Gabriël Parochie sluit zes van de elf kerken

Gepubliceerd: 15-05-2017 20:05. Bijgewerkt: 15-05-2017 16:40

De parochie H. Gabriël gaat zes van haar elf kerken sluiten in de komende twee jaar, omdat de bezoekersaantallen sterk dalen en de betrokkenheid minder wordt. De kerkgebouwen in Braamt, Kilder, Loil, Nieuw-Dijk, Nieuw Wehl en Stokkum gaan de deuren sluiten.


“Zoals het plaatje nu ligt, gaat er binnen een jaar gestopt worden met het vieren van de weekendliturgie”, zegt diaken Theo Reuling. “Binnen twee jaar gaat de kerkdeur op slot.” Het aantal doopsels, communies, vormsels, huwelijken en uitvaarten dat de afgelopen jaren plaatsvond in de kerken van de parochie blijft jaarlijks afnemen. Tegelijkertijd blijven de inkomsten voor de parochie ook afnemen. De verwachting voor de komende vijf jaar is dan ook dat de kosten zullen stijgen, terwijl de inkomsten blijven afnemen.

De parochie verwacht binnen tien jaar nog flink te krimpen in bezoekersaantallen. Waar er nu wekelijks nog 900 parochianen naar de kerk gaan, is de verwachting dat er in 2027 nog 250 tot 300 mensen gebruik maken van de diensten. “In principe kan dat in één kerk, dus dan zou je aan één kerk genoeg hebben”, stelt Reuling.

Nieuwe bestemming
Voor de gebouwen die worden gesloten wordt de komende tijd een nieuwe bestemming gezocht. “Het parochiebestuur wil graag meewerken aan een bestemming dat past binnen het dorpsgebeuren en dat een goed gevolg geeft aan de kerkelijke bestemming dat erop zat”, aldus Reuling. De parochie vraagt inwoners van de kernen om met ideeën te komen voor een andere invulling. “Want slopen is bij ons absoluut niet het uitgangspunt.”

Foto: REGIO8


Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)