwick krijgen als het aan de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) ligt binnen enkele jaren een internationale brandweerkazerne. Bestuurders en betrokken brandweerorganisaties steunen het plan.

Lees verder

Emotioneel afscheid Terhorst in Netterden

Na bijna 110 jaar betekent de coronacrisis voor Partycentrum Terhorst in Netterden het definitieve einde. Eigenaren Jan en Marie-Louise waren met hun zaak jarenlang een spil in het dorp, maar ze hebben nu noodgedwongen en met pijn in het hart de deur definitief dicht moeten trekken.

Lees verder

Stichting Filmhuis Didam raakt dakloos

Stichting Filmhuis Didam moet deze week de filmzaal in zorgcomplex Meulenvelden ontmantelen om zo ruimte te maken voor de bibliotheek. De stichting heeft een nieuwe locatie op het oog, maar kan daar nog niet intrekken en raakt daarom dakloos.

Lees verder

Laborijn wil de uittreedsom niet verlagen

Laborijn is niet van plan om de uittreedsom voor Oude IJsselstreek verder te verlagen en noemt het invorderen van geld als realistische optie. De gemeente heeft volgens de sociale dienst tot nu toe geen cent overgemaakt omdat er onduidelijkheid is over het bedrag.

Lees verder

Doetinchem kritisch op Oude IJsselstreek

Oude IJsselstreek heeft winkeliers laten weten niet meer te handhaven op de vier uur die moeten zitten tussen het maken van een afspraak en het winkelbezoek en op het buiten stallen van maximaal twee stellingen. In buurgemeente Doetinchem wordt kritisch gereageerd, maar de ondernemersvereniging in Ulft is blij met de beslissing om het in hun ogen oneerlijke voordeel voor essentiële winkels recht te trekken.

Lees verder

Oudste boek van Gelderland weer thuis

Het oudste geschiedenisboek van Gelderland is, zodra de coronamaatregelen het toelaten, te bewonderen in Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg. Het zogenaamde kroniekenhandschrift werd enkele jaren geleden aangekocht, maar de serie unieke geschiedenisverhalen over de vijftiende eeuw was niet eerder te zien voor het publiek.

Lees verder

Duitser verkoopt asperges nu in Nederland

De telefoon van Spargel Elten staat roodgloeiend nadat de strengere coronamaatregelen voor Nederlanders vorige week in Duitsland zijn ingegaan. Aangezien Nederlanders alleen de grens over kunnen met een negatieve coronatest raakte eigenaar Winfried Derksen een groot deel van de klanten voor zijn asperges kwijt.

Lees verder

Montferland op vingers getikt om Heuveltje

Montferland moet van de voorzieningenrechter handhaven op illegale overnachtingen van arbeidsmigranten in voormalig hotel ’t Heuveltje in Beek. In afwachting van de papieren om een hotel te worden wilde de gemeente niet handhaven omdat het vergunbaar is.

Lees verder

Gratis coronatest voor grenspendelaars

Nederlandse grenspendelaars die werken in Kleef of Borken kunnen vanaf vrijdag gebruik maken van de gratis testmogelijkheden in Duitsland. Dat is het resultaat van een overleg tussen deelstaat Noordrijn-Westfalen en de Bondsregering.

Lees verder

Mitchel tegen alle verwachtingen in 18 jaar

Mitchel Roerdink uit Varsseveld heeft de zeldzame spierziekte SMA en vierde woensdag tegen alle verwachtingen in zijn achttiende verjaardag. Op deze bijzondere dag kwam zijn idool en vriend volkszanger Henk Dissel langs.

Lees verder

Stichting Mechteld ten Ham vindt onderdak

Stichting Mechteld ten Ham heeft na ruim acht maanden weer een dak boven het hoofd. Het huurcontract voor een pand in 's-Heerenberg is ondertekend en daarmee hoeft de stichting zich de komende tien jaar geen zorgen meer te maken om onderdak.

Lees verder

Startschotgala vult Feestfabriek met trots

De Feestfabriek organiseert als onderdeel van de serie proeven van Fieldlab Evenementen een groot testevenement op de Schans in Lichtenvoorde. Tienduizend mensen zijn met een negatieve coronatest op zak op zaterdag 1 mei welkom op het Zwarte Crossterrein tijdens het Startschotgala.

Lees verder

Zorgen over besmettingen Oude IJsselstreek

Oude IJsselstreek behoort de afgelopen weken tot de kopgroep als het gaat om het aantal besmettingen per 100.000 inwoners in gemeenten. Burgemeester Otwin van Dijk noemt het zorgelijk en ziet meerdere verklaringen.

Lees verder

Basisschoolklas uit Ulft krijgt buiten les

Leerlingen uit groep 7 van basisschool De Woelwaters uit Ulft verruilden dinsdag tijdens de nationale buitenlesdag het klaslokaal voor het openluchttheater in Engbergen. De kinderen volgden in de buitenlucht verschillende lessen waaronder natuureducatie en film maken en dat beviel hen goed.

Lees verder

Groot feest De Graafschap lijkt uitgesloten

Doetinchem roept supporters op om rond wedstrijden van De Graafschap niet in grote getalen buiten samen te komen. De voetbalclub heeft momenteel een directe promotieplek in handen, maar een groot feest in het centrum van de stad lijkt er volgens de gemeente in coronatijd niet in te zitten.

Lees verder

Man uit Winterswijk cel in na ontucht

Een 64-jarige man uit Winterswijk moet zeven maanden de cel in voor het plegen van ontuchtige handelingen met een minderjarige jongen. Het misbruik begon in 2017, toen de jongen dertien jaar oud was.

Lees verder

Varssevelder helpt Tumba met voetbalschool

Sportschoolhouder Frits Kleinnibbelink uit Varsseveld reist dinsdag met Zico Tumba af naar Congo om te helpen met de voetbalschool van de voormalig De Graafschap-aanvaller. De twee brengen een grote verzameling aan voetbalspullen naar kinderen in het Afrikaanse land en verzorgen daarnaast trainingen.

Lees verder

Slingeland schaalt op voor de coronazorg

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem is opgeschaald in verband met de coronazorg. Op dit moment worden zeven van de in totaal tien Intensive Care-bedden ingezet voor de zorg aan coronapatiënten.

Lees verder

Langzamer rijden in Didam en Loerbeek

Gemeente Montferland gaat de snelheid op verschillende wegen in Didam en Loerbeek verlagen. Na een jaar wordt onderzocht of de snelheidsverlagingen zonder extra maatregelen het gewenste resultaat opleveren.

Lees verder

Rotonde op kruising N317 bij Bontebrug

Oude IJsselstreek en de Provincie Gelderland gaan een rotonde aanleggen in de Dinxperloseweg (N317) bij Bontebrug en een deel van de Oversluis reconstrueren. Volgens de partijen wordt de verkeersafwikkeling en de verkeersveiligheid op de provinciale weg daarmee vergroot.

Lees verder

Montferland verdeeld over landbouwgrond

De gemeenteraad van Montferland heeft donderdagavond geen besluit genomen over het alsnog toestaan van de bouw van zonneparken op landbouwgrond. Hoewel het binnen de regels wel zou mogen, stelt het college aanvullende eisen stellen aan initiatiefnemers om ze te weren van agrarische grond.

Lees verder

Zwarte Cross-site plat door sneakerverkoop

De start van de verkoop van Zwarte Cross-sneakers heeft er vrijdag voor gezorgd dat de site van het festival onbereikbaar werd. Vijfhonderd paar schoenen gingen in de verkoop en alle exemplaren zijn inmiddels verkocht.

Lees verder

Lengelseweg wacht grotere opknapbeurt

De Lengelseweg in 's-Heerenberg staat een opknapbeurt te wachten. Op dit moment wordt met tijdelijke obstakels geprobeerd het tempo uit het verkeer te halen, maar de gemeente Montferland werkt aan een groter plan.

Lees verder

Geen vergister op Hofskamp in Varsseveld

De bouw van een mestvergister op bedrijventerrein Hofskamp in Varsseveld is van de baan. Initiatiefnemer AGroGas heeft niet voldaan aan de voorwaarden, waardoor Oude IJsselstreek de grond weer in handen krijgt.

Lees verder

Bijna veertig overtredingen bij Duitse grens

Bijna veertig mensen zijn bij grenscontroles in het district Kleef betrapt op overtredingen van de nieuw geldende coronamaatregelen. Sinds dinsdag is een negatieve coronatestuitslag nodig bij een bezoek aan Duitsland, een maatregel die voor veel vragen zorgt aan de Euregio Rijn-Waal.

Lees verder

Krachtheuvel bij voetbalclub DVC in Didam

Voetbalvereniging DVC'26 realiseert een krachtheuvel op sportpark de Nevelhorst in Didam. Dankzij provinciale subsidie en een bijdrage vanuit de gemeente Montferland kan de vereniging beginnen met het aanleggen van de trainingsheuvel.

Lees verder

Uitzonderingspositie voor grensdorp Dinxperlo

De Duitse overheden werken aan een uitzonderingspositie voor het grensdorp Dinxperlo. Bewoners krijgen mogelijk een uitzondering op de verplichting om een negatieve coronatest bij zich te dragen in Duitsland.

Lees verder

Kinderen crossen op baan Oude IJsselstreek

Kinderen van de Christoffelschool in Gendringen konden woensdag als eerste fietsen op de mobiele pumptrackbaan van Oude IJsselstreek. De baan is aangekocht en wordt beurtelings in verschillende kernen geplaatst om jeugd kennis te laten maken met de BMX-sport.

Lees verder

Rondeel wordt doelman bij De Treffers

Jordy Rondeel uit Keijenborg wordt volgend seizoen doelman bij tweededivisionist De Treffers uit Groesbeek. Daarnaast blijft de huidig doelman van TOP Oss actief voor de jeugdopleiding van De Graafschap.

Lees verder

Aaltense kinderen naar LEGO-finale

Daan en Floortje uit Aalten hebben met hun team 'Replay Broodje Kebab' de digitale regiofinale van de FIRST LEGO League gewonnen. De twee zijn al sinds september bezig met de bouw van hun robot en die lange voorbereiding werd, ondanks de spanning, beloond.

Lees verder

Ettenaren op de bres tegen bouwplannen

Buurtbewoners in Etten verzetten zich tegen de plannen voor de bouw van zestien woningen op het stuk groen aan de Palmlaan en Strik. De omwonenden zijn niet tegen woningbouw in het dorp, maar ageren tegen de bouw op de in hun ogen historische locatie.

Lees verder

Stichting wil merk Montferland versterken

Stichting Montferland Marketing (SMM) verzorgt vanaf komende maand de marketing en promotie van de gemeente. Met regionale en grensoverschrijdende samenwerkingen wil de stichting het merk Montferland versterken vanuit een fysieke locatie in hartje 's-Heerenberg.

Lees verder

Bezwaren tegen Montferlandse wasservice

Juristenkantoor Wevers heeft zestig aanvragen ontvangen van inwoners die het niet eens zijn met het besluit van de nieuwe was- en strijkservice van de gemeente Montferland. Het Aaltense juristenkantoor gaat met die cliënten in bezwaar tegen dat besluit.

Lees verder

Zorg populair op het Graafschap College

Het Graafschap College grijpt de maand april aan om meer jongeren te helpen met de opleidingskeuze. Minder toekomstig studenten lijken interesse te hebben in een horecaopleiding terwijl zorg populair is, maar de school waarschuwt om niet te kiezen op basis van de situatie tijdens de coronacrisis.

Lees verder

Coronatest verplicht bij reis naar Duitsland

Nederlanders die naar Duitsland reizen zijn na Pasen verplicht om het bewijs van een negatieve coronatest bij zich te dragen. De verplichting komt voort uit de aanwijzing van Nederland als hoog risicogebied door de federale overheid.

Lees verder

Gezochte man aangehouden in Doetinchem

Een vijftigjarige voortvluchtige man is vrijdag aangehouden in Doetinchem. De man werd al langere tijd gezocht door de Duitse autoriteiten.

Lees verder

GGD opent extra coronatestlocatie Zelhem

De GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) heeft een extra teststraat geopend op het terrein van de brandweerkazerne in Zelhem. De locatie is tot minstens 18 april in gebruik.

Lees verder

Arriva gaat duurzaam rijden in Achterhoek

Arriva gaat de bussen in de Achterhoek laten rijden op een alternatieve duurzame brandstof, waardoor de uitstoot met 90% wordt verminderd ten opzichte van het rijden op diesel. In december komen er ook tien nieuwe waterstofbussen bij.

Lees verder

Man uit Varsselder moet acht jaar de cel in

Een man uit Varsselder is veroordeeld tot een celstraf van acht jaar voor betrokkenheid bij een criminele organisatie. Samen met vijf andere verdachten moest hij zich verantwoorden voor onder meer liquidaties, witwassen en drugshandel.

Lees verder

Montferland wil nieuwbouw in alle kernen

Gemeente Montferland wil haast maken met de bouw van woningen in alle kernen. Nu dorpen en steden vol beginnen te raken en jongeren geen kans krijgen op de woningmarkt, moeten er binnen tien jaar meer dan duizend huizen zijn gerealiseerd.

Lees verder

Villa Ruimzicht trots op Groene Michelinster

De chef-kok van Villa Ruimzicht vindt dat Nederlanders trotser mogen zijn op de eigen keuken en hoopt dat de Achterhoek daarin een voortrekkersrol vervult. Een kleine vijf jaar geleden begon het restaurant in Doetinchem met het verduurzamen van de keuken en dat is deze week beloond met een Groene Michelinster.

Lees verder

Stadion in teken van dood Sem Vijverberg

Het stadion van De Graafschap wordt vrijdagavond omgedoopt tot de Sem Vijverberg, de naam van de baby die vijftien jaar geleden op gewelddadige wijze werd omgebracht en werd gevonden in Doetinchem. Het is de eerste keer dat de politie nauw samenwerkt met een voetbalclub in de hoop een cold case op te lossen.

Lees verder

Visie voor gebied rond zwembad in Didam

Montferland wil een gebied van bijna een hectare in het centrum van Didam opnieuw inrichten. De eventuele sloop van zwembad De Hoevert opent de deur voor een bredere aanpak van het gebied.

Lees verder

Mondkapjesplicht in buitenruimte Emmerich

Stadt Emmerich stelt rond de paasdagen een maskerplicht in op de Rijnpromenade en het Rijnpark. Dit besluit is genomen omdat wordt verwacht dat het erg druk wordt.

Lees verder

De Graafschap zegt drietal contracten op

De Graafschap heeft de aflopende contracten van verdediger Jordy Tutuarima, aanvaller Daryl van Mieghem en middenvelder Mohamed Hamdaoui formeel opgezegd. De verbintenis van keeperstrainer Robert Jan Zoetmulder is met een jaar verlengd.

Lees verder

Binnenstad Kleef ontruimd na vondst bom

De binnenstad van Kleef is woensdag ontruimd vanwege de vondst van een bom. Een kleine vijfduizend inwoners van de grensplaats moeten hun huis tijdelijk verlaten.

Lees verder

Pasgeboren lammetjes missen kraambezoek

De pasgeboren lammetjes bij kinderboerderij Kokiezier in Doetinchem moeten het doen zonder kraamvisite van enthousiaste kinderen. Buiten de coronacrisis betekent de start van de lente een verdubbeling van het aantal bezoekers, dit jaar blijft de kinderboerderij gedwongen dicht.

Lees verder

Grensbewegingen niet gewenst met Pasen

Verschillende Achterhoekse burgemeesters en een Duitse districtsbestuurder roepen bewoners van het grensgebied op om met Pasen thuis te blijven en niet de grens over te gaan. De grens blijft wel gewoon open.

Lees verder

Silvolde bezorgd over komst zonneparken

Silvolds Belang heeft met een brief aan het college en de gemeenteraad van Oude IJsselstreek haar zorgen geuit over twee initiatieven voor zonneparken rondom het dorp. Volgens de belangengroep wordt de kern, bij het realiseren van beide plannen, omklemd met zonnepanelen.

Lees verder

Onderzoek naar mentale hulp voor jongeren

In opdracht van de Achterhoek Board wordt de ketenaanpak van jongeren met mentale problemen in de regio onderzocht. Door de coronacrisis zou meer jeugd in de problemen komen en het vangnet laat momenteel volgens de indieners van de motie nog teveel gaten zien.

Lees verder

Lovink kondigt afscheid bij Feestfabriek aan

Medeoprichter Hendrik Jan Lovink neemt volgens de Feestfabriek dit jaar afscheid. Na dertig jaar als festivalorganisator van onder meer de Zwarte Cross vindt hij het tijd om zich op andere dingen te richten.

Lees verder

Superstruct werkt samen met Zwarte Cross

De internationale festivalgigant Superstruct stapt in de Feestfabriek, de organisator van onder meer de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Volgens het bedrijf uit Hengelo gaan festivalgangers niks merken van de nieuwe constructie.

Lees verder

Coronatest nodig voor winkelen Duitsland

Winkelen kan sinds maandag in verschillende districten in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen alleen met het laten zien van een negatieve corona(snel)test. Voor een bezoek aan supermarkten en tankstations geldt deze maatregel niet.

Lees verder

Speelplekken in Oude IJsselstreek rookvrij

Als eerste gemeente in de Achterhoek worden alle speeltuinen in de Oude IJsselstreek voorzien van een 'rookvrije tegel' om het roken te ontmoedigen. De eerste tegel is maandag door wethouder Marieke Overduin in de grond van het speeltuintje aan het Valkenhof in Ulft geplaatst.

Lees verder

Twentse pastoor landt in de Achterhoek

Middenin de coronacrisis is Marc Oortman eind vorig jaar van start gegaan als nieuwe pastoor in de Parochie H. Gabriël. De geboren Tukker sprak zondag tijdens de viering voor Palmpasen in de Sint-Martinuskerk in Beek, maar van een uitbundig moment was volgens hem geen sprake.

Lees verder

Vergara Berrio blijft langer bij De Graafschap

Het aflopende contract van Jonathan Vergara Berrio bij De Graafschap is met een jaar verlengd. De 22-jarige middenvelder kampt dit seizoen met veel blessureleed, maar desondanks krijgt hij een nieuwe verbintenis.

Lees verder

Groene ster voor Ruimzicht in Doetinchem

Villa Ruimzicht is een van de acht restaurants in Nederland die een Groene Michelinster heeft gekregen. De restaurantgids reikt dit jaar geen Michelinsterren uit in de Achterhoek, wel krijgen onder meer twee Doetinchemse restaurants de Bib Gourmand.

Lees verder

Lokale horeca pleit voor openen terrassen

Tientallen mensen verzamelden zich zondagmiddag in en rond het centrum van Doetinchem om te picknicken als onderdeel van een actie van de lokale horeca. In navolging van een oproep van Koninklijke Horeca Nederland sloot onder meer Villa Ruimzicht-eigenaar Kees Hensen zich aan bij het initiatief.

Lees verder

Zwarte Cross vindt nieuwe data in september

De Zwarte Cross heeft met potlood een nieuwe datum ingetekend voor het festival in Lichtenvoorde. De Feestfabriek hoopt het evenement eind september te kunnen organiseren.

Lees verder

Picknickprotest in centrum van Doetinchem

Meerdere horecazaken in Doetinchem roepen mensen op om zondag te picknicken in en rond het centrum van de stad. De lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hoopt dat meerdere horecaondernemers het voorbeeld van Stadscafé Simons en Villa Ruimzicht volgen en lunchpakketjes gaan verkopen.

Lees verder

Buitenbaden in Achterhoek openen deuren

De eerste Achterhoekse buitenbaden hebben aangekondigd hun deuren te openen voor het nieuwe seizoen. Zwembad Het Vinkennest in Eibergen gaat zondag open, terwijl volgende week ook in Hoog-Keppel gezwommen kan worden.

Lees verder

Eltenberg mogelijk afgegraven voor spoor

Tot grote frustratie van het burgerinitiatief 'Rettet den Eltenberg' moet een stuk van de Eltenberg, dat net over de grens van 's-Heerenberg ligt, plaats maken voor een nieuw spoor op de Betuwelijn. Het burgerinitiatief wacht in spanning af of deze plannen van de Deutsche Bahn door zullen gaan.

Lees verder

De Graafschap houdt Seuntjens in de luwte

Ralf Seuntjens spreekt in aanloop naar het duel van De Graafschap met NAC Breda niet met de media. De voormalig aanvoerder van de Doetinchemmers stapt komende zomer over naar de tegenstander van zondag.

Lees verder

Orion weet niet te stunten tegen Dynamo

Active Living Orion heeft woensdagavond op bezoek bij Draisma Dynamo in Apeldoorn niet weten te stunten. De volleyballers uit Doetinchem verloren met 3-1 van de nog ongeslagen lijstaanvoerder in de kampioenspoule.

Lees verder

Achterhoek werkt aan woningen voor jeugd

8RHK Ambassadeurs komt maandag met cijfers waaruit blijkt dat meer jongeren naar de regio trekken, maar door een gebrek aan woningen zien jongeren in onder meer Zeddam dat leeftijdsgenoten gedwongen het dorp verlaten. Jonge Achterhoekers zijn bezorgd dat ze geen huis kunnen bemachtigen in de kern waar ze opgroeiden en vrezen dat hun dorp daardoor doodbloedt.

Lees verder

Doetinchem steunt bouw zonnepark bij Wehl

Het college van Doetinchem steunt het plan voor de aanleg van een zonnepark in het buitengebied van Wehl. Na realisatie moeten de zonnepanelen meer dan drieduizend huishoudens van stroom voorzien.

Lees verder

Duitse lockdown rondom Pasen geschrapt

Na veel kritiek heeft bondskanselier Angela Merkel woensdag bekend gemaakt dat de strenge lockdown rond Pasen in Duitsland niet doorgaat. Dit besluit kwam uit het overleg dat Merkel woensdagmorgen had met de zestien Minister-presidenten.

Lees verder

Nederlander betrapt op gestolen brommer

Een Nederlandse jongen is dinsdag aangehouden in Emmerich omdat hij te hard reed op zijn brommer. Ook had hij geen helm op en bleek dat de brommer gestolen was.

Lees verder

Boete De Graafschap-voorzitter Mos na tweet

De Graafschap-voorzitter Martin Mos heeft een boete van vijfhonderd euro betaald naar aanleiding van zijn tweet over NAC Breda-trainer Maurice Steijn. Op 12 maart tweette hij onder meer ‘fuck steijn’, een verwijzing naar de oefenmeester van de Bredanaren.

Lees verder

Geen extra vaccins voor Kleve en Borken

Kreis Kleve en Kreis Borken krijgen geen extra coronavaccins. Beide districten hadden via de deelstaat Noordrijn-Westfalen de landelijke overheid om extra coronavaccins gevraagd omdat ze bezorgd zijn over de coronasituatie in Nederland.

Lees verder

Wielrenner Gesink verlengt bij Jumbo-Visma

Wielrenner Robert Gesink heeft zijn aflopende contract bij Jumbo-Visma met twee jaar verlengd. De in Varsseveld geboren coureur ligt daardoor tot eind 2023 vast bij de Nederlandse WorldTour-formatie.

Lees verder

Duitse supermarkten dagen dicht met Pasen

Duitse supermarkten moeten vanwege de aangescherpte coronamaatregelen vanaf 1 tot en met 5 april hun deuren sluiten. Alleen op zaterdag 3 april mogen de supermarkten beperkt hun deuren openen.

Lees verder

Miljoenen van Emmerich mogelijk verdampt

Emmerich am Rhein heeft in totaal zes miljoen euro geïnvesteerd in de Greensill Bank die op het punt van omvallen staat. De Duitse gemeente vreest dat de bank failliet gaat en dat ze hun geïnvesteerde geld niet terug zien.

Lees verder

Leden van stembureaus Bronckhorst besmet

Leden van drie verschillende stembureaus in Bronckhorst zijn besmet geraakt met het coronavirus. Volgens de GGD is het risico voor mensen die hebben gestemd ‘nagenoeg nihil’.

Lees verder

Supportersactie bij training De Graafschap

Enkele honderden supporters hebben de selectie en staf van De Graafschap zaterdagochtend een hart onder de riem gestoken. Bij het trainingsveld in Doetinchem werd het nodige vuurwerk afgestoken naast een groot spandoek.

Lees verder

Levensredder uit Doetinchem geëerd

Wesley Haverdil twijfelde geen moment toen hij in november de destijds zestienjarige Dana Bosman op het spoor terecht zag komen na een valpartij met haar scooter. De Doetinchemmer trok de 's-Heerenbergse in veiligheid terwijl een trein recht op haar afkwam, reden voor burgemeester Mark Boumans om hem vrijdag te onderscheiden.

Lees verder

Postbode in Overstegen op non-actief gezet

De postbode die verantwoordelijk is voor de verdwijning van de brieven in de Doetinchemse wijk Overstegen is door postbedrijf SBPost op non-actief gezet. De buurtbewoners laten weten de niet-bezorgd brieven inmiddels te hebben ontvangen.

Lees verder

Onderzoek naar toekomst pand De Hoevert

Montferland moet voor 1 juli onderzoeken of het pand van voormalig zwembad De Hoevert in Didam kan worden hergebruikt of moet worden gesloopt. De gemeenteraad neemt daarna een besluit over de leegstaande zwemaccommodatie, welke waarschijnlijk moet wijken voor woningbouw. 

Lees verder

Vakantieganger trekt naar de Achterhoek

Stichting Achterhoek Toerisme merkt een stijging in het aantal Nederlanders dat een vakantie in de regio wel ziet zitten. Met name campings krijgen veel boekingen binnen en verwachten een druk zomerseizoen.

Lees verder

Vliegende start verkoop Mañana Mañana

De kaartverkoop voor festival Mañana Mañana van de Feestfabriek is vrijdagochtend voortvarend van start gegaan. De zoektocht naar een locatie is nog in volle gang, maar verschillende kaarten zijn al uitverkocht.

Lees verder

Montferland negeert kritiek op wasservice

De nieuwe was- en strijkservice in Montferland gaat op 1 april van start, zo besloot een meerderheid van de gemeenteraad donderdagavond tijdens de extra ingelaste raadsvergadering. Ondanks de stevige kritiek, van de door de oppositiepartijen benaderde jurist Kevin Wevers, behield de coalitie het vertrouwen in de plannen voor de wasservice.

Lees verder

Website van Oude IJsselstreek is drempelvrij

De website van de gemeente Oude IJsselstreek behaalde begin 2021 het waarmerk 'Drempelvrij'. Door onder andere grotere letters, contrasterende kleuren en een voorleesfunctie toe te voegen kunnen nu ook inwoners met een beperking gebruikmaken van de site.

Lees verder

Nog meer 'punaise gehaktballen' in Vorden

Nadat een hond in januari bijna overleed na het eten van een gehaktbal met daarin punaises in Vorden, zijn er nog vijf tot tien van deze gemanipuleerde vleesballetjes gevonden. De politie tast nog in het duister wie de gehaktballetjes in de natuur rond Vorden heeft achter gelaten.

Lees verder

Schoolexamens Almende College op DRU

Tweehonderd eindexamenleerlingen van het Almende College maken deze week hun schoolexamens in verschillende zalen op het DRU Industriepark in Ulft. De middelbare school kan op de verschillende locaties niet alle coronamaatregelen naleven en ondervindt hinder van een verbouwing op het schoolterrein in Silvolde.

Lees verder

GGD wil coronatestlocatie openen in Wehl

De GGD Noord- en Oost Gelderland (NOG) heeft bij de gemeente Doetinchem een aanvraag ingediend voor de bouw van een tijdelijke testlocatie op het A18 Bedrijvenpark in Wehl. De gemeente heeft aangegeven het voornemen te hebben om hiervoor een vergunning te verlenen.

Lees verder

Stemmen tellen bij stadion De Graafschap

Direct na het uitbrengen van de laatste stem in de supporterskantine bij De Vijverberg werd gestart met het tellen van de stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. In het Doetinchemse stemlokaal is de verkiezingsdag, ondanks de coronamaatregelen, goed verlopen.

Lees verder

Doetinchemmers debuteren in Tweede Kamer

Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie) en Thom van Campen (VVD) veroveren op basis van de exitpoll van Ipsos voor het eerst een zetel in de Tweede Kamer. Tegenover de entree van de uitgevlogen Doetinchemmers staat een mogelijk vertrek van GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld uit Aalten.

Lees verder

Montferlanders stemmen in drive-through

Inwoners van Montferland kunnen dit jaar vanuit hun auto stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op de gemeentewerf aan de Leistraat in Loerbeek heeft de gemeente een stem drive-through ingericht, zodat mensen geheel 'coronaproof' kunnen stemmen.

Lees verder

Coronadrukte bij fietsenwinkels in regio

Het loopt tijdens de coronacrisis storm bij fietsenwinkels in de Achterhoek. De vraag naar tweewielers is door de lockdown zo groot dat de levertijden oplopen en sommige modellen helemaal niet meer leverbaar zijn.

Lees verder

Ontmantelde wietkwekerij ontdekt in Zeddam

De politie heeft woensdag in een woning in Zeddam een ontmantelde hennepkwekerij ontdekt. Er wordt onderzoek gedaan naar de vondst.

