Gelderland gaat stikstofbeleid veranderen

Gepubliceerd: 14-10-2019 14:10. Bijgewerkt: 14-10-2019 16:59

Provincie Gelderland heeft maandagmiddag besloten om per 22 oktober het stikstofbeleid rondom de landbouw aan te passen. Dat betekent een overwinning voor de Achterhoekse agrariërs die maandag bij het provinciehuis protesteerden.

"Wij gaan in gang zetten dat de beleidsregels die betrekking hebben op het onderdeel landbouw, opgeschort worden", aldus gedeputeerde Peter Drenth. De aanwezige agrariërs applaudisseerden luid bij het horen van die toezegging. "Dat willen we vanaf volgende week dinsdag doen", vertelde de gedeputeerde. "Deze week hebben wij overleg met jullie voormannen en vrouwen over exact welke onderdelen dat moeten zijn. Om niet weer opnieuw hier met elkaar te hoeven staan." Volgens hem is de boodschap van de agrariërs luid en duidelijk gehoord door de provincie: "De gele kaart is aangekomen."

De gedeputeerde wil de komende periode in overleg nieuw beleid opstellen. "Ik stel voor om, samen met elkaar, zeker in een provincie als Gelderland, te komen tot een nieuw, goed werkbaar en duurzaam beleid", aldus Drenth. "Om dat samen te maken en samen op te trekken naar Den Haag. Om daar met elkaar te staan voor een goed Nederlands landbouwbeleid." Dat statement wordt beaamd door de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO). "Het wachten is beloond", laat voorzitter Dirk Bruins van de LTO Noord in een reactie op de toespraak van Drenth weten aan de aanwezigen. "Jullie hebben vandaag hier het verschil gemaakt."

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)