Gelderland heeft noodfonds voor gemeenten

Gepubliceerd: 01-05-2020 12:05. Bijgewerkt: 01-05-2020 14:38

De acht Achterhoekse gemeenten kunnen rekenen op bijna 850.000 euro steun uit het noodfonds van de provincie Gelderland. Het bedrag is bedoeld om acute knelpunten in de eigen organisatie en samenleving aan te pakken.

Het steunbedrag waar gemeenten sinds donderdag aanspraak op kunnen maken, in totaal 5,9 miljoen euro, wordt op basis van inwonersaantal verdeeld over de gemeenten. In totaal is voor de acht Achterhoekse gemeenten ruim 844.000 euro beschikbaar. "Veel sociaal-culturele instellingen en organisaties worstelen steeds meer met hun financiële positie", zo laat de provincie weten over de reden om het budget ter beschikking te stellen. "In de ogen van de provincie vormen dergelijke organisaties een belangrijk onderdeel van de lokale samenleving."

Volgens de provincie is het bedrag is het genoemde bedrag een onderdeel van de tien miljoen euro die op het provinciehuis klaar ligt voor acute noodhulp tijdens de coronacrisis. Het noodfonds is de eerste fase van de aanpak van de coronacrisis. Hierna zet Gelderland in op de fase van overbrugging en de fase van herstel. Met name in die laatste fase wordt gevraagd om investeringen. "Dan zal het over hele andere bedragen kunnen gaan dan de tien miljoen voor het noodfonds", schrijft de provincie.

Monitoren van gevolgen
Het college van Gedeputeerde Staten wil later dit voorjaar met voorstellen komen richten de Statenleden. "Daarvoor is het nodig om een goed inzicht te krijgen in de gevolgen, ook op langere termijn, van de huidige crisis: op sociaal, economisch en cultureel terrein", aldus Gelderland, die een wekelijkse monitor bijhoudt. "Deze monitor vormt, samen met gesprekken met de belangrijkste partners belangrijke input voor een pakket aan maatregelen om Gelderland zo goed mogelijk door en uit de crisis te helpen."

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)