Gay Oke wil beleid voor LHBTI'ers in Zevenaar

Gepubliceerd: 11-10-2017 16:10. Bijgewerkt: 11-10-2017 16:27

Zevenaar heeft de internationale Coming Out Day gevierd door donderdagmiddag een regenboogvlag te hijsen en door een speciale regenboogtegel te onthullen. Het LHBTI-initiatief ‘Gay Oke Zevenaar’ hoopt dat de gemeente de daad bij het woord voegt door ook in het beleid aandacht te besteden aan de groep.


“We zijn eigenlijk in de fase dat we aan het verkennen zijn of we echt een groot probleem hebben in Zevenaar”, zegt wethouder Stef Bijl. “We zijn eigenlijk aan het zoeken wat de rol kan zijn van Zevenaar. Gay Oke heeft daar echt een belangrijke rol in.” Het hijsen van een vlag en het onthullen van een tegel is voor de groep Gay Oke niet genoeg. “Het doel is om een seksueel diversiteitsbeleid te verankeren in het Zevenaarse gemeentebeleid”, zegt initiatiefnemer Vera Mulder. “Daar vechten we heel hard voor en ik denk dat hiermee de eerste stap is gezet.”

In 2016 werd de regenboogvlag voor het gemeentehuis in Zevenaar voor het eerst gehesen. “Ik denk dat dit een erkenning is voor een hele groep inwoners van Zevenaar die vaak een beetje onder het maaiveld blijft”, aldus Bijl. “Die hebben nu iets waar ze trots op kunnen zijn. We hebben als gemeente aangegeven dat we de groep erkennen en ook herkennen nu.” Voor het jonge initiatief Gay Oke is het een flinke mijlpaal in hun tweejarig bestaan. “Het betekent heel veel voor ons, want we zijn al twee jaar bezig om dit voor elkaar te krijgen. Het is wel een hele stap dat Zevenaar laat zien dat ze iets aan het beleid gaan doen”, zegt Sanne Arends van Gay Oke.

Naast Zevenaar hebben ook andere Achterhoekse en Liemerse gemeenten de regenboogvlag laten wapperen, zoals Berkelland en Winterswijk.

Foto: REGIO8

Copyright © 2019 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)