Ulft, Netherlands

Extinction Rebellion stelt actie in Lochem uit na brugdrama

Foto: REGIO8 (archief)
De Achterhoekse tak van activistische beweging Extinction Rebellion, XR Achterhoek, schuift een geplande actie tegen ForFarmers in Lochem op de lange baan uit respect voor de lokale gemeenschap na het ernstige ongeval van afgelopen woensdag. Bij het noodlottige ongeval kwamen twee mensen om het leven.
Tim Rondeel | 26 februari 2024 16:52 | Aangepast op 26 februari 2024 16:52
"De afweging was heel snel gemaakt", aldus Merel Langenhoff, woordvoerder namens de actiegroep. XR Achterhoek was van plan om samen met XR Zutphen actie te voeren bij het kantoor van ForFarmers in Lochem. "Wij willen het rouwproces en de afhandeling van het grote ongeval niet verstoren", zegt Langenhoff. "Het heeft veel impact op de Lochemse gemeenschap en wij zijn er zelf ook heel erg bedrukt onder." Bij het opbouwen van een nieuwe brug over het kanaal in Lochem ging het woensdagochtend gigantisch mis. Twee personen, een Belgische en Poolse man, kwamen om het leven nadat een boog van de nieuwe oversteek tientallen meters naar beneden viel. Twee andere Belgische mannen raakten zwaargewond.

De actievoerders van XR Achterhoek en Zutphen zouden vanaf het treinstation in Lochem naar het kantoor van ForFarmers lopen, zo'n twintig minuten verderop. Vanwege de verwachte opkomst van tientallen actievoerders gaat het plan nu even in de ijskast. "Het past nu niet dat wij met een kleurrijke stoet door de stad, de gemeente, trekken waar dit ongeval heeft plaatsgevonden", laat Langenhoff weten. "We willen zelf ook veel aandacht krijgen met onze actie en het is niet gepast om dat al zo snel na dit ongeval te doen."

Big Agro Estafette
De actie tegen ForFarmers was een onderdeel van de Big Agro Estafette, een landelijke actie die in het leven is geroepen door XR Landbouw. Deze partij vindt dat de landbouw in Nederland over een andere boeg gegooid moet worden. Extinction Rebellion verwijt ForFarmers dat ze stikstof naar Nederland halen door het importeren van soja en palmolie. Wanneer de actie wordt ingehaald is nog niet bekend. "We kijken wat er landelijk op de agenda gaat gebeuren qua acties en wij komen dan met een nieuwe datum", aldus Langenhoff.

Tweede actie
De Achterhoekse aftakking van Extinction Rebellion werd een half jaar geleden opgericht. Het zou voor XR Achterhoek de tweede grootschalige actie worden, eerder werd er een protest in Doetinchem gehouden. Twintig actievoerders blokkeerden eind december de Raadhuisstraat bij het ING-kantoor.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Meest gelezen

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Tim Rondeel | Nick Hermsen | 15 mei 2024 17:03

Lees ook

Aanvaller uit Lochem tekent eerste profcontract bij FC Twente

Jort Ribbers heeft een contract tot 2026 getekend bij voetbalclub FC Twente. De negentienjarige aanv...

Olderwets Høken met Normaal in het openluchttheater in Lochem, net als 49 jaar geleden

De boerenrockers van Normaal hebben het startschot gegeven voor de drie volledig uitverkochte 'Hemel...

Brugdrama Lochem en andere incidenten nagebouwd met LEGO in Brandweermuseum Borculo

Voor het derde jaar op rij heeft het Lego Incidenten City zijn thuis in het Brandweermuseum in Borcu...

Extinction Rebellion trekt met bonte stoet naar hoofdkantoor ForFarmers

Een bonte stoet van ongeveer honderd verklede demonstranten van Extinction Rebellion (XR) en gelieer...

Extinction Rebellion gaat protesteren bij ForFarmers in Lochem

Extinction Rebellion (XR) gaat vrijdagochtend protesteren bij het hoofdkantoor van ForFarmers in Loc...

Bouwlocatie brugdrama Lochem vrijgegeven door Arbeidsinspectie

De bouwlocatie van de Nettelhorsterbrug, waar op 21 februari twee mensen om het leven kwamen doordat...