Familie ontdekt begraafplaats in achtertuin

Gepubliceerd: 26-10-2020 12:10. Bijgewerkt: 26-10-2020 12:53

De familie Muller uit Doetinchem deed bij hun boerderij een unieke vondst terwijl ze zochten naar de namen van tien overleden monniken. De oudste katholieke begraafplaats van Gaanderen blijkt bij hun erf te liggen.

"Hier lagen 63 mensen anoniem begraven, en die hebben we nu een naam kunnen geven", zegt Marnix Muller. Hij woont samen met zijn vrouw Marian op boerderij 't Geutjen. Marnix is de derde generatie op het landgoed tussen Doetinchem en Gaanderen. Volgens overleveringsverhalen zouden tien monniken in de bosrijke grond begraven liggen. Marnix: "Mijn opa kocht het perceel precies honderd jaar geleden terug van de kerk."

Marian start een zoektocht om de identiteit van de tien monniken te achterhalen. Internet, boeken en historische verenigingen worden geraadpleegd. Als man en kinderen aanhaken is het dochter Laura die een bijzondere vondst doet: een lijst met namen. "Tot onze grote verrassing kwamen we erachter dat hier 63 mensen begraven liggen, onder wie zeventien kinderen", zegt Marian.

'Niet verwacht'
"Dat hadden we niet verwacht", vervolgt Marnix. "Erg uniek." Van de begraafplaats is niets meer te zien. Eén oude beuk herinnert aan de beukenhaag die de begraafplaats van 55 bij 25 meter ooit omheinde. Zonder dat ze het wisten, blijkt de familie Muller al die tijd de ruim 170 jaar oude toegangspoort van de begraafplaats in het bezit te hebben. "Die deed dienst in onze moestuin", vertelt Marian.

Boek hielp
Historicus Hans de Beukelaer deed 25 jaar geleden onderzoek naar de katholieke geschiedenis van Gaanderen. Zijn boek Uit Bethlehem geboren hielp de familie Muller bij hun zoektocht. "Dit kerkhof hoorde bij de kerk van Ter Gun. Die kerk is vlak na de reformatie gesticht omdat het voor de katholieken verboden was om te kerken. Daardoor ontstonden schuilkerken of schuurkerken. Ter Gun was zo'n plek."

'Fascinerend dat het gelukt is'
In 1848, een eeuw na de oprichting van de kerk, werd een stuk grond ter beschikking gesteld als begraafplaats. Volgens de historicus zijn er vijf jaar lang mensen begraven. "Zo'n zestig mensen, was tot nu toe bekend", zegt De Beukelaer. " Maar de familie Muller heeft nu achterhaald hoeveel mensen het er precies zijn, en wie het zijn. Het is fascinerend dat ze dat gelukt is, zoveel jaar na dato."

Geheimen onthullen
De namenlijst van de begraven personen worden waarschijnlijk begin volgend jaar gepubliceerd in De Kroniek, een uitgave van de Oudheidkundige Vereniging in Doetinchem. Leden van families kunnen dan onderzoeken of andere familieden daar liggen begraven. Marian: "Samen met Hans de Beukelaer ga ik een artikel schrijven en onze geheimen onthullen."

Foto: REGIO8


Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)