Lees verder

FNV-medewerker 'belaagd' bij ESBRO in Wehl

Een FNV-medewerker is woensdag naar eigen zeggen belaagd tijdens een actie bij kippenslachterij ESBRO in Wehl. Hij wilde namens de vakbond met personeel in gesprek om aandacht vragen voor de cao-onderhandelingen binnen de pluimveesector, maar dat werd hem niet in dank afgenomen.

Lees verder

Achterhoeker land door voor de campagne

Winterswijker Niels Limbeek heeft de afgelopen drie weekenden campagne gevoerd voor de PvdA met een oldtimerbus en reed daarbij 1.800 kilometer dwars door Nederland. De Achterhoeker stond onder meer naast het Binnenhof in Den Haag en deed ook waddeneiland Texel aan.

Lees verder

Achterhoek verdeeld door stempotloden

De rode potloden, die tijdens de verkiezingen gebruikt worden om mee te stemmen, verschillen per gemeente in de regio. Winterswijk, Oost Gelre en Aalten hebben een potlood met de tekst: 'de Achterhoek stemt!', terwijl Doetinchem en Oude IJsselstreek een potlood hebben met hun gemeentelogo.

Lees verder

Gemeenten ontevreden over lijstbezorging

Gemeenten gaan de bezorging van kandidatenlijsten door SBPost na afloop van de Tweede Kamerverkiezingen evalueren. Het postbedrijf beloofde dinsdag alle lijsten te hebben bezorgd, maar nog altijd zitten veel inwoners van Doetinchem en Montferland zonder.

Lees verder

Jurist uit kritiek op wasservice Montferland

De Montferlandse was- en strijkservice rammelt juridisch gezien aan alle kanten, zo stelt jurist Kevin Wevers, die op verzoek van de oppositiepartijen de plannen voor de nieuwe service onder de loep nam. Volgens de Aaltense jurist, gespecialiseerd in Wmo-zaken, doet de gemeente er goed aan de start van de wasservice uit te stellen om rechtszaken te voorkomen.

Lees verder

Supporters De Graafschap samen op Spinnekop

Enkele fanatieke supportersgroepen van De Graafschap gaan zich verenigen op de Spinnekop-tribune van stadion De Vijverberg. Daarnaast zullen de verschillende supporters onder de noemer 'Spinside' als collectief een spreekbuis vormen richting de club.

Lees verder

Missende kandidatenlijsten alsnog bezorgd

De niet-geleverde kandidatenlijsten voor de Tweede Kamerverkiezingen in onder meer Doetinchem en Montferland zijn maandag en dinsdag alsnog bezorgd, zo laat postbedrijf SBPost weten. Het bedrijf betreurt de situatie en zegt dat het is misgegaan bij de bezorging.

Lees verder

Prima Hollandia is troostradio in coronatijd

Het radioprogramma Prima Hollandia dat zondagochtend wordt uitgezonden op Optimaal FM doet in coronatijd dienst als troostradio voor luisteraars binnen en buiten de Achterhoek. Dj Twan van Zee presenteert het programma al dertig jaar, maar nog nooit kreeg het telefoonteam zoveel verzoekjes binnen als tijdens de coronacrisis.

Lees verder

OV-chipkaart dit jaar nog geldig over grens

Het wordt dit jaar nog mogelijk om met een Nederlandse OV-chipkaart per trein te reizen tussen Emmerich en Arnhem. Provincie Gelderland wil OV-chipkaartpalen plaatsen op drie Duitse stations zodat Nederlandse studenten gratis kunnen reizen vanaf de andere kant van de grens.

Lees verder

Coronadrukte neemt toe bij het Slingeland

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem merkt dat het aantal beschikbare plekken voor coronapatiënten volstroomt. Na een rustigere periode moet er binnenkort mogelijk weer worden opgeschaald.

Lees verder

Stemmen stromen binnen bij de gemeenten

Duizenden 'vroegstemmers' hebben tot nu toe de verschillende stembussen in de Achterhoekse gemeenten gevonden. In Oude IJsselstreek, Doetinchem, Montferland en Berkelland hebben maandag ruim vijfduizend mensen gestemd.

Lees verder

Lijsttrekker Pontier kan niet meer op Twitter

Lijsttrekker Matthijs Pontier van de Piratenpartij kan de dag voor de Tweede Kamerverkiezingen niet meer op zijn persoonlijke Twitter-account. De in Doetinchem opgegroeide politicus tast in het duister over de reden van de opschorting.

Lees verder

Kandidatenlijst niet bezorgd in 's-Heerenberg

Meerdere inwoners van ’s-Heerenberg hebben nog geen kandidatenlijst ontvangen voor de Tweede Kamerverkiezingen. De gemeente werkt aan een oplossing.

Lees verder

Definitieve streep door Over De Top Festival

Het Over De Top Festival in Lichtenvoorde gaat ook dit jaar definitief niet door. Gekochte kaartjes voor de editie in 2020 waren nog altijd geldig, maar nu worden alle entreebewijzen ongeldig verklaard om volgend jaar een 'frisse start' te kunnen maken.

Lees verder

Groen licht voor veertig woningen in Etten

Oude IJsselstreek steunt de plannen voor de realisatie van meer dan veertig woningen op vier verschillende locaties in Etten. De plannen zijn ontstaan vanuit een wens uit het dorp.

Lees verder

Achterhoeks Verkiezingsdebat van REGIO8

REGIO8 geeft Achterhoekse kandidaten in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen de kans om zich te laten zien aan het publiek. Tijdens het Achterhoeks Verkiezingsdebat gaan VVD, D66, SP, ChristenUnie, Forum voor Democratie en de Piratenpartij onder leiding van presentator Domien Esselink met elkaar in debat.

Lees verder

Onenigheid over toekomst pand De Hoevert

Zwembad de Hoevert in Didam sloot drie maanden geleden de deuren, maar de voormalige zwemaccommodatie zorgt er nog steeds voor dat de Montferlandse coalitie en oppositie lijnrecht tegenover elkaar staan. Waar de coalitiepartijen het pand het liefst zo snel mogelijk willen slopen, pleit de oppositie om eerst een gedegen plan op tafel hebben voordat de geld voor sloopwerkzaamheden uitgeeft.

Lees verder

Achterhoekse rijzende ster in seksindustrie

De Achterhoekse webcamgirl Elise Siswet won onlangs een 'Pornhub Award' en is met meer dan één miljoen fans op de internationale webcamsite Chaturbate een rijzende ster in de pornowereld. Ondanks haar succes, op sociale media is ze groter dan De Graafschap en de Zwarte Cross bij elkaar, is de 25-jarige geboren Doetinchemse in de regio een onbekend gezicht.

Lees verder

Achterhoeks Verkiezingsdebat op REGIO8

REGIO8 geeft Achterhoekse kandidaten in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen de kans om zich te laten zien aan het publiek. Zaterdag en zondag is onder meer op het televisiekanaal het Achterhoeks Verkiezingsdebat te zien.

Lees verder

Kritiek op Duitse vraag extra coronavaccins

Het crisisteam van de stad Duisberg heeft kritiek op de vraag van bestuurders om extra coronavaccins voor Duitse grensregio’s in Noordrijn-Westfalen. Karl-Josef Laumann, minister van volksgezondheid in de deelstaat, reageerde eerder net als het grensoverschrijdend gemeentelijk samenwerkingsverband EUREGIO nog positief op het verzoek.

Lees verder

Bulten zoekt SGP-kiezers in de Achterhoek

De Doetinchemse wethouder Henk Bulten is richting de Tweede Kamverkiezingen onderdeel van de kieslijst van de SGP. Met een 31e plek lijkt het veroveren van een zetel onmogelijk, maar hij ziet het als een goede kans om de Achterhoek in Den Haag op de kaart te zetten, ook voor de regionale reformatorische kiezers.

Lees verder

'Kippenslachterij kan je ook in Polen zetten'

Kandidaat-Kamerlid Hans Boerwinkel van de SP vindt dat arbeidsmigranten onderdeel moeten uitmaken van de Achterhoekse samenleving als ze hier komen om te werken. De Doetinchemse fractievoorzitter zet tijdens het Achterhoeks Verkiezingsdebat vraagtekens bij het beleid om buitenlandse werkkrachten naar Nederlandse slachterrijen te halen.

Lees verder

Plan voor woningen in voormalig V&D-pand

Doetinchem wil meewerken aan het plan om appartementen te realiseren op de eerste verdieping van het voormalige V&D-pand bij de binnenstad. De etage aan de zijde van de Nieuwstad in het verzamelgebouw staat momenteel nog leeg.

Lees verder

Doetinchem wil nieuwe wijk De Kwekerij

Doetinchem heeft deze week het ontwerp voor een nieuwe woonwijk vastgesteld. In de wijk ‘Wijnbergen De Kwekerij’ moeten tussen de 150 en tweehonderd woningen worden gerealiseerd.

Lees verder

Achterhoeker zoekt woning in Duitsland

Wonen in Duitsland wordt steeds populairder onder Nederlanders volgens makelaar Ben Buys uit Doetinchem. Hij is al twintig jaar actief in de grensstreek en ziet de laatste jaren dat steeds meer landgenoten, waaronder Achterhoekers, hun heil zoeken over de grens.

Lees verder

Seuntjens moet aanvoerdersband inleveren

Aanvaller Ralf Seuntjens is niet langer de aanvoerder van De Graafschap. De flirt met NAC Breda en de daaropvolgende contractondertekening bij de concurrent van de Doetinchemmers zorgen ervoor dat trainer Mike Snoei zijn topscorer niet meer als boegbeeld wil inzetten.

Lees verder

Voortvluchtige man gepakt in woning Didam

Een 41-jarige man uit Doetinchem is woensdag opgepakt in een woning in Didam. Hij moet nog een gevangenisstraf van meer dan honderd dagen uitzitten.

Lees verder

Doetinchem wil ambachtscentrum voor afval

Doetinchem wil zorgen dat er ruim vier miljoen euro beschikbaar komt voor de realisatie van een ‘circulair ambachtscentrum’ bij Buha. Het bundelen van een brengpunt, een sorteercentrum en een demontagebedrijf moet zorgen dat tachtig procent van het restafval kan worden hergebruikt.

Lees verder

Grensregio's Duitsland willen meer vaccins

Inwoners van Duitse grensregio’s zijn bezorgd om de coronasituatie in Nederland en willen meer coronavaccins. Het aantal coronabesmettingen in Noordrijn-Westfalen stijgt meer dan gemiddeld in Duitsland, reden voor onder meer Kreis Kleve en Kreis Borken om in een brandbrief aan de deelstaat te vragen om extra vaccins.

Lees verder

Raad van State stelt pompeigenaar in gelijk

Doetinchem moet een nieuw besluit nemen over de mogelijke verhuizing van de pomp van eigenaar Theo Wenting naar de Oostelijke Randweg. De Raad van State heeft de eigenaar van het tankstation aan de Wijnbergseweg gelijk gegeven.

Lees verder

Super WK Wielrennen mogelijk in Achterhoek

De Achterhoek is in beeld als medeorganisator van de tweede editie van het Super WK Wielrennen dat in 2027 naar Nederland moet komen. Provincie Gelderland wil met onder meer de gemeentes Arnhem en Nijmegen en de regio Achterhoek vijf miljoen euro bijdragen aan de organisatie van het internationale sportevenement.

Lees verder

Stichting Re-Free zit vast door ruimtegebrek

Stichting Re-Free uit 's-Heerenberg wil meer mensen in de Achterhoek helpen, maar zit ondanks een groeiende hulpvraag vast door ruimtegebrek op de huidige locatie. De stichting helpt minima uit de regio door spullen in te zamelen en gratis weg te geven, maar een uitbreiding van het klantenbestand zit er voorlopig niet in.

Lees verder

Seuntjens blijft bij selectie van De Graafschap

Ralf Seuntjens blijft onderdeel uitmaken van de selectie van De Graafschap, maar verlengt zijn contract in Doetinchem definitief niet. De aanvoerder van het team van trainer Mike Snoei kwam zondag onder vuur te liggen nadat duidelijk werd dat hij zijn loopbaan volgend seizoen waarschijnlijk vervolgt bij NAC Breda.

Lees verder

Renovatie Koenders Molen in Braamt gestart

De kap van de Koenders Molen in Braamt is dinsdagochtend met een grote hijskraan van het bouwwerk gehesen. De molen die in 1856 is gebouwd wordt onderworpen aan een grondige renovatie in opdracht van eigenaar Harry Wezendonk, waarna het in de toekomst een toeristische trekpleister moet worden voor het dorp.

Lees verder

Sil (18) ontwerpt Achterhoekse skylines

De 18-jarige Sil Jansen uit Beek ontwerpt, drukt en verkoopt skylines van herkenbare gebouwen in Montferlandse kernen. Door verveling begon hij met het tekenen van aanzichten van zijn woonplaats, maar hij zag de vraag naar zijn werken snel toenemen waardoor hij inmiddels droomt van bekendheid buiten zijn thuisgemeente.

Lees verder

Van de Wardt wordt projectleider bij STOER

Voormalig wethouder Peter van de Wardt gaat als projectleider proberen banen te creëren voor de nieuwe sociale dienst STOER van Oude IJsselstreek. De Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek willen opheldering van de gemeente omdat zij het niet vinden passen nadat hij opstapte vanwege het dossier Laborijn, de voormalige sociale dienst.

Lees verder

Sporthal Borculo wordt vaccinatielocatie

Sporthal 't Timpke in Borculo wordt de derde vaccinatielocatie in de Achterhoek. Vanaf eind maart kunnen senioren in de sporthal terecht voor de coronaprik.

Lees verder

Holtman wil met CU strijden tegen drugs

Tobias Holtman is na ruim anderhalf jaar raadslidmaatschap in Aalten een opvallend gezicht op de kieslijst van de ChristenUnie richting de Tweede Kamerverkiezing. Hij wil als lokale kandidaat onder meer aandacht vragen voor de drugsproblematiek in de Achterhoek.

Lees verder

Graafschap College helpt laaggeletterden

Acht Achterhoekse gemeenten blijven samenwerken met het Graafschap College om de basisvaardigheden van inwoners op het gebied van Nederlandse taal te verbeteren. De samenwerking maakt deel uit van het regionale plan tegen laaggeletterdheid.

Lees verder

Succesvolle proef met medicijnresten bij SKB

De proef die de afgelopen jaren werd uitgevoerd om medicijnresten uit het afvalwater te halen bij het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk is volgens het waterschap zeer succesvol. Door inzet van technologie lukte het om minstens tachtig procent van de medicijnresten uit het water te verwijderen.

Lees verder

Ten Dolle wil onderwijs in regio beschermen

Loes ten Dolle uit Winterswijk doet bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen vanaf de 35ste plek op de lijst van D66 een gooi naar een Kamerzetel. De fractievoorzitter van de lokale afdeling wil als stem van de jongeren fungeren in Den Haag.

Lees verder

Zondagavond geen treinen naar Winterswijk

Het treinverkeer tussen Doetinchem en Winterswijk ligt zondagavond plat. Vervoerder Arriva vraagt reizigers rekening te houden met een langere reistijd.

Lees verder

'Meer jongeren komen dan gaan in regio'

Onderzoek in opdracht van 8RHK Ambassadeurs laat zien dat de Achterhoek in trek is bij personen onder de 35 jaar oud. Sinds 2015 is er een kentering te zien in de krimp in het aantal inwoners van de regio, dit jaar voor het eerst ook onder jongeren.

Lees verder

Groen licht voor warmtenet Bloemenbuurt

De langverwachte aanleg van het warmtenet in de Didamse Bloemenbuurt gaat in mei van start, nadat de betrokken partijen deze week handtekeningen onder de plannen hebben gezet. In eerste instantie worden 222 woningen van woningcorporatie Plavei aangesloten op het warmtenet, waarna particuliere woningen een aanbod voor aansluiting ontvangen.

Lees verder

Marcelis wil afscheid met titel bij Orion

Het landskampioenschap volleybal moet het laatste kunstje worden voor scheidend hoofdtrainer Joris Marcelis van Active Living Orion. VoCASA werd woensdagavond als laatste tegenstander van het reguliere seizoen met 3-1 verslagen, zaterdag begint tegen favoriet Amysoft Lycurgus de finalepoule om zich te plaatsen voor de play-offs om de landstitel.

Lees verder

Doetinchem krijgt kabouterwandelroutes

De VVV Doetinchem werkt samen met ondernemers uit de stad en Kasteel Slangenburg om wandelroutes voor kinderen te realiseren. De voorbereidingen van de twee kabouterroutes zijn in volle gang.

Lees verder

Speelgoedbank door actie van Alexander (11)

De Sinterklaasactie van de elfjarige Alexander uit Terborg heeft gezorgd voor de start een heuse speelgoedbank bij sociale hulpwinkel Mini Manna in Ulft. Hij verzamelde de afgelopen maanden cadeaus voor kinderen met armere ouders, de overgebleven presentjes worden nu via de stichting verder verspreid.

Lees verder

Doetinchem trekt beurs voor coronasteun

Doetinchem stelt meer dan anderhalve ton extra beschikbaar voor coronagedupeerde verenigingen, stichtingen en ondernemers. Vorig jaar werd door de gemeente al anderhalf miljoen euro geserveerd voor extra steunmaatregelen tijdens de coronacrisis.

Lees verder

Meerderheid VVD-posters Doetinchem beklad

De VVD-verkiezingsposters met premier Mark Rutte worden in Doetinchem veelvuldig beklad en op andere manieren vernield. Van de twintig posters in de verschillende kernen van de gemeente zijn er volgens de lokale fractievoorzitter twaalf beklad, onder meer met snorretjes.

Lees verder

Mogelijke redding voor Mechteld ten Ham

Na tal van slapeloze nachten en een maandenlange zoektocht naar onderdak lijkt de ’s-Heerenbergse stichting Mechteld ten Ham gered. Bestuurslid Margret Houdijk houdt nog een slag om de arm, maar er is een potentiële locatie gevonden die de stichting weer een eigen ruimte moet bieden.

Lees verder

Drietal opgepakt na babbeltruc in Zeddam

Drie mannen uit Arnhem zijn dinsdag opgepakt na het uitvoeren van een babbeltruc in Zeddam. Ze deden zich volgens de politie voor als bankmedewerkers, waarna ze er met een pinpas vandoor gingen.

Lees verder

Twee drugspanden in Doetinchem afgesloten

De gemeente heeft twee panden in Doetinchem voor de duur van drie maanden afgesloten. In een ervan, aan de Dr. Huber Noodtstraat, werd dinsdag een hennepkwekerij opgerold.

Lees verder

Kasteel Huis Bergh onderzoekt fundering

Het onderzoek naar de fundering van Kasteel Huis Bergh is dinsdagmiddag van start gegaan. In de muren van het kasteel, dat al jaren aan het verzakken is, ontstaan regelmatig scheuren.

Lees verder

Bezoekers weer onthaard in beautykliniek

De meeste contactberoepen mogen vanaf woensdag weer aan de slag. Door de aangescherpte coronamaatregelen mocht onder andere beautykliniek Be-Smooth in Doetinchem geen bezoekers ontvangen.

Lees verder

Weg tussen Zeddam en ’s-Heerenberg dicht

De Drieheuvelenweg tussen Zeddam en ’s-Heerenberg is tot medio mei afgesloten wegens werkzaamheden. Begin deze week is de weg dicht gegaan, onder meer voor het aanbrengen van 'snelheidsbeperkende maatregelen' zoals drempels.

Lees verder

SP'er wil Achterhoeks geluid in Tweede Kamer

Doetinchemmer Hans Boerwinkel stelt zich voor de tweede keer in zijn politieke loopbaan verkiesbaar als kandidaat voor de SP-fractie tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen. Boerwinkel, als zestiende op de kandidatenlijst, werkt al als fractiemedewerker voor de SP in Den Haag en hoopt met zijn kandidaatstelling een Achterhoeks geluid in de Kamer te kunnen laten horen.

Lees verder

SKB geeft mailadressen van patiënten weg

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) heeft per ongeluk de mailadressen van een kleine vijfhonderd patiënten gedeeld. Een menselijke fout lag volgens het ziekenhuis in Winterswijk ten grondslag aan het lek.

Lees verder

Boeren richten pijlen op FrieslandCampina

Tientallen boeren voerden dinsdagavond actie bij FrieslandCampina in Borculo. De agrariërs waren geschrokken van de slechte jaarcijfers van de zuivelcoöperatie en de gevolgen die de resultaten op de melkveehouders hebben.

Lees verder

Boerenactie bij FrieslandCampina in Borculo

Boeren voeren dinsdagavond actie bij de fabriek van FrieslandCampina in Borculo. De protestactie is een voorbode van een groter protest van Farmers Defence Force (FDF) dat woensdag gepland staat bij het hoofdkantoor van het bedrijf.

Lees verder

Veel onduidelijk rond onderzoek 's-Heerenberg

Het grote onderzoek dat maandag werd uitgevoerd in 's-Heerenberg vond plaats in de woning van de zoon van Harry Brugman. De vader geeft aan niet te weten wat de reden is voor het bezoek van de politie en dat zijn zoon geen verdachte is.

Lees verder

Pontier wil een minister van Digitale Zaken

De 35-jarige Matthijs Pontier groeide op in Doetinchem en hoopt tijdens de Tweede Kamerverkiezingen een zetel te veroveren in de Tweede Kamer als lijsttrekker van de Piratenpartij. Juist dit jaar denkt hij dat zijn partij de wind in de zeilen heeft met het verhaal om burgers beter te beschermen op onder meer ICT-gebied.

Lees verder

Woninginbraken in Achterhoek afgenomen

Het aantal woninginbraken in de Achterhoek is in 2020 met een kwart gedaald ten opzichte van 2019. In alle gemeentes zijn de cijfers afgenomen behalve in de gemeente Bronckhorst.

Lees verder

Bronckhorst sluit schuur en woning Baak af

Bronckhorst heeft een woning en een schuur in het buitengebied van Baak voor de duur van drie maanden afgesloten. Op de locatie werd onlangs een hennepkwekerij met meer dan duizend wietplanten opgerold.

Lees verder

DRU in Ulft eert historie met drive-through

Het DRU Industriepark en het Nederlandse IJzermuseum hebben de handen ineengeslagen om de ijzerindustrie te eren. De stoofpotjes drive-through in de SSP-HAL is ingeruild voor een nieuwe drive-through genaamd 'Ode aan de DRU'.

Lees verder

Silvolde bewijst Tim van Werven laatste eer

Met een erehaag heeft Silvolde zaterdag de laatste eer bewezen aan sportschoolhouder Tim van Werven, die onlangs op 58-jarige leeftijd overleed. Honderden mensen stonden langs de kant van de weg om met fakkels en bloemen de voorbijtrekkende rouwstoet te begeleiden.

Lees verder

Restauratie voor Koenders Molen in Braamt

De voorbereidingen voor het restaureren van de Koenders Molen in Braamt zijn in volle gang. Naar verwachting zijn de herstelwerkzaamheden aan de molen langs de Zeddamseweg aan het einde van dit jaar afgerond.

Lees verder

Geschil tussen Oude IJsselstreek en Laborijn

Oude IJsselstreek en Laborijn zijn het oneens over de uittreedsom die betaald moet worden om uit de sociale dienst te stappen. Waar een bedrag van ruim 3,5 miljoen euro wordt gevraagd, wil de gemeente iets meer dan 1,6 miljoen euro overmaken.

Lees verder

Montferland sluit afsluiten bossen niet uit

Montferland bereidt zich in aanloop naar een zonovergoten weekend voor op de komst van veel wandelaars, mountainbikers en andere natuurliefhebbers richting de bossen. Burgemeester Peter de Baat wil een afsluiting wegens drukte in coronatijd niet uitsluiten, maar snapt dat mensen behoefte hebben aan een frisse neus.

Lees verder

Dienstregeling Arriva terug naar normaal

Wegens versoepeling van de coronamaatregelen gaat de dienstregeling van vervoersmaatschappij Arriva voor de bussen in de Achterhoek en Rivierenland per 1 maart weer terug naar een normaal. Ook gaan de scholierenlijnen grotendeels weer starten in verband met de opening van de scholen.

Lees verder

Uitbreiding DocksNLD komt stap dichterbij

Een krappe meerderheid van de Montferlandse gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met het opleggen van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) voor maximaal drie jaar op de percelen ten noorden van de Meilandsedijk, tussen Azewijn en ’s-Heerenberg. Met het opleggen komt de uitbreiding van het logistieke bedrijventerrein DocksNLD-2 in noordelijke richting een stap dichterbij.

Lees verder

De Graafschap organiseert geen open dag

De Graafschap organiseert komende zomer geen open dag. Hoewel de club een slag om de arm houdt voor een mogelijke spelerspresentatie, is het door de coronamaatregelen niet mogelijk om publiek en spelers door elkaar te laten lopen.

Lees verder

Sportschool in Terborg geeft zaterdag les

Met de landelijke actie 'stilzitten is geen optie' willen sportscholen zaterdag de noodzaak van heropening onder de aandacht brengen. Sportschool Physique uit Terborg sluit zich aan bij de actie en organiseert lessen in de buitenlucht omdat ze net als kappers en andere contactberoepen weer open willen.

Lees verder

Zorgen om wasvoorziening in Montferland

Montferlandse politici zitten met tal van vragen over de was- en strijkservice voor kwetsbare inwoners die vanaf 1 april moet gaan draaien, zo bleek donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Alle fracties waren het met elkaar eens dat hulpbehoevende inwoners niet de dupe mogen worden van deze maatregelen en dat goede huishoudelijke hulp gewaarborgd blijft.

Lees verder

Montferland gaat de wasservice uitbesteden

Zorgaanbieder ZorgPlus runt vanaf 1 april namens Montferland een was- en strijkservice voor inwoners met een indicatie voor een wasvoorziening. Volgens wethouder Ruth Mijnen moet deze invulling zorgen voor een effectieve wasservice en een bezuiniging van 600.000 euro.

Lees verder

Fahrenheit Radio start show op Optimaal FM

Festival Fahrenheit start vanaf dit weekend met een maandelijkse zaterdagavondshow op Optimaal FM. Omdat het doorgaan van het festivalseizoen dit jaar onzeker is, wil de organisatie van het evenement in Winterswijk op een andere manier met het publiek in contact blijven.

Lees verder

Oude IJsselstreek blaast alle paasvuren af

Oude IJsselstreek heeft besloten dat paasvuren in de gemeente dit jaar niet door kunnen gaan, omdat de coronamaatregelen in april waarschijnlijk nog niet genoeg versoepeld zijn. Het besluit betekent dat het Paasvuur in Etten voor het tweede opeenvolgende jaar niet door kan gaan.

Lees verder

Horeca in Doetinchem zet terras naar buiten

Horecazaken in Doetinchem zetten dinsdag de terrassen weer buiten neer. Volgens Robby Welling, de lokale voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, is het niet uit te leggen dat parken en bossen volstromen, terwijl hij geen klanten mag ontvangen op zijn terras.

Lees verder

Wietkwekerij opgerold in buitengebied Baak

De politie heeft woensdag een 49-jarige man en een 41-jarige vrouw opgepakt na het aantreffen van een hennepkwekerij in het buitengebied van Baak. In het pand stonden ruim duizend wietplanten.

Lees verder

Festival BuitenGewoon dit jaar in kubussen

Theaterfestival BuitenGewoon in Doetinchem gaat dit jaar in een coronaproof vorm door op De Bleek. Door een podium te maken in de vorm van zes grote kubussen, bestaande uit tienduizenden ballonnen, kunnen artiesten alsnog optreden.

Lees verder

Telefoon roodgloeiend bij kapster in Ulft

Het kabinet maakte dinsdagavond bekend dat kappers en de meeste andere contactberoepen vanaf woensdag drie maart hun werkzaamheden weer mogen hervatten. Ook bij Simone Hermsen van Haarmode Simone in Ulft gaat de telefoon, tot haar tevredenheid, constant over.

Lees verder

Leerlingen weer welkom op Metzo College

Middelbare scholieren mogen na weken van thuis online lessen volgen vanaf volgende week weer fysiek naar school komen. Het Metzo College in Doetinchem is blij dat ze alle leerlingen weer kunnen ontvangen.

Lees verder

Rechter geeft voetpaden Kasteel Vorden vrij

De paden en wegen bij Kasteel Vorden zijn vrij en openbaar toegankelijk, zo heeft de rechter bepaald. Gemeente en de eigenaresse kwamen er niet uit en daarom heeft een rechter zich over de zaak gebogen.

Lees verder

Mañana Mañana verplaatst naar augustus

Festival Mañana Mañana is door de Feestfabriek verplaatst naar het weekend van 12 tot en met 15 augustus, in plaats van de oorspronkelijk datum half juni. Op die manier willen de organisatoren de kans vergroten dat het evenement door kan gaan.

