FreeWheel Club kent groei na onderzoek

Gepubliceerd: 17-01-2018 14:01. Bijgewerkt: 17-01-2018 14:16

De FreeWheel Vitality Club uit Ulft, die zich richt op dagelijkse beweging van ouderen, is met vijf nieuwe leden gegroeid na positief onderzoek van de Leyden Academy. Wetenschappers concludeerden dat de Achterhoekse sportmethode goed is voor de gezondheid van ouderen.


“We wisten in het begin helemaal niet hoe het uit zou pakken, want er was helemaal geen ervaring in Nederland”, zegt initiatiefnemer Herman Wielens, die acht jaar geleden begon met de sportgroep om ouderen in beweging te krijgen. “Uiteindelijk hebben we de huidige methode van aanpak gevonden en heeft onderzoek aangetoond hoe goed het wel niet allemaal is hier.” Op de voetbalvelden van SDOUC doen ouderen van 40 tot 80 jaar iedere dag verschillende sportoefeningen, van balsporten tot yoga. Deelnemers zijn volgens onderzoek fitter en gelukkiger geworden.

De FreeWheel Vitality Club kent meer dan tachtig leden. Na de positieve resultaten hebben al vijf nieuwe leden zich aangemeld. “Ik ben vandaag hier, omdat ik in de krant (NRC Handelsblad) heb gelezen dat hier een soort sportvereniging in Ulft is. Dit verhaal sprak me wel aan”, aldus nieuwe deelnemer Jo Häcker. “Het enthousiasme is geweldig, het lijkt me ontzettend leuk om mee te doen”, zegt Thera Motrico, die ook met de sportactiviteiten wil deelnemen. Dat de oefeningen werken, meent Mariet van Huet. “Je voelt je fitter en lekkerder’’, vindt de deelneemster, die sinds een jaar vast met de groep sport. De Achterhoekse club wil een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland. “Mensen uit Haarlem en Amsterdam hebben al aangekondigd hier een kijkje te nemen om ook zo’n club op te richten”, zegt Wielens.

Wesenthorst als ontmoetingsplek
Het sportinitiatief is volgens Wielens meer dan alleen sporten. “Dat is niet het enige wat belangrijk is, maar ook het ontmoeten”, benadrukt de 73-jarige initiatiefnemer. Daarom zoekt de club naar een eigen locatie, maar tot een akkoord met de gemeente over zwembad de Blenk kwam het niet. “We kijken nu of de Wesenthorst een mogelijkheid is. Dat is een gigantisch groot gebouw, daar kun je prachtige seniorenappartementen op de verdieping maken en beneden heb je een aula.” Wielens denkt dat een eigen buurtcafé kan meewerken aan de groei van de sportclub. “Als we de kans krijgen, dan zorgen we dat iedereen in Ulft boven de 80 jaar hier alles kan.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)