Ulft, Netherlands

Emoties op de DRU, Kaak-CEO is Officier in Orde van Oranje-Nassau

Foto: REGIO8
Lodewijk van der Borg, de CEO van Royal Kaak uit Terborg, is dinsdag in het CIVON Innovatiecentrum in Ulft benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Daarmee is hij de eerste die sinds 2018 als Officier in Oude IJsselstreek wordt onderscheiden. Het was een emotioneel moment voor de directeur, want hij treedt met de hoge onderscheiding in de voetsporen van zijn oudeheer.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 13 maart 2024 12:47 | Aangepast op 13 maart 2024 12:47
“Mijn vader werd ook Officier, toen ik zestien jaar oud was, en dat heeft heel veel indruk op mij gemaakt”, zegt Van den Borg, die een klein traantje weg moest pinken na ontvangst van de onderscheiding. “Daar denk je dan toch even aan terug…” Locoburgemeester Ben Hiddinga mocht namens de Koning de onderscheiding uitreiken. “Dit is nog een graad hoger in de rangorde dan Ridder”, verklaart Hiddinga, die uitlegt waar de CEO van Kaak de titel van Officier aan te danken heeft: “Dat betekent dat je ook internationaal van betekenis bent geweest.”

Want het bedrijf Kaak, waar Van der Borg dinsdag precies 12,5 jaar CEO van was, is een belangrijke innovator voor onder meer machines in de internationale bakkerswereld. Ook zet Van der Borg zich persoonlijk in voor maatschappelijke organisaties en innovaties in de sector. Locoburgemeester Hiddinga: “Een van de belangrijkste dingen is dat Lodewijk een mensenmens is. Vanuit dat menselijke karakter doet hij de goede dingen voor het bedrijf. Maar hij doet ook in zijn privésituatie dingen waardoor andere mensen in de gelegenheid worden gesteld om geluk te ervaren.”

Van Achterhoekse startups tot Afrika
Alle prestaties van de kersverse Officier opsommen is bijna onbegonnen werk. Zo geeft Van den Borg adviezen aan startups uit de Achterhoek, ook hij is al vijftien jaar bestuurslid van de School AdviesRaad bij het Almende College en is hij ambassadeur van Bake for Life. Dat project zet zich in om de levens van met name gehandicapte kinderen in Uganda en Kenia te verbeteren.

‘Dat is de dag dat ik dood ben’
De eer is mooi, maar de Kaak-CEO heeft nog voldoende ambitie: “De dag dat dat er niet meer in zit, is de dag dat ik dood ben. We zijn met heel veel dingen bezig. Dat is niet direct voor Kaak van belang, maar ook voor andere zaken. Dus ja, we gaan door met startups ondersteunen, met circulair en innovatief proberen te zijn. Voor de mensen in de Achterhoek, en niet alleen om zoveel mogelijk geld te verdienen.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Open Monumentendag kan 'moeilijk jonge mensen enthousiasmeren'

Het duurt nog even, maar de organisaties van Open Monumentendag in het grensgebied zijn al druk bezi...

Mazelen vastgesteld in regio, contactonderzoek gestart in Oude IJsselstreek

Bij een volwassen inwoner van de regio Noord- en Oost-Gelderland is de besmettelijke infectieziekte ...

Oude IJsselstreek wil grond in Ulft laten volbouwen met woningen

Het deels braakliggende terrein nabij de supermarkten in het centrum van Ulft moet worden volgebouwd...

Jonge wielertalenten stralen tijdens Dikke Banden Race in Ulft

Het centrum van Ulft stond zaterdag in het teken van wielrennen. De straten werden afgezet voor de d...

Automobiliste rijdt boom en verkeersbord omver in Ulft

Een automobiliste heeft donderdagavond een boompje en een verkeersbord omver gereden op het bedrijve...

Inwoners van de Achterhoek moeten water blijven koken, waarschuwt Vitens

Inwoners van een deel van de Achterhoek moeten hun water nog altijd koken voor ze het drinken. De wa...