Lees verder

Joodse cultuur Montferland weer zichtbaar

De grafstenen op de Joodse begraafplaats in 's-Heerenberg zijn na jaren van verwaarlozing weer zichtbaar. De kap van de bomen is de eerste stap in het renovatieproces van de begraafplaats.

Lees verder

Inwoners Achterhoek online ondervraagd

Inwoners van zeven gemeenten worden volgende maand onderworpen aan een online enquête. Het Woonwensen- en Leefbaarheidsonderzoek moet input geven om de plannen van 8RHK Ambassadeurs aan te laten sluiten op de wensen van Achterhoekers.

Lees verder

Quiz als cadeau voor publiek van Amphion

Cabaretier Peter Heerschop was blij dat hij zaterdag als presentator de Online PubQuiz van het Amphion Cultuurbedrijf in goede banen mocht leiden. Honderden digitale toeschouwers zagen en hoorden bekende Achterhoekers en collega-cabaretiers vragen stellen over de theaterwereld.

Lees verder

Dit jaar geen herdenking bij Rademakersbroek

De jaarlijkse herdenking van het fusilleren van 46 Nederlanders aan de Rademakersbroek in Varsseveld gaat dit jaar niet door. Vanwege de coronacrisis kiest Oude IJsselstreek voor een bloemlegging zonder publiek.

Lees verder

Achterhoekse Talententuin gaat grens over

De Achterhoekse Talententuin gaat dit jaar samenwerken met partners aan de andere kant van de grens om werkmogelijkheden over de grens te belichten. Het jaarlijks terugkerend evenement wil jongeren die een stage, startersfunctie of afstudeerproject zoeken, kennis laten maken met de mogelijkheden in de regio.

Lees verder

Buurt kan meedoen bij Windpark Den Tol

Inwoners die binnen een straal van ongeveer anderhalve kilometer van het toekomstige Windpark Den Tol bij Netterden wonen kunnen vanaf deze week participeren in het initiatief. Na een lang traject starten de voorbereidingen voor de bouw van het windmolenpark begin maart.

Lees verder

Crowdfundingsactie voor Terborgs cafe

Een groep stamgasten heeft een crowdfundingsactie op touw gezet voor het Terborgse café '1 met de jas aan', om zo eigenaar Monique Bouwman een steuntje in de rug te geven tijdens de coronacrisis. Binnen vier dagen is er met de actie ruim 2.500 euro opgehaald voor de kroeg.

Lees verder

SBL met REGIO8 omroep voor Berkelland

Stichting Berkelland Lokaal (SBL) wordt de lokale omroep in de gemeente Berkelland. In samenwerking met REGIO8 wil de omroep ruimte geven aan lokaal nieuws en tegelijkertijd een slag slaan in de professionalisering.

Lees verder

Verpaupering wijk ’s-Heerenberg aangepakt

De verpaupering van 's-Heerenberg Oost moet worden gestopt door een plan dat door de gemeente, woningcorporatie Plavei en inwoners wordt opgesteld. Het vertrek van de supermarkt was een aantal jaren geleden het startsein voor een exodus van ondernemers, waar zwerfafval en jeugdproblematiek voor in de plaats kwam.

Lees verder

Bronzen beeld meegenomen uit urnentuin

De eigenaar van crematorium Hart van Berkelland in Haarlo ontdekte deze week dat er een bronzen beeld was verdwenen uit de urnentuin. Hij vermoedt dat onbekenden het beeld hebben meegenomen.

Lees verder

Kooplui keren terug op markt in de regio

Diervoeders en bloemisten zijn na vijf weken weer welkom op de markten in de regio. In januari kregen de kraamhouders te horen dat zij vanwege de aangescherpte coronamaatregelen niet meer op de markten in onder andere Montferland mochten staan.

Lees verder

Doetinchemse wil jeugd een stem geven

Kaya van den Dikkenberg doet met de debuterende partij JONG een poging om een zetel te veroveren tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. De Doetinchemse werd benaderd door de lijsttrekker van de partij en twijfelde niet om in te stappen.

Lees verder

Verdachten overval in Gaanderen nog vast

De verdachten van de gewapende overval dinsdagavond op de Coop-supermarkt in Gaanderen zitten nog in voorarrest en worden vrijdag voorgeleid. Het duo wordt verdacht van diefstal en het dreigen met geweld.

Lees verder

Streep door Achterhoekse Wandel4daagse

Het bestuur van de Achterhoekse Wandel4daagse heeft wegens de coronacrisis een streep gezet door de editie van dit jaar. De zestiende editie van het wandelevenement vindt nu in mei 2022 plaats.

Lees verder

Lichten blijven branden bij kapperszaken

Kapperszaken door het hele land laten donderdagavond hun lichten branden met de actie #lichtvoordathetuitgaat. Onder meer de vestigingen van AMI Kappers in de regio sluiten aan bij het protest en hopen op een verruiming van de coronamaatregelen.

Lees verder

Montferland pioniert met coronasteun

Montferland heeft de Tijdelijke ondersteuning noodzakelijk kosten (TONK) opgestart om inwoners die getroffen zijn door de coronacrisis in hun woonlasten te ondersteunen. Naar eigen zeggen is het daarmee de eerste gemeente van Nederland.

Lees verder

#DTCchill brengt jongeren in beweging

Doetinchemse jongeren die zich door de coronamaatregelen vervelen kunnen binnen #DTCchill iedere doordeweekse dag sporten. Verschillende partijen hebben de hoofden bij elkaar gestoken en organiseren de komende weken activiteiten als freerunnen en boksen voor jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar oud.

Lees verder

BN'ers stellen vragen in pubquiz Amphion

Cultuurbedrijf Amphion in Doetinchem organiseert zaterdagavond een pubquiz waarbij verschillende BN'ers zoals Bert Visscher en Jochem Myjer vragen stellen. Dit is de eerste keer dat de schouwburg een online evenement verzorgd.

Lees verder

Bronckhorst steunt de bouw van sporthal

Het college van Bronckhorst wil 1,4 miljoen euro vrijmaken voor de bouw van een nieuwe sporthal in Keijenborg. De Dorpsraad Keijenborg kwam met het plan, waaraan ook de gebruikers van de accommodatie bijdragen en dat volgens het college levensvatbaar is gebleken.

Lees verder

Bloemist weer welkom op markten in regio

Bloemisten en diervoeders zijn weer welkom op alle markten in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), nadat zij de afgelopen weken in onder meer Montferland werden geweerd wegens de aangescherpte coronamaatregelen. Bij gemeentes in omliggende veiligheidsregio’s mocht dit wel, waardoor een frustrerende situatie ontstond voor deze branches.

Lees verder

Verscherpt toezicht Slingeland opgeheven

De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd heeft het vorig jaar ingestelde verscherpte toezicht op het Slingeland Ziekenhuis per direct opgeheven. Het ziekenhuis werd toen samen met het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) onder toezicht gesteld vanwege de ontstane onrust omtrent de bestuurlijke fusie.

Lees verder

Barbier uit Doetinchem op rand van afgrond

Het water staat barbier Joucke Modderkolk uit Doetinchem aan de lippen na een inmiddels maandenlange gedwongen sluiting door de coronacrisis. Met lede ogen ziet hij hoe collega-kappers in België en Duitsland meer ruimte krijgen, terwijl Joucke zonder hulp binnen twee maanden definitief stopt met zijn barbershop.

Lees verder

Van Koot wint dubbelspel op Australian Open

Aniek van Koot uit Dinxperlo heeft met haar partner Diede de Groot de dubbeltitel gepakt in het rolstoeltennis op de Australian Open. Het duo rekende in twee sets af met Kgothatso Montjane en Lucy Shuker.

Lees verder

N315 tussen Doetinchem en Zelhem dicht

De N315 tussen Zelhem en Doetinchem wordt enkele weken afgesloten voor werkzaamheden. Vanaf maandag 22 februari moeten automobilisten tussen de plaatsen rekening houden met een omleiding.

Lees verder

Oude tapijten gedumpt nabij Winterswijk

Onbekenden hebben een lading oude tapijten gedumpt in het buitengebied van Winterswijk. Het is niet de eerste keer dat het buitengebied van het grensdorp gebruikt wordt voor het dumpen van grof vuil.

Lees verder

Volop schaatsplezier op natuurijs in de regio

Inwoners van de regio bonden afgelopen weekend massaal de ijzers onder om te schaatsen op natuurijs. Dat gebeurde op bevroren plassen als het Braamtse Gat en 't Hilgelo bij Winterswijk, maar ook op De Nevelhorst in Didam.

Lees verder

Achterhoekers welkom bij Duitse kappers

Het is nog onbekend wanneer kappers in Nederland weer openen, maar Achterhoekers kunnen vanaf 1 maart wél hun haar laten knippen in Duitsland. Hoewel zowel de Duitse als de Nederlandse overheid grensverkeer wil beperken, is een kappersbezoek in de deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) toegestaan.

Lees verder

Schaatspret zorgt voor drukte in Slingeland

Naast drukte op het ijs was het dit weekend ook druk op de spoedeisende hulp van het Slingeland Ziekenhuis. Hoewel het ziekenhuis voorbereid was op een toename in het aantal patiënten was het hard werken voor het personeel.

Lees verder

Kitesurfer gaat los op besneeuwd weiland

Kitesurfer Jamie Overbeek uit Ulft heeft deze week het IJsselmeer ingeruild voor een weiland in het buitengebied bij Gendringen. Nu de sneeuw blijft liggen zijn de omstandigheden perfect om te snowkiten.

Lees verder

Achterhoek viert carnaval dit jaar online

Het carnavalsweekend staat voor de deur, maar door de coronacrisis zijn Achterhoekse carnavalsverenigingen gedwongen overgestapt naar alternatieve activiteiten. In onder meer Silvolde, Doetinchem en Loil wordt alles uit de kast gehaald om er toch nog iets van te maken.

Lees verder

Steunpakket voor cultuur in Montferland

Montferland geeft financiële steun aan culturele organisaties die door de coronacrisis diep in de rode cijfers staan. Met het steunpakket hoopt de gemeente te voorkomen dat organisaties omvallen door de gevolgen van de coronamaatregelen.

Lees verder

Groenloër vast na ruzie met pakketbezorger

Een 45-jarige man uit Groenlo is donderdag aangehouden voor een mogelijke poging tot doodslag in zijn woonplaats. Een ruzie tussen hem een pakketbezorger zou uit de hand zijn gelopen.

Lees verder

Trainer Marcelis stopt na seizoen bij Orion

Trainer Joris Marcelis verlengt zijn contract bij de volleybalheren van Active Living Orion niet. Dirk Sparidans staat vanaf volgend seizoen voor de groep als hoofdtrainer bij de Doetinchemmers.

Lees verder

Doetinchemmer prominent op kieslijst FvD

Gideon van Meijeren is na het uiteenvallen van de partij met zijn zesde positie op de kieslijst in aanloop naar de verkiezingen een belangrijk gezicht bij Forum voor Democratie (FvD). De geboren Doetinchemmer stapte zaterdag tijdens de politieke manifestatie van zijn partij het podium op bij het stadhuis.

Lees verder

Verhuizing Coop Gendringen geen zekerheid

Het centrum van Gendringen gaat flink veranderen als de gebiedsvisie van het college van Oude IJsselstreek wordt uitgevoerd, waarbij de mogelijke verhuizing van supermarkt COOP naar het leegstaande Woonplazapand aan de Anholtseweg een belangrijke pijler is. Omwonden zijn tegen het plan en ook de gemeenteraad van Oude IJsselstreek heeft grote twijfels.

Lees verder

Kinderen plaatsen wildspiegels in Sinderen

Aan de rand van het Idinkbos in het buitengebied van Sinderen zijn zaterdag door kinderen met de hulp van de Wildbeheereenheid Wisch vijf reflectoren geplaatst. Vijftig reeën worden jaarlijks doodgereden in de voormalige gemeente Wisch, reden voor Seph, Vyron, Vanille en Vince om in actie te komen.

Lees verder

Komst van aanbiedstation 7Poort vertraagd

Inwoners van Montferland moeten minimaal twee maanden langer wachten voor zij met hun afval terechtkunnen op BusisnessPark 7Poort. De komst van het nieuwe aanbiedstation van Reinigingsdienst de Liemers (RDL) bij Zevenaar heeft vertraging opgelopen en opent naar verwachting pas in maart 2022.

Lees verder

Sneeuw op dak houdt Woelwaters dag dicht

Het groene licht van de overheid was er, maar door de hevige sneeuwval kon basisschool De Woelwaters in Ulft dinsdag alsnog geen leerlingen ontvangen. Het gewicht van de sneeuw op het dak van het schoolgebouw zorgde voor te veel gevaar, tot frustratie van leerlingen en leraren.

Lees verder

De Graafschap stuurt op doorgaan MVV-thuis

De Graafschap gaat er vooralsnog vanuit dat de thuiswedstrijd tegen MVV Maastricht zaterdagmiddag door kan gaan. De selectie traint deze week wegens het winterse weer deels in de Topsporthal, maar stapt dinsdagmiddag mogelijk het veld weer op.

Lees verder

Geen handhaving bij Beeks hotel 't Heuveltje

Montferland onderneemt geen actie tegen de illegale overnachtingen van arbeidsmigranten in voormalig hotel 't Heuveltje in Beek. Inwoners en enkele lokale politieke partijen maken zich al tijden zorgen over het mogelijk illegaal verblijven van gasten in het hotel, maar wethouder Walter Gerritsen ziet geen reden voor sancties.

Lees verder

Veel Achterhoekse basisscholen weer open

De veertien scholen van PRO8 die maandag gesloten bleven wegens de winterse weersomstandigheden openen dinsdag grotendeels de deuren voor fysiek onderwijs. Bij basisschool Het Rondeel in Beek hielpen ouders om het schoolplein en omliggende wegen sneeuwvrij te maken, zodat hun kinderen veilig naar school kunnen.

Lees verder

Beperkt openbaar vervoer in de Achterhoek

Arriva werkt door het winterweer dinsdag met een aangepaste dienstregeling in de Achterhoek. Enkele buslijnen rijden tot de middag alleen over hoofdrijbanen, terwijl treinen rijden volgens een uursdienst.

Lees verder

Sneeuwstrijd voor jeugd in Loil en Terborg

Nu er na zes jaar genoeg sneeuw ligt, kan de allereerste Terborgse Sneeuwpopwedstrijd woensdag plaatsvinden. In Loil wordt er deze week een soortgelijk evenement georganiseerd en ligt er ook een prijs klaar voor de mooiste sneeuwcreatie.

Lees verder

Legen containers in gemeenten stilgelegd

Het inzamelen van afval uit containers komt in de problemen door het winterse weer. Waar in Doetinchem dagelijks wordt gekeken wat mogelijk is, heeft Buha de inzameling in Oude IJsselstreek van deze week stilgelegd.

Lees verder

Grote verkeershinder door sneeuw in regio

Vanwege de winterse omstandigheden rijden maandag geen bussen in de Achterhoek, zo maakt vervoersmaatschappij Arriva bekend. Mensen die vanuit of naar de Achterhoek willen reizen, moeten op sommige plekken rekening houden met flinke vertragingen.

Lees verder

Basisscholen in Achterhoek blijven op slot

De meeste basisscholen in de Achterhoek gaan vanwege het hevige winterweer maandag niet open voor fysiek onderwijs. De scholen zouden voor het eerst sinds de verstrengde lockdown open gaan, maar door het weer kan de veiligheid van kinderen en leerkrachten niet worden gegarandeerd.

Lees verder

Forum-manifestatie bij stadhuis Doetinchem

Het Forum voor Democratie organiseerde zaterdagmiddag met toestemming van de gemeente een politieke manifestatie bij het stadhuis in Doetinchem. Een klein honderdtal belangstellenden luisterde naar toespraken van onder meer partijleider Thierry Baudet.

Lees verder

Slingeland raakt niet in paniek van gladheid

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem raakt niet in paniek om de drukte die mogelijk ontstaat door de voorspelde gladheid in combinatie met het coronavirus. Gladheid op de weg veroorzaakt vaak drukte op de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis.

Lees verder

VVD'er stoort zich aan declaraties Berkelland

Kevin Hauser van de VVD Berkelland maakt zich druk over de thuiswerkregeling die voor ambtenaren in zijn gemeente in het leven is geroepen. Vanwege de thuiswerksituatie in coronatijden mogen werknemers van de gemeente de aanschaf van kantoorartikelen declareren.

Lees verder

Terborgse bakker bakt brood al in ochtend

Eigenaar Maurice Ebbers van de bakkerij uit Terborg vindt dat collega-bakker Paul Berntsen uit Didam een verkeerd beeld schetst van de bakkerswereld. De Didammer wil pionieren door niet meer te bakken in de nacht, maar volgens Ebbers gebeurt dit bij kleinere bakkers al jaren.

Lees verder

Centrum van Didam gaat flink op de schop

Het centrum van Didam gaat de aankomende maanden flink op de schop om de volgende fase van het centrumplan af te ronden. Montferland start vanaf 15 februari met de werkzaamheden rondom het Lieve Vrouwenplein, waarbij een gescheiden hemelwaterriool wordt aangelegd en de weg een nieuwe inrichting en bestrating krijgt.

Lees verder

Aanbiedstation in ’s-Heerenberg lijkt gered

Reinigingsdienst De Liemers (RDL) werkt een plan uit waarbij het gemeentelijke aanbiedstation in ’s-Heerenberg openblijft voor zowel betaalde als onbetaalde afvalstromen. Hiermee geeft de RDL gehoor aan de wens van de gemeenteraad om betaald afval niet enkel onder te brengen bij het nieuw te bouwen aanbiedstation in Zevenaar.

Lees verder

Vertraagde start vaccineren in Doetinchem

Het vaccineren van ouderen is donderdagochtend met wat vertraging begonnen in de Topsporthal in Doetinchem. De vaccins waren aanwezig, maar niet alle materialen om de inentingen uit te voeren waren op tijd voorhanden.
Foto: REGIO8

Lees verder

Coronacrisis nekt wijnboer uit Doetinchem

Na achttien jaar stopt Paul Nieuwenhuis met het runnen van zijn wijngaard in Doetinchem. De extreem droge zomers van de afgelopen jaren maakten het exploiteren lastiger, maar de coronacrisis doet de wijnboer definitief de das om.

Lees verder

Noodverordening Winterswijk ingetrokken

De noodverordening voor het centrum van Winterswijk is woensdagmiddag door burgemeester Joris Bengevoord ingetrokken. Van een mogelijke dreiging van rellen is volgens de gemeente geen sprake meer.

Lees verder

Noordelijke richting rest voor groei Docks

De uitbreiding van DocksNLD-2 in oostelijke richting lijkt definitief van de baan nadat Montferland tijdens een gesprek met de provincie nul op het rekest kreeg. Ook de suggestie om richting Duitsland uit te breiden is afgeschoten, waardoor alleen de uitbreiding in noordelijke richting tot de opties behoort.

Lees verder

Loilse kerkbanken gaan in de verkoop

Inwoners van Loil hebben de unieke kans om een authentieke kerkbank uit hun eigen kerk te kopen. Stichting ’t Hart van Loil is eigenaar van de kerk en verkoopt de banken om meer ruimte te maken voor toekomstbestendigere inrichting.

Lees verder

Pensionado’s opgepakt in wietkwekerij Ulft

De politie heeft dinsdag een 67-jarige en een zeventigjarige man opgepakt in een grote wietkwekerij in Ulft. In het pand stonden bijna duizend wietplanten.

Lees verder

Coronaproof stemmen in de Achterhoek

De Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur, maar Achterhoekse gemeentes moeten vanwege het coronavirus flinke aanpassingen doen. Om coronaproof te stemmen opent Aalten een drive-in stemlokaal en gebruikt Doetinchem een website om druktes in kaart te brengen.

Lees verder

Didamse visboer na 25 jaar met pensioen

Visboer Toon van den Berg was 25 jaar lang een vast gezicht op de markt in Didam. De 69-jarige Didammer stond vorige week voor het laatst in zijn kraam en heeft het stokje per 1 februari doorgegeven aan zijn zoon Robert van den Berg.

Lees verder

Wielrenners mishandelen mannen in Beek

Twee mannen uit Lobith zijn op zaterdag 30 januari door een tweetal wielrenners mishandeld op de parkeerplaats van voormalig hotel ’t Heuveltje in Beek. De mannen van negentien en twintig jaar hoefden niet naar het ziekenhuis met hun verwondingen.

Lees verder

Sinderdinck terug in Montferlandse politiek

Voormalig wethouder Wim Sinderdinck keert als raadsvolger voor Lokaal Belang Montferland terug in de Montferlandse politiek. De 66-jarige politicus legde afgelopen zomer zijn functie neer wegens gezondheidsklachten, nadat hij onder vuur kwam te liggen tijdens een rel rond zorgindicaties.

Lees verder

Montferland pakt wegen in Beek flink aan

Montferland gaat samen met de bewoners van de Sint Jansgildestraat en de Eltenseweg in Beek de inrichting van beide wegen ontwerpen. De huidige situatie zorgt voor een gevaarlijke situaties voor alle weggebruikers, waardoor de gemeente samen met een klankboordgroep zoekt naar een veilige oplossing.

Lees verder

Pitbox wacht door corona nog op startsein

Raceliefhebbers kunnen in de nieuw ontwikkelde gamehal De Pitbox in Doetinchem hun hart ophalen. In december stond het personeel van de gamehal in de startblokken om mensen te laten racen, maar vanwege de invoering van de aangescherpte lockdown bleef het startlicht op rood.

Lees verder

SKB stopt met vaatchirurgie met Slingeland

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk gaat op het gebied van vaatchirurgie weer samenwerken met het MST in Enschede, zoals dat tot 2018 ook het geval was. Na de bestuurlijke fusie met het Slingeland Ziekenhuis gingen de Doetinchemse vaatchirurgen in 2018 vanuit het SKB werken.

Lees verder

LTO wil zwaardere straffen voor insluiping

Belangenorganisatie LTO Nederland pleit voor het zwaarder straffen van mensen die ongevraagd bij agrarische bedrijven binnensluipen. Aanleiding hiervoor is de rechtszaak tegen de 'Vegan Streaker' die in 2019 binnensloop bij een konijnenhouder in Vragender.

Lees verder

Blummel stapt per direct over naar MVV

Sven Blummel maakt per direct de overstap van De Graafschap naar MVV Maastricht. De 24-jarige vleugelaanvaller wordt de rest van het seizoen gehuurd en maakt daarna definitief de overstap.

Lees verder

Opruiers Doetinchem zijn lastig te traceren

Het invoeren van de avondklok heeft ondanks de nodige hectiek niet voor grote problemen gezorgd in de Achterhoek. Dinsdagavond moest een politiemacht uitrukken naar het centrum van Doetinchem na een oproep tot relschoppen, maar het is vooralsnog onbekend wie achter de roep tot mobiliseren zit.

Lees verder

Boeren trekken politiebusje uit de modder

Een politiebusje is vrijdagochtend vast komen te zitten in de modder in het buitengebied van Winterswijk. Twee boeren schoten met een trekker te hulp en trokken het voertuig uit de blubber.

Lees verder

Inbraak bij een bloemist in ’s-Heerenberg

Bloemist Niek & Loes in 's-Heerenberg is in de nacht van woensdag op donderdag getroffen door een inbraak. Of er buit is gemaakt is nog niet bekend.

Lees verder

Supportersgroep haalt vijfduizend euro op

De veiling van Supportersgroep Oldies DTC van De Graafschap heeft meer dan vijfduizend euro opgeleverd. De supporters van de Doetinchemse club veilden meerdere items die te maken hebben met de Superboeren om zo geld op te halen voor Stichting Ambulancewens.

Lees verder

Noodverordening van kracht in Winterswijk

Burgemeester Joris Bengevoord heeft een noodverordening ingesteld voor het centrum van Winterswijk. Daarnaast is het gebied door de burgervader aangemerkt als veiligheidsrisicogebied, waardoor de politie hier preventief mag fouilleren.

Lees verder

Platje in beeld als aanwinst De Graafschap

De Graafschap hoopt de selectie deze transferperiode te versterken met een extra aanvaller. Voormalig FC Volendam- en NEC-speler Melvin Platje is in beeld als aanwinst.

Lees verder

Doetinchem opgelucht na rustige avond

Ondanks de aanwezigheid van een grote politiemacht bleef het dinsdagavond rustig in de binnenstad van Doetinchem. De verwachte komst van een klein honderdtal jeugdige relschoppers bleef uit, mogelijk door de aanwezigheid van andere groepen, maar de gemeente blijft de komende periode alert.

Lees verder

Slingerende drankrijdster betrapt in Braamt

De politie heeft dinsdag een rijbewijs van een bestuurster ingevorderd nadat ze slingerend over een weg in Braamt reed. De vrouw bleek met een flinke hoeveelheid aan alcohol op achter het stuur te zijn gekropen.

Lees verder

Nieuwenhuis zoekt topvorm richting WK

Wielrenner Joris Nieuwenhuis uit Zelhem staat zondag aan de start van zijn derde WK veldrijden bij de eliterenners in het Belgische Oostende. Mede vanwege het uitgestelde wegseizoen is de coureur van Team DSM nog op zoek naar zijn topvorm in de cross.

Lees verder

Nieuw distributiecentrum voor DocksNLD

Transportbedrijf Nunner Logistics breidt uit met een gigantisch nieuw distributiecentrum aan de Transportweg in ’s-Heerenberg. Montferland heeft een kavel 47.000 vierkante meter op het logistieke bedrijventerrein DocksNLD verkocht aan projectontwikkelaar Somerset Capital Partners.

Lees verder

Vergeten verleden Montferland ontrafeld

De strijd om het middeleeuwse graafschap Hamaland markeert een roemruchte periode in de geschiedenis van de huidige gemeente Montferland. Enkel een verhoogde heuvel van voormalig mottekasteel Uppladen herinnert aan deze veelal vergeten periode, iets dat volgens geschiedenisstudent Thomas Wijnands snel moet veranderen.

Lees verder

SaZa Topsporthal nieuwe vaccinatielocatie

Vanaf volgende week donderdag kunnen Achterhoekers gevaccineerd worden in de SaZa Topsporthal in Doetinchem. In eerste instantie gaat het om de thuiswonende ouderen van boven de negentig jaar oud en het zorgpersoneel.

Lees verder

Rellen blijven uit in binnenstad Doetinchem

De verwachte rellen in het centrum van Doetinchem lijken dinsdagavond uit te blijven. Na het wegsturen van een aantal groepen en het afkondigen van een noodbevel is het volgens de burgemeester rustig in de binnenstad.

Lees verder

Aaltenaar Nick blogt over strijd tegen kanker

In september vorig jaar stortte de wereld van de 21-jarige Nick Wassink uit Aalten even in nadat hij de diagnose teelbalkanker kreeg. Hij heeft in het schrijven van een blog een uitlaatklep gevonden waar duizenden anderen volgens hem kracht uithalen en waarmee hij de ziekte bespreekbaar wil maken.

Lees verder

Doetinchem zet zich schrap voor rellen

Op sociale media gaan verschillende oproepen rond om dinsdagavond te rellen in het centrum van Doetinchem. De gemeente en de politie bereiden zich voor op mogelijke plunderingen en vernielingen, terwijl sommige inwoners laten weten de stad te willen verdedigen.

Lees verder

Waterschap wil sproeiverbod gaan intrekken

Het Waterschap Rijn en IJssel wil het sproeiverbod dat geldt in de Achterhoek binnenkort gaan intrekken. Afgelopen zomer werd het verbod ingesteld, waardoor het verboden is om water uit rivieren, sloten, beken, meren en vijvers te halen in het werkgebied van het waterschap.

Lees verder

Studenten helpen ouders met thuisopvang

Studenten van het Graafschap College gaan werkende ouders met kinderen in de Achterhoek ontlasten door te helpen met thuisopvang en onderwijs. Het initiatief ontstond door een samenwerking van de mbo-school met Seesing Flex, Maqqie en VNO-NCW.

Lees verder

Loilse schutterij lanceert eigen kwartetspel

De zin: ‘mag ik van jou de schutterstent’ klinkt vanaf afgelopen weekend waarschijnlijk regelmatig in bijna 250 huizen in Loil. Om de leden van Schuttersgilde Loil-Vooruit te binden tijdens de coronacrisis ontwierp de schutterij haar eigen kwartetspel, welke zij dit weekend aan de schutters overhandigden.

Lees verder

Oude IJsselstreek plaatst wildbord na brief

Oude IJsselstreek komt met het plaatsen van waarschuwingsborden langs de weg tussen Silvolde en Sinderen vier kinderen tegemoet. Ze maakten zich zorgen over overstekend wild en schreven daarom een brief naar burgemeester Otwin van Dijk.

Lees verder

Oud boek pronkstuk bij jubileum Huis Bergh

Het oudst bekende geschiedenisboek van Gelderland staat dit jaar centraal tijdens de viering het 75-jarig bestaan van Stichting Huis Bergh. Het manuscript stamt uit de vijftiende eeuw en moet volgens directeur Marijke Brouwer het lichtpunt worden in een door het coronavirus gedwarsboomd jubileumjaar.

