Europadag gevierd met show op grensrivier

Gepubliceerd: 08-05-2021 8:05. Bijgewerkt: 08-05-2021 4:06

Grensgemeenten in de Achterhoek en Duitsland zoeken elkaar zondag, tijdens Europadag, op voor een grensoverschrijdende licht- en talkshow onder de naam 'Verlicht de Vrijheid'. Onder meer Oude IJsselstreek en Aalten zijn betrokken bij het evenement op de landsgrens, waar naast het herdenken van de oorlog de internationale samenwerking wordt gevierd.

"Europadag is een hele belangrijke dag, vooral voor de mensen die aan de grens leven, maar ook voor de anderen in ons land", vindt medeorganisator Melanie Steffens. "Want ja, hoe zou het er uit hebben gezien als we niet samen sterk in Europa stonden? Ik vind dat 75 jaar in vrede en vrijheid samen kunnen leven gevierd mag worden samen." Dat vieren gebeurt door een lichtshow boven en naast de Aa-strang, een Duits-Nederlandse rivier in het verlengde van de Oude IJssel. De lampen staan over een lengte van zeshonderd meter verspreid aan weerszijden van de grens opgesteld.

"De lampen an sich vertellen al een verhaal", zegt initiatiefnemer Lex Schellevis. "We vinden het mooi om daar iets meer van te maken. Zo is er ook trommelmuziek en er worden namen voorgelezen van jongens die zijn omgekomen bij oorlogshandelingen aan de Duitse en de geallieerde kant." Ook wordt volgens Schellevis een mooi duet gezonden over het verlangen naar een nieuwe wereld door zangeressen uit Bocholt en Dinxperlo. Naast de lichtshow wordt door organisator DinXperience een online talkshow uitgezonden, waar onder meer burgemeester aanschuiven.

Lichten bij Brüggenhütte
De lichten worden geplaatst bij Brüggenhütte in Isselburg, volgens Steffens een historische plek: "Bijna aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn hier heel veel slachtoffers gevallen. Dit is dus echt een mooi plekje om samen even stil te staan bij Europadag." Schellevis hoopt niet alleen dat mensen uit de Duits-Nederlandse grensstreek stilstaan bij Europadag, maar dat ook andere landen het belang er van in zien. Volgens Schellevis is dat extra belangrijk nu de grenzen voor het eerst in 75 jaar weer voelbaar zijn door de coronapandemie.

Wereldwijd
"Wat we hier doen is natuurlijk vooral voor de mensen die hier in het gebied wonen, die kennen dit", zegt Schellevis. "Maar de boodschap die hieruit volgt is veel groter. Die gaat over het land Nederland en het land Duitsland en zelfs in heel Europa is er belangstelling om de manier te volgen hoe wij Europadag vieren. Dit kan een voorbeeld zijn voor hoe je de grens kunt beleven, vooral in deze moeilijke tijd. Ik hoop dat iedereen dat waar ook ter wereld zou kunnen zien."


Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: REGIO8


Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)