Geen schuldgevoel bij realisatie DocksNLD2

Gepubliceerd: 07-09-2017 15:09. Bijgewerkt: 07-09-2017 16:22

Montferland biedt Azewijn en Netterden een compensatie van 500.000 euro per dorp voor de realisatie van bedrijventerrein DocksNLD2. Hoewel de gemeente de noodzaak voelt om te compenseren, heerst er geen schuldgevoel.


"Schuldig is een groot woord, want we doen dit voor Montferland", zegt wethouder Walter Gerritsen. Het plan is om tussen Azewijn, Netterden en ’s-Heerenberg het bedrijventerrein met 'XXL-bedrijfshallen' te realiseren. Hoewel het bestemmingsplan nog moet worden gewijzigd, ligt er al een compensatiemogelijkheid van in totaal een miljoen euro voor de twee dorpen vanuit de winst die DocksNLD2 de gemeente brengt. "Economische ontwikkeling is zeer belangrijk, maar we zijn ons er wel van bewust dat sommige Montferlanders daar grotere nadelen van ondervinden dan anderen die elders wonen", zegt Gerritsen over dat bedrag, zonder in te willen gaan op de daadwerkelijke plannen met dat geld. "Om te tonen dat we zien dat daar de pijn zit en ook een gebaar willen doen, hebben we dat geld alvast gereserveerd."

Naast onvrede in de dorpen, stelt Montferland zich richting andere Achterhoekse gemeenten steeds meer op als einzelgänger. "Maar ik kijk er anders tegenaan", zegt wethouder Gerritsen, wijzend op de 1.500 arbeidsplaatsen die DocksNLD2 oplevert. "Je krijgt een boost voor de economie in de hele regio, dus volgens mij kunnen we niet beter regionaal bezig zijn dan we nu doen." Als tegemoetkoming wil Montferland bovendien anderhalf miljoen euro investeren in de doorgaande weg van Emmerik naar de snelweg A18.

De gemeente Oude IJsselstreek en Vereniging Leefbaar Netterden laten weten de plannen van Montferland met argusogen tegemoet te zien. Inhoudelijk willen beide partijen nog niet ingaan op de situatie, maar de compensatie van 500.000 euro wordt door de dorpsvereniging betiteld als ‘een schande’.

Foto: REGIO8

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)