Lees verder

Winterswijk wijst villa’s aan als monument

Twee panden in Winterswijk zijn door het college toegevoegd aan de gemeentelijke monumentenlijst. Het gaat om twee villa’s aan de Wilhelminastraat in het dorp.

Lees verder

Invoering van de avondklok verloopt rustig

Het invoeren van de avondklok in de Achterhoek is volgens de politie rustig verlopen. Om klokslag 21.00 uur was het voor mensen zonder geldige verklaring niet toegestaan om op straat te zijn.Lees verder

Sevenich met Oranje geplaatst voor Spelen

Waterpoloster Vivian Sevenich uit Lichtenvoorde heeft zich met het Nederlands team geplaatst voor de Olympische Spelen in Tokio van later dit jaar. De waterpolodames wonnen zaterdagavond de halve finale van het Olympisch kwalificatietoernooi (OKT) met 7-4 van Griekenland.

Lees verder

Buurt bezorgd om plannen zonnepark Etten

Bewoners van de Ettense buurtschappen Rafelder, Ziek en Warm zijn bezorgd om de plannen van ontwikkelaar ib vogt voor de realisatie van nóg een zonnepark in de buurtschappen. De 23 hectare aan zonnepanelen zouden in de buurt komen van het zonnepark van zes hectare dat al is goedgekeurd door Oude IJsselstreek.

Lees verder

Ulftenaar opgepakt na wilde achtervolging

Een 48-jarige man uit Ulft is vrijdagavond na een achtervolging met hulp van een hond aangehouden in Silvolde. De automobilist negeerde onder meer een stopteken en reed volgens de politie met zeer hoge snelheid door een woonwijk.

Lees verder

Buizenfabriek in Silvolde wordt woonwijk

De meer dan zestig jaar oude buizenfabriek in Silvolde verdwijnt voor de realisatie van een nieuwe en grotendeels houten woonwijk. Na de sloop verrijzen onder de naam 'Rivierduinen' in totaal 68 woningen en appartementen.

Lees verder

Politie waarschuwt niet bij overtreden avondklok

De politie zet extra personeel in om de invoering van de avondklok in de regio goed te laten verlopen. Vanaf 21.00 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends mogen personen zonder verklaring niet meer op straat zijn, bij een overtreding volgt direct een boete van 95 euro.

Lees verder

Corona-uitbraak op afdeling in Slingeland

De dialyse-afdeling van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem kampt met een uitbraak van het coronavirus. De zorg voor dialysepatiënten komt volgens het ziekenhuis niet in gevaar.

Lees verder

Coronabetoging bij stadhuis in Doetinchem

Tientallen demonstranten hebben zich donderdagavond bij het gemeentehuis in Doetinchem verzameld. Ze protesteren tegen de geldende coronamaatregelen en het instellen van de avondklok.

Lees verder

Büttner van Amerika naar club op Cyprus

Alexander Büttner is transfervrij vertrokken bij zijn Amerikaanse werkgever en maakt een overstap naar Cyprus. Na het doorlopen van de medische keuring tekent de Doetinchemmer een contract bij Apollon Limasol.

Lees verder

CIVON broedplaats voor corona-innovaties

Het CIVON Innovatiecentrum in Ulft ontpopt zich als een broedplaats van ontwikkelingen die inspelen op de coronacrisis. Zo heeft kunstenaar Jólan van der Wiel de vloer in de hal voorzien van geanimeerde lijnen die een andere vorm aannemen als de afstand te klein wordt, dit voor een goede naleving van de anderhalvemetersamenleving.

Lees verder

Celstraffen na poging doodslag in Didam

Een 22-jarige en een 24-jarige man uit Arnhem moeten 36 maanden de cel in voor het medeplegen van een poging tot doodslag in Didam. Dat het slachtoffer het incident overleefde is volgens de rechtbank te danken aan de artsen in het ziekenhuis.

Lees verder

Arriva brengt waterstofbus naar Achterhoek

Vanaf december moeten er meerdere twaalf meter lange waterstofbussen van Arriva door de Achterhoek rijden. De vervoerder heeft met producent Solaris Bus & Coach een overeenkomst getekend voor de levering van tien voertuigen.

Lees verder

Oude IJsselstreek wil invulling Wesenthorst

Oude IJsselstreek wil het schoolgebouw Wesenthorst in Ulft, dat leeg komt te staan vanwege de verhuizing van het Almende College, herontwikkelen. Daarnaast zoekt de gemeente een tijdelijke invulling gedurende de gesprekken over het gebouw.

Lees verder

Minderjarige aangehouden voor wapenbezit

De politie heeft woensdagmiddag op het station in Winterswijk een zeventienjarige jongen aangehouden vanwege een overtreding van de Wet Wapens en Munitie. De jongeman had onder meer een mes op zak.

Lees verder

Leus tegen avondklok op muur De Bongerd

Een muur van sporthal De Bongerd in Doetinchem is beklad met de leus 'Avondklok, WTF', waarmee de maker zijn ongenoegen toont over de door het kabinet voorgenomen avondklok. Doetinchem is niet blij met de actie en gaat de schade verhalen op de dader.

Lees verder

Westendorpse bevrijdt van stigma 'fraudeur'

Een spandoek in de tuin van Kristel de Waal wijst passanten op het feit dat zij en haar gezin met negen kinderen niet langer te boek staan als fraudeur. De Westendorpse vocht jarenlang voor haar gelijk als gedupeerde in de toeslagenaffaire, waarna ze vorige week werd vrijgepleit.

Lees verder

Tonnen subsidie voor Bloemenbuurt Didam

De provincie kent ruim een half miljoen euro toe voor de inrichting van de openbare ruimte in de Bloemenbuurt in Didam. Het bedrag wordt ingezet voor onder meer de aanleg van een bloemenpark in de wijk.

Lees verder

Politie beëindigt straatfeestje in Winterswijk

De politie heeft dinsdagavond een einde gemaakt aan een verjaardagsfeest in de buurt van de Olmenstraat in Winterswijk. Voor het huis van de jarige was een grote groep mensen verzameld en trad onder meer een volkszanger op.

Lees verder

Online open dagen bij het Graafschap College

Het Graafschap College organiseert tussen maandag 25 januari en vrijdag 12 februari online open dagen voor toekomstige studenten. Door de verlenging van de geldende coronamaatregelen is een fysieke open dag niet mogelijk.

Lees verder

Kap dreigt voor oude knotlinde in Hengelo

Bronckhorst is voornemens om een 250 jaar oude knotlinde in Hengelo te kappen. De keuring van een onafhankelijke expert moet duidelijkheid geven over de toekomst van de boom.

Lees verder

Sevenich met Oranje ruim langs Slowakije

Waterpoloster Vivian Sevenich uit Lichtenvoorde heeft met de Nederlandse waterpolodames dinsdag het Olympisch kwalificatietoernooi (OKT) geopend met een grote overwinning op Slowakije. De score stokte in het eerste duel in het Italiaanse Triëst op 22-2 in het voordeel van Oranje.

Lees verder

Kickbokser uit Kilder in 2021 naar A-klasse

De 19-jarige kickbokser Peter Verhaegh uit Kilder maakt zich dit jaar op voor zijn debuut in de A-klasse, de hoogst haalbare categorie in het kickboksen. Sinds zijn overstap naar de Siam-Gym in Valkenswaard twee jaar geleden kan de Achterhoeker sparren op niveau en zet hij grote stappen richting de wereldtop.

Lees verder

Villa Mondriaan zoekt Toorop-reproducties

Museum Villa Mondriaan in Winterswijk is op zoek naar reproducties van werken van schilder Jan Toorop. De schilderijen moeten onderdeel worden van een tentoonstelling over de tijdgenoot van Mondriaan.

Lees verder

Kontaktraad bundelt Loilse hartenwensen

De Kontaktraad Loil start in aanloop naar Valentijnsdag een hartenwensactie in het dorp. Daarom verspreiden vrijwilligers aanstaand weekend in elke straat van het Montferlandse dorp een hart, waarop de bewoners hun hartenwens kunnen noteren.

Lees verder

Nieuwenhuis in selectie wereldbekerfinale

Wielrenner Joris Nieuwenhuis uit Zelhem is door bondscoach Gerben de Knegt geselecteerd voor de wereldbekerfinale van 24 januari. De veldrit wordt gehouden in het Belgische Overijse.

Lees verder

Stadskamer genomineerd voor 'Appeltje'

De Stadskamer in Doetinchem is door het Oranje Fonds genomineerd voor een 'Appeltje van Oranje', de prijs voor een project dat ervoor zorgt dat mensen met psychische problemen volwaardig kunnen meedoen aan de samenleving. Volgens het Fonds voldoet de organisatie aan die criteria en gaat het vernieuwend te werk.

Lees verder

Neghli tekent contract bij De Graafschap

Camiel Neghli heeft zijn eerste profcontract bij De Graafschap ondertekend. De 19-jarige aanvallende middenvelder ligt nu tot juli 2023 vast, waarbij de Doetinchemse voetbalclub een optie heeft voor een extra jaar.

Lees verder

Doetinchem verruimt de laad- en lostijden

Doetinchem verruimt tijdelijk de reguliere laad- en lostijden voor ondernemers in het centrum. Daarnaast mogen ondernemers tijdens de lockdown met een zelf aan te vragen ontheffing in het voetgangersgebied kortstondig laden en lossen buiten deze tijden.

Lees verder

Zorgen om gescheurde muren Huis Bergh 

De kasteelmuren en de voorburcht van Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg kampen met toenemende scheurvorming. De scheuren zijn al jaren bekend, maar uit recent onderzoek blijkt dat ze sinds deze eeuw flink zijn gegroeid.

Lees verder

Jubal tevreden met verkoop van soepactie

De traditionele soepactie van muziekvereniging Jubal uit Varsseveld loopt volgens de organisatie boven verwachting goed. Door de coronacrisis kon de muziekvereniging niet langs de deuren voor de verkoop, waardoor er nieuwe initiatieven werden bedacht.

Lees verder

LTO trekt banden aan met FDF in Achterhoek

De nieuwe voorzitter van LTO Nederland zoekt nadrukkelijk de verbinding met de organisatoren van grote trekkersacties. Vrijdag bracht Sjaak van der Tak een bezoek aan boerenbedrijven in de Achterhoek om in gesprek te gaan met kopstukken van Farmers Defence Force (FDF).

Lees verder

Provincie past verkeerd bordje bij Wehl aan

De provincie heeft een bordje met een verkeerde maximumsnelheid geplaatst langs de Wehlsedijk. Het bord langs de weg tussen Wehl en Laag-Keppel is vrijdag door de provincie beplakt met een sticker met de juiste snelheid.

Lees verder

Voedselvoorziening minima niet in gevaar

De voedselvoorziening aan minima door de Voedselbank en de Mini Manna komt in de Achterhoek voorlopig niet in gevaar door de coronacrisis. Hoewel met name de Mini Manna problemen kent door de pandemie, kunnen inwoners die het nodig hebben blijven rekenen op eten en drinken.

Lees verder

Mystakidis zoekt bij Xanthi FC naar succes

Giannis Mystakidis heeft na zijn vertrek bij De Graafschap een nieuwe club gevonden in Griekenland. De Griekse vleugelspeler gaat in zijn thuisland aan de slag bij Xanthi FC.

Lees verder

Minder bezoekers voor recreatiegebieden

Stroombroek bij Braamt is een van de recreatiegebieden van Leisurelands die het afgelopen coronajaar fors minder bezoekers heeft gehad, terwijl De Slingeplas bij Bredevoort een drukker jaar had. In totaal bezochten 635.000 bezoekers in 2020 de recreatiegebieden van het bedrijf in de regio.

Lees verder

Duo opgepakt na inbraak vlak over de grens

Twee mannen uit de regio Amsterdam zijn dinsdagmiddag opgepakt na een inbraak in Isselburg, vlak over de grens bij Dinxperlo. De twee vluchtten voor de politie en werden uiteindelijk aangehouden op de A348.

Lees verder

Borden op ontmoetingsplekken Montferland

Op de bestaande jongerenontmoetingsplekken in Montferland worden borden geplaatst met de daar geldende regels. Reden is dat jongeren volgens de politie voor overlast zorgen binnen de bebouwde kom.

Lees verder

Wethouder Kok van Aalten in race voor prijs

Wethouder Ted Kok van Aalten is genomineerd voor de titel ‘Beste Bestuurder Kleine Gemeente 2020’. Eerder was de bestuurder onder meer wethouder in Montferland en de voormalige gemeente Didam.

Lees verder

Feestfabriek trekt de stekker uit STAMPPOT

De Feestfabriek, het bedrijf achter onder meer de Zwarte Cross, probeert niet langer een publieke omroep te starten onder de naam STAMPPOT. Het bestuur van de omroepvereniging heeft in overleg met de ledenraad besloten zichzelf op te heffen nadat de benodigde 50.000 leden niet werden behaald.

Lees verder

Acht boetes na politiecontrole Winterswijk

Acht personen hebben woensdag in Winterswijk een bekeuring ontvangen na het overtreden van de coronaregels. Bij de grootschalige controle werd er ook een winkeldief na een korte achtervolging aangehouden.

Lees verder

Oost Gelre opent steunfonds met drie ton

Het steunfonds dat Oost Gelre heeft ingesteld voor maatschappelijke organisaties is operationeel. In totaal is 300.000 euro beschikbaar voor onder meer verenigingen, dorpshuizen, sportclubs en wijk- en speeltuinverenigingen.

Lees verder

Achtste plek voor het Graafschap College

Het Graafschap College staat in de top tien van beste opleidingsinstituten van Nederland op het gebied van middelbaar beroepsonderwijs. De school staat op de achtste plek in de 'Keuzegids mbo 2021', wat één plek hoger is dan vorig jaar.

Lees verder

GGD klaar voor start van coronavaccinaties

De GGD Noord- en Oost-Gelderland (NOG) staat in de startblokken om vrijdag te beginnen met het vaccineren van zorgmedewerkers. In Apeldoorn werden woensdag trainings- en informatiesessies gehouden voor medewerkers die betrokken zijn bij de aanstaande coronavaccinaties.

Lees verder

Prijzen aanbiedstations verschillen enorm

Door flinke tariefverhogingen bij gemeentelijke aanbiedstations in onder meer Doetinchem, Bronckhorst, Zevenaar en Montferland betalen inwoners vanaf dit jaar fors meer voor het aanbieden van onder andere grofvuil en dakafval. De prijzen van verschillende aanbiedstations in de regio verschillen echter enorm per gemeente.

Lees verder

De Pol blijft huurder sporthallen in Zelhem

De Pol blijft huurder van sporthal de Pol en de Thorbeckezaal in Zelhem. De huurovereenkomst met de gemeente Bronckhorst is met meerdere jaren verlengd.

Lees verder

Heitkamp in 's-Heerenberg zoekt invulling

Het pand van Hotel Heitkamp in ’s-Heerenberg moet na de coronacrisis weer gaan floreren volgens eigenaar Hans te Booij. Met de werktitel Heitkamp 2.0 spoort Te Booij mensen aan om binnenkort mee te gaan denken over het oprichten van paracommerciële vereniging of stichting en over het, met die vereniging of stichting, ontplooien van allerhande culturele of maatschappelijke activiteiten in het pand aan de Oudste Poortstraat.

Lees verder

Montferlandse stichtingen zoeken onderdak

De nijpende huisvestingskwestie van Filmhuis Didam en Stichting Mechteld ten Ham uit ‘s-Heerenberg blijft voortduren. Beide stichtingen moeten hun pand spoedig verlaten, maar hebben tot op heden nog geen nieuw onderkomen gevonden.

Lees verder

't Kuipje is voorbeeld voor Oude IJsselstreek

In samenwerking met Oude IJsselstreek en vanuit de wens van inwoners zelf wordt 't Kuipje, zoals het trapveld in Breedenbroek heet, bebouwd met woningen. Dit tot vreugde van de toekomstig bewoners, die blij zijn dat ze in de kern die voor hen als thuis voelt kunnen wonen.

Lees verder

Steentjes verblijden inwoners 's-Heerenberg

Met beschilderde steentjes en opbeurende briefjes steken de 11-jarige Puk en haar 8-jarige broertje Mik uit 's-Heerenberg inwoners van de kasteelstad een hart onder de riem. Samen met hun moeder Joyce van Gessel hopen ze in coronatijd vrolijkheid te brengen met hun creatieve keitjes.

Lees verder

Hogenkamp niet in actie op Australian Open

Tennisster Richel Hogenkamp is maandag uitgeschakeld in het kwalificatietoernooi voor de Australian Open. In de eerste ronde won Viktorija Golubic uit Zwitserland van de Doetinchemse.

Lees verder

Stijn Held keert na twee jaar terug bij Orion

Volleyballer Stijn Held keert na twee jaar terug bij Active Living Orion. De 26-jarige spelverdeler was tussen 2014 en 2018 ook al actief bij de eredivisionist uit Doetinchem.

Lees verder

Hengeloër vindt vergoeding KPN te summier

De langdurige internetstoring in Hengelo is vlak voor de jaarwisseling door leverancier KPN verholpen. De provider biedt getroffenen ter compensatie een geldbedrag aan, maar buurtbewoner Gerrit Wolsink is hier niet tevreden mee.

Lees verder

QR-route in Park Overstegen is een succes

De QR-route die in Park Overstegen is gemaakt is om kinderen, ondanks de beperkingen door de coronamaatregelen, te laten sporten is volgens Sportservice Doetinchem een groot succes geworden. Zaterdag start de organisatie een nieuwe route op Sportpark Zuid.

Lees verder

Sevenich gaat voor laatste kans op Spelen

Waterpoloster Vivian Sevenich uit Lichtenvoorde is door bondscoach Arno Havenga geselecteerd voor het Olympisch kwalificatietoernooi (OKT), dat van 19 tot en met 24 januari in het Italiaanse Triëst gespeeld wordt. De Nederlandse waterpolosters moeten de finale bereiken om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio.

Lees verder

Doetinchem in gesprek met ondernemers

Binnenstadbedrijf Doetinchem, ondernemers en de gemeente gaan maandag in gesprek over de regelgeving voor ondernemers die hun zaak tijdens de coronacrisis draaiende proberen te houden. Na een waarschuwing voor één van de ondernemers is het volgens Louis van Andel, directeur van Binnenstadbedrijf Doetinchem, tijd voor actie, zodat de binnenstad ook voor ondernemers aantrekkelijk blijft.

Lees verder

Bibliotheek Didam toch naar Meulenvelden

Bibliotheek Montferland in Didam verhuist per 1 januari 2022 alsnog naar zorgwooncomplex Meulenvelden. De verhuizing leek in september van de baan, maar de bieb heeft alsnog overeenstemming bereikt met eigenaar woningcorporatie Plavei.

Lees verder

Nieuwbouw op terrein zuivelfabriek nabij

De realisatie van achttien woningen op het terrein van de oude zuivelfabriek in Varsseveld is een stap dichterbij gekomen. Oude IJsselstreek heeft het nieuwe bestemmingsplan vastgesteld dat woningbouw op deze locatie mogelijk maakt.

Lees verder

Tussenoplossing voor warmtenet in Didam

Montferland wil voor het einde van 2021 de eerste huizen in de Didamse Bloemenbuurt aansluiten op het nieuw te realiseren warmtenet. Een tussenoplossing moet zorgen dat de betrokken partijen, ondanks de eerdere afwijzing voor rijkssubsidie, toch kunnen starten met het aardgasvrij maken van de wijk.

Lees verder

De Graafschap voelt druk tegen Telstar

De Graafschap leeft onder spanning toe naar het thuisduel met Telstar van vrijdagavond. Na de nederlaag tegen Almere City FC is het gat naar een directe promotieplek opgelopen tot acht punten, wat invloed heeft op de sfeer op De Vijverberg.

Lees verder

Groen licht voor woningbouw in Eibergen

Berkelland geeft groen licht voor de realisatie van twaalf woningen op de locatie Hartgerink in Eibergen. In totaal is er in de kern de komende jaren ruimte voor de realisatie van 175 woningen.

Lees verder

Eerste vaccinatie van Achterhoek uitgevoerd

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem is woensdagmiddag om klokslag 16.00 uur gestart met het vaccineren van medewerkers tegen het coronavirus. Longarts Hugo van Bergeijk kreeg in het auditorium als een van de eersten het Pfizer-vaccin geïnjecteerd.

Lees verder

Honderden boetes bij controle Laag-Keppel

De politie heeft dinsdag honderden weggebruikers bekeurd bij een snelheidscontrole in Laag-Keppel. De controle werd gehouden op de Wehlsedijk.

Lees verder

Stel uit Ulft wil de Achterhoek ontspullen

Olaf en Carmen Molenaar uit Ulft roepen Achterhoekers met hun digitale boek 'Gelukkig met minder spullen' op om na te denken over een minimalistische en milieubewuste levensstijl. Vanaf deze week komt iedere week een hoofdstuk online over hun eigen ervaringen en met tips om te ontspullen en duurzamer te leven.

Lees verder

Huis Landfort groener door geslaagde actie

Een crowdfundingsactie voor de aankoop van bomen voor Huis Landfort in Megchelen, heeft ruim veertigduizend euro opgeleverd. Met het geldbedrag worden ruim vijftig bomen aangekocht en kan de restauratie van de buitenplaats, die in 2022 afgerond moet zijn, verdergaan.

Lees verder

Montferlandse horeca gaat op winterse toer

Horecaondernemers uit Montferland halen in januari een stukje Oostenrijk naar de gemeente. Met onder andere apfelstrudel en Wiener Schnitzel willen zij het gemis van wintersport voor liefhebbers opvangen en zelf de januaridip doorkomen.

Lees verder

Vrouw staande gehouden vanwege rijgedrag

Een dertigjarige vrouw uit Didam is maandagavond in Doetinchem staande gehouden nadat ze opvallend rijgedrag vertoonde. De vrouw bleek te rijden met een geschorst rijbewijs en was volgens de politie vermoedelijk onder invloed van drugs.

Lees verder

Welgevuld Gouden Handen bij heropening

Na een sluiting van bijna negen maanden heropende maandagavond het gemeentelijk servicepunt in het ’s-Heerenbergse Gouden Handen. Dertien inwoners hadden zich aangemeld om gebruik te maken van het gemeenteloket dat vanaf deze week iedere maandagavond is geopend.

Lees verder

STOER start met open armen op DRU in Ulft

Met grote ambities is het nieuwe participatiebedrijf STOER van Oude IJsselstreek maandag gestart op het DRU Industriepark in Ulft. De gemeente is uit de samenwerking binnen Laborijn gestapt om honderden inwoners laagdrempeliger aan werk te helpen, maar heeft de hulp van de Tweede Kamer nodig voor uitvoering van alle plannen.

Lees verder

Brandende kerstboom in school gegooid

Bij basisschool Hogenkamp in de wijk Overstegen in Doetinchem is op oudejaarsavond een brandende kerstboom naar binnen gegooid. De school gaat aangifte doen van de vernielingen die zijn aangericht.

Lees verder

Kunstgrasveld van Concordia Wehl vernield

Een kunstgrasveld bij voetbalclub Concordia Wehl is rond de jaarwisseling vernield door onbekende daders. Op het veld zijn op meerdere plaatsen brandplekken aangericht, mogelijk met vuurwerk.

Lees verder

Special | Boumans wil 'lief' Doetinchem zien

Als start van 2021 blikt REGIO8 met de burgemeesters van de drie kerngemeenten terug op het afgelopen jaar. Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem gaat onder meer in op het niet promoveren van De Graafschap, de gifvatendiscussie en de diefstal van 1,8 miljoen euro door een ambtenaar van de gemeente.

Lees verder

Special | De Baat trots op kernen Montferland

Als start van het nieuwe jaar blikt REGIO8 met de burgemeesters van de drie kerngemeenten terug op het afgelopen jaar. Burgemeester Peter de Baat spreekt onder meer over de gevoelde tegenstelling tussen Bergh en Didam, de kracht van de Montferlandse kernen in coronatijd en de financiële problemen van de gemeente.

Lees verder

Special | Van Dijk thuis in Oude IJsselstreek

Als start van het nieuwe jaar blikt REGIO8 met de burgemeesters van de drie kerngemeenten terug op het afgelopen jaar. Burgemeester Otwin van Dijk blikt terug op de corona-uitbraak bij Sportclub Silvolde, bespreekt de start van STOER en gaat in de op de gemeenschapszin in Oude IJsselstreek.

Lees verder

Ter Voert emotioneel bij start kaartverkoop

Voor het eerst sinds 1970 kan de traditionele Nieuwjaarsparty met duizenden bezoekers in zaal ter Voert in Megchelen niet doorgaan. Zelfs het overlijden van oud-eigenaar Jan ter Voert eind 2018 hield het feest niet tegen, maar door de coronapandemie rest voor huidig eigenaar Roel ter Voert niks anders, tot grote pijn bij hem zelf.

Lees verder

Live carbidschieten met keeper in Vragender

In Vragender is donderdag een creatieve manier bedacht om het carbidschieten, ondanks alle coronamaatregelen, toch leuk te maken. Voor geïnteresseerden was het mogelijk om via een livestream te zien hoe een doelman probeert de afgeschoten ballen tegen te houden.

Lees verder

Special | Boeren strijdbaar na hectisch jaar

De extreme droogte, nieuwe stikstofwetgeving en de lage melkprijs zet boeren onder druk. Melkveehouder Mark Ormel, nu nog voorzitter van LTO Noord in Oost-Achterhoek, ontmoette Farmers Defence Force-kopstuk Thijs Wieggers op zijn melkveebedrijf in Mariënvelde om terug te blikken op het jaar 2020.

Lees verder

Planbare zorg afgeschaald in het Slingeland

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem schaalt, net als de andere ziekenhuizen in Nederland, een deel van de planbare zorg af. Dat is nodig om voldoende capaciteit te hebben om coronapatiënten te behandelen.

Lees verder

Halve kilo wiet gevonden in huis Dinxperlo

In een woning in Dinxperlo is dinsdag bij een inval meer dan een halve kilo wiet gevonden. De bewoner van het huis is door de politie aangehouden.

Lees verder

Gabi verruilt bakwinkel voor coronazorg

De Veiligheidsregio en de GGD Noord- en Oost Gelderland doen een dringende oproep aan mensen met een zorgachtergrond om bij te springen in zorghotels en verpleeghuizen. Gabi Hunter uit Doetinchem las de oproep en verlaat tijdelijk haar bakwinkel in Doetinchem om coronapatiënten te verzorgen in het zorghotel in Gaanderen.

Lees verder

Langdurige storing Hengelo lijkt verholpen

De storing die een deel van Hengelo gedurende elf dagen afsloot van het internet lijkt opgelost te zijn. Nadat dinsdag de beschadigde kabel nogmaals werd gelast, behoren de problemen volgens buurtbewoners eindelijk tot het verleden.

Lees verder

Montferlandse jeugd ontsnapt uit lockdown

Gewapend met hun telefoon en veiligheidshesjes namen Montferlandse jongeren dinsdagavond deel aan Hunted Montferland, een spel dat qua speelwijze lijkt op het populaire Pokémon Go. De gemeente organiseert het samen met stichting Welcom en hoopt jongeren te vermaken tijdens de laatste dagen van 2020.

Lees verder

Special | Ziekenhuissoap in de Achterhoek

De samenwerking tussen het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem liep eind 2019 een deuk op toen werd aangekondigd dat de spoedeisende hulp op termijn naar Doetinchem zou worden overgeheveld. Het betekende een turbulente periode, waarbij er vooral vanuit Winterswijk veel protest kwam tegen de naderende fusie. Hendrik-Jan Mensink blikt samen met REGIO8 terug op de ziekenhuisstrijd van het afgelopen jaar. Mensink was één van de hoofdrolspelers als voorzitter van Stichting Behoud SKB.

Lees verder

Supporters starten veiling voor goede doel

Supportersgroep Oldies DTC veilt verschillende items die te maken hebben met De Graafschap om zo geld op te halen voor Stichting Ambulancewens. De supporters van de Doetinchemse club kozen het goede doel, nadat ze zagen dat onder meer oud-trainer en erelid Simon Kistemaker geholpen werd door de stichting.

Lees verder

Extra bedden voor coronapatiënten in SKB

Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk heeft dinsdag besloten de zorg voor coronapatiënten verder op te schalen. Daarmee creëert het SKB meer ruimte voor coronapatiënten uit de Twentse ziekenhuizen, waar een zorgelijke situatie is ontstaan.

Lees verder

Stokkumse schutterij steunt de Voedselbank

Het Gilde Sint Oswaldus Stokkum trekt zaterdag 2 januari door het dorp om houdbare producten in te zamelen voor de Voedselbank Montferland. Hiermee hoopt de schutterij de organisatie door de moeilijke eerste weken van januari te helpen.

Lees verder

Inwoners Hengelo woest op KPN na storing

De bewoners van de buurt rond de Vordenseweg in Hengelo zijn woest op leverancier KPN nu ze dankzij een storing bij de provider al elf dagen zonder internet en tv zitten. De bewoners denken nu aan compensatie, omdat de storing een week geleden al verholpen zou zijn.

