FvD behaalt zetel in raad Doetinchem

Gepubliceerd: 17-03-2022 1:03. Bijgewerkt: 17-03-2022 9:09

Forum voor Democratie behaalt in Doetinchem één zetel en is daarmee de enige nieuwkomer in de gemeenteraad. CDA blijft de grootste partij in de gemeente, maar verliest wel twee zetels op basis van de voorlopige einduitslag.


Het CDA houdt er na het zetelverlies vijf over. "We kwamen van een heel hoog niveau", zegt fractievoorzitter Jeroen Berends. "Ik ben gelukkig dat wij opnieuw de grootste in Doetinchem zijn gebleven." SP, D66 en GroenLinks verliezen één zetel. "Ik denk dat we blij mogen zijn dat we drie zetels hebben", zegt Jasper Knipping van de SP. "De lokale partijen hebben het erg goed gedaan." De VVD (4), PvdA (4) en ChristenUnie-SGP (1) blijven even groot. Lokale partijen doen het ook in Doetinchem goed bij de kiezer. Partij voor Lokaal Maatwerk van Ans Putman heeft voorlopig twee zetels winst en kan met drie zetels plaatsnemen in de Doetinchemse gemeenteraad. "Het verbaast mij", zegt Ans Putman. "Je hoopt natuurlijk dat je vooruit gaat, maar dit is geweldig." Ook Gemeentebelangen Doetinchem heeft winst, zij krijgen er één zetel bij en komen op drie zetels uit.

Vier jaar geleden was het CDA ook de grootste tijdens gemeenteraadsverkiezingen in Doetinchem, zij behielden in 2018 hun zeven zetels. GroenLinks, D66 en Lokaal Belang wonnen destijds zetels, ten koste van de PvdA, SP en Partij voor Lokaal Maatwerk. 50,9% van de inwoners nam dat jaar de moeite om te stemmen. Het opkomstpercentage van 2022 ligt net onder de vijftig procent. Op een mogelijke coalitie wil Jeroen Berends niet vooruitlopen. "Ik ga eerst eens een nachtje heerlijk slapen en dan gaan we weer verder kijken."

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)