Ulft, Netherlands

Fractievoorzitter verlaat CDA Montferland en gaat alleen verder

John Teunissen stopt per direct als fractievoorzitter van CDA Montferland en gaat zelfstandig verder. Hij noemt een verschil van mening over de koers als reden, hij voelt te weinig vertrouwen van een deel van de fractie.
Jasper Hazelaar | 7 december 2023 17:02 | Aangepast op 7 december 2023 17:02
“Ik voel me al een geruime tijd niet meer thuis in de fractie van het CDA Montferland”, aldus Teunissen. “Mij bekroop steeds vaker het gevoel dat een aantal fractieleden hun eigen standpunt belangrijker vinden dan het (algemeen) belang van de gemeente Montferland of van de partij.” Teunissen gaat voorlopig zelfstandig verder, waardoor er opnieuw een eenpitter bijkomt in de politiek onrustige gemeente. Eerder splitste Joost Gerritsen zich af van Lijst Groot Montferland, hij ging verder als Daadkracht.

Het is sowieso politiek onrustig in de grensgemeente. Tot nu toe sneuvelden twee wethouders tijdens deze periode, terwijl ook andere raadsleden van partij switchten. Zo stapte Toon Schepers uit Helder. Dit jaar sloot hij zich aan bij Lokaal Belang, waar hij fractievoorzitter is. Lokaal Belang-fractievoorzitter John van Schriek stapte juist weer over naar de VVD.

‘Draag bij aan onrust’
Teunissen trekt wat dat betreft het boetekleed aan. “Ik realiseer me terdege dat ik met dit besluit bijdraag aan de toch al bestaande onrust binnen de gemeente Montferland”, aldus de inwoner van ’s-Heerenberg. “Dat spijt mij oprecht. Maar als ik voel dat mijn eigenwaarde in de knel komt dan trek ik een streep.”

‘Bevorderlijk is het niet’
CDA-raadslid Jurge Menting laat de officiële partijvisie aan anderen, maar vindt het wel teleurstellend: “Ik loop al tien jaar mee hier in de raad, maar het is de afgelopen periode wel erg dynamisch geworden. Dit helpt niet voor het vertrouwen, dat zal duidelijk zijn. Bovendien is het niet bevorderlijk voor de politiek, want met minder partijen kom je eerder tot besluiten.”

'Aan de fractie'
Het partijbestuur van CDA Montferland dankt Teunissen voor zijn tijd bij de partij. “We hebben het bericht binnengekregen en hebben hem gesproken”, meldt Diede Balduk, die nog niet vooruit wil lopen op een nieuwe fractievoorzitter. “Het is nu aan de fractie hoe ze het verder in willen kleden. We bedanken John voor zijn inzet.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Annette Bronsvoort al tien jaar ‘helemaal op mijn plek’ in Oost Gelre

De eerste dag herinnert ze zich nog als de dag van gisteren. Een grote banner van de Feestfabriek bi...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Zeventien appartementen in kerk Azewijn, toren blijft bestaan

Er komen zeventien appartementen in de Sint Matthëuskerk in Azewijn. De laatste mis was in 2015, sin...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Onderzoek naar dakloosheid brengt 423 'Achterhoekers' in beeld

Doetinchem heeft in beeld hoeveel dak- en thuislozen er in de regio zijn, als voorbode voor nieuw be...

Zeddam op poleposition voor EK veldrijden 2026

Als het aan de Nederlandse wielerunie, Achterhoek in Beweging én de gemeenteraad van Montferland lig...