Gabi verruilt bakwinkel voor coronazorg

Gepubliceerd: 30-12-2020 12:12. Bijgewerkt: 30-12-2020 12:55

De Veiligheidsregio en de GGD Noord- en Oost Gelderland doen een dringende oproep aan mensen met een zorgachtergrond om bij te springen in zorghotels en verpleeghuizen. Gabi Hunter uit Doetinchem las de oproep en verlaat tijdelijk haar bakwinkel in Doetinchem om coronapatiënten te verzorgen in het zorghotel in Gaanderen.


“Ik heb er tijdens de eerste lockdown ook over nagedacht om de zorg te ondersteunen", zegt Hunter, eigenaar van bakwinkel Gaabs. "Maar toen stond ik in mijn eentje in de winkel en was het te druk." De komende periode is het rustiger en laat de tijd het wel toe. “Ik zie dat de nood heel hoog is, dus dan kan ik net zo goed de handen uit de mouwen steken.” Hunter heeft ervaring als verpleegkundige en staat zelfs nog geregistreerd in het BIG-register voor zorgverleners. “Ik oefen mijn vak al een poos niet meer actief uit, maar het gaat mij wel aan hart. Ik leef mee met de collega’s in de zorg.”

In het zorghotel in Gaanderen, waar coronapatiënten liggen die 'te gezond' zijn voor verpleging in het ziekenhuis, maar te ziek om thuis te blijven, zijn de extra handen aan het bed meer dan welkom. “We zijn ontzettend blij met zorgprofessionals die hun nek uit durven te steken en dit intensieve werk willen gaan doen”, geeft Arend Pleysier van Zorghotel Achterhoek aan. “Samen met deze mensen wordt gekeken hoe ze het beste ingezet kunnen worden.”

Alle zeilen bijzetten
Het zorghotel zit al meer dan drie maanden aan de maximale capaciteit van het aantal coronapatiënten. “Dat betekent 32 plaatsen die continu bezet zijn", zegt Pleysier. "Dat vraagt veel van mensen die daar de zorg verlenen.” Op dit moment kan de zorghotel volgens de woordvoerder de roosters van het personeel nog steeds rond krijgen: “Mensen zetten echt alles op alles om bij te dragen aan de zorg in het hotel, maar we moeten wel alle zeilen bijzetten.”

'De signalen zijn niet gunstig'
Voor de komende periode maakt het zorghotel zich grote zorgen. “Voor hulp van buitenaf door defensie of vrijwilligers van het Rode Kruis is het nog te vroeg”, aldus Pleysier. “Maar we weten niet hoe de toekomst eruit gaat zien. De signalen zijn niet gunstig. Het aantal besmettingen neemt nu weliswaar wat af, maar de stijging van het aantal besmettingen merken we in het zorghotel pas een aantal weken later. Dat wordt een grote uitdaging.”

Oproep voor extra zorgpersoneel
De eigenaar van de Doetinchemse bakwinkel hoopt dat meer mensen met een zorgachtergrond, die tijd over hebben, zich aanmelden om bij te springen. “Ik zou daar wel toe willen oproepen”, zegt Hunter. “We zijn toch collega’s, dus wees ze trouw en ga dat gewoon doen.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)