Lees verder

Nieuwe basisschool en opvang Gendringen

De schoolbesturen van de Gendringse basisscholen De Hoeksteen en Christoffelschool, Kinderopvangorganisatie Humankind en Oude IJsselstreek willen samen een integraal Kindcentrum (IKC) in Gendringen realiseren. Het nieuwe centrum moet op de plek komen van de huidige Christoffelschool.

Lees verder

Dana (16) van het spoor gered in Doetinchem

De zestienjarige Dana Bosman uit 's-Heerenberg keek de dood op een donderdag in november in de ogen, maar kan het verhaal navertellen met dank aan haar redder Wesley Haverdil. Ze ging met haar scooter onderuit op een spoorwegovergang in Doetinchem en kwam op de rails terecht terwijl een trein op haar afreed.

Lees verder

Ulftse drive-in inspiratie voor Duitse variant

Het Duitse pretpark Wunderland Kalkar, vlak over de grens bij ’s-Heerenberg, heeft tot eind januari een Winter Wunderland drive-in. De Nederlandse directeur Han Groot Obbink kwam op dit idee toen hij op de radio hoorde over de stoofpotjes drive-through bij de DRU in Ulft.

Lees verder

Normaal populair ondanks daling in Top2000

Normaal is uit de top tien van de Top 2000 van Radio2 geknikkerd, maar met meerdere nummers van de boerenrockband én van Suzan en Freek is de streek alsnog vertegenwoordigd in de hitlijst. Wim Vriezen, eigenaar van een platenzaak in Doetinchem, vindt de daling logisch en noemt de huidige lijst een betere weerspiegeling van de plek van de Achterhoekse muziek in de Nederlandse hitnoteringen.

Lees verder

Korpschef helpt bij Achterhoekse controle

De politie heeft woensdag bij een vuurwerkcontrole in de gemeente Winterswijk, Aalten en Berkelland ondersteuning gekregen van de korpschef Henk van Essen. Bij de controle werd geen vuurwerk onderschept, maar wel werden er twee slagwapens ingenomen.

Lees verder

Kringloopwinkels puilen uit met spullen

De opslagruimtes van Kringloopwinkel Aktief in de regio stromen over omdat de winkel nog wel goederen mag innemen, maar niet meer mag verkopen tijdens de lockdown. De winkels roepen klanten op te wachten met het afgeven van goederen.

Lees verder

Kringloopwinkels puilen uit met spullen

De opslagruimtes van Kringloopwinkel Aktief in de regio stromen over omdat de winkel nog wel goederen mag innemen, maar niet meer mag verkopen tijdens de lockdown. De winkels roepen klanten op te wachten met het afgeven van goederen.

Lees verder

Levensredder uit Silvolde wil voorbeeld zijn

De 18-jarige Jesse van de Gevel uit Silvolde gebruikt zijn reanimatiecursus om levens te redden en roept leeftijdsgenoten op om hetzelfde te doen. Met zijn speciaal omgebouwde scooter rukte hij donderdagnacht nog uit om een man te redden in Gaanderen.

Lees verder

Voortvluchtige opgepakt in ’s-Heerenberg 

De politie heeft woensdagmiddag een 41-jarige voortvluchtige man uit Epe opgepakt in een woning in ’s-Heerenberg. Ook de 56-jarige bewoner van het pand werd aangehouden wegens geweldspleging tegen de aanwezige agenten.

Lees verder

CDA Montferland censureert op Facebook

CDA Montferland verwijderde deze week kritische reacties van burgers en collega-raadsleden van hun Facebookpagina. De partij greep naar eigen zeggen in toen het in hun ogen té persoonlijk werd en worstelt met de grenzen van sociale media.

Lees verder

Minder budget aanpak 's-Heerenberg Oost

Montferland start met een kleinere beurs dan gewenst met de ontwikkeling van de plannen om de leefbaarheid in ’s-Heerenberg Oost te verbeteren. Zowel inwoners, woningcorporatie Plavei als de gemeente maken zich al langer zorgen over de toekomt van de wijk en willen verpaupering voorkomen.

Lees verder

Spies blijft langer bij hoofdklasser RKZVC

Het contract van trainer Jeroen Spies bij hoofdklasser RKZVC uit Zieuwent is met een jaar verlengd. Zowel bij de club, de spelersgroep als bij de trainer zelf is er tevredenheid over de samenwerking.

Lees verder

Geplande zorg gaat door in het Slingeland

De planbare zorg in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem blijft in ieder geval tot vrijdag gewoon doorgaan. Ook is er momenteel geen sprake van een nijpend tekort aan personeel, wat betekent dat werknemers gewoon vrij kunnen zijn tijdens de feestdagen.

Lees verder

Volle olievaten gedumpt nabij Slangenburg

Vorige week zijn er in het bos nabij Landgoed Slangenburg twee vaten met vloeistof gedumpt. De politie is op zoek naar getuigen van het voorval.

Lees verder

Duizenden kaarsen laten dorp Wehl stralen

Zonder straatverlichting straalden de dorpen Wehl en Nieuw-Wehl maandagavond door kaarslicht vanachter de ruiten van inwoners. Meer dan drieduizend kaarsen zijn uitgedeeld om een gevoel van verbondenheid te creëren op de kortste dag van het jaar.

Lees verder

Politie belaagd bij schuurfeest in Winterswijk

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee mannen opgepakt bij een feest in een schuurtje bij een woning in Winterswijk. Een van de arrestanten wordt verdacht van poging tot zware mishandeling van een agent.

Lees verder

Minder bomenkap op Joodse begraafplaats

Met het markeren van bomen en het aanvragen van een kapvergunning zijn de eerste stappen gezet in het opknappen van de Joodse begraafplaats in ’s-Heerenberg. Waar eerst alle monumentale bomen gekapt zouden worden, hoeven er nu maar twee of drie naar de grond.

Lees verder

Al vier dagen geen internet in deel Hengelo

Een deel van de inwoners van Hengelo heeft al sinds vrijdag geen internet. Vrijdagochtend werd er bij graafwerkzaamheden een glasvezelkabel geraakt, waardoor bewoners al een paar dagen hinder ondervinden.

Lees verder

Kaasboer Pomper neemt afscheid van markt

Na meer dan vijftig jaar stapt de 66-jarige Albert Pomper uit Doetinchem eind dit jaar definitief uit de kaaskraam waarmee hij markten in de hele regio aandeed. Het afscheid ging niet onopgemerkt voorbij, zijn kraam puilde zaterdag na het bezoek aan de markt in Winterswijk uit van de cadeaus van vaste klanten.

Lees verder

Nieuwenhuis weer in selectie wereldbeker

Wielrenner Joris Nieuwenhuis uit Zelhem is door bondscoach Gerben de Knegt geselecteerd voor de wereldbekerveldrit op 27 december in het Belgische Dendermonde. De Nederlandse equipe leek Mathieu van der Poel te moeten missen, maar de wereldkampioen besloot maandag om toch de derde ronde van de wereldbeker te rijden.

Lees verder

Achterhoek verbonden door het Oosterlicht

Het Oosterlicht is zaterdag op 23 plaatsen binnen en buiten de Achterhoek ontstoken. Het initiatief startte vijf jaar geleden in Oude IJsselstreek, maar breidt dit jaar uit naar negen gemeenten en Duitsland.

Lees verder

Westendorpse in de bres voor gedupeerden

Een vernietigend rapport maakte donderdag duidelijk welke ellende gedupeerden van de toeslagenaffaire hebben doorgemaakt. Kristel de Waal uit Westendorp werd met haar gezin keihard geraakt door de fouten van de Belastingdienst, ze hoopt als lid van het ouderpanel dat de Tweede Kamer heeft ingesteld dat de beerput nu volledig opengaat.

Lees verder

Doetinchemmers kunnen referendum starten

Inwoners van de gemeente Doetinchem kunnen vanaf nu zelf gemakkelijker een referendum starten voor belangrijke onderwerpen. Het idee is van de SP, wiens voorstel donderdagavond met een nipte meerderheid door de gemeenteraad werd aangenomen.

Lees verder

Aanvallers mogen weg bij De Graafschap

Sven Blummel en Giannis Mystakidis mogen deze winter onder voorwaarden vertrekken bij De Graafschap. Daarnaast hoopt manager voetbalzaken Peter Hofstede aanvaller Klaas-Jan Huntelaar en middenvelder Siem de Jong in de toekomst te kunnen verleiden tot een verblijf in Doetinchem.

Lees verder

Vervoerder Arriva stelt vakantieregeling in

Vervoerder Arriva heeft de net aangepaste dienstregeling opnieuw gewijzigd. De bussen in de Achterhoek zullen door de ingestelde lockdown vanaf maandag in de vakantiedienstregeling gaan rijden.

Lees verder

Muziek van Normaal keldert in de Top 2000

Vier nummers van de band Normaal dalen hard in de nieuwe edtitie van de Top 2000 van Radio 2. Tegenover de daling van de boerenrockers, nog altijd de best scorende Achterhoekse act in de lijst, staat een opmars van het duo Suzan & Freek.

Lees verder

Smeekbede tegen DocksNLD zonder succes

Gepassioneerd en vol emotie probeerde Sandra Braam de Montferlandse gemeenteraad te overtuigen de plannen voor de uitbreiding van DocksNLD2 af te schieten. De oppositiepartijen steunen het plan van de voorzitter van Dorpsraad Azewijn, maar de coalitie houdt vast aan een uitbreiding in oostelijke richting.

Lees verder

Pim (10) haalt ruim 14.000 euro op voor Kika

De Doetinchemse Pim Remijn heeft met zijn korte broekenactie, die hij vorige week op basisschool De Zonneboom hield voor zijn zieke klasgenootje Rein, samen met andere leerlingen ruim 14.000 euro opgehaald voor Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Pim en Kika hebben samen besloten om van de eenmalige actie een jaarlijks terugkerende landelijke actiedag te maken.

Lees verder

Housheer baalt van van uitschakeling Oranje

Dione Housheer uit Ulft maakt met Oranje geen kans meer op een medaille bij het EK handbal in Denemarken. Vrijdag wacht er voor de regerend wereldkampioen enkel nog een wedstrijd om de vijfde en de zesde plek.

Lees verder

Montferlanders betalen meer bij aanbiedstation

Inwoners van Montferland betalen vanaf januari fors meer voor het inleveren van afval bij het aanbiedstation in ’s-Heerenberg. In sommige gevallen moeten inwoners bijna het dubbele of zelfs het driedubbele betalen ten opzichte van de tarieven uit 2020.

Lees verder

Zorghotel in Gaanderen ziet druk toenemen

Zorghotel de Slingebeek in Gaanderen ziet de druk toenemen vanwege de stijging van het aantal besmettingen in de regio. Van acute personeelstekorten is mede door een samenwerking met het Graafschap College geen sprake, waardoor het Rode Kruis niet hoeft bij te springen in de Achterhoek.

Lees verder

Montferland krijgt mobiele pumptrackbaan 

Montferland krijgt vanaf volgend jaar een mobiele pumptrackbaan die op toerbeurt in de verschillende kernen komt te staan. Het doel van de gemeente is om met de baan het sportaanbod in de openbare ruimte te vergroten.

Lees verder

Carbidschieten wordt dringend afgeraden

Carbidschieten is rond de jaarwisseling niet verboden, maar wordt ten strengste afgeraden door burgemeesters binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). De regels voor de eindejaarstraditie verschillen wel per gemeente, waardoor het mogelijk niet overal mag.

Lees verder

Gesprek na ongeval op beruchte rotonde

De Fietsersbond Doetinchem heeft donderdagochtend een gesprek met wethouder Rens Steintjes naar aanleiding van het ongeval op de beruchte rotonde bij het hoofdkantoor van het Waterschap. Een fietsster raakte daarbij dinsdag ernstig gewond.

Lees verder

Arriva schrapt scholierenlijnen in de regio

Vervoerder Arriva heeft vanwege de nieuwe coronamaatregelen besloten alle schoollijnen (de lijnen met een 600-nummer) in de Achterhoek vanaf zaterdag te schrappen. Door het besluit vallen er voor reizigers in de regio acht buslijnen weg.

Lees verder

Erna verblijdt voedselbanken met pakketten

De voedselbanken in de regio hebben duizenden euro's en honderden voedselpakketten cadeau kregen dankzij een uit de hand gelopen actie van Erna Mecking. De eigenaresse van Erna's Boutique in Ulft vierde het 20-jarig jubileum van haar winkel met een inzamelingsactie.

Lees verder

Stop nu definitief uit De Hoevert getrokken

De stop is definitief uit zwembad De Hoevert in Didam getrokken, want het geplande coronaproof afscheid is door de aangescherpte lockdown niet mogelijk. De Montferlandse oppositiepartijen organiseerden daarom een kranslegging om toch stil te staan bij de sluiting.

Lees verder

Housheer met Oranje uitgeschakeld op EK

De Ulftse Dione Housheer is met het Nederlands handbalelftal uitgeschakeld op het EK. De regerend wereldkampioen kan zich ondanks de overwinning op Duitsland (28-27) niet meer plaatsen voor de halve finale.

Lees verder

Run op Duitse benzine in het grensgebied

Aan de Duitse kant van de grens is maandag een ware run op brandstof ontstaan na het uitlekken van de invoering van de aangescherpte lockdown in Nederland. In het Duitse Anholt, vlak over de grens bij Gendringen, was de vraag zo groot dat alle benzine in de middag uitverkocht was.

Lees verder

Food Rally houdt horeca Montferland bezig

Montferlandse horecaondernemers organiseerden dit weekend een Food Rally om bezig te blijven tijdens de gedwongen sluiting door de coronacrisis. Ondanks de groeiende crisis in de sector verwachten ze de komende tijd niet open te gaan, in tegenstelling tot ondernemers die 17 januari koste wat kost open willen.

Lees verder

Telefoon van kappers staat roodgloeiend

De telefoons bij de kapsalons in de regio staan roodgloeiend nadat maandagmiddag bekend werd dat ze als gevolg van de strengere coronamaatregelen hun deuren moeten sluiten. Kappers in onder meer Doetinchem en Wehl zitten tot maandagavond volgepland.

Lees verder

Muzikanten weer op het podium in de DRU

Zeven muziekacts uit de regio stapten na maanden zonder optredens zaterdag het podium op tijdens de Dag van de Achterhoekse Popmuziek. De dialectrockers van De Boetners speelden in februari voor het laatst voor publiek, dus was het evenement op het DRU Industriepark genieten voor de bandleden, maar ook de organisatie.

Lees verder

Dronken man opgepakt na ongeval in Neede

Een man is zondagavond aangehouden na het veroorzaken van een eenzijdig ongeval op de N315 nabij Neede. Hij was volgens de politie onder invloed van alcohol.

Lees verder

Nieuwenhuis bij selectie voor wereldbeker

Joris Nieuwenhuis uit Zelhem is voor het eerst dit seizoen opgenomen in de selectie voor een wereldbeker veldrijden. Traditioneel staat de wedstrijd in Namen bekend als een van de zwaarste veldritten van het seizoen.

Lees verder

Oosterlicht straalt boven hele Achterhoek

Het Oosterlicht wordt zaterdag 19 december op in totaal 23 plaatsen binnen en buiten de Achterhoek ontstoken. Het initiatief startte vijf jaar geleden in Oude IJsselstreek, maar breidt dit jaar uit naar negen gemeenten én Duitsland.

Lees verder

Honderd meter kerstsfeer bij drive-in A18

Kerstfanaten en oliebolliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de A18 Oliebollen Drive-In op het bedrijvenpark in Wehl. Met een rit door de aangeklede hal kunnen liefhebbers genieten van ruim honderd meter aan kerstbeleving met aan het einde een zak verse oliebollen.

Lees verder

Toch toeslagenmeldpunt Oude IJsselstreek

Oude IJsselstreek gaat alsnog een meldpunt openen voor ouders uit de gemeente die mogelijk gedupeerd zijn in de toeslagenaffaire van de belastingdienst. Eerder gaf burgemeester Otwin van Dijk na vragen van een gedupeerde aan geen signalen te hebben ontvangen dat een meldpunt nodig was, maar na raadsvragen van het CDA ging het college donderdag alsnog overstag.

Lees verder

Personeel achtervolgt fietsendief in Vorden

Een man die dinsdag een fiets heeft gestolen bij een winkel in Vorden is donderdagmiddag door de politie aangehouden. Het winkelpersoneel herkende de 50-jarige Rotterdamse fietsendief twee dagen na de diefstal en zette vervolgens de achtervolging in.

Lees verder

Moeder Teresa Stichting krijgt een podium

Televisiezender REGIO8 zendt zondag in samenwerking met de Moeder Teresa Stichting een televisieprogramma uit over de projecten van de stichting in Roemenië. De uitzending is een vervanging voor de jaarlijkse actie met collectes en optredens.

Lees verder

Van Toor trainer Longa'30 uit Lichtenvoorde

Dennis van Toor wordt met ingang van het komende seizoen hoofdtrainer van Longa ’30 uit Lichtenvoorde. De voormalig oefenmeester van AZSV heeft deze jaargang een sabbatical genomen.

Lees verder

Rattenoverlast in 's-Heerenberg aangepakt

Montferland en woningcorporatie Plavei gaan de rattenoverlast in ’s-Heerenberg Oost gezamenlijk aanpakken. Rattenvallen en professionele ongediertebestrijders moeten de dieren zo snel mogelijk uit de wijk verdrijven.

Lees verder

Topsporters geven gastles op basisscholen

Topsporters brengen de komende maanden een bezoek aan meer dan twintig basisscholen in de regio om kinderen meer aan het sporten te krijgen. Korfballer Daan Dijkstra was donderdag te gast bij de St. Jozefschool in Loil om uitleg te geven over zijn sport.

Lees verder

Celstraf na verkrachting van minderjarige

Een 22-jarige man uit Arnhem is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van drie jaar voor een verkrachting in Lengel. Het toen zeventienjarige meisje werd in de auto van de Arnhemmer gedwongen tot seks.

Lees verder

Midwinterhoorn schalt 'gewoon' over land

Het midwinterhoornseizoen in de regio is gestart, maar door het coronavirus moeten de blazers hun hobby met afstand tot elkaar en zonder vaste uitvalsbasis uitoefenen. Jan Jansen, oervader van de 's-Heerenbergse midwinterhoornvereniging, is blij dat hij in Montferland traditioneel op pad kan met zijn zelfgemaakte blaasinstrument.

Lees verder

Metzo in Doetinchem schittert door lichten

Het Metzo College in Doetinchem schittert vanaf donderdag iedere avond als gastheer van een lichtshow. Met Ad Astra, zoals de show heet, wil bedenker Marco Groen onder meer de schoonheid van de Doetinchemse middelbare school uitlichten.

Lees verder

Housheer belangrijk in cruciale zege Oranje

Dione Housheer uit Ulft heeft zich dinsdagavond met het Nederlands handbalelftal naar de volgende ronde geknokt. De Ulftse handbalster wist in de allesbeslissende wedstrijd tegen Hongarije, die met 28-24 werd gewonnen, op cruciale momenten het doel te vinden.

Lees verder

Toch tunnel onder spoor in Winterswijk

Volgend jaar wordt er alsnog een voetgangerstunnel aangelegd onder het spoor bij de Greversweg in Winterswijk. Eerder werd de realisatie van een tunnel of een brug over het spoor nog afgeschoten.

Lees verder

Naam cultuurbedrijf Doetinchem onthuld

Het nieuwe cultuurbedrijf in Doetinchem gaat Amphion Cultuurbedrijf heten. Het bedrijf dat opgezet is door De Gruitpoort, Schouwburg Amphion en Muziekschool Oost-Gelderland moet een centrum voor talentontwikkeling, culturele broedplaats en professioneel podium ineen worden.

Lees verder

Montferland legt jubileumfeest Braamt stil

In Braamt is afgelopen weekend een jubileumfeest voor een 50-jarig huwelijk stilgelegd. Handhavers van Montferland constateerden dat een groep van twintig personen zich op straat niet aan de coronaregels hield.

Lees verder

Buurt blij met behoud groen in Varsseveld

Actiegroep Behoud Groen Varsseveld heeft haar doel bereikt: op de groenstrook op de hoek van de Koningin Emmastraat worden geen huizen gebouwd en dat werd zaterdag gevierd met het weghalen van het protestspandoek. De burgers voelden zich in eerste instantie niet gehoord door raadsleden, maar uiteindelijk overtuigde een petitie de gemeente.

Lees verder

Ontsluiting tussen DocksNLD en A3 onzeker 

De toekomst van de ontsluitingsweg, die vanuit bedrijventerrein DocksNLD rechtstreeks aansluit op de Duitse snelweg A3, is onzeker. Door de plottwist in de uitbreiding van het bedrijventerrein in ’s-Heerenberg/Azewijn moet Montferland bekijken of het überhaupt een optie is om de weg nog aan te leggen.

Lees verder

Montferland onder vuur na draai DocksNLD

Met een gevoel van wanhoop en totale verbazing kijken inwoners van Azewijn naar het plan van Montferland om bedrijventerrein DocksNLD uit te breiden in noordelijke richting. Ondanks een investering van meer dan een miljoen euro heeft de gemeente naar eigen zeggen niks te zeggen, en dus geen keuze.

Lees verder

Brievenbus in Didam vernield door vuurwerk

Twee brievenbussen in Didam zijn afgelopen weekend vernield door onbekenden. Eén daarvan werd opgeblazen met behulp van vuurwerk, waarbij een kleine hoeveelheid post beschadigd is geraakt.

Lees verder

Uitschakeling op EK dreigt voor Housheer

Na twee nederlagen in de eerste twee wedstrijden dreigt er uitschakeling voor de Ulftse Dione Housheer met het Nederlands handbalelftal. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade moet dinsdagavond winnen van Hongarije om door te gaan in de poule.

Lees verder

Nieuwenhuis 17e bij terugkeer in het veld

Joris Nieuwenhuis is als zeventiende geëindigd bij zijn terugkeer in het veld. De Zelhemmer eindigde bij de Superprestige in Boom op drie minuten van de winnaar.

Lees verder

Jas voor hamburgers verovert de wereld

Een jas met zakken om je hamburgers warm te houden verovert langzaam de wereld. Het klinkt als een grap en zo begon het ook, maar drieënhalf jaar na het bedenken is The Burger Jacket echt te koop en is er interesse uit het buitenland.

Lees verder

Buurtbewoners tuigen kerstwensboom op

Bewoners van de Bizetlaan in Doetinchem hebben hun eigen kerstwensboom opgezet. Sinds zondag 6 december kunnen belangstellenden hun wens in de boom hangen.

Lees verder

Klein vuurwerk is doekje voor het bloeden

Feestwinkel Festival in Doetinchem verkoopt dit jaar categorie 1 vuurwerk , dat ondanks het ingestelde vuurwerkverbod nog wel is toegestaan. Volgens de winkel is er een ware run ontstaan op het spul en is het een doekje voor het bloeden na het uitgeven van tienduizenden euro's aan ander vuurwerk.

Lees verder

Jamie en Sean stijgen tot grote hoogte

Kitesurfer Jamie Overbeek verbrak met een sprong van meer dan dertig meter hoog eind oktober hoog het Nederlands record binnen zijn sport. De 14-jarige Ulftenaar behoort nu al tot de wereldtop, terwijl zijn 16-jarige broer Sean in het kielzog ook tot grote hoogte hoopt te komen.

Lees verder

Man weigert mondkapje en gooit met blikje

Een man heeft woensdagmiddag in het tankstation van Fokko Meijer in Doetinchem een vol blikje richting een medewerker en een klant gegooid. Hij werd aangesproken vanwege het niet dragen van een mondkapje en kon zich vervolgens niet beheersen.

Lees verder

Sinterklaasactie Alexander (11) groot succes

De Sinterklaasactie van de elfjarige Alexander uit Terborg is een groot succes geworden. Inmiddels heeft hij met hulp van zijn ouders al meer dan driehonderd kinderen blij kunnen maken met cadeaus en ze weten niet van ophouden.

Lees verder

Sinterklaas doet coronatest voor huisbezoek

Hulpsinterklazen en hulppieten in de Achterhoek maken zich op voor een andere Sinterklaasviering dan normaal. De discussie rond de kleur van de hulpjes van de goedheiligman is inmiddels traditie geworden, maar het bezorgen van pakjes in coronatijd zorgt voor nieuwe kopzorgen.

Lees verder

Buurtbus rijdt in januari weer door de regio

De buurtbussen in de Achterhoek gaan volgend jaar vanaf 4 januari weer de weg op. Door de coronacrisis stonden de bussen al vanaf halverwege maart stil omdat de voertuigen moesten worden aangepast.

Lees verder

Arriva voert een nieuwe dienstregeling in

Arriva start op 13 december met de nieuwe dienstregeling in Gelderland. Dit betekent voor de Achterhoek dat op verschillende trajecten de reistijden worden verkort en de bussen beter aansluiten op de treinen. 

Lees verder

Druk op Snoei neemt toe bij De Graafschap

De druk op De Graafschap neemt in de decembermaand toe door het matige spel en de slechte resultaten van de afgelopen tijd. Het hoofd van trainer Mike Snoei ligt niet op een hakblok in Doetinchem, maar de nederlagen tegen Cambuur, FC Volendam en met name FC Eindhoven zijn reden voor bezorgdheid.

Lees verder

Spelevenement voor jeugd in Montferland

Voor de jeugd in de gemeente Montferland wordt in de kerstvakantie een sportieve activiteit georganiseerd. Welzijns- en cultuurorganisatie Stichting Welcom en evenementenbureau Evicient, bestaande uit studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen, hopen de jeugd hiermee een leuke dag te bezorgen.

Lees verder

Woningwens in vervulling op Stroombroek

Vakantiepark Landal Stroombroek in Braamt wil 21 nieuwe recreatiewoningen bouwen voor groepen van acht tot zestien personen. Montferland gaat in principe akkoord met het voorstel, waardoor de langgekoesterde wens van het bungalowpark in vervulling lijkt te gaan.

Lees verder

Fietsersbond in actie voor veilige rotonde

De Fietsersbond in Doetinchem wilde dinsdag voor een kleine verkeerschaos zorgen op een rotonde nabij het kantoor van het waterschap. De drukte bleef met een zevental fietsers uit, desondanks hopen ze dat hun boodschap om ongelukken te voorkomen overkomt.

Lees verder

Route bevrijders Didam in beeld gebracht 

De spannende, maar veelal onbekende bevrijdingsgeschiedenis van de voormalige gemeente Didam komt tot leven door de bevrijdingsroute van de Oudheidkundige Vereniging Didam (OVD). Door informatieborden te plaatsen op achttien plekken met historisch belang, wil de vereniging de geallieerde opmars in kaart brengen.

Lees verder

Oude IJsselstreek waarschuwt tegen inbraak

Oude IJsselstreek waarschuwt haar inwoners met grote matrixborden op drie verschillende plekken in de gemeente tegen inbrekers. De borden in Terborg, Etten en Ulft zijn geplaatst in het kader van het donkere dagen offensief.

Lees verder

Verscherpt toezicht ziekenhuizen verlengd

Het Slingeland Ziekenhuis en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) staan in ieder geval tot februari volgend jaar onder verscherpt toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Reden is dat de ontvlechting van het overkoepelende orgaan Santiz nog niet is voltooid.

Lees verder

Montferland steunt ouderen met tekeningen

Ouderen in Montferland werden maandag verrast met tientallen kleurplaten van basisschoolleerlingen. De bewoners van zorgcentra Meulenvelden, Gertrudis en Hof van Varwijk ontvingen de tekeningen uit handen van de burgemeester en wethouders.

Lees verder

Servicepunt in Gouden Handen weer open

Het gemeentelijke servicepunt in Gouden Handen gaat vanaf 4 januari weer open, nadat het eerder dit jaar sloot na de uitbraak van het coronavirus. Na protesten vanuit ’s-Heerenberg en de Montferlandse politiek is de heropening een feit.

Lees verder

Negenhonderd gratis stamppotten voor Loil

Honderden inwoners van Loil zijn zaterdag aan de eigen deur verblijd met in totaal zo’n negenhonderd gratis stamppotjes. De Kontaktraad, het overkoepelende orgaan van de verenigingen in het dorp, wil inwoners met de actie een steuntje in de rug geven tijdens de coronacrisis.

Lees verder

Scholieren Metzo koken weer voor gasten

Na een maandenlange sluiting van het restaurant Metzo Kookt kunnen scholieren sinds donderdag weer gasten ontvangen. Het Metzo College merkt dat leerlingen de laatste maanden grote achterstanden hebben opgelopen.

Lees verder

Weer vernielingen in centrum 's-Heerenberg

Voor de tweede keer in een korte tijd zijn vernielingen aangericht in ‘s-Heerenberg. De politie onderzoekt of de vernielingen een verband met elkaar hebben.

