Fairtradegroep Doetinchem mist activiteiten

Gepubliceerd: 25-10-2020 16:10. Bijgewerkt: 25-10-2020 16:43

Fairtrade Doetinchem, de werkgroep achter de faitrade gemeente mist voor de tweede keer dit jaar de activiteiten in de fairtradeweek. In het voorjaar ging het ontbijt in Wehl niet door, nu de brunch in Doetinchem niet als gevolg van het coronavirus.

“Het zijn de grootste evenementen waarmee we aandacht vragen voor de fairtrade en biologische producten”, zegt werkgroeplid en aanjager Anneke Peerenboom. Ze is dan ook niet blij dat beiden niet door konden gaan, zeker niet na het succes van vorig jaar. “Toen hebben we de brunch voor het eerst in het Metzo College gedaan en dat was echt een groot succes. We moesten zelfs mensen weigeren en we hadden over de tweehonderd deelnemers. Maar ja, nu in het voorjaar geen fairtrade ontbijt en nu ook geen brunch. Een gemiste kans, heel jammer maar het is niet anders.”

Om toch iets van aandacht te besteden aan de week, heeft de werkgroep zich nu gericht op de groepen 8 van de basisscholen in de hele gemeente Doetinchem vertelt Peerenboom. “We hebben kleurplaten uitgedeeld met tekeningen van tropische planten die de producten leveren die we in Nederland dagelijks gebruiken en die ook met het fairtradekeurmerk verkrijgbaar zijn. De kinderen moeten het eindproduct linken aan de plant. Ze moeten bijvoorbeeld chocolade linken aan de cacaoboon en een T-shirt aan de katoenplant.” Op die manier wil de werkgroep eerlijke handel onder de aandacht van de jeugd brengen.

Hoop op betere tijden
Het ontbijt en de brunch worden niet ingehaald. “Je kunt niet iets inhalen wat je niet kunt organiseren”, zegt Peerenboom daarover. “Je richt je op honderd tot tweehonderd mensen, nou dat zit er voorlopig niet in. 2020 is een jaar met gemiste kansen, we hopen dat er ruimte is in 2021. Maar het is wel heel positief dat mensen bellen of de brunch nog komt.” Toch zit de werkgroep niet stil. “We blijven producten onder de aandacht brengen via Facebook, we hebben twee mensen die gastlessen gaan geven, we werken steeds meer samen met middelbare scholen voor de activiteiten en we hebben nu ook een fairtrade diner in samenwerking met het Graafschap College. Dat is in het voorjaar en dat gaat coronaproof in ieder geval door!”


Foto: Archief Fairtrade Doetinchem

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)