El Jebli leeft zijn droom in Saudi-Arabië

Gepubliceerd: 25-12-2019 10:12. Bijgewerkt: 25-12-2019 10:58

Youssef El Jebli voelt zich na zijn vertrek bij De Graafschap als vrome moslim helemaal thuis bij Al Faisaly. De voormalig smaakmaker van de Superboeren hoopt in de toekomst terug te keren op De Vijverberg, maar leeft vooralsnog zijn droom in Saudi-Arabië.

“De islam is voor mij nummer één”, zegt de 26-jarige El Jebli over de reden voor zijn overstap. “Dit is een moslimland waar ik overal kan bidden, dat bevalt me gewoon.” Waar tieners in Nederland dromen van voetballen in de Premier League of La Liga, dacht El Jebli op zijn zestiende al aan Saudi-Arabië. Met zijn ouders volgde hij op televisie de competitie waar hij nu in uitkomt. Want aan het eind van deze transferzomer kwam de droom voor de aanvallende middenvelder uit. Ondanks (late) interesse van PEC Zwolle, Heracles Almelo en CFR Cluj (Roemenië) tekende hij bij Al Faisaly: “Ik ben wel alleen hier, dat is apart, want in Nederland heb je familie en vrienden om je heen”, zegt El Jebli. “Maar het gaat prima, ook qua resultaat. Ik heb een goede keuze gemaakt, maar het is wel wennen.”

El Jebli woont in Saudi-Arabië in een hotel waar hij de oproep tot het gebed kan horen. “Dan loop je naar buiten, ga je bidden en daarna weer naar huis”, zo legt hij uit. “In Nederland had je ook gewoon moskeeën, maar hier is iedereen er meer mee bezig.” Gevraagd naar een hoogtepunt van zijn tijd in het Midden-Oosten wijst El Jebli zonder twijfel naar zijn bedevaart (hadj) naar Mekka. “Het gevoel dat je dan in je hart krijgt”, zo vertelt de creatieve middenvelder vol emotie over zijn tocht naar het heiligdom van de islam. “Ik stond stil en keek naar de Kaäba. Later kwam er ook wat emotie uit mijn ogen, het was echt mooi om mee te maken.”

Assistkoning van Al Faisaly
Al Faisaly staat momenteel gedeeld vijfde in de competitie. El Jebli heeft met één doelpunt en zeven assists een aardige bijdrage geleverd aan die prestatie. “Maar tevreden ben ik nog niet, want ik kon meer goals maken”, vindt hij. “Ik sta wel gedeeld eerste qua assists in de competitie, dus dat is een goed teken.” Die statistieken zijn volgens El Jebli van groot belang: “Ik ben degene die het meest loopt, dus daar kunnen ze me niet op pakken. Maar daar gaat het hier niet om, het gaat hier puur om goals en assists, en ook daar doe ik het goed in.”

Niveau valt niet mee
Op het veld valt het qua niveau niet mee. “Tactisch is het heel veel minder, voetballend ook”, vertelt El Jebli. “Het is fysieker en je moet meer verdedigen. Qua publiek is het in Nederland ook veel beter”, vindt de middenvelder, die een grote tegenstelling ziet met sfeeracties bij zijn oude club. “De eerste wedstrijd liep ik het stadion binnen en dacht ik ‘wat een groot stadion’, maar er zaten uiteindelijk maar een paar honderd man in. Dat was wel even schrikken.”

‘Kom, we gaan naar Dubai’
Hoewel hij met Roly Bonevacia en Khaleem Hyland twee Nederlandstalige teamgenoten heeft, mist hij zijn geboorteland wel. In zijn vrije tijd bezoekt de middenvelder regelmatig grote steden als Riyad en Djedda. “Gewoon een beetje genieten van de omgeving”, aldus El Jebli. “Soms zeggen jongens van ‘kom, we gaan naar Dubai’, maar dan denk ik, ik blijf lekker hier.”

De Graafschap speelt teveel gelijk
El Jebli volgt De Graafschap nog altijd op de voet. “Ze spelen veel te veel gelijk, maar je ziet dat ze een goed team hebben”, zegt de smaakmaker van vorig seizoen. Hij mist een stukje onverzettelijkheid: “Als je 1-0 voor komt weet je als voetballer dat je een tweede goal moet maken. Tegen NEC en Roda JC gaven ze het gewoon heel dom weg. Maar twee jaar geleden hadden we ook een slechte periode in december. Toen werd er ook geklaagd, wat logisch is, maar promoveerden we alsnog via de nacompetitie.”

Terugkeer in Doetinchem
Zelf hoopt de middenvelder dit seizoen nog afscheid te kunnen nemen van het publiek op De Vijverberg. “Ik denk dat wij dat verdienen, de supporters en ik”, zegt El Jebli, die voorlopig goed zit. “Als ik hier nog twee, drie, jaar kan blijven zal ik dat doen, want financieel is het echt top. Gelukkig doe ik geen gekke dingen qua gokken en drinken. Daarna kijk ik of ik weer een stap naar Nederland kan maken. Hopelijk wil De Graafschap me dan terug, want de club zal voor altijd in mijn hart zitten.”

Foto: Al-Faisaly

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)