Lees verder

Montferland wil meer dagtoeristen trekken 

Montferland gaat zich de komende jaren richten op de ontwikkeling van de vrijetijdsbesteding, om zo meer dagrecreanten naar de gemeente te trekken. Bergherbos, Stroombroek en Kasteel Huis Bergh zijn binnen het huidige aanbod de belangrijkste pijlers om Montferland bij toeristen op de kaart te zetten.

Lees verder

Arbiter Weever stroomt betaald voetbal in

Assistent-scheidsrechter Kevin Weever (24) uit Vorden heeft opnieuw een aanstelling in het betaald voetbal gekregen. De ambitieuze grensrechter maakte onlangs zijn debuut in de Keuken Kampioen Divisie en kijkt uit naar de toekomst.

Lees verder

Nieuwenhuis trekt opnieuw het veld in

Wielrenner Joris Nieuwenhuis uit Zelhem keert komende winter terug in het veldrijden. Na een succesvol wegseizoen hoopt de renner de ingezette lijn door te trekken in het veld.

Lees verder

Jongeren terroriseren bewoners Overstegen

Met rondvliegende etenswaren, vandalisme en harde vuurwerkexplosies zaaien jongeren in de Doetinchemse wijk Overstegen angst bij buurtbewoners. Zij vrezen voor represailles van de jongeren willen daarom enkel anoniem hun verhaal doen, terwijl jongeren graag met buurtbewoners in gesprek willen.

Lees verder

Doetinchemse trainer runt voetbalschool

De Doetinchemse Kaan Ozerdogan timmert aan de weg met zijn nieuwbakken voetbalschool op de velden van SV Kilder. Om jeugdige voetballers uit de regio en zichzelf actief bezig te houden tijdens de coronacrisis besloot hij één op één voetbaltrainingen te geven.

Lees verder

Weer inbraak bij kledingzaak in Doetinchem

Voor de tweede keer in korte tijd is er ingebroken bij kledingwinkel T-Time Men’s Wear in Doetinchem. Wat er in de nacht van dinsdag op woensdag precies is buit gemaakt is nog onbekend.

Lees verder

Zorgen om drugsgebruik jeugd Montferland

Om het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren tot en met 23 jaar aan te pakken, gaat Montferland een nieuw preventie- en handhavingsplan opstellen voor alcohol en drugs. Hiermee hoopt de gemeente de stijging in het middelengebruik terug te dringen.

Lees verder

Ulftse Housheer kijkt na transfer uit naar EK

Dione Housheer uit Ulft reist komende week af naar Denenmarken voor het aanstaande Europees Kampioenschap Handbal. Na het winnen van het WK in 2019 heeft het Nederlands Elftal volgens de Ulftse handbalster maar één doel.

Lees verder

Verpleegafdeling van het SKB weer open

Verpleegafdeling C1 van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix is weer geopend voor nieuwe opnames. Vorige week besloot het ziekenhuis in Winterswijk de afdeling te sluiten vanwege een corona-uitbraak.

Lees verder

Honderden kazen gestolen in Lievelde

Bij kaasboerderij Weenink in Lievelde is in de nacht van 12 op 13 november een opmerkelijke inbraak gepleegd. Inbrekers hebben honderden kazen gestolen uit de koeling van het bedrijf en vervolgens zijn enkele kazen te koop aangeboden op Marktplaats.

Lees verder

Doetinchemmer Captein 'Chef van het Jaar'

Chef-kok Mark Captein van Orangerie De Pol uit Doetinchem is door restaurantvereniging JRE-Nederland uitgeroepen tot Chef van het jaar. De prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt, gaat nu voor de tweede keer naar de Doetinchemse horecazaak.

Lees verder

Carbidverkoop in regio schiet de lucht in

Achterhoekse carbidverkopers zien de vraag naar het carbid stijgen, sinds bekend is geworden dat er een vuurwerkverbod geldt in Nederland. Jongeren willen voorkomen dat ze misgrijpen en kopen eerder dan normaal het carbid.

Lees verder

Sinterklaas verwelkomd in SSP Hal in Ulft

Sinterklaas is zondagmiddag met een heuse drive-through verwelkomd door de kinderen uit Ulft en omgeving. De oplossing in de SSP Hal was noodgedwongen, nadat een rondtocht door het dorp een week eerder werd afgelast.

Lees verder

Geen coronageboortegolf in de Achterhoek

In de Achterhoek wordt geen geboortegolf door het coronavirus verwacht. In de meeste regio’s blijft het aantal zwangere vrouwen gelijk ten opzichte van voorgaande jaren in deze tijd.

Lees verder

Budgetcheck tegen grote geldproblemen

Buurtplein in Doetinchem gaat inwoners een budgetcheck aanbieden. Door de financiële hulp van buurtcoaches hoopt de organisatie grote financiële problemen te voorkomen.

Lees verder

Jaarlijkse actie Jubal loopt niet in de soep

De jaarlijkse soepactie van muziekvereniging Jubal in Varsseveld gaat dit jaar gewoon door. Maar door corona moest er wel een noodgreep toegepast worden voor de verkoop van de soepen.

Lees verder

Supporters steunen trainer met boodschap

Supporters en andere betrokkenen rond De Graafschap hebben Simon Kistemaker met een videoboodschap een hart onder de riem gestoken. De legendarische oud-trainer werd enkele maanden geleden opgenomen in het ziekenhuis, nadat hij in de zomer zijn vrouw Thea al verloor, maar is inmiddels weer thuis.

Lees verder

Doetinchem heeft nu een eigen kinderraad

Doetinchem heeft sinds vrijdag een eigen kindergemeenteraad. Vijftien leerlingen van verschillende basisscholen in de gemeente werden door burgemeester Mark Boumans en kinderburgemeester Juliette Fijten online geïnstalleerd als kinderraadslid.

Lees verder

Duitsland denkt na over vuurwerkverbod

In Duitsland wordt er druk gesproken over een vuurwerkverbod. Duitse deelstaten zijn het onderling niet met elkaar eens over een verbod, maar Bondskanselier Angela Merkel beslist aanstaande woensdag of het verbod er komt.

Lees verder

Doetinchem reikt viertal kinderlintjes uit

In Doetinchem zijn donderdag vier kinderlintjes uitgereikt aan kinderen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor een ander. Door de coronamaatregelen kon de uitreiking niet plaatsvinden in een feestelijke raadszaal, maar de burgemeester en kinderburgemeester gingen zelf bij de kinderen langs.

Lees verder

Creativiteit moet mkb Montferland redden

Creativiteit en lef moeten het midden- en kleinbedrijf (mkb) in Montferland op de been houden tijdens de coronacrisis. Vooral de horeca en evenementen hebben het zwaar, maar branchevereniging MKB Montferland, verwacht dat goed draaiende bedrijven de crisis wel overleven.

Lees verder

Drie gemeenten lanceren eigen klimaatatlas

De gemeenten Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek hebben donderdag samen met het Waterschap Rijn en IJssel de klimaatatlas gelanceerd. De klimaatatlas geeft op een interactieve manier inzicht in waar droogte, wateroverlast, overstromingen en hittestress de komende dertig jaar worden verwacht.

Lees verder

Kasteel Huis Bergh krijgt meer ademruimte 

Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg kan dankzij een bijdrage van Kickstart Cultuurfonds weer rondleidingen aanbieden aan kleine groepen. De Montferlandse toeristische trekpleister hoopt op deze manier het hoofd boven water te kunnen houden tijdens de coronacrisis.

Lees verder

Na 156 jaar valt doek Terborgs mannenkoor

Het Terborgse mannenkoor Arti Sacrum houdt na 156 jaar op te bestaan. Ondanks vele hoogtepunten ziet het koor dat in 1864 werd opgericht en nog bestaat uit 28 leden, geen toekomst meer voor zichzelf in het stadje.

Lees verder

Scholen Lichtenvoorde in beeld voor wonen

Oost Gelre ziet kansen voor woningbouw op drie schoollocaties in Lichtenvoorde. Door de samenvoeging van de onderwijslocaties in een Integraal Educatief Kindcentrum staan drie scholen vanaf september volgend jaar leeg.

Lees verder

Inwoners bijgepraat over plan RegioExpres

Inwoners van de gemeente Doetinchem en Montferland worden deze week tijdens twee digitale informatieavonden bijgepraat over de plannen voor de RegioExpres. Voor de sneltrein, die vanaf 2026 moet gaan rijden tussen Doetinchem en Arnhem, moet het spoor tussen station Doetinchem De Huet en station Didam worden verdubbeld.

Lees verder

Politie zoekt groep jongeren na vernielingen

De politie zoekt naar een klein groepje jongeren die meerdere vernielingen in ‘s-Heerenberg hebben aangericht. Op maandagavond 9 november werden er in de Montferlandse stad diverse vernielingen gepleegd.

Lees verder

Motorrijder aangehouden na achtervolging

De politie heeft dinsdagavond bij een achtervolging door Doetinchem een motorrijder aangehouden. De achtervolging werd ingezet omdat de man er bij een controle met hoge snelheid vandoor ging.

Lees verder

Zoektocht naar sportvoorziening in Didam

De overkoepelende sportvereniging Open Club De Nevelhorst krijgt een voorrangspositie bij de realisatie van een nieuwe sportvoorziening bij De Nevelhorst in Didam. De investering van Montferland daarin is het resultaat van een felle discussie over de sluiting van zwembad De Hoevert.

Lees verder

Stroomuitval door oprollen hennepkwekerij

De politie heeft dinsdagochtend een hennepkwekerij met honderden planten opgerold in een woonwijk in Eibergen. De inval in het huis ging gepaard met een tijdelijke stroomuitval in de omgeving.

Lees verder

Boeren op trekkers naar Den Haag voor actie

Tientallen boeren uit de Achterhoek verzamelden zich dinsdagochtend vroeg bij Varsseveld om actie te gaan voeren in Den Haag. De agrariërs hopen Koning Willem-Alexander te spreken en vragen daarnaast aandacht voor het keurmerk Farmer Friendly van Farmers Defence Force (FDF).

Lees verder

Illegale vuurwerkopslag in woning Borculo

De politie heeft in Borculo een 18-jarige man in zijn woning aangehouden. In het huis van de bewoner werd 250 kilo aan illegaal vuurwerk aangetroffen.

Lees verder

Bushaltes in de Achterhoek worden rookvrij

Alle Gelderse bushaltes zullen binnenkort rookvrije zones worden. CDA-statenlid Hans van Ark ondernam actie om iedereen op een veilige manier met het openbaar vervoer te kunnen laten reizen.

Lees verder

Bakker test olieboldrive in markthal Didam

Tientallen oliebolliefhebbers kwamen zondag met de auto naar de Markthal in Didam voor de test van de oliebollen drive-in van bakker Paul Berntsen. Vanwege het coronavirus moest Berntsen een alternatief vinden voor zijn jaarlijkse oliebollenverkoop.

Lees verder

Kaarsenactie verbindt Wehl op kortste dag

Een kaarsenactie verbindt Wehl op de kortste dag van het jaar. Alle huishoudens krijgen een kaars thuis en die moet op 21 december, de kortste dag van het jaar, aangestoken worden om hoop en vrijheid te symboliseren.

Lees verder

Puzzels vliegen spellenwinkel Doetinchem uit

De legpuzzels vliegen spelletjeswinkel De Betovering in Doetinchem uit. Al een half jaar zijn de dozen nauwelijks aan te slepen. Dat de fabrieken dicht gingen zorgde voor een tekort, merkten ze ook in Doetinchem.

Lees verder

Montferland kiest voor extra verhogen ozb

Inwoners van Montferland gaan de komende jaren vier procent meer onroerendezaakbelasting (ozb) betalen, zo besloot de gemeenteraad vrijdagavond tijdens de begrotingsvergadering. Om het miljoenentekort in de begroting te dichten, wordt ook de ozb voor niet woningen met zes procent verhoogd.

Lees verder

Gratis stamppot voor inwoners van Loil

Inwoners van Loil kunnen zaterdag 28 november genieten van een gratis stamppotdiner in hun eigen woonkamer. Met het initiatief Loilse stamppot-express wil de Kontaktraad Loil de inwoners steunen tijdens de coronacrisis.

Lees verder

Hennepkwekerij opgerold in Lichtenvoorde

De politie heeft donderdag een hennepkwekerij ontmanteld in een woonwijk in Lichtenvoorde. In de woning stonden ruim zevenhonderd wietplanten.

Lees verder

Kersthuis brengt Doetinchem in feestsfeer

Het huis van Frank Pijnappels en Renkse van der Veen is een bijzonder gezicht in de wijk Overstegen in Doetinchem. Tussen de twaalf- en vijftienduizend lampjes verlichten de woning tijdens de donkere maanden, maar de buurt kan zich de komende jaren voorbereiden op nóg meer kerstversieringen.

Lees verder

Wijkcentrum De Daele voorkomt isolement

Het kabinet besloot vorige week dat bibliotheken en buurthuizen voor speciale activiteiten open mogen blijven. Bij wijkcentrum De Daele in Doetinchem kunnen mensen die in een sociaal isolement dreigen te raken op afspraak terecht tijdens een koffie-ochtend.

Lees verder

Overleg over overpompen gifvaten gestopt

De onderhandelingen tussen de gemeente Doetinchem en terreineigenaar Reinoud Arts voor het plaatsen van lekvrije silo’s op het terrein van het failliete Rutgers Milieu zijn stopgezet. Arts wilde dat zijn privéaansprakelijkheid er af zou gaan, maar daar ging de gemeente niet mee akkoord.

Lees verder

Alexander (11) speelt sinterklaas in Terborg

De elfjarige Alexander uit Terborg is een Sinterklaasactie gestart, waarmee hij kinderen van ouders die minder te besteden hebben een fijn feest mét cadeautjes wil bezorgen. Hij zamelt thuis speelgoed in dat mensen vervolgens in een kraampje in zijn voortuin kunnen ophalen.

Lees verder

Berghse kapjes voor minima Montferland

Minima in Montferland kunnen vanaf vrijdag gratis herbruikbare mondkapjes aanvragen. De ’s-Heerenbergse ondernemer Patrick Beverloo werkt momenteel hard om de ruim duizend kapjes op tijd af te krijgen.

Lees verder

Oosterlicht schijnt dit jaar voor zorgcentra

Op twaalf locaties in de Achterhoek worden op zaterdag 19 december lampen ontstoken om gezamenlijk het Oosterlicht te vormen. Het centrale punt zal dit jaar zorgcentrum De Schuylenburg in Silvolde zijn.

Lees verder

Vijfduizend bomen uitgedeeld in Doetinchem

De gemeente Doetinchem heeft de afgelopen jaren bijna vijfduizend gratis bomen uitgedeeld. Sinds 2016 konden inwoners van kernen en wijken om beurten een keuze maken uit meer dan vijftien verschillende soorten.

Lees verder

Geen quarantaineplicht klein grensverkeer

Nederlanders die in Duitsland willen tanken of hun boodschappen doen, mogen dat ondanks de aangescherpte coronamaatregelen bij de oosterburen nog gewoon doen. Grensgemeente Montferland ziet geen reden om 'klein grensverkeer' te controleren, maar roept op om reizen naar het buitenland zoveel mogelijk te mijden.

Lees verder

Carnaval digitaal gevierd in Montferland

De elfde van de elfde is normaal de datum waarop het carnavalsseizoen losbarst in de verschillende kernen in de regio. Pronkzittingen kunnen door de coronacrisis niet fysiek plaatsvinden, waardoor de verenigingen in Loil, 's-Heerenberg en Beek kiezen voor een digitale variant.

Lees verder

Drie pleegkinderen zoeken thuis in regio

Ondanks de coronacrisis gaat het goed met het aanbod van pleeggezinnen in de Achterhoek. In de hele regio wordt gezocht naar in totaal drie gezinnen, een fractie van de rest van de provincie, desondanks krijgt de zoektocht naar een geschikt thuis in Oude IJsselstreek een impuls met een campagne naar aanleiding van de Week van de Pleegzorg.

Lees verder

Vier aanhoudingen bij grenscontrole op A12

De Koninklijke Marechaussee heeft maandag bij een grenscontrole op de snelweg A12 meerdere personen aangehouden. De vier personen worden onder andere verdacht van witwassen en identiteitsfraude.

Lees verder

Veel kritiek op werkbedrijf Oude IJsselstreek

Verschillende politieke partijen hebben zich dinsdagavond kritisch uitgelaten over het plan voor het participatiebedrijf STOER in Oude IJsselstreek. VVD en PRO! dienden een amendement in om de oprichting van het participatiebedrijf uit te stellen, dat uiteindelijk geen meerderheid haalde en werd weggestemd door de raad.

Lees verder

Plannen voor nieuwe woningen in Wehl

De gemeente Doetinchem gaat de woningbouwplannen rond de Fokkenkampseweg in Wehl verder uitwerken. Op deze plek kunnen in de toekomst 90 tot 120 woningen worden gebouwd.

Lees verder

Overvaller van tankstation schrok van klant

De overvaller die maandagavond het BP-tankstation in Winterswijk overviel, schrok mogelijk zo hard van een aanwezig klant dat hij vluchte. Bij de overval van de benzinepomp aan de Vredenseweg werd niets buit gemaakt.

Lees verder

Onzekere toekomst voor Mechteld ten Ham

Stichting Mechteld ten Ham zoekt een nieuw onderkomen, nadat zij eerder dit jaar gedwongen moest verhuizen uit hun pand in 's-Heerenberg. Hoewel de gemeenteraad zich buigt over het huisvestingsprobleem, begint de tijd tot afgrijzen van bestuurslid Margret Houdijk te dringen.

Lees verder

Autospiegels vernield in 's-Heerenberg

In ’s-Heerenberg is maandagavond op verschillende plekken schade aangericht aan auto’s. De politie vermoedt dat een groep jongeren verantwoordelijk is voor de vernielingen.

Lees verder

Westerveld stijgt op de lijst van GroenLinks

Twee Achterhoekers staan op verkiesbare plekken op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Tweede Kamer. Lisa Westerveld uit Aalten en Tom van der Lee uit Silvolde maken daarmee kans op herverkiezing.

Lees verder

Eastwave start platform voor hiphopmuziek

Twintig artiesten hebben de krachten gebundeld om de Achterhoek op de kaart te zetten als nieuwe hotspot voor hiphopmuziek. Met de release van het album 'Eastwave' wordt een eerste stap gezet richting die ambitie.

Lees verder

Van Haarlem wil met Utrecht naar eredivisie

Daan van Haarlem moet VV Utrecht als technisch manager naar de eredivisie brengen. De 31-jarige voormalig international uit Doetinchem is nog altijd actief als volleyballer en zet naast het veld de eerste stappen op maatschappelijk gebied.

Lees verder

Housheer in definitieve EK-selectie Oranje

Dione Housheer uit Ulft is opgenomen in de definitieve handbalselectie voor het Europees Kampioenschap dat in december wordt afgewerkt. De Ulftse handbalster is een van de achttien speelsters die zich mogen opmaken voor het eindtoernooi.

Lees verder

Sité neemt 117 huurwoningen in Ulft over

Sité Woondiensten neemt 117 huurwoningen in Ulft over van Mooiland. De meeste woningen van Mooiland staan in andere delen van het land, waardoor de woningcorporatie ervoor kiest om huizen in de Achterhoek af te stoten.

Lees verder

Dag van Achterhoekse popmuziek gaat door

De Dag van de Achterhoekse popmuziek, DAP, gaat dit jaar door. Eigenlijk zou de dag aanstaande zaterdag plaatsvinden, maar het evenement is verplaatst naar 12 december en gaat dan in welke vorm ook door.

Lees verder

Politie wil knallend jaareinde voorkomen

Omdat knalvuurwerk en vuurpijlen vanaf komende maand illegaal zijn in Nederland, wijken Achterhoekers mogelijk uit om in Duitsland het vuurwerk te kopen. De Nederlandse regering overweegt vanwege de coronacrisis zelfs tijdelijk een algeheel vuurwerkverbod.

Lees verder

Woningverkoop Stokkum start deze maand

In Stokkum worden voorbereidingen getroffen voor de bouw van twaalf woningen op de grond van het de leegstaande Sint Suitbertusschool. De verkoop van de kavels van plan Gewoon in Stokkum moet voor het einde van het jaar starten.

Lees verder

IrisZorg krijgt tonnen terug van Doetinchem

Doetinchem moet IrisZorg een half miljoen euro aan ingetrokken subsidie teruggeven. De Raad van State oordeelt dat de gemeente onterecht vindt dat activiteiten waarvoor subsidie is verleend niet geheel hebben plaatsgevonden.

Lees verder

Raad Doetinchem omhelst groeiambitie

De gemeenteraad van Doetinchem heeft donderdagavond de begroting voor 2021 unaniem aangenomen. Volgens de verschillende partijen is samenwerking in deze coronacrisis belangrijk, waarbij politieke verschillen even naar de achtergrond verdwijnen.

Lees verder

Hoop op redding van De Hoevert vervlogen

De hoop op een langer voortbestaan van zwembad de Hoevert in Didam werd door de Montferlandse coalitie meermaals de grond in geboord. Hoewel de gemeenteraad nog dimdamt over kaders voor een nieuwe sportvoorziening, geven gedupeerde partijen zich gewonnen.

Lees verder

Voedselbank maakt zich op voor ontslaggolf

De Voedselbank in Doetinchem maakt zich op voor een ontslaggolf door de coronapandemie. Tot nu toe steeg het aantal klanten beperkt, maar daar komt de komende tijd mogelijk verandering in als de coronacrisis steeds meer een economische crisis wordt.

Lees verder

Vrijspraak musketier na incident Huis Bergh

Een 67-jarige man uit Lichtenvoorde is donderdag vrijgesproken voor het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld. Als musketier verwondde hij in 2019 bij het naspelen van de bestorming van Huis Bergh een 39-jarige vrouw uit Zwolle.

Lees verder

Staatssecretaris steunt onderzoek gifvaten

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven wil weten hoe het heeft kunnen gebeuren dat er 1.300 vaten met giftig blusschuim staan op een industrieterrein in Doetinchem. Dat antwoordt Van Veldhoven schriftelijk op Kamervragen van SP-Tweede Kamerlid Cem Laçin.

Lees verder

Geen Plat Gespöld, wel winnaar van Kleiroze

Het streektaalfestival Plat Gespöld gaat door de nieuwe coronamaatregelen definitief niet door. Wel kent de organisatie de Gelderse Kleiroze, een prijs voor dialectmuziek, zonder publieksstemming toe aan Peter Loeters.

Lees verder

Horecapersoneel Ploccos werkt voor Rensa

Horecapersoneel van de Ploccos Horeca Groep werkt tijdens de coronacrisis tijdelijk op locaties van de technische groothandel Rensa in Didam en Doetinchem. Twaalf medewerkers hebben het horecabedrijf uit Didam inmiddels ingeruild voor werk in de logistiek.

Lees verder

Corona-uitbraak in drie locaties van Azora

In drie locaties van zorgorganisatie Azora in Oude IJsselstreek zijn cliënten positief getest op het coronavirus. Het gaat om bewoners van de locaties Debbeshoek (Ulft), De Meulenbeek (Ulft) en Antonia (Terborg).

Lees verder

Bronckhorst krijgt ‘Achterhoeker’-paaltjes

Bronckhorst gaat fietspaden binnen de gemeentegrenzen voorzien van betonpaaltjes met een herkenbare en unieke look. De nieuwe paaltjes zijn tot ‘Achterhoeker’ gedoopt, met een knipoog naar het bekende ‘Amsterdammer’-paaltje.

Lees verder

'Doetinchemmer' zou Trump wel accepteren

De presidentsrace in de Verenigde Staten is spannender dan ooit en de strijd tussen Joe Biden en Donald Trump is nog altijd niet officieel beslist. Terwijl de stemmen volop worden geteld, geeft de Achterhoekse Amerikaan Jason McCausland aan zich ondanks zijn eigen voorkeur neer te leggen bij een eventuele herverkiezing van Donald Trump.

Lees verder

Waterschap voert stijging belastingen door

Het Waterschap Rijn en IJssel voert volgend jaar een lichte stijging van de belastingen door. Drie droge zomers op rij zijn onder meer reden voor de organisatie om meer geld te vragen van burgers.

Lees verder

Burgemeesters steunen Achterhoek met video

Acht burgemeesters uit de Achterhoek steken de bevolking een hart onder de riem met een videoboodschap. Vanaf onder meer De Vijverberg in Doetinchem en de DRU in Ulft wordt inwoners gevraagd om scholder an scholder te blijven staan tijdens de coronacrisis en vol te houden.

Lees verder

Weer vernielingen op begraafplaats Aalten

Bij de Oude Begraafplaats aan de Varsseveldseweg in Aalten is voor de derde keer in korte tijd een graf vernield. De politie heeft een jonge jongen in beeld als verdachte, maar de zoektocht heeft nog niks opgeleverd.

Lees verder

Fransman (24) opgepakt bij grenscontrole

De Koninklijke Marechaussee heeft maandagavond een 24-jarige Fransman aangehouden op de snelweg A12 nabij de grensovergang. De man wordt verdacht van het overtreden van de Opiumwet.

Lees verder

Luisterboek uit Loil is steun in coronatijd

Bijna veertig online te luisteren anekdotes van de overleden ras-Loilenaar Ton Bolder moeten de inwoners van Loil steunen tijdens de coronacrisis. Initiatiefnemer Frank Gies stoeide met het idee om Bolders' persoonlijke verhalen uit het boek Loil 2000 in te zetten om het moraal in het dorp hoog te houden.

Lees verder

Lesli in spanning over vuurwerkverbod

Lesli Vuurwerk wacht in spanning af of een landelijk vuurwerkverbod wordt ingevoerd rond de jaarwisseling. Normaal rijden tachtig vrachtwagens in december vuurwerk vanuit Lichtenvoorde door het hele land, maar nu maakt de vuurwerkhandel een pas op de plaats.

Lees verder

Groen licht voor coronateststraat in Didam

Montferland heeft maandagmiddag groen licht gegeven voor de opening van een particuliere snelteststraat op het terrein van Partycentrum Plok nabij Didam. Initiatiefnemer Richard van Manen wil woensdag of donderdag in bedrijf zijn.

Lees verder

Doden geëerd met 150 lichtjes bij graven

Om overledenen te herdenken verlichten lampjes tot dinsdagochtend de monumentale Ambtsbegraafplaats in Doetinchem. In het kader van de christelijke gedenkdag Allerzielen wordt het duister drie dagen lang ingeruild voor licht. 

Lees verder

Amphion in steigers voor herstel van gevel

De vervanging van de gevel van schouwburg Amphion in Doetinchem is maandag van start gegaan. De kosten voor de herstelwerkzaamheden bedragen rond de 2,5 miljoen.

Lees verder

Winst De Graafschap over gestopt seizoen

De Graafschap heeft over het afgelopen seizoen een winst geboekt van meer dan twee ton. Steun van sponsoren en supporters, de NOW-regeling en transferinkomsten zorgen voor zwarte cijfers op stadion De Vijverberg.

Lees verder

Ulftse wil 250 kerstpakketten inzamelen

De Ulftse Erna Mecking wil 250 kerstpakketten inzamelen voor de voedselbanken in de Achterhoek. Ze kwam op het idee omdat ze het 20-jarig jubileum van haar winkel niet op een reguliere manier kan vieren.

Lees verder

Deel oude stadhuis Doetinchem opgedoken

Een deel van het oude stadhuis in Doetinchem is opgedoken en geschonken aan de Stichting Doetinchem Herdenkt. Het gaat om een Bentheimer vensteromlijsting van het stadhuis op de Markt dat op 21 maart 1945 uitbrandde na het bombardement.

Lees verder

Talententuin gaat door in aangepaste vorm

De Talententuin Achterhoek gaat in aangepaste vorm door. Tijdens het evenement in Ulft, dat normaal een dag duurt, kunnen jongeren op zoek naar een stageplaats of hun eerste baan.

Lees verder

Bomenkap om centrum Didam te renoveren

Montferland kapt begin volgend jaar meer dan honderd bomen om de nieuwe inrichting van het centrum in Didam mogelijk te maken. Onder meer de beeldbepalende acacia naast de Mariakerk moet wijken om de renovatie van Het Lieve Vrouweplein te realiseren.

Lees verder

Schokgolf na vondst vuurwerk Winterswijk

In een woonwijk in Winterswijk is donderdag een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk onderschept, waarmee volgens de politie een ramp is voorkomen. Als het mis was gegaan, zouden 1.700 gebouwen in de omgeving gevaar hebben gelopen.

Lees verder

Kamps ziet gemeente worstelen met vaten

Voor Karen Kamps was het donderdagavond een rare gewaarwording om de raadsvergadering van Doetinchem te bekijken, waarin werd gesproken over de 1.300 vaten met giftig blusschuim. Een kwestie die door Kamps aanhangig werd gemaakt en wat haar uiteindelijk de kop kostte binnen haar GroenLinks-fractie.

Lees verder

Montferland tegen abonnementen in zorg

De Montferlandse gemeenteraad omarmde donderdagavond de motie om de post huishoudelijke hulp uit de Wmo te halen en over te hevelen naar de bijzondere bijstand. De raad roept hiermee het college op om met andere gelijkgestemde Achterhoekse gemeentes een signaal af te geven aan de Tweede Kamer.

Lees verder

Boumans wil onderzoek naar giftige vaten

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar hoe het zover heeft kunnen komen dat er 1300 vaten met giftig blusschuim staan aan de Voltastraat in Doetinchem. Burgemeester Mark Boumans wil zelf opdracht geven voor het onderzoek vanuit het college.

Lees verder

Doetinchemmer kan kiezen voor kleine bak

De gemeenteraad van Doetinchem heeft donderdagavond ingestemd met het grondstoffenplan van het college. Vanaf 2022 moet 10 euro worden betaald voor het legen van de restafvalcontainer, waarbij inwoners wel kunnen kiezen voor een goedkopere, kleinere bak.

Lees verder

College Montferland op de vingers getikt

Raadslid Henk Groote tikt het college van Montferland op de vingers met een laatste waarschuwing. De fractievoorzitter van oppositiepartij Lijst Groot Montferland stoort zich aan het feit dat gevoelige informatie eerder wordt gedeeld met de media dan met de gemeenteraad.

Lees verder

Vraagtekens bij starterslening Montferland

De verhoogde starterslening in Montferland, die vanaf november wordt ingevoerd, moet de moeizame huizenjacht van inwoners als Greg Jansen (29) uit Nieuw-Dijk een boost geven. Het vinden van een geschikte starterswoning in de gemeente blijkt een lastige opgave, ook met een lening van 225.000 euro.

Lees verder

Tekort aan epilepsiemedicijn voor honden

Honden die ‘Pexion’ slikken tegen epilepsie komen in de problemen door een internationaal tekort aan het medicijn. Hondeneigenaren Jeroen en Marco uit Doetinchem plaatsten daarom een noodoproep op Facebook in de hoop nog een aantal doosjes van het medicijn te kunnen bemachtigen.

Lees verder

Illegaal vuurwerk in schuur Winterswijk

De politie heeft donderdagmiddag een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk in beslag genomen in Winterswijk.  Er werd volgens de politie ruim honderd kilo aangetroffen in een woonwijk.

Lees verder

Gifvaten Doetinchem worden overgepompt

Doetinchem heeft opdracht gegeven om de 1.300 vaten met giftig blusschuim op te slaan in lekvrije silo’s, zodat de lekkage op het terrein zo snel mogelijk stopt. De gemeente legt ruim 300.000 euro neer om het overpompen mogelijk te maken en hoopt dat bedrag later terug te krijgen.

Lees verder

Tweede coronagolf treft Achterhoek hard

De GGD Noord- en Oost Gelderland (NOG) heeft woensdag de tweede coronateststraat in de regio geopend in Winterswijk. Vanwege het oplopende aantal positieve coronatesten en het groeiend aantal mensen dat zich wil laten testen, was het noodzakelijk een nieuwe testlocatie te creëren.

Lees verder

Traject voor sneltrein moet in 2026 klaar zijn

Het spoortraject voor de beoogde sneltrein, die ieder uur gaat rijden tussen Arnhem en Doetinchem, moet in 2026 gereed zijn. Medio volgend jaar wil de provincie met een eerste conceptvoorstel komen voor de nieuwe treinverbinding, met dubbelspoor tussen Doetinchem De Huet en Didam.

Lees verder

Ton extra voor aanpak van laaggeletterdheid

De Achterhoek krijgt 117.000 euro extra per jaar om laaggeletterdheid aan te pakken. Met deze verhoging heeft de regio zich als doel gesteld om uiterlijk eind 2024 in alle acht Achterhoekse gemeenten een effectieve aanpak van laaggeletterdheid te realiseren.

Lees verder

Bronckhorst neemt bos bij Steenderen over

Bronckhorst neemt het eigendom van het Plantenbos bij Steenderen over van Staatsbosbeheer. De gemeente hoopt zodoende het 'dorpsbos' te behouden, maar zoekt tegelijkertijd naar een nieuwe eigenaar.

Lees verder

Klaverjasclub klaagt over drooglegging

Klaverjasvereniging De Daele uit Doetinchem is het niet eens met het besluit dat er geen alcohol meer mag worden geschonken in het wijkcentrum op kaartmiddagen. Buurtplein, die een aantal wijkcentra in Doetinchem beheert, heeft hier onlangs toe besloten.

Lees verder

Boeren brengen pakket thuis bij Rob Jetten

Vier boeren uit de Achterhoek hebben dinsdagavond een ondersteuningspakket thuisbezorgd bij Rob Jetten in Ubbergen. De fractievoorzitter van D66 maakte eerder op de dag bekend dat hij na een positieve coronatest in thuisquarantaine moet.

Lees verder

Maximumsnelheid Drieheuvelenweg verlaagd

Weggebruikers in Montferland krijgen te maken met fikse snelheidsverlagingen op en rondom de Drieheuvelenweg tussen ’s-Heerenberg en Zeddam. De gemeente wil met de maatregelen het doorgaand verkeer verplaatsen naar de nieuwe Burgemeester van Breemenweg.

Lees verder

Mondkapjesplicht op Graafschap College

Op alle locaties van het Graafschap College is het sinds maandag verplicht om in de gangen mondkapjes te dragen. De school hoopt dat deze maatregel er, samen met de al geldende maatregelen, voor zorgt dat het virus zoveel mogelijk buiten de deur gehouden wordt.

Lees verder

Gemeenten gaan voor stempel 'regenboog'

Oost Gelre en Winterswijk willen volgend jaar een zogenaamde 'regenbooggemeente' worden. Volgens de gemeenten betekent dit dat de bestuurslaag lesbische vrouwen, homeseksuele mannen, biseksuele, trangender en intersekse personen (LHBTI'ers) accepteert zoals ze zijn.

Lees verder

Doetinchemmer opgepakt voor oplichting

Een 25-jarige man uit Doetinchem is dinsdagochtend door de politie opgepakt. Hij wordt samen met twee andere arrestanten door de politie Noord-Holland verdacht van witwassen en oplichting.

Lees verder

Geen subsidie warmtenet in Bloemenbuurt

Montferland krijgt geen subsidie voor de proeftuinregeling aardgasvrije wijken om de Didamse Bloemenbuurt aardgasvrij te maken. Met het niet toekennen van de subsidie loopt de gemeente het aangevraagde bedrag van 4,5 miljoen euro mis, waardoor de plannen voor de eerste aardgasvrije wijk van het dorp voorlopig in de ijskast kunnen.

Lees verder

Unieke editie Monopoly voor 's-Heerenberg

Jumbo in ’s-Heerenberg brengt 28 november een unieke editie van het bordspel Monopoly uit, aangepast naar de stijl van de oude gemeente Bergh. Het bordspel kwam tot stand in samenwerking met VVV Montferland en inwoners van de betrokken dorpen in de voormalige gemeente.

Lees verder

Jeugd speelt onderling bij Viod Doetinchem

Voetbalvereniging Viod uit Doetinchem organiseert onderlinge toernooien voor de jeugd nu het voetbal in competitieverband door de verscherpte coronamaatregelen stilligt. De eerste toernooidag werd zaterdag goed ontvangen door zowel deelnemers als de organisatie.

Lees verder

Rozengaarde in hoger beroep wegens tegels

Zwembad Rozengaarde in Doetinchem gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter over de tegelproblematiek. De rechter oordeelde eind juli dat Rozengaarde zelf moest opdraaien voor de hoge kosten voor de vervanging van de tegels.

Lees verder

Fairtradegroep Doetinchem mist activiteiten

Fairtrade Doetinchem, de werkgroep achter de faitrade gemeente mist voor de tweede keer dit jaar de activiteiten in de fairtradeweek. In het voorjaar ging het ontbijt in Wehl niet door, nu de brunch in Doetinchem niet als gevolg van het coronavirus.

Lees verder

Doetinchem reikt opnieuw kinderlintjes uit

Doetinchem gaat voor het tweede jaar op rij kinderlintjes uitreiken. De lintjes worden uitgereikt aan kinderen tot en met 17 jaar die zich belangeloos inzetten voor de maatschappij of een ander.

Lees verder

Sjeik uit Koeweit koopt een Berghse zaadcel 

Binnenkort pronkt een 's-Heerenbergse zaadcel, onder de naam Mister Seed, in het huis van een sjeik uit Koeweit. Kunstenaar Patrick Beverloo kreeg van een bemiddelaar in de kunstwereld de vraag of hij voor een Qatarese neef van de sjeik een kunstwerk kon namaken, maar de 's-Heerenbergenaar had een beter idee.

Lees verder

Leemreize wielerprof op basis van trainingen

Gijs Leemreize uit Ruurlo, die vrijdag 21 jaar is geworden, wordt al na een jaar bij de opleidingsploeg overgeheveld naar de topformatie van misschien wel de beste wielerploeg van de wereld. Zonder een wedstrijd te hebben gereden bood Jumbo-Visma de wielrenner uit Ruurlo een contract aan.

Lees verder

'Seksinrichting' in Terborg moet stoppen

Oude IJsselstreek start een invorderingsprocedure tegen een inwoonster van Terborg die volgens de gemeente een illegale seksinrichting exploiteert. De vrouw zou haar diensten aanbieden vanuit een woning aan de Hamelstraat, terwijl er een last onder dwangsom was opgelegd om haar activiteiten te stoppen.

Lees verder

Man dreigt met mes tijdens winkeldiefstal

Een man heeft vrijdagmiddag met een mes gedreigd bij een diefstal in een winkel aan de Burgemeester van Nispenstraat in Doetinchem. Ondanks een burgernetmelding is de man nog niet gevonden.

Lees verder

Coronatest vanaf woensdag in Winterswijk

De nieuwe teststraat van de GGD Noord- en Oost-Gelderland in Winterswijk opent woensdag. De organisatie zocht al langer naar een testlocatie in het oosten van de Achterhoek omdat het een blinde vlek was.

Lees verder

Extra cadeaus voor Montferlandse kinderen 

Willeke van Aken uit Didam wil ruim 140 kinderen van ouders die hulp nodig hebben van de voedselbanken in Montferland en Doesburg extra verwennen tijdens het Sinterklaasfeest. Samen met haar collega’s van Kiwanis Gelre - Ladies de Monte startte ze deze week een actie zodat deze kinderen op pakjesavond gegarandeerd een cadeau krijgen.

Lees verder

Aanhoudingen in Didam wegens wapenbezit

De Koninklijke Marechaussee heeft woensdagavond twee mannen aangehouden bij een controle in Didam. De twee personen zijn bij een controle aangehouden vanwege verboden wapenbezit.

Lees verder

Verhuurder moet vaten gaan overpompen

De gemeente Doetinchem is voornemens om terreineigenaar Reinoud Arts een bestuursdwang op te leggen als hij niet binnen vier weken begint met het overpompen van de vaten met giftig blusschuim in ‘deugdelijke containers’. Zo niet, dan gaat de gemeente dat zelf doen op kosten van Arts en het failliete Rutgers Milieu.

Lees verder

Nieuwe voorzitter voor de Kontaktraad Loil 

De 51-jarige Edwin van Onna is de nieuwe voorzitter van Stichting Kontaktraad Loil. De Loilenaar krijgt de taak de grote projecten rondom het nieuwe dorpsplan in goede banen te leiden en de betrokkenheid van zijn dorpsgenoten te onderhouden en verhogen.

Lees verder

Housheer in voorlopige EK-selectie Oranje

Dione Housheer uit Ulft is opgenomen in de voorlopige handbalselectie voor het Europees kampioenschap in Noorwegen en Denemarken. De handbalster uit Ulft is een van de 35 speelsters die bij de voorlopige selectie zitten.

Lees verder

Didamse kartster timmert hard aan de weg

De 18-jarige Luna Bloem uit Didam heeft zich met de winst van een NK-wedstrijd in het karten op de kaart gezet in de racewereld. In een door mannen gedomineerd deelnemersveld veroverde de Didamse snelheidsduivel van JJRacing uit Doetinchem vorige week de gouden medaille.

Lees verder

Gluren in Doetinchemse tuinen met camera's

Veertig inwoners van de gemeente Doetinchem doen mee aan het project ‘Zoogdieren in je achtertuin’. Met behulp van wildcamera’s in verschillende tuinen worden gegevens verzameld van in het wild levende zoogdieren.

Lees verder

Silo’s in Aalten getransformeerd tot kunst

Vier silo’s bij de boerderij van Suzanne Ruesink transformeren in grote kunstprojecten met een Achterhoeks karakter. De boerin deed het idee op in het buitenland en hoopt dat haar opslagtanks in de toekomst een toeristische trekpleister worden.

Lees verder

Raadslid Montferland besmet met corona

Raadslid John van Schriek, fractievoorzitter van Lokaal Belang Montferland, is besmet met het coronavirus. Hij deed maandagavond zijn verhaal tijdens de digitale gemeenteraadsvergadering, een week nadat hij voor het eerst ziekteverschijnselen kreeg.

Lees verder

Weer optredens in Schouwburg Amphion

De deuren van Schouwburg Amphion in Doetinchem gaan mondjesmaat weer open voor publiek en artiesten. Hoewel er door de coronamaatregelen maximaal dertig bezoekers welkom zijn, willen meerdere artiesten graag spelen in het theater.

Lees verder

Voorwaardelijke straf na mishandelen kind

Een 40-jarige man uit Groenlo is dinsdag in de rechtbank in Zutphen veroordeeld voor het mishandelen van zijn op dat moment 11-jarige zoon. De man hoorde de rechter een voorwaardelijke taakstraf van veertig uur opleggen met een proeftijd van twee jaar.

Lees verder

Coalitie verwerpt initiatiefvoorstel zwembad

Het initiatiefvoorstel van fractievoorzitter Rob Mos, van Fractie Rob Mos, om zwembad De Hoevert in Didam één jaar langer open te houden, is maandagavond door de coalitie verworpen tijdens de gemeenteraadsvergadering. Hiermee lijkt de definitieve sluiting van het zwembad haast onomkeerbaar.

Lees verder

Gratis mondkapjes voor minima Montferland

Minima in Montferland krijgen gratis niet-medische mondkapjes, dat is maandagavond door de gemeenteraad besloten. De regeling geldt voor iedereen met een inkomen tot 120 procent van het minimumloon.

Lees verder

De Graafschap nipt voorbij Helmond Sport

De Graafschap heeft maandagavond het uitduel met Helmond Sport met 1-2 gewonnen. Nadat de Superboeren in de eerste helft vergaten zichzelf te belonen in de score, zorgde Johnatan Opoku ver in de slordige tweede helft voor de winnende treffer.

Lees verder

DRU in Ulft verkoopt duizend stoofpotjes

De uit nood geboren 'stoofpotjes drive-through' in Ulft is met meer dan duizend verkochte maaltijden in het eerste weekend een doorslaand succes. Het is voor het DRU Industriepark een manier om ondanks de coronamaatregelen het horecapersoneel toch aan het werk te houden.

Lees verder

Meer leden door nieuwe padelbanen bij TVD

Bij Tennisvereniging Didam (TVD) kunnen tennissers vanaf afgelopen weekend terecht op twee nieuwe padelbanen. Padel is één van de meest populaire sporten van dit moment en mag in tegenstelling tot andere sporten nog wel worden beoefend tijdens de coronacrisis.

Lees verder

Werkzaamheden aan Gaswal in Doetinchem

De gemeente Doetinchem is maandag gestart met werkzaamheden aan de Gaswal in het centrum van de stad. De werkzaamheden zijn onderdeel van het plan om de Oude IJssel meer bij de binnenstad te betrekken.

Lees verder

Twijfels over middenveld van De Graafschap

De Graafschap hoopt na het puntenverlies in Deventer maandagavond tegen Helmond Sport er wel met de volle drie punten vandoor te gaan. In Noord-Brabant wacht een soortgelijke opdracht als tegen Go Ahead, het kapotspelen een compacte verdediging.

Lees verder

Geen carnaval in ’s-Heerenberg en Didam 

Carnavalsverenigingen d’Olde Waskupen uit ’s-Heerenberg en De Geinsköp uit Didam hebben een streep gezet door de officiële activiteiten van dit carnavalsjaar. Hoewel het coronavirus veel activiteiten onmogelijk maakt, laten de verenigingen weten nog wel met alternatieven te komen. 

Lees verder

Een Nieuwe Tijd beschrijft wederopbouw

Het project Een Nieuwe Tijd kijkt 75 jaar na de bevrijding terug op de wederopbouw van de regio. Na een periode van informatie verzamelen komt nu de tijd om daar wat mee te gaan doen.

Lees verder

Wildseizoen beleeft bijzonder jubileumjaar

Het Achterhoekse wildseizoen beleeft een bijzonder jubileumjaar. Begin deze week werd het veertigste seizoen afgetrapt, een dag later moesten de restaurants voor vier weken dicht.

Lees verder

Kamps levert zetel in en verlaat de politiek 

Karen Kamps levert haar zetel in bij GroenLinks en stapt per direct uit de Doetinchemse gemeenteraad. De fractievoorzitter werd eerder deze week uit haar partij gezet, onder meer vanwege haar optreden rond het milieuschandaal met gifvaten in Doetinchem.

Lees verder

REGIO8 Actueel de hele dag op de televisie

De televisiezender van streekomroep REGIO8 wordt vanaf komende week actueler. De dagelijkse nieuwsuitzending van REGIO8 Actueel om 18.00 uur vervalt, in plaats daarvan zijn elk half uur de belangrijkste nieuwsvideo’s uit de Achterhoek en Liemers van dat moment te zien.

Lees verder

AZ legt nieuwe Meerdink (17) vast tot 2023

AZ heeft Mexx Meerdink vastgelegd tot medio 2023. De zeventienjarige Winterswijkse voetballer, zoon van voormalig Oranje-international Martijn, speelt sinds vorig jaar zomer voor de Alkmaarse eredivisionist.

Lees verder

Nieuwe directeur voor het Binnenstadbedrijf

Louis van Andel is met ingang van december de nieuwe directeur van het Binnenstadbedrijf Doetinchem. Hij treedt daarmee in de voetsporen van Niek Mares, die door het bestuur was ingehuurd om de organisatie in te richten als opvolger van het centrummanagement.

Lees verder

Blijdschap bij initiatiefnemers Den Tol

Negen windmolens verrijzen vanaf komend jaar in het buitengebied van Netterden als onderdeel van Windpark Den Tol. De Raad van State schepte recent duidelijkheid en hoewel de initiatiefnemers het aantal dode vogels moet tellen, overheerst de blijdschap.

Lees verder

Burgemeester wil jeugd niet meer in keten

Burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre roept de jongeren in haar gemeente op de vele (drank)keten in het buitengebied links te laten liggen. Ze doet daarbij ook een oproep aan de ouders daar op toe te zien.

Lees verder

Minder Nederlanders bij Duitse trekpleisters

Museum Kurhaus in Kleve en dierenpark Anholter Schweiz in Isselburg zien bezoekersaantallen dalen sinds Gelderland is aangewezen als risicogebied wegens het coronavirus. Sinds de invoering van de meldplicht durven steeds minder Nederlanders de Duitse trekpleisters vlak over de grens te bezoeken.

Lees verder

Corona raakt reguliere zorg in Slingeland

De stijging in het aantal coronapatiënten raakt de reguliere zorg in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Hoewel spoedeisende hulp niet in gevaar is, wordt een onbekend aantal andere operaties of behandelingen verplaatst.

Lees verder

Geen intocht van Sinterklaas in Doetinchem

De intocht van Sinterklaas in Doetinchem gaat vanwege het coronavirus definitief niet door in fysieke vorm. Volgens Jos Tiemessen, activiteitenmanager vanuit Binnenstadbedrijf Doetinchem, is het door de nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio niet mogelijk een intocht te organiseren, waarvoor een evenementenvergunning nodig is.

Lees verder

Snelle coronatest voor Liemerse bedrijven

Ondernemersvereniging Lindus heeft voor Liemerse ondernemers een snelle coronatestservice opgezet, waarmee werkgevers binnen één dag weten of een medewerker is besmet met het coronavirus. Een geteste medewerker kan dit thuis uitvoeren en het testbuisje laten inleveren bij een tankstation in Didam.

Lees verder

Landschapsvisie terug naar de tekentafel

Een storm aan kritiek van diverse insprekers en kritische opmerkingen van alle politieke partijen hebben ervoor gezorgd dat wethouder Ria Ankersmit met de landschapsvisie van Oude IJsselstreek terug naar de tekentafel moet. Dat was de opdracht die zij meekreeg tijdens een digitale commissievergadering woensdagavond.

Lees verder

Horecapersoneel werkt bij bakker in Didam

De nieuwe coronamaatregelen vallen rauw op het dak van de Ploccos Horeca Groep, het bedrijf achter onder meer partijcentrum Plok en Jan en Jan in Didam. De deuren van de verschillende horecazaken blijven gesloten, wat opnieuw vraagt om creatieve oplossingen van de eigenaar.

Lees verder

Vleugel zorghotel vol met coronapatiënten

Zorghotel de Slingebeek in Gaanderen schaalt op in verband met de toestroom van nieuwe coronapatiënten. De locatie is door zorgorganisaties uit de Achterhoek in april gecreëerd om coronapatiënten te verzorgen bij wie dat in de thuissituatie niet lukt.

Lees verder

GroenLinks zet fractievoorzitter uit partij

De fractie van GroenLinks in Doetinchem heeft het vertrouwen opgezegd in fractievoorzitter Karen Kamps. Volgens de partij is er binnen de fractie grote onvrede over het handelen van Kamps, specifiek in de situatie rondom de vaten bij Rutgers Milieu.

Lees verder

Bouwman en Jumbo-Visma stappen uit Giro

De Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma, met in haar gelederen Ulftenaar Koen Bouwman, heeft zich dinsdag teruggetrokken uit de Giro d'Italia. Dit naar aanleiding van de positieve coronatest van kopman Steven Kruijswijk.

Lees verder

Legale groenroof in Didamse Bloemenbuurt

Inwoners van de Didamse Bloemenbuurt kregen afgelopen weekend de kans om planten uit tuinen van leegstaande huizen van woningcorporatie Plavei te roven. Operatie Struikroof, zoals het initiatief is genoemd, moet voorkomen dat het groen verloren gaat tijdens de geplande sloopwerkzaamheden in de buurt.

Lees verder

Wielrenner uit Ruurlo naar Team Sunweb

Wielrenner Pepijn Reinderink maakt volgend jaar de overstap naar de opleidingsploeg van Team Sunweb. De 18-jarige reed zich in buitenlandse koersen in de kijker van de ploeg waarvoor ook Zelhemmer Joris Nieuwenhuis uitkomt.

Lees verder

Grofvuil gedumpt in natuur bij Huis Bergh

In de natuur rondom Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg worden maandelijks grote hoeveelheden grofvuil gedumpt. Directeur Marijke Brouwer is het spuugzat en hoopt via een melding op sociale media de eventuele daders af te schrikken.

Lees verder

Kerk in Silvolde kiest voor ingeperkte dienst

Met een gevoel van ongeloof wordt in de Oude Mauritiuskerk in Silvolde gekeken naar beelden van drukbezochte kerken in onder meer Staphorst. Waar normaal een klein vijftigtal mensen aanwezig is bij de dienst van de Protestantse Gemeente, is bewust gekozen om in te zetten op digitaal kijken en tijdens de coronacrisis maximaal dertig mensen toe te laten.

Lees verder

Carnaval in Oude IJsselstreek van de baan

De zeven carnavalsverenigingen uit Oude IJsselstreek en de gemeente hebben samen besloten het carnaval komend jaar niet door te laten gaan. Carnavalsvereniging Iseldonk in Ulft en De Foekepot uit Silvolde hadden eerder al besloten het feest met een jaar op te schorten.

Lees verder

Giftige PFAS in appels bij vaten Doetinchem

De appels van een fruitboom in Doetinchem, naast het terrein waar lekkende vaten met giftig blusschuim staan, zitten vol met de giftige stof PFAS. De eigenaren van de appelboom maken zich grote zorgen dat de PFAS ook in hun grond zit.

Lees verder

Definitief geen carnavalsoptocht door Beek

De traditionele Rosenmontagcarnavalsoptocht door de dorpen Beek en Loerbeek vindt dit carnavalsjaar niet plaats. Carnavalsvereniging De Dösvlègels heeft besloten om vanwege het coronavirus alle officiële activiteiten af te gelasten.

Lees verder

Achterhoeks pompoenpitbrood gelanceerd

Een pompoenpitbrood met alleen maar Achterhoekse producten en gemaakt in de regio is sinds deze week te koop bij diverse bakkers. Het brood wordt van begin tot eind gemaakt door Achterhoekse telers en bakkers.

Lees verder

Veel interesse in loting kavels Doetinchem

De verloting van dertien woningbouwkavels in Doetinchem kan op veel interesse rekenen. De inschrijving sluit deze zondag en voldoet aan de verwachtingen.

Lees verder

Stamboom geeft inzicht in historie Stokkum

In opdracht van de Heemkundekring Bergh werkt onderzoeker Otto Smits aan een stamboom die ruim vierhonderd jaar geschiedenis van Stokkum in kaart brengt. Het dorp werd door de eeuwen heen geteisterd door hoge kindersterfte en is al die tijd bewoond door de families Van Uhm en Bronckhorst.

Lees verder

Leerlingen van het Rietveld in quarantaine

Vier leerlingen van het Rietveld Lyceum in Doetinchem zijn deze week positief getest op het coronavirus. In navolging van de procedure van de GGD zijn dertig leerlingen van de middelbare school in quarantaine gegaan.

Lees verder

De Graafschap op dinsdag tegen FC Twente

De Graafschap speelt op dinsdagavond 27 oktober tegen FC Twente in de eerste ronde van de beker. De aftrap is om 18.45 uur in de Grolsch Veste in Enschede.

Lees verder

Verenigingen Montferland houden subsidie

Montferland gaat de verstrekte subsidies aan verenigingen uit de culturele sector voor dit jaar niet terugvorderen. Onder meer muziek- en toneelverenigingen hebben de gemeente gevraagd of zij de verleende subsidie mochten behouden.

Lees verder

Vmbo en installatiesector werken samen

Acht vmbo-leerlingen van het Metzo College in Doetinchem mogen nu al een dagdeel stage lopen in de installatie- en elektrotechniek. Het doel is om jong talent enthousiast te maken voor een technisch beroep en daarmee het tekort aan personeel in de sector terug te dringen.

Lees verder

Boeren protesteren tegen landschapsvisie

Boze boeren trokken donderdagmiddag naar het gemeentehuis van Oude IJsselstreek in Gendringen om hun onvrede te uiten over de nieuwe landschapsvisie van de gemeente. De nieuwe visie was een schok voor de boeren, die zich niet gehoord voelen door Oude IJsselstreek.

Lees verder

Topper tussen De Graafschap en NAC afgelast

De wedstrijd tussen De Graafschap en NAC Breda van vrijdagavond is afgelast. In totaal zijn bij de koploper van de Keuken Kampioen Divisie zes personen besmet met het coronavirus.

Lees verder

Nieuwe reddingsboei voor zwembad Didam

Vier sportverenigingen uit Didam en omgeving maken zich hard voor de komst van een gloednieuw zwembad bij recreatieplas de Nevelhorst. Het plan van de initiatiefnemers moet zorgen dat in het dorp, na de naderende sluiting van zwembad De Hoevert eind dit jaar, ook in de toekomst een zwemvoorziening blijft.

Lees verder

Boeren gaan actievoeren in Gendringen

De regiobeheerder van Farmers Defence Force (FDF) heeft boeren opgeroepen om donderdagmiddag te verzamelen bij het gemeentehuis van Oude IJsselstreek in Gendringen. De boeren wille actie voeren tegen de vernieuwde landschapsvisie van de gemeente.

Lees verder

Nog veel onduidelijkheid bij grensverkeer

De beslissing van Duitsland om de provincie Gelderland aan te wijzen als risicogebied wegens het coronavirus heeft de afgelopen dagen voor grote onduidelijkheid gezorgd bij grensverkeer. Hoewel Achterhoekers in Duitsland welkom zijn zonder meldplicht, is dit niet voor iedereen helder.

Lees verder

Man stapt in auto na zakken voor rijbewijs

Een man uit Berkelland is dinsdag bekeurd voor het rijden zonder rijbewijs. De man gaf bij de controle aan dat hij even daarvoor gezakt was voor zijn rijexamen.

Lees verder

Bronckhorst trekt beurs voor dak Hessenhal

Bronckhorst wil eenmalig 25.000 euro bijdragen aan de reparatie van het dak van de Hessenhal. De accommodatie in Hoog-Keppel kampt sinds midden augustus met een lekkage.

Lees verder

Ongerustheid om servicepunt 's-Heerenberg

De tijdelijke sluiting van het gemeentelijk servicepunt in Gouden Handen vanwege het coronavirus houdt de gemoederen in Montferland bezig. Voor oudere inwoners van ’s-Heerenberg en omstreken zou de heropening uitkomst bieden, maar wethouder Oscar van Leeuwen gaat vanwege het coronavirus voorlopig niet overstag.

Lees verder

Reguliere zorg niet in geding in Slingeland

Het Slingeland Ziekenhuis hoeft nog niet te schuiven met reguliere zorg door de tweede coronagolf. Wel bereidt het ziekenhuis zich voor op een verdere stijging van het aantal coronaverdenkingen en coronapatiënten.

Lees verder

Ondernemers Doetinchem zijn strijdvaardig

De coronacrisis is een onophoudelijke puzzel voor winkeleigenaren in de binnenstad van Doetinchem. Desinfectiemiddelen zijn inmiddels gemeengoed, maar onder meer het landelijk verscherpte mondkapjesadvies doet een beroep op het aanpassingsvermogen van ondernemers.

Lees verder

Stilte langs lijn doet pijn bij VV Gendringen

Sportclubs worden geraakt door de beslissing van de overheid om kantines dicht te houden en geen publiek toe te staan bij wedstrijden. Net als bij veel verenigingen was het dit weekend stil langs de lijn bij VV Gendringen, waar met name het sluiten van het clubgebouw zwaar valt.

Lees verder

Volleyballers Orion verliezen Supercupfinale

Active Living Orion heeft zondag de finale om de Supercup verloren. Nadat Dynamo zaterdag in de halve finale werd verslagen, was Lycurgus in de eindstrijd in Ede met 3-1 in sets te sterk voor de Doetinchemmers.

Lees verder

Tentoonstelling geplaagd door corona

De tentoonstelling ’75 jaar vrijheid in de kunst’ in het Stadsmuseum in Doetinchem wordt geplaagd door het coronavirus. Eerst moest de opening een half jaar uitgesteld worden, wat achteraf de tentoonstelling ten goede kwam, en nu zijn er opnieuw aangescherpte maatregelen.

Lees verder

Diverse vernielingen op begraafplaats Aalten

Op de begraafplaats aan de Varsseveldsestraatweg in Aalten zijn in de afgelopen weken meerdere vernielingen gepleegd. Er werden onder andere meerdere bloempotten vernield.

Lees verder

Oude IJsselstreek actief tegen eenzaamheid

Sociaal Werk Oude IJsselstreek heeft in de week tegen eenzaamheid tot 8 oktober extra aandacht voor inwoners met een klein sociaal netwerk. De aangescherpte coronamaatregelen gooien roet in een deel van de plannen, maar toch proberen de sociaal werkers er het beste van te maken.

Lees verder

Geen mondkapjes op Graafschap College

Studenten van het Graafschap College hoeven geen mondkapje te dragen op school. De mbo-opleiding volgt daarmee het kabinetsadvies.

Lees verder

Verhoging van starterslening in Montferland

De starterslening in Montferland wordt vanaf 1 november verhoogd van 172.000 euro naar 225.000 euro. Hiermee wil de gemeente de mogelijkheden voor starters om zich in de gemeente te vestigen of te blijven vergroten en meer woningen bereikbaar maken.

Lees verder

Doetinchemse jongeren leren over geld

Leerlingen in Doetinchem volgen dit schooljaar een lesprogramma om te voorkomen dat ze financiële problemen krijgen. Door voorlichting te geven op scholen, zoals op het Prakticon voor praktijkonderwijs, worden jongeren voorbereid om verantwoord met geld om te gaan.

Lees verder

De Graafschap-clubman Vermeer overleden

Herman Vermeer is donderdag op 78-jarige leeftijd overleden. De clubman was vanaf begin jaren ’60 in verschillende functies als vrijwilliger actief bij De Graafschap.

Lees verder

Oude IJsselstreek investeert in leefbaarheid

Oude IJsselstreek investeert de komende jaren flink in leefbaarheid, dat blijkt uit de donderdag gepresenteerde begroting. In tegenstelling tot andere gemeente stijgen de woonlasten beperkt, met 2,7 procent.

Lees verder

Mondkapjesverplichting in het Slingeland

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem voert vanaf vrijdag een mondkapjesverplichting in. Iedereen boven de dertien jaar oud wordt geacht een kapje te dragen.

Lees verder

Opluchting na corona-ontheffing theaters

De DRU Cultuurfabriek in Ulft is een van de theaters die ontheffing heeft gekregen van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Met naleving van anderhalve meter afstand mag het theater meer dan dertig mensen ontvangen, ondanks de nieuw geldende coronamaatregelen.

Lees verder

Identiteitsfraude bij grenscontrole op A12

De Koninklijke Marechaussee heeft op de A12 bij Beek afgelopen week drie personen aangehouden in verband met identiteitsfraude. Er worden meerdere controles gehouden om toezicht te houden op personen die vanuit Duitsland naar Nederland reizen.

Lees verder

Jaarrekening Doetinchem eindelijk akkoord

Accountantsbureau Baker Tilly heeft de jaarrekening 2019 van de gemeente Doetinchem na aanvullende controles alsnog goedgekeurd. De gemeente vroeg in juli uitstel aan voor het inleveren van de jaarstukken uit 2019 vanwege de zaak van een frauderende ambtenaar.

Lees verder

Contanten in ban bij voetbalclub DVC’26

In de kantine van voetbalclub DVC’26 uit Didam kun je vanaf oktober bij voorkeur niet meer met contant geld betalen. Met deze maatregel wil het bestuur van de voetbalclub onder meer het kantinepersoneel in bescherming nemen.

Lees verder

Grensland College gestart na ondertekening

Het Saxion, de Hogeschool Arnhem Nijmegen, het Graafschap College en een netwerk van werkgevers uit de grensregio hebben woensdag hun handtekening gezet onder de overeenkomst waarmee het Grensland College een feit is. De nieuwe school komt in Winterswijk en moet op termijn grensoverschrijdend onderwijs aanbieden, op een niveau dat tussen mbo en hbo ligt.

Lees verder

Ludieke actie tegen hardrijders in Varsselder

Leerlingen van basisschool Pius X in Varsselder hebben woensdag samen met de dorpsvereniging en Veilig Verkeer Nederland actie gevoerd tegen de verkeerssituatie voor de ingang van hun school. Automobilisten worden aangesproken, maar de partijen roepen vooral de gemeente op om te kijken naar de situatie op de Hoofdstraat.

Lees verder

Volgend jaar busverbinding naar Bocholt

De busverbinding tussen Bocholt en Aalten wordt vanaf april 2021 definitief ingevoerd. De permanente buslijn is onderdeel van de ambitie van de Provincie Gelderland om grensoverschrijdend bus- en treinvervoer te verbeteren.

Lees verder

Duels De Graafschap door KNVB verplaatst

Twee wedstrijden van De Graafschap zijn door voetbalbond KNVB verplaatst. Het gaat om het thuisduel met FC Volendam en de uitwedstrijd tegen TOP Oss.

Lees verder

Boer in bezwaar tegen boete voor actie

Agrariër Thijs Wieggers uit Mariënvelde heeft deze week bezwaar ingediend voor de boete die hij eerder deze maand ontving. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij een verboden bijeenkomst georganiseerd door het vrijheidsteken uit te beelden.

Lees verder

Joods vastgoed in Doetinchem onderzocht

Karel Berkhuysen uit Doetinchem onderzoekt de onteigening en doorverkoop van joodse panden tijdens de Tweede Wereldoorlog in zijn stad. Tijdens zijn onderzoek, dat al tien jaar duurt, bracht hij tot nu toe 47 panden in kaart die tijdens de oorlog van Joden werden afgenomen en werden doorverkocht voor een laag bedrag.

Lees verder

Kilders model strijdt om titel mooiste man

Robin Strikkeling uit Kilder strijdt de aankomende maanden om de titel Mister of the Netherlands. De vriend van de Miss Beauty of the Netherlands 2019 Nikki Prein, werd gescout tijdens de finale van de missverkiezing van zijn vriendin.

Lees verder

Nieuwe maatregelen klap voor Doetinchem

De nieuwe coronamaatregelen van het kabinet komen hard aan bij horecaondernemers en De Graafschap. Hoewel de Achterhoek geen risicogebied is voor het virus, is er vanuit de gemeente Doetinchem wel begrip voor de landelijke restricties.

Lees verder

Sportbedrijf Doetinchem in 2021 van start

Sportcentrum Rozengaarde, Sportservice Doetinchem en het beheer en de exploitatie van de binnensportaccommodaties (Buha) gaan vanaf 1 januari 2021 samen verder als het Sportbedrijf Doetinchem. De gemeenteraad heeft daar positief over besloten.

Lees verder

Kap duizenden bomen Noordrijn-Westfalen

De veranderende weersomstandigheden van de afgelopen jaren zorgen voor massale bomensterfte in Duitsland. In Noordrijn-Westfalen worden momenteel maatregelen getroffen om de massale bomensterfte tegen te gaan.

Lees verder

Cliënten geven sociale dienst een voldoende

Klanten van Laborijn waarderen de sociale dienst met een 6.6. Dat blijkt uit een onafhankelijk klanttevredenheidsonderzoek dat afgelopen juni en juli onder cliënten werd gehouden.

Lees verder

Doetinchem laat zien dat het wel meedoet

Met het uitdelen van polsbandjes in het centrum van Doetinchem maakten lokale PvdA-politici een vuist tegen de #ikdoenietmeermee van een aantal BN'ers. Honderden bandjes werden zaterdag in de binnenstad verspreid.

Lees verder

Houtkamp College wordt topsportvriendelijk

Het Houtkamp College in Doetinchem is vanaf volgende week dinsdag een ‘topsportvriendelijke school’. Dat betekent dat sporttalenten op de onderwijsinstelling sport en onderwijs zo goed mogelijk kunnen combineren.

Lees verder

Wedstrijdbad van Rozengaarde weer geopend

Het wedstrijdbad van zwembad Rozengaarde in Doetinchem is weer open voor zwemliefhebbers. De afgelopen maanden moest het bad worden gerepareerd omdat de tegels loslieten, waardoor minder bezoekers naar binnen konden.

Lees verder

Dj Balthazar viert jubileum bij Optimaal FM

Dj Balthazar van Puffelen is vrijdag in de radiostudio van Optimaal FM in Ulft verrast voor zijn 25-jarig jubileum. De radiomaker, die in de jaren '90 van de landelijke radio terugkeerde naar de streek, werd bedolven onder de felicitaties.

Lees verder

Montferland snijdt in de eigen organisatie

Om het miljoenentekort in de begroting te dichten moet Montferland de komende jaren structureel bezuinigen. Het college stelt in de programmabegroting voor de aankomende vier jaar onder meer voor om de ozb te verhogen en te bezuinigen op het minimabeleid en de eigen organisatie.

Lees verder

Gemeente zet streep door kermis in Didam

De jaarlijkse oktoberkermis van Didam gaat dit jaar niet door. Vanwege de coronamaatregelen zag de gemeente Montferland als organisator geen andere mogelijk dan de kermis te annuleren.

Lees verder

Bruggen in Doetinchem worden afgesloten

In de nacht van zondag op maandag worden in fases drie bruggen in Doetinchem afgesloten voor het verkeer. Dat is volgens de gemeente nodig om reinigingswerkzaamheden uit te voeren.

Lees verder

Doetinchemmer start actie #ikdoewelmee

Maarten op de Weegh en Govert Jan Pontier van de PvdA Doetinchem gaan zaterdag in het centrum van Doetinchem polsbandjes uitdelen met de #ikdoewelmee. De actie is een tegengeluid op de #ikdoenietmeermee actie, die afgelopen week via social media werd gedeeld door bekende Nederlanders.

Lees verder

Winkels Doetinchem alle zondagen open

Winkels in het centrum van Doetinchem mogen, naast de laatste zondag van de maand, ook op andere zondagen de deuren openen tot het einde van dit jaar. Een voorstel hiertoe werd donderdagavond in de gemeenteraad breed gedragen.

Lees verder

Bibliotheek in Didam zoekt nieuwe locatie

Bibliotheek Montferland in Didam zoekt een nieuw onderkomen, nadat eerder deze week een voorlopige streep ging door de verhuizing naar woonzorgcomplex Meulenvelden. Het huidige pand aan de Schoolstraat is verkocht, waardoor de bieb volgens directeur Erik van der Wal voor 2022 een nieuw onderkomen moet vinden.

Lees verder

Doetinchem wil groeien in aantal inwoners

Doetinchem wil in het jaar 2036 zijn gegroeid naar in totaal 70.000 inwoners. Dat is de belangrijkste ambitie uit de begroting voor 2021, die ondanks een flinke uitgave door de coronacrisis sluitend is.

Lees verder

Huisartsen doen oproep over coronavirus

Huisartsen in de Achterhoek roepen op om alleen bij ernstige klachten als toenemende benauwdheid en ongerustheid contact op te nemen. Bij milde klachten is het volgens de artsen niet nodig om te bellen.

Lees verder

Feestwinkel Festival met handen in het haar

Feestwinkel Festival in Doetinchem kent moeilijke tijden nu door het coronavirus het ene na het andere evenement van de kalender verdwijnt. Waar de verkoop van attributen voor Halloween of het Oktoberfest normaal in deze periode start, wordt er nu bijna niets verkocht.

Lees verder

Douanepost wordt vrachtautoparkeerplaats

De voormalige douanepost aan de grensovergang op de snelweg bij Elten verdwijnt in de toekomst voor de realisatie van een parkeerplaats voor vrachtwagens. De Duitse wegbeheerder, Straßen NRW, wil eind dit jaar het conceptplan indienen en goedkeuring ontvangen voor de aankoop van het terrein.

Lees verder

Streep door jubileumeditie Montferland Run

De organisatie van de Pfixx Solar Montferland Run heeft een streep gezet door de editie van dit jaar. Het zou de 25e keer zijn dat hardloopwedstrijd in en rond ’s-Heerenberg plaats zou vinden.

Lees verder

Doetinchem brengt restafval in rekening

Als het aan de gemeente Doetinchem ligt gaan inwoners vanaf 2022 tien euro betalen als ze hun grijze container aan de straat zetten. Met deze maatregel hoopt de gemeente dat het aantal kilo's restafval fors wordt verminderd.

Lees verder

Arbeidsmigranten gaan niet wonen in Beek

De toekomstig eigenaar van hotel ’t Heuveltje in Beek, Jan Buurman, is niet van plan om de locatie te gebruiken als huisvestingslocatie voor arbeidsmigranten. De mogelijke woonlocatie voor buitenlandse werknemers in het pand zorgt al jaren voor onrust in het dorp.

Lees verder

Geen verhuizing naar Meulenvelden Didam

Bibliotheek Montferland en welzijns- en cultuurorganisatie Welcom worden niet de nieuwe gebruikers van woonzorgcomplex Meulenvelden in Didam. De organisaties spraken onder begeleiding van de gemeente met de eigenaar, woningcorporatie Plavei, maar kwamen niet tot een akkoord.

Lees verder

Skatepark Doetinchem dicht door overlast

Skatepark De Huet in Doetinchem is vanaf 20.00 uur 's avonds verboden terrein voor mensen ouder dan twaalf. De Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) grijpt in na een periode van aanhoudende overlast.

Lees verder

Studenten vinden stageplek in de Achterhoek

Ondanks de coronacrisis hoeven de meeste mbo-studenten in de Achterhoek zich geen zorgen te maken over een stageplek. Waar in regio's als Amsterdam en Rijnmond duizenden plekken worden gezocht, is er in deze regio op dit moment alleen een tekort aan stageplekken voor de opleiding Handhaving.

Lees verder

Boerwinkel op zestiende plek bij landelijke SP

Hans Boerwinkel uit Doetinchem staat op plek zestien van de kandidatenlijst van de SP voor de Tweede Kamerverkiezingen. De partij heeft momenteel veertien zetels, wat betekent dat een rol als Kamerlid lonkt.

Lees verder

Hendriks tekent contract bij Go Ahead Eagles

Sam Hendriks heeft een contract getekend bij Go Ahead Eagles. De aanvaller uit Doetinchem hoopt zich na het nodige blessureleed en een mislukt avontuur in België te herpakken in Deventer.

Lees verder

Didammers pakken zwerfafvalprobleem aan

Didamse vrijwilligers van het burgerinitiatief Schoon Diem zijn zaterdag gestart met hun initiatief om het zwerfafvalprobleem in hun dorp aan te pakken. Gewapend met een prikstok en vuilniszak maakten zij de bermen rondom het dorp schoon, zodat het probleem zich niet verder verspreid.

Lees verder

Einde aan gevaarlijke overweg in Aalten

De beveiliging van een gevaarlijke spoorwegovergang aan de Tuunterweg in Lintelo bij Aalten is afgelopen weekend flink onder handen genomen. Hoewel de beveiliging miljoenen heeft gekost, zijn de gemeente en omwonenden er blij mee.

Lees verder

Oud-trainer Kistemaker ligt in ziekenhuis

Oud-trainer Simon Kistemaker (80) van De Graafschap is vorige week zondag opgenomen in het ziekenhuis. Supporters roepen op om 'De Kist' door het insturen van een videoboodschap te steunen.

Lees verder

Bomenkap langs de N315 is van start gegaan

Als voorbereiding op het groot onderhoud worden deze week meerdere bomen gekapt langs de N315 tussen Doetinchem en Ruurlo. Ter compensatie wordt er een klein twintigtal teruggeplant.

Lees verder

Sport extra 'in the picture' tijdens Sportweek

Helpgewoon Buurtsport in Oude IJsselstreek zet sport deze week extra in the picture tijdens de Nationale Sportweek. Met diverse activiteiten hopen de buurtsportcoaches inwoners warm te maken voor een sport.

Lees verder

Doetinchem haalt 6500 kilo taxussnoeisel op

6507 kilo taxussnoeisel is er in drie maanden opgehaald in Doetinchem om medicijnen tegen kanker van te maken. In totaal werd er landelijk 410.000 kilo opgehaald in de afgelopen maanden.

Lees verder

Duizenden toeristen mijden Huis Bergh 

Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg trok in het hoogseizoen tienduizend minder betalende bezoekers dan in voorgaande jaren. De situatie voor de toeristische trekpleister in Montferland wordt door directeur Marijke Brouwer alarmerend genoemd.

Lees verder

Doetinchem start verkoop veertien kavels

De verkoop van veertien bouwkavels in het Lookwartier en op het voormalige Saronixterrein in Doetinchem is deze week gestart. De locaties worden uiteindelijk op basis van loting verdeeld.

Lees verder

Oost Gelre tikt Longa '30 op de vingers

Oost Gelre heeft voetbalvereniging Longa'30 uit Lichtenvoorde een officiële waarschuwing gegeven. Volgens de gemeente heeft de club de coronaregels met name in en rondom de kantine niet goed genoeg nageleefd.

Lees verder

Orion houdt Achterhoeks talent in het oog

Active Living Orion heeft een oefenwedstrijd tegen Jong Oranje donderdag op Papendal met 2-2 gelijkgespeeld. Bij Jong Oranje speelden twee talenten uit de Achterhoek mee die na dit seizoen openstaan voor een overstap naar de Doetinchemse volleybalclub.

Lees verder

Feestwinkel Festival met handen in het haar

Feestwinkel Festival in Doetinchem kent moeilijke tijden nu door het coronavirus het ene na het andere evenement van de kalender verdwijnt. Waar de verkoop van attributen voor Halloween of het Oktoberfest normaal in deze periode start, wordt er nu bijna niets verkocht.

Lees verder

Carnavalsactiviteiten in Zeddam afgelast

Carnavalsvereniging De Paverts uit Zeddam heeft vanwege het coronavirus alle carnavalsactiviteiten afgelast. Hiermee volgt de Zeddamse vereniging het besluit van zustervereniging De Dolbotters uit Kilder.

Lees verder

Geen treinen tussen Winterswijk en Terborg

Het treinverkeer tussen Winterswijk en Terborg ligt dit weekend plat. Spoorwegbeheerder ProRail gaat de onbewaakte spoorwegovergang ter hoogte van Lintelo ombouwen naar een bewaakte spoorwegovergang.

Lees verder

Unieke pompoenpittenoogst in De Heurne

Groenteteler Gert Smits uit De Heurne beleefde donderdag een zeer memorabel oogstmoment. De eigenaar van Landwinkel Smits is namelijk de eerste in Nederland die pompoenen puur en alleen voor de pitten kweekt.

Lees verder

Duo voert actie voor toiletten op plasdag

Sandra Gosseling uit Ulft en Greetje van Amstel uit Doesburg voeren donderdag actie om aandacht te vragen voor het ontbreken van toiletten in de treinen tussen Winterswijk en Arnhem. Het duo grijpt de nationale plasdag aan om - na eerdere acties - nogmaals aandacht te vragen voor hun zaak, ditmaal op het station in Terborg.

Lees verder

Winterswijker niet strafbaar door stoornis

Een 42-jarige man uit Winterswijk is volgens de rechtbank in Arnhem niet strafbaar voor onder meer bedreiging, mishandeling en brandstichting. Omdat hij lijdt aan een psychische stoornis is een zorgmachtiging van een half jaar opgelegd aan de man.

Lees verder

Actrice Kelderman publiceert eerste boek

Actrice en presentatrice Janouk Kelderman (29) uit Doetinchem heeft deze week haar eerste boek uitgebracht. 'Janouk Zoekt Een Duurzame Wereld' werd woensdag coronaproof gepresenteerd op het hoofdkantoor van het Wereld Natuur Fonds in Zeist.

Lees verder

Bronckhorst scheldt huur binnensport kwijt

Exploitanten van gemeentelijke binnensportaccommodaties hoeven in Bronckhorst over drie maanden geen huur meer te betalen. De gemeente hoopt geld vanuit het Rijk te kunnen gebruiken voor de kwijtschelding van het bedrag van meer dan 80.000 euro.

Lees verder

Meer dan honderd bomen weg bij Huis Bergh

De extreme hitte van de afgelopen jaren teistert het bos bij Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg. Door het dalende grondwaterpeil en plaagziektes wordt deze maand gedwongen overgegaan tot de kap van meer dan honderd bomen in De Plantage.

Lees verder

Overpompen vaten Doetinchem start spoedig

Het overpompen van blusschuim uit de vaten van Rutgers Milieu naar vloeistofdichte containers moet binnen enkele weken starten. Het college van Doetinchem heeft dinsdag daartoe besloten.

Lees verder

Boete voor boer na 'verboden bijeenkomst'

Een boete van duizend euro plofte dinsdag op de mat bij boer Thijs Wieggers uit Mariënvelde. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de agrariër een verboden bijeenkomst georganiseerd tijdens het uitbeelden van het vrijheidsteken in aanloop naar 5 mei.

Lees verder

Zwembad in Wehl extra open door hitte

De hoge temperatuur is voor zwembad De Byvoorde in Wehl een goede reden om de eerste drie dagen van de week de deuren te openen. Tientallen zwembadliefhebbers kwamen een duik nemen in het verkoelende water.

Lees verder

Gemeentes gaan voor andere geldverdeling

Montferland zet zich samen met andere gemeentes uit onder meer de Achterhoek in voor het terugdraaien van de voorgenomen nieuwe landelijke verdeling van Jeugdzorg en WMO. Door het nieuwe 'verdeelmodel gemeentefonds' niet door te voeren, hopen zij het miljoenentekort op Jeugdzorg en WMO terug te dringen.

Lees verder

Streep door Sinterklaas in de Achterhoek

Huis Bergh in ’s-Heerenberg zet vanwege het coronavirus een streep door het sinterklaasfeest in het kasteel. Ook in Aalten, Bredevoort en Dinxperlo is dit jaar geen feestelijke intocht van de goedheiligman.

Lees verder

Coronabesmetting bij inwoners Vragender

Zeven inwoners van Vragender zijn besmet met het coronavirus. Dat is de voorlopige uitslag van het bron- en contactonderzoek van de GGD naar aanleiding van één besmette inwoner, die aanwezig was bij een lokaal feestje.

Lees verder

Speciaal coronaplan redt Centrumfeest Ulft

Ondanks de coronamaatregelen stond het centrum van Ulft zondag vol met kramen tijdens het jaarlijkse Centrumfeest. De extra koopzondag voor winkeliers, aangevuld met marktkramen, straatartiesten en speeltoestellen, kon doorgaan dankzij een speciaal coronaplan.

Lees verder

Jonge kandidaat-priester (27) voor parochie

De 27-jarige Paulus Tilma is zondag in de Paskerk in Doetinchem gepresenteerd als kandidaat-priester bij de Maria Laetitiaparochie. De Achterhoekse kerkelijke organisatie is verheugd met de benoeming van de jonge gelovige, die vol overtuiging kiest voor een celibatair leven in dienst van de Heer.

Lees verder

Openluchttheater Lichtenvoorde blijft open

Het tijdelijke Openluchttheater Lichtenvoorde blijft nog tot eind oktober open. De organisatie heeft groen licht gekregen van de gemeente Oost Gelre om ook in de maand oktober theatervoorstellingen en concerten te verzorgen.

Lees verder

Sint Jorisgilde neemt kerkhof Braamt over

Het St Jorisgilde in Braamt heeft het kerkhof dat hoort bij de dorpskerk overgenomen. Door de overname blijven de grafrechten van de rechthebbende gewaarborgd.

Lees verder

Swim to Fight Cancer kijkt vooruit naar 2021

De organisatie achter Swim to Fight Cancer Achterhoek kijkt vooruit. Deze zondag zou eigenlijk de editie 2020 plaatsvinden, maar die is verschoven naar 12 september 2021.

Lees verder

Speciaal onderwijs in Didam wil maatwerk

Scholen in het voorgezet speciaal onderwijs nemen maatregelen om de veiligheid van leerlingen en personeel te waarborgen. De Ziep in Didam al flink wat hobbels moeten nemen om de school open te houden tijdens deze coronaperiode.

Lees verder

Tekinerdogan sluit zich aan bij fractie VVD

Memet Tekinerdogan sluit zich aan bij de fractie van de VVD in Oude IJsselstreek. Na zijn afscheiding van het CDA was hij de afgelopen maanden een onafhankelijk raadslid in de gemeente.

Lees verder

Doetinchem ziet silo’s als oplossing vaten

Het plaatsen van twee silo’s op het terrein van het failliete Rutgers Milieu moet de oplossing zijn voor de problematiek rond de 1.300 vaten met giftig blusschuim in Doetinchem. De grondeigenaar vindt het voornemen prima, maar wil het niet op zijn terrein.

Lees verder

Lintje voor aftredend raadslid Reesing-Som

Karin Reesing-Som kreeg donderdag een koninklijke onderscheiding uitgereikt door burgemeester Peter de Baat. Het was tevens haar afscheid als raadslid voor de VVD in Montferland.

Lees verder

Doetinchem stelt besluit cameratoezicht uit

De gemeenteraad van Doetinchem stelt het besluit voor wel of geen cameratoezicht voorlopig uit. Eerst moet beter in kaart worden gebracht of er andere methoden zijn om de veiligheid in de binnenstad te bevorderen, zoals mobiel cameratoezicht of een jeugdtoezichthouder.

Lees verder

Twijfels rond het carnaval in Montferland

Carnavalsverenigingen in Montferland worstelen met de vraag of zij de pronkzitting en het carnavalsfeest door kunnen laten gaan. In Kilder is een streep gezet door de festiviteiten, terwijl in onder andere Didam en ’s-Heerenberg wordt gedacht over alternatieven.

Lees verder

Achterhoekers blijven hun vereniging trouw

Door het coronavirus raakten sportvelden, tribunes en kantines leeg en werden trainingen, wedstrijden en oefeningen afgelast. Waar veel verenigingen lijdzaam toe moesten zien hoe hun leden massaal hun abonnement opzegden, blijkt uit onderzoek van Achterhoek in Beweging dat veel Achterhoekers hun club trouw bleven.

Lees verder

Leerling van Rietveld besmet met corona

Een mavo-leerling van het Rietveld Lyceum in Doetinchem is positief getest op het coronavirus. Zeven andere leerlingen die langer dan een kwartier binnen 1,5 meter met deze scholier in aanraking zijn geweest gaan thuis in quarantaine.

Lees verder

Horecazaken in Montferland weer geopend 

De vier horecagelegenheden in Montferland die uit voorzorg waren gesloten, zijn weer geopend. Begin deze week sloten zij preventief de deuren nadat in de directe omgeving personen positief testten op het coronavirus.

Lees verder

SP verbaasd over opstappen raadsfractie

De gemeenteraadsfractie van de SP in Oude IJsselstreek heeft zich vorige week afgescheiden van de fractie van de landelijke partij en gaat onder eigen naam verder als PRO! De stap van de raadsleden om als eigen lokale partij verder te gaan zorgt voor gefronste wenkbrauwen bij het partijbestuur en de achterban van de Socialistische Partij.

Lees verder

Voetbal is weer de hoofdzaak voor Silvolde

Het eerste elftal van Sportclub Silvolde stond dinsdagavond weer op het trainingsveld na een verplichte thuisquarantaine. Een week geleden werd het sportpark van de hoofdklasser hermetisch afgesloten na een uitbraak van het coronavirus binnen en buiten de spelersgroep.

Lees verder

Wedstrijden van De Graafschap